Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 163  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#541 PostWysłany: 29 Maj 2014 15:45 

Zbanowany
Kulak napisał(a):
Witam serdecznie, chce poleciec do Stanow w celach edukacyjnych - 30 dni. Czy potrzebuje wize? Obecnie jestem w Chinach, mam tu wize dwuletniego pobytu. Pracownik biura posredniczacego zapewnia, ze nie potrzebuje. Jednakze przegladajac info w necie mam inne wrazenie. Czy ktos z Was sie orientuje ? Serdecznie prosze o info. Pozdrawiam, Michal

A jakie masz obywatelstwo?
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️🎄 4* hotel nad Morzem Czerwonym za 1998 PLN
Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN Turcja w grudniu 🌞 5* hotel z aquaparkiem 💦 All inclusive na Riwierze Tureckiej za 1687 PLN
#542 PostWysłany: 29 Maj 2014 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
klayton napisał(a):
Kulak napisał(a):
Witam serdecznie, chce poleciec do Stanow w celach edukacyjnych - 30 dni. Czy potrzebuje wize? Obecnie jestem w Chinach, mam tu wize dwuletniego pobytu. Pracownik biura posredniczacego zapewnia, ze nie potrzebuje. Jednakze przegladajac info w necie mam inne wrazenie. Czy ktos z Was sie orientuje ? Serdecznie prosze o info. Pozdrawiam, Michal

A jakie masz obywatelstwo?

No właśnie, jeśli masz tylko polskie, na pewno wizę potrzebujesz.
 Profil Relacje PM off  

#543 PostWysłany: 30 Maj 2014 00:28 

za granica nikt nie wie ze PL, RO i BG potrzebuja wizy do USA ;) jak masz polskie to musisz.. nie da sie tego obejsc.. jedynie co mi na mysl przychodzi to awaryjne ladowanie samolotu lecacego do Kanady :D
 PM off  

#544 PostWysłany: 30 Maj 2014 01:13 

niebieski
Wizy turystycznej potrzebujesz z pewnością, być może pośrednik chciał ci tylko powiedzieć, że nie ma konieczności wyrabiania wizy J-1, której załatwienie jest znacznie bardziej upierdliwe i wymaga zaproszenia od instytucji przyjmującej.
 Profil Relacje PM off  

#545 PostWysłany: 04 Cze 2014 08:07 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
niebieski
Wybieram się na spotkanie z Konsulem.
Mam dwa pytania:
1. zdjęcie może być to samo co załączałem do wniosku?
2. jakie dodatkowe dokumenty związane z kategorią wizową? w moim przypadku turystyczną
 Profil Relacje PM off  

#546 PostWysłany: 04 Cze 2014 08:12 

HON fly4free
ad 1. żadne zdjęcie nie jest potrzebne poza tym dołączonym do wniosku
ad 2. uśmiech na twarzy i pewność siebie
 Profil Relacje PM off  

#547 PostWysłany: 04 Cze 2014 08:14 

złoty
Aras333
1) Jeśli zdjęcie przeszło przy składaniu wniosku wizowego to chyba w ogóle nie jest potrzebne. Dla pewności weź to co było załączone elektronicznie.
2) Żadne. Musisz wiedzieć z grubsza gdzie chcesz jechać i co zobaczyć.

#548 PostWysłany: 04 Cze 2014 08:18 

niebieski
Dziękuje za odpowiedzi (szybkie) :D
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 04 Cze 2014 08:48 

tasma napisał(a):
Aras333
1) Jeśli zdjęcie przeszło przy składaniu wniosku wizowego to chyba w ogóle nie jest potrzebne. Dla pewności weź to co było załączone elektronicznie.
2) Żadne. Musisz wiedzieć z grubsza gdzie chcesz jechać i co zobaczyć.

Z pkt. 2 bym polemizowal.

Ktos tutaj wczesniej wkleil link do strony ambasady, ktora mowila o dokumentach wymaganych w czasie rozmowy z urzednikiem.

Ze swojego doswiadczenia pamietam, ze konsul chcial ode mnie wyciag z konta, bodajze umowe o prace, a nawet chcial obejrzec wizytowke firmowa.

Ale to bylo ok. 10 lat temu, wiec moze teraz troche poluznili to odpytywanie.
 Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 04 Cze 2014 09:32 
Awatar użytkownika

niebieski
mojemu mężowi w zeszłym roku zakwestionowali zdjęcie. to było w dniu rozmowy, przy pierwszym okienku. nie wiem czy by mu pomogło to, że miałby to zdjęcie wydrukowane ze sobą, bo nie pamiętam co było problemem (kolory, proporcje czy coś się źle wgrało przy składaniu wniosku), ale ostatecznie musiał zrobić nowe.
wyskoczył na chwilę i zrobił w okolicach ambasady. 40 min później był z powrotem. ja w tym czasie czekałam do drugiego okienka i chwilę później miałam rozmowę z konsulem. konsul zapytał tylko na jak długo lecę, po co i z kim. powiedziałam, że z mężem, który też dziś ma rozmowę. powiedział, żeby mąż też podszedł i jego zapytał tylko kim jesteśmy z zawodu. żadnych dokumentów ani innych pytań. dłużej się schodzi przy okienku na poczcie.
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 04 Cze 2014 09:35 

niebieski
Dlatego też wolę upewnić się co trzeba zabrać ze sobą niż podwyższać wskaźnik odrzuceń wizowych ;)
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 04 Cze 2014 10:05 
Awatar użytkownika

niebieski
z powodu złego zdjęcia raczej by nie odrzucili jego wniosku ;) tylko jakby nie mógł zrobić od razu to by pewnie musiał umawiać się drugi raz...
 Profil Relacje PM off  

#553 PostWysłany: 04 Cze 2014 10:17 

niebieski
juliaka napisał(a):
z powodu złego zdjęcia raczej by nie odrzucili jego wniosku ;) tylko jakby nie mógł zrobić od razu to by pewnie musiał umawiać się drugi raz...

Masz rację, ale nie o zdjęcie mi chodziło :). Bardziej chodzi mi o potwierdzenie że pracuje, stan środków na koncie, itd. Bo "kiedyś" słyszałem, że o takie dokumenty prosili. Teraz widać nie chcą i dobrze.
 Profil Relacje PM off  

#554 PostWysłany: 04 Cze 2014 12:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Spraw ze zdjęciami wygląda tak, że czasem zdarzy się że zdjęcia przejdzie w formularzu, ale na spotkaniu konsul mówi, że jest trochę niewyraźne. Miała tak jedna osoba, która miała rozmowę tuż przede mną i po prostu konsul przeprowadził rozmowę, na koniec powiedział otrzymuje Pani wizę, ale proszę podejść do fotografa na przeciwko i donieść zdjęcie w ciągu godziny.
Chodzi tu raczej o zdjęcia robione samemu, te od fotografa są ok, chyba że mamy foto od jakiegoś na prawdę nieogarniętego fotografa.

Jeśli chodzi o dokumenty to tak jak było tutaj pisane wiele razy, można wziąć jakieś podstawowe, czyli wydrukować wyciąg z konta, umowę o pracę itp., ale bez przesady z lataniem po notariuszach i noszeniem aktów własności nieruchomości itp :D Można iść z małą teczką, ale bez przesady żeby brać wielki segregator dokumentów. No i co tez było mówione wiele razy, nic nie wyjmujemy z teczki bez wyraźnej prośby pracownika konsulatu.
Z tego co widziałem czekając w kolejce na około 50-60 osób przede mną chyba 3 lub 4 były poproszone o jakieś dokumenty.

#555 PostWysłany: 04 Cze 2014 13:47 

szymonpoznan1 napisał(a):
Spraw ze zdjęciami wygląda tak, że czasem zdarzy się że zdjęcia przejdzie w formularzu

U mnie było tak że przeszło na wniosku, ale dzień później zadzwoniła pani z konsulatu i powiedziała, że zdjęcie jest złe i żebym doniósł inne. Zupełnie na luzie. Jak sobie później porównałem swoje zdjęcie z wniosku z tym jakie mi zrobił fotograf, to zrozumiałem czemu nie przeszło.
Co do dokumentów - jedna z oficjalnych stron mówi iż możesz wziąć "any documents tha support your case". To trochę jak w sądzie - urzędnicy uważają Cię za nielegalnego imigranta dopóki nie udowodnisz, że nim nie jesteś. Jest to napisane WPROST w artykule 214b
http://travel.state.gov/content/visas/e ... ities.html

Tak czy siak ja wziąłem ze sobą dokumenty, które w moim odczuciu wskazywały na silne więzi z Polską.
 Profil Relacje PM off  

#556 PostWysłany: 04 Cze 2014 14:31 

Mam małą wskazówkę dla ubiegających się o wizę, podczas rozmowy z konsulem warto przejść na język angielski.
Moja rozmowa trwała jakieś 3 minuty, nie pokazywałem żadnych dokumentów.
Na koniec usłyszałem "have a nice trip".
Identycznie wygadała rozmowa mojej znajomej kilka dni wcześniej - przejście na angielski obniża ciśnienie rozmowy o 5 atmosfer.
Dostałem wizę na 10 lat.

Ostatnio edytowany przez 3cik, 04 Cze 2014 15:45, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#557 PostWysłany: 04 Cze 2014 14:35 
Awatar użytkownika

niebieski
To u mojego męża to nowe zdjęcie było IMO gorsze, tzn. dużo mniej wyraźne i na wizie wygląda na rozmazane. Ale za to spełniało warunki zdjęcia do wizy;)

A co do języka i ciśnienia... nie czułam żadnego ciśnienia rozmawiając po polsku:] Moja rozmowa po polsku trwała może minutę. Dłużej trwa samo czekanie, odciski palców itp. Kiedyś może uzyskanie wizy było kłopotliwe, teraz w zdecydowanej większości przypadków to formalność.
 Profil Relacje PM off  

#558 PostWysłany: 04 Cze 2014 14:40 
Awatar użytkownika

srebrny
Co do języka to się nie zgodzę. Przy okienku z założenia rozmawiamy po polsku. O przejściu na angielski decyduje urzędnik. Sam byłem świadkiem jak do okienka obok podeszła dziewczyna i zaczęła mówić po angielsku, a urzędnik powiedział: proszę mówić po polsku.
W jednym z okienek był natomiast pracownik mówiący tylko po angielsku, ale jeśli ktoś angielskiego nie znał to kazał przejść do okienka obok.

Znajomość języka nie ma żadnego znaczenia w decyzji czy dostajesz wizę czy nie.

#559 PostWysłany: 05 Cze 2014 12:21 

Jak masz w miarę stabilną pracę w Polsce albo jesteś studentem to raczej z wizą nie powinno być większych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#560 PostWysłany: 05 Cze 2014 12:37 

złoty
Jeśli chodzi o dodatkowe dokumenty. Specjalnie przed wizytą zadzwoniłem na infolinię z pytaniem czy potrzebne są jakieś dodatkowe dokumenty (w sensie stan konta itp.). Uzyskałem odpowiedź że nic takiego nie jest potrzebne. Byliśmy z żoną pytani gdzie pracujemy i na jakich stanowiskach, ale było to wyłącznie oświadczenie bez podpierania się czymkolwiek.
Wiadomo że moja wiza to jeden przypadek i ktoś mógł mieć inaczej, ale ja osobiście od bardzo dawna nie słyszałem o konieczności udowadniania zatrudnienia, a kilka osób posiadających wizy znam.
Co do zdjęcia. Mam wrażenie że podczas wypełniania wniosku jest informacja, że jeśli zdjęcie zostanie poprawnie odczytane przez system to nie trzeba przynosić na rozmowę, ale mogę się mylić bo wypełniałem to 1,5 roku temu. Swoją drogą fotograf robiący zdjęcie powinien wiedzieć jak je skadrować i przygotować od razu odpowiedni plik (tak było w moim przypadku). Lepiej chyba wydać te dwadzieścia kilka złotych niż dopasowywać na siłę zdjęcie do dowodu czy legitymacji.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 163  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości