Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 15 Lut 2014 13:49 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
"Niski sezon" w Rzymie to raczej nieadekwatne okreslenie. Centrum jak zwykle pelne turystow, a z Ciampino miedzy 7 a 9 odlatuje 10 samolotow, na ktore jakos sie trzeba dostac...
 Profil Relacje PM off  

Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy od 3143 PLN
Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt Luksus na Lofotach za 2309 PLN 🌌🌠⛰️ Loty Lufthansą, domek z sauną i elektryk na pobyt
#382 PostWysłany: 17 Lut 2014 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
Idzik napisał(a):
A ja tak się zastanawiam - dolatuje o 7:50 na CIAMPINO a o 14:40 mam lot do Polski.

Tak się zastanawiam na ten czas nad wypadem do "miasta" lub gdzieś bliżej coś zobaczyć. Miał ktoś taką podobną sytuacje? Siedzieć 6h na lotnisku czy dzieś wyskoczyć? A może dzieś bliżej.

Spokojnie zdążysz zobaczyć (oczywiście z zewnątrz) Koloseum, Piazza del Campidoglio, Forum Romanum, Łuk Konstantyna Wielkiego i powinieneś zdążyć na Fontanne di Trevi, która oddalona jest od Placu Weneckiego o 700m. :)

#383 PostWysłany: 24 Lut 2014 12:15 

Mam pytanie,

Chciałbym kupić bilet 3 dniowy na komunikację w Rzymie. Czy tym biletem będę mógł się poruszać po różnych strefach ? Bo np pierwsza stacja metra Anagni jest w strefie 4 i nie wiem czy ten bilet za 16.5 euro / 3 dni będzie obowiązywał ?
 Profil Relacje PM off  

#384 PostWysłany: 24 Lut 2014 13:10 

niebieski
stirith napisał(a):
Mam pytanie,

Chciałbym kupić bilet 3 dniowy na komunikację w Rzymie. Czy tym biletem będę mógł się poruszać po różnych strefach ? Bo np pierwsza stacja metra Anagni jest w strefie 4 i nie wiem czy ten bilet za 16.5 euro / 3 dni będzie obowiązywał ?

W granicach Rzymu, czyli w strefie A składającej się z dwu podstref będziesz się mógł poruszać na tym bilecie. Na załączonej mapce to czerwony obszar. Mieści się w nim również stacja metra Anagnina (nie jest w strefie 4), podobnie jak wszystkie inne stacje metra.

http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=1643

Pociągami regionalnymi, oznaczonymi na poniższej mapie literami FL, najdalej od centrum Rzymu możesz na tym bilecie jechać do stacji oznaczonej na mapie na czerwono.
Pociągami miejskimi Roma-Viterbo można jechać tylko do Sacrofano, a Roma-Lido i Roma-Giadinetti do końca.

http://www.atac.roma.it/files/doc.asp?r=4
 Profil Relacje PM off
stirith lubi ten post.

#385 PostWysłany: 02 Mar 2014 11:13 

niebieski
Witam serdecznie

Pod koniec marca będę wracał z Ciampino do Katowic o 8.30.
Z Termini mam autobus Terravison który dojeżdża do lotniska o 5.30 lub następny o 7.10.

Czy z tego drugiego którego przyjazd jest na 7.10 spokojnie zdąże na samolot?? Czy lepiej mieć bardzo dużo zapasu czasu i czekać na lotnisko z wcześniejszego autobusu?

pozdrawiam

https://www.youtube.com/watch?v=cNfBn4Fn1Hw
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 02 Mar 2014 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
Na lotnisko będziesz jechał około 25-40min w zależności od natężenia ruchu. Zauważyłem, że ruch "do" miasta jest zdecydowanie większy niż "z" niego (oczywiście jest to związane z dojazdami ludzi do pracy)
Byłem w Rzymie jakieś 2tyg. temu. Na lotnisku była spora kolejka do security, ale poruszała się bardzo sprawnie. Nie więcej jak po 10 minutach byłem już przy "gejcie".
Krótko mówiąc zdążysz, o ile jesteś tylko z podręcznym i nie pojawią się żadne niespodzianki:D

Odnośnie Terravision, pamiętaj o odbiorze kar podkładowych w Terracafe. Nie wiem czy doczytałeś na stronie tego przewoźnika, ale zakup biletu na necie nie gwarantuje Ci miejsca w autobusie. Musisz też odebrać kartę.
Jak tylko się tam pojawisz weź je odbierz.

#387 PostWysłany: 02 Mar 2014 12:38 

niebieski
refiko napisał(a):
Na lotnisko będziesz jechał około 25-40min w zależności od natężenia ruchu. Zauważyłem, że ruch "do" miasta jest zdecydowanie większy niż "z" niego (oczywiście jest to związane z dojazdami ludzi do pracy)
Byłem w Rzymie jakieś 2tyg. temu. Na lotnisku była spora kolejka do security, ale poruszała się bardzo sprawnie. Nie więcej jak po 10 minutach byłem już przy "gejcie".
Krótko mówiąc zdążysz, o ile jesteś tylko z podręcznym i nie pojawią się żadne niespodzianki:D

Odnośnie Terravision, pamiętaj o odbiorze kar podkładowych w Terracafe. Nie wiem czy doczytałeś na stronie tego przewoźnika, ale zakup biletu na necie nie gwarantuje Ci miejsca w autobusie. Musisz też odebrać kartę.
Jak tylko się tam pojawisz weź je odbierz.

dziękuję i pozdrawiam

Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 02 Mar 2014 14:58 

niebieski
Witam. Byłem tydzień temu w Rzymie i na lotnisku panował duży ruch. Kolejka na ok. 30 minut. Nie ryzykuj. Cokolwiek się stanie po drodze to będziesz miał problem. Ja na ten samolot jechałem metrem o 5.45 i nie było żadnego problemu. Na Anagninie jest autobus o 6.20 jeżeli dobrze pamiętam. Pozdrawiam

#389 PostWysłany: 02 Mar 2014 16:27 

niebieski
orfik11 napisał(a):
Witam. Byłem tydzień temu w Rzymie i na lotnisku panował duży ruch. Kolejka na ok. 30 minut. Nie ryzykuj. Cokolwiek się stanie po drodze to będziesz miał problem. Ja na ten samolot jechałem metrem o 5.45 i nie było żadnego problemu. Na Anagninie jest autobus o 6.20 jeżeli dobrze pamiętam. Pozdrawiam

dzięki - zanim odpowiedziałeś kupiłem jednak na wcześniejszy przejazd 8-) '

pozdrawiam

Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 02 Mar 2014 16:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Z tego co kojarzę to możesz zmienić rezerwację na inną godzinę.

#391 PostWysłany: 02 Mar 2014 19:02 

niebieski
refiko napisał(a):
Z tego co kojarzę to możesz zmienić rezerwację na inną godzinę.

kupiłem na wcześniejszy więc ok ;)

Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 03 Mar 2014 12:33 
Awatar użytkownika

Loty: 150
Kilometry: 202 271
niebieski
Witajcie,
mam podobny problem co kolega powyżej. Odlatuje z Ciampino 8.30, chciałam zarezerwować Terravision BUS własnie na godzinę 6:30 [dojezdza na lotnisko 7.10]. Czy naprawdę miałabym nie zdążyć? To daje 1:20h w zanadrzu, 40 min przed otworzeniem bramek...
Co myślicie?

#393 PostWysłany: 03 Mar 2014 14:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak jak mówiłem, zasadniczo zdążysz bez problemu o ile nie będzie niespodzianek czyli np. obsuwa lub awaria autokaru, wypadek na trasie i idąca za tym blokada drogi... Wszystkie te rzeczy są prawdopodobne, mogą się wydarzyć, a teraz od ciebie zależy czy podejmujesz ryzyko (jak duże?) czy wstajesz wcześniej i "względnie" nie przejmujesz się transportem do lotniska.

#394 PostWysłany: 05 Mar 2014 20:34 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
trzeba na CIA uważac bo to małe lotnisko o dużym ruchu. mała budka a natloczone gate-ów obok siebie.

sprawdzałem "720" ... (zrobilem fotke)

http://s16.postimg.org/n0o7lllcl/WP_20140304_005.jpg

Image
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 18 Mar 2014 11:37 

Czy ktoś jechał pierwszym autobusem z Rome Termini na lotnisko? Są jakieś problemy/ duzo ludzi?
Mam samolot 6:40 do Pzn i ten autobus to chyba jedyne rozwiązanie. Według planu będe na lotnisku o 5:10 i mam wątpliwości czy to nie za późno...
 Profil Relacje PM off  

#396 PostWysłany: 18 Mar 2014 11:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystko rozbija się o to kiedy będziesz w Rzymie... Byłem w połowie lutego i śmiało mogę powiedzieć, że tłumów nie było mimo, że pogoda była świetna!

#397 PostWysłany: 18 Mar 2014 11:43 
Awatar użytkownika

gabi87wroc napisał(a):
Czy ktoś jechał pierwszym autobusem z Rome Termini na lotnisko? Są jakieś problemy/ duzo ludzi?
Mam samolot 6:40 do Pzn i ten autobus to chyba jedyne rozwiązanie. Według planu będe na lotnisku o 5:10 i mam wątpliwości czy to nie za późno...

Nie powinno być problemu. Jechałem kilka razy w okresie wakacyjnym.
http://www.terravision.eu/inglese/files ... etable.pdf
http://www.sitbusshuttle.com/en BusShuttle tez startuje o 4.30.
 Profil Relacje PM off  

#398 PostWysłany: 18 Mar 2014 12:13 

jadę w ten piątek, wracam 29.03 tzn w sobotę rano.
Dzięki za info, mam nadzieje że wszystko pójdzie zgodnie z planem :)
 Profil Relacje PM off  

#399 PostWysłany: 18 Mar 2014 12:17 

btw którym przewoźnikiem lepiej jechac?
 Profil Relacje PM off  

#400 PostWysłany: 18 Mar 2014 12:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja korzystałem z Terravision, bilety kupione przez internet kosztują 4E/os./1 kurs. Na miejscu płacisz 6E.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość