Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 08 Kwi 2014 18:21 

Loty: 2
Kilometry: 2 446
Zbanowany
Witam,

czym radzicie dostać się do Rzymu z Ciampino, a dokładnie do hotelu: http://www.budgetplaces.com/rome-hotel- ... arese.html ?

Wyrobimy się na 22:30 na busa Terravision gdy przylot na Ciampino ryanem mamy według rozkładu o 22:10? (tylko bagaż podręczny).?
Dojazd do stacji termini będzie chyba najlepszym rozwiązaniem, bo potem z niej według mapy do hotelu jest 5 minut "z buta".

Pozdrawiam :)

W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem W😲😲W❗ Nowa Zelandia z Warszawy za 3584 PLN ✈️🧳 Loty z dużym bagażem
Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem za 1590 PLN
#422 PostWysłany: 10 Kwi 2014 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
ar27 napisał(a):
Witam,

czym radzicie dostać się do Rzymu z Ciampino, a dokładnie do hotelu: http://www.budgetplaces.com/rome-hotel- ... arese.html ?

Wyrobimy się na 22:30 na busa Terravision gdy przylot na Ciampino ryanem mamy według rozkładu o 22:10? (tylko bagaż podręczny).?
Dojazd do stacji termini będzie chyba najlepszym rozwiązaniem, bo potem z niej według mapy do hotelu jest 5 minut "z buta".

Lądowałem na tym lotnisku w lutym tego roku i droga z pokładu samolotu na zewnątrz terminalu zajęła mi góra 5 minut, w tym szybka toaleta. Jeśli lądowanie odbędzie się bez poślizgów to bez najmniejszego problemu wyrobisz się. Ja do do miasta jechałem na wcześniej kupionym bilecie Terravision za 4E. Na lotnisku również w ten sam sposób jechałem. Z dworca Termini np. do Koloseum jest około 20-25min spacerem.

#423 PostWysłany: 13 Kwi 2014 16:09 

Zbanowany
refiko napisał(a):
ar27 napisał(a):
Witam,

Lądowałem na tym lotnisku w lutym tego roku i droga z pokładu samolotu na zewnątrz terminalu zajęła mi góra 5 minut, w tym szybka toaleta. Jeśli lądowanie odbędzie się bez poślizgów to bez najmniejszego problemu wyrobisz się. Ja do do miasta jechałem na wcześniej kupionym bilecie Terravision za 4E. Na lotnisku również w ten sam sposób jechałem. Z dworca Termini np. do Koloseum jest około 20-25min spacerem.

Rozumiem, że po wyjściu z terminalu autobus terravision jest blisko?

#424 PostWysłany: 13 Kwi 2014 16:34 
Awatar użytkownika

niebieski
dojście zajmuje całe 20 sekund :)
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 16 Kwi 2014 08:01 

Loty: 10
Kilometry: 13 602
Nawet jak ktoś sie nie orientował, nie kupił biletów i nie wie dokładnie gdzie jest....to tyle tego róznego tałatajstwa stoi w postaci autobusów/autokarów przed samym lotniskiem Ciampino że nie sposób nie dostać się do centrum......większość w cenie 4 euro.

#426 PostWysłany: 16 Kwi 2014 19:39 

niebieski
chciałem się dopytać - czy można już na lotnisku Ciampino kupić 3dniowy bilet i już na nim pojechać autobusem do metra?
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 17 Kwi 2014 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
pasta napisał(a):
chciałem się dopytać - czy można już na lotnisku Ciampino kupić 3dniowy bilet i już na nim pojechać autobusem do metra?

Z tego co pamiętam, to na autobus Atral trzeba kupić osobny bilet - to jest autobus podmiejski i nie obowiązują w nim bilety Rome Pass - jeśli jestem w błędzie niech mnie ktoś proszę z niego wyprowadzi by go nie powielać ;).
Jest biletomat na przeciwko przystanku na lotnisku, ale nie wiem czy można w nim kupić Roma Pass, jeśli nie to spróbuj w automacie na metro Anagnina.
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 21 Kwi 2014 13:23 

Zbanowany
traveller napisał(a):
Czy metro od Anagniny do centrum jest w całości podziemne czy da się coś zobaczyć ?

Metro wynurza sie na chwile dopiero przed stacja Lepanto.
 Profil Relacje PM off  

#429 PostWysłany: 29 Kwi 2014 23:10 

Witam, jedziemy sześcioosobowa grupą 09.05.2014. Hotel mamy blisko Coloseum. Z Termini Google pokazuje mam 1,5 km do naszego hotelu. Prawdę mówiąc nie bardzo nam się uśmiecha taki spacer z walizkami :D . Czy na Camplino można wynająć 6-cio osobowe taxi lub bus'a do centrum i ile to mniej więcej kosztuje?
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 29 Kwi 2014 23:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
Jolly65 napisał(a):
Witam, jedziemy sześcioosobowa grupą 09.05.2014. Hotel mamy blisko Coloseum. Z Termini Google pokazuje mam 1,5 km do naszego hotelu. Prawdę mówiąc nie bardzo nam się uśmiecha taki spacer z walizkami :D . Czy na Camplino można wynająć 6-cio osobowe taxi lub bus'a do centrum i ile to mniej więcej kosztuje?

Taksówki z Ciampino do centrum powinny kosztować 30 euro, bo takie jeżdzą po Rzymie (tzn taki napis na drzwiach). Jednak na pewno nie 6 osobowe. Nikt ci też nie da gwarancji, że pan taksówkarz po skończonym kursie nie odwróci się i nie powie: 99e. Więc jeśli się piszesz na taxi, to uzgadniaj cenę wcześniej.

Z drugiej strony skorzystaj z busa z lotniska do metra Anagnina, następnie jedź metrem do stacji Termini (linia czerwona, Anagnina to ostatnia stacja, ale jakby co to kierunek Battistini). Na Termini przesiądź się z linii czerwonej na niebieską i przejedź dwa przystanki kierunek Laurentina (wysiadasz na Coloseo). I już, po wyjściu ze stacji masz Koloseum przed nosem. Trochę niby jest do przejścia pomiędzy przystankami, ale nie aż tak wiele, a taniej na pewno.

-------------------------
Korzystając z okazji, dopiszę trochę o tym, jak jechałem w nocy na samolot o 7 rano z Ciampino. Nie kupiwszy biletów wcześniej (szukaliśmy innych opcji dojazdu) stanęliśmy przed faktem, że albo taxi nocna (notabene informowali nas miejscowi, że za 50 eu nas zawiozą, a limuzyny blacklane pokazywały raptem 4 euro więcej, więc miejscowi chcieli ubić na nas dobry interes), albo jednak musimy zdążyć na Terravision o 4.30. Biletów nie dało się już kupić bo max 12h przed odjazdem. Zdążyliśmy nocną linią autobusową N1 z Cipro (okolice Watykanu) dojechać na Termini i odszukać Terravision, jednak biuro zamknęli bo sprzedali komplet biletów na 4.30, zaś autobus o 4.50 najzwyczajniej się nie pojawił. Dobrze że inna linia zabrała nas w tej samej cenie (autobus o 5.30 ok 200 metrów od Termini), gdyż albowiem Terravision następny autobus miała chyba o 6.30 :( Dotarliśmy na lotnisko o 6 rano na 1h przed odlotem (krajówka do Brindisi). Nie spodziewałem się problemów, gdyż 1h przed odlotem, krajówka, a lotnisko podobno małe (tak przeczytałem), jednak w pomieszczeniu lotniska kłębił się o 6 rano dziki tłum. Wąz ludzi do security zawijał się z 15 razy wśród barierek i ciągnął do przeciwległego końca terminala. Na oko (zbielałe ze strachu) ze 400 osób tam stało.

Na szczęście szło to bardzo szybko, security po łebkach aby szybciej, ja przeniosłem wodę 2 x 0.5 litra, inni pewnie z nożami i pistoletami tez by dali radę. Jednak ze 40 minut nam zeszło w kolejce jak nic. Samolot odleciał później niż powinien, wyglądało to tak, jakby czekali na tych którzy się nie przebili jeszcze przez security. Wydaje mi się że gdyby ktoś przyszedł 5 minut przed planowym odlotem do gejta, to też by poleciał. Zakończyło się happy endem, ale wyglądało groźnie, co daję pod rozwagę porannym lotnikom z Rome CIA.
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 07 Maj 2014 15:07 

Hej,

Ja ląduje na Ciampino o 22:45 i jest trochę za późno aby złapać jakich autobus do pociągu lub też na metro. Pozostaje opcja albo autobu 23:30 albo taxi. Ze względu na to, że jedziemy w 6 osób (rodzice) to znalazłem fajną opcję taxi, które już czeka na latnosku. Wiem, ze są już taxi na lotnisku ale czytałem, że nie wszysktie chcą wozic po 30Euro za transort, dlatego znalazłe VAN/MiniBus po okolo 55/60 Euro. Poniżej linki jeśli ktoś chciałby skorzystać :D

http://www.serviceairportrome.it/en/dri ... z311RcJZxB

http://airportstaxitransfers.com/

Jeśli ktoś znalazł coś tańszego prośba o info.
 Profil Relacje PM off
Joozek25 uważa post za pomocny.

#432 PostWysłany: 07 Maj 2014 17:47 
Awatar użytkownika

Jolly65 napisał(a):

Podobnie jak Roku jestem zdania, że najlepszą opcją jest autokar Atral z lotniska do stacji metra Anagnina, o ile nie przylatujecie w środku nocy :-)
Koszt 1,2 €
Potem metrem według opisu Roku.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 20 Maj 2014 15:14 

Witam

Serdeczna prośba o poradę  Przylatuje do Ciampino w niedzielę o 19:50. Nie wiem co korzystniej wybrać kupno biletu na Terrevision przez Internet czy kupić Bilety u Kierowcy? Czy opcja kupna u Kierowcy autobusu jest droższa niż przez Internet? Podróż autokarem atral chyba odpada, bo to niedziela i późno bym dojechał do kwatery. Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#434 PostWysłany: 20 Maj 2014 15:38 
Awatar użytkownika

Ja wybralbym jednak Atral, odjezdza o 20.00 (kurs przez miasteczko Ciampino) lub 20.30 (bezpośrednio na Ananine). Do Ananiny jedzie ok 15-20 minut. Metro jeździ co kilka minut. Czas z Ananiny do Termini ok 15 minut
Terravision jedzie około 35 minut do Termini. Jak widać czas jest ten sam.
Jeśli jednak preferowanym przewoznikiem jest Terravision to bilet online kosztuje 4 euro, u kierowcy 6 euro.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 03 Cze 2014 11:31 

Zbanowany
Doleciałem, dojechałem, byłem zwiedziłem, wróciłem :)

Nie było też tak strasznie jak się mogło wydawać. Samolot planowany przylot na Ciampino miał o 22:10 jednak był już o 21:50, więc było 30 minut ponad na wyjście z samolotu, z samolotu zabrał autobus pod lotnisko, wyjście z lotniska trwało jakieś 5 minut. Autobus Terravision podstawiony pod samym wyjściem, bilet z tego co widziałem to można kupić także na lotnisku jest box Terravision, albo u kierowcy (my mieliśmy kupiony przez neta - 4euro osoba). Dojazd do Termini trwał jakieś 30 minut (autobus był prawie pełny więc wyjechał nawet kilka minut wcześniej z lotniska niż planowany odjazd), następnie z Termini do hotelu Ferrarese mieliśmy jakieś z 300-400m.

#436 PostWysłany: 17 Cze 2014 15:48 

Czy sposób A oraz B z pierwszego postu tego tematu jest nadal aktualny ? Był napisany już jakiś czas temu więc wole się dowiedzieć :)
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 18 Cze 2014 11:30 

niebieski
https://maps.google.pl/maps?saddr=Termi ... 12&start=0

Co sądzicie o takim pomyśle na dojazd w nocy z termini. Autobusem nocnym N1 z Termini do Anagniny, następnie kolejnym autobusem N!, który jedzie do miasteczka ciampino. Potem zbuta lub taxi. Taxi z miasta Ciampino powinno być tańsze niż z Anagniny.
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 18 Cze 2014 11:48 

Loty: 177
Kilometry: 387 374
niebieski
dominator1 napisał(a):
Czy sposób A oraz B z pierwszego postu tego tematu jest nadal aktualny ? Był napisany już jakiś czas temu więc wole się dowiedzieć :)

Sposób A na pewno jest aktualny.

Co do miejsc gdzie się wsiada i wysiada z autobusu na stacji metra Anagnina to na załączonym obrazku:
A to miejsce gdzie wysiądziemy po przyjechaniu z lotniska,
B to miejsce gdzie wsiądziemy chcąc jechać na lotnisko.

Załącznik:
metro.jpg
metro.jpg [ 188.14 KiB | Obejrzany 3421 razy ]

#439 PostWysłany: 18 Cze 2014 18:42 

Dzięki za info Wybieram sposób A
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 22 Lip 2014 21:00 

niebieski
Planowany przylot 8:00, a terravision jest 8:35, powinienem bez problemu zdążyć, czyż nie ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości