Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 18 Sty 2014 00:02 

niebieski
bkolakowski napisał(a):
bym musiał iść prędkością 12km/h :D

przecież napisałem, że trasa Via di Campino i dalej Via Appia Nuova to ok. 4 km ;-) zresztą na lotnisko możesz podjechać autobusem za 1 euro od stacji kolejowej Ciampino, która jest jakieś 800 m od tego hotelu ;-)
 Profil Relacje PM off
bkolakowski lubi ten post.

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#362 PostWysłany: 18 Sty 2014 00:16 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 20 944
o i o taką odpowiedź mi chodziło :)

Jeszcze jak byś mi podlinkował strone z rozkładem i cenami to będzie super :)
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 18 Sty 2014 00:21 

niebieski
na stronie lotniska było, że autobus kosztuje 1 euro:

https://www.adr.it/pax-cia-treno

jednak na stronie autobusów napisali, że jednak 1,2 euro ;-)

http://www.cotralspa.it/PDF_Areoporti/c ... ampino.pdf
 Profil Relacje PM off  

#364 PostWysłany: 18 Sty 2014 00:34 

niebieski
Witam. Kilkukrotnie sprawdzane. Koszt 1,2 E. Swoją drogą to te 4 euro chyba nie jest za dużo. Pozdrawiam

#365 PostWysłany: 18 Sty 2014 17:58 

mirek.krk napisał(a):
Witam,

Proszę o pomoc w kwestii dojazdu do lotniska Ciampino.
W styczniu z żoną lecimy na kilka dni do Rzymu, lot powrotny do Krakowa mamy 29 stycznia (środa) o 7:00 z Ciampino.
Plan mam taki by o 4:30 wyruszyć autobusem Terravision z dworca Termini (5:10 na lotnisku), ewentualnie następnym o 4:50 (5:30 na lotnisku - czy to nie zbyt późno)?

Natomiast nie wiem jak o tej porze dostać się na dworzec Termini, będziemy mieszkać w hotelu przy Via Marianna Dionigi 16: https://maps.google.pl/maps?q=Via+Maria ... 8QOF14CQDQ
Piesza wędrówka średnio do nas przemawia, metro tak wcześnie nie kursuje, myślałem nad taxi - ile może kosztować taki nocny kurs?
Sprawdziłem, że w okolicy co 30 min kursuje nocna linia autobusowa n7 (do dworca Termini) - więc może ten trop?

Proszę doświadczonych użytkowników o pomoc w dobrze najbardziej sensownej opcji.

pozdrawiam,
Mirek

Czy w mojej (powyżej opisanej sytuacji) wystarczy jeżeli pojadę autobusem o 4:50 (5:30 na lotnisku), odlot jest o 7.00 ?
Czy lepiej tym wcześniejszym o 4:30 (5:10 na lotnisku) ?
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 18 Sty 2014 20:38 

niebieski
Witam. jeżeli nie masz bagażu rejestrowego to nie ma problemu. Zdążysz bez kłopotów. Z rejestrowym jeżeli będziesz 1,5 godziny przed odlotem to też nie powinno być problemu. Pozdrawiam

#367 PostWysłany: 21 Sty 2014 07:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Kup bilet całodniowy i najwyżej jak w COTRALU/720/ATAC kierowca Ci odmówi to dopłacisz mu €1,20 za odcinek do stacji metra i tyle. Tam nie ma kanarów, kierowca przy wejściu sprawdza i sprzedaje bilety :)

Wchodzi się przednimi drzwiami a wychodzi tylnymi.
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 30 Sty 2014 10:20 

Mam pytanko odnośnie autobusów Terravision.
Jak rozumie na dworcu Termini trzeba odebrać kartę pokładową w Terracafe, ta jest jakiś specjalny punkt w środku do odebrania? czy ktoś stoi przed nim? I jeszcze jedno pytanko ile czasu przed odjazdem można odebrać tą kartę to znaczy czy można np odebrać ją rano jak sie ma autobus w godzinach wieczornych?
Pozdrawiam :)
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 30 Sty 2014 11:31 

Na termini od tyłu jest Terracafe, łatwo zobaczyć. Tam jest kafejka, można zjeść, wypić kawę. A raczej trzeba jeśli masz ochotę usiąść. Pani Harpia poluje na tych co chcą sobie tylko posiedzieć :P
Na dole jest punkt w którym kupujesz bilety i odbierasz Boarding Card. Nie odbierzesz kart pokładowych wcześniej niż około 20-30 minut przed odjazdem Twojego autobusu. Próbowałam...
W każdym razie kiedy robi się rumor i wrzeszczą coś w tym punkcie należy biec i zajmować kolejkę :P
Dostajesz kartę i potem już czekasz w ekstra kolejce przed autobusem, tylko upewnij się że na Ciampino, bo czasem są dwie kolejki jednocześnie. Jak jedziecie w kilka osób na jeden bilet to wpuszczają tylko naraz do autobusu, więc nie można się podzielić do zajęcia miejsc oraz do włożenia bagażu do luku. Jak my jechałyśmy to otworzyli jakiś mikro luk bagażowy i połowa bagaży nie mogła się zmieścić....ludzie wywalili bagaże innych, żeby włożyć swoje. Jechałyśmy w ogóle autobusem nie oznaczonym Teravision tylko jakims innym zdezelowanym. Jednym słowem Viva Italia :lol:

#370 PostWysłany: 09 Lut 2014 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 22 587
Jak funkcjonuje ten bilet całodniowy za 4 Euro? Czy wygląda to tak jak dobowy w Warszawie czyli 24 h od momentu skasowania czy do 23:59 dnia w którym się go aktywowało ? W metrze zakładam, że przepuszcza się go przez bramki za każdym razem. A w autobusie? Czy też trzeba go za każdym razem kasować/ przykładać?

Sorry za ten natłok pytań, ale jadę z mało ogarniętą grupą i to ja muszę wszystko wiedzieć :)

"Podróżuje­my więcej niż kiedy­kol­wiek, ale choćbyśmy poświęci­li de­gus­tacji całe życie, skosztu­jemy za­led­wie ok­ruchów de­lic­ji roz­sy­panych po Bożym stole. "
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 09 Lut 2014 18:22 

niebieski
Milag92 napisał(a):
Jak funkcjonuje ten bilet całodniowy za 4 Euro? Czy wygląda to tak jak dobowy w Warszawie czyli 24 h od momentu skasowania czy do 23:59 dnia w którym się go aktywowało ? W metrze zakładam, że przepuszcza się go przez bramki za każdym razem. A w autobusie? Czy też trzeba go za każdym razem kasować/ przykładać?

Sorry za ten natłok pytań, ale jadę z mało ogarniętą grupą i to ja muszę wszystko wiedzieć :)

1) Bilet całodniowy jest trochę droższy, kosztuje 6 euro.
2) Ważny jest do 23:59 dnia, w którym się go aktywowało
3) Po pierwotnej aktywacji biletu w metrze lub autobusie nie trzeba go potem kasować / przykładać przy okazji kolejnych podróży autobusem.
 Profil Relacje PM off
Milag92 lubi ten post.

#372 PostWysłany: 09 Lut 2014 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 17
Kilometry: 22 587
Grzegorz40 napisał(a):
1) Bilet całodniowy jest trochę droższy, kosztuje 6 euro.
2) Ważny jest do 23:59 dnia, w którym się go aktywowało
3) Po pierwotnej aktywacji biletu w metrze lub autobusie nie trzeba go potem kasować / przykładać przy okazji kolejnych podróży autobusem.

wielkie dzięki za odpowiedz :)

"Podróżuje­my więcej niż kiedy­kol­wiek, ale choćbyśmy poświęci­li de­gus­tacji całe życie, skosztu­jemy za­led­wie ok­ruchów de­lic­ji roz­sy­panych po Bożym stole. "
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 10 Lut 2014 11:28 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
niebieski
A ja tak się zastanawiam - dolatuje o 7:50 na CIAMPINO a o 14:40 mam lot do Polski.

Tak się zastanawiam na ten czas nad wypadem do "miasta" lub gdzieś bliżej coś zobaczyć. Miał ktoś taką podobną sytuacje? Siedzieć 6h na lotnisku czy dzieś wyskoczyć? A może dzieś bliżej.
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 10 Lut 2014 11:37 

niebieski
Miałem taką przesiadkę tam. Spokojnie możesz podjechać do centrum. Tylko "zwiedzania" będzie mało. Ja tylko zobaczyłem z zewnątrz Coloseo, Forum Romanum i Piazza Venezia. Wszystko obok siebie w odległości 10 minut pieszo.

Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

#375 PostWysłany: 10 Lut 2014 11:45 

niebieski
Idzik napisał(a):
A może dzieś bliżej.

Via Appia Antica - najważniejsza droga świata przynajmniej w starożytności ;-)
Castel Gandolfo - letnia rezydencja papieży
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 12 Lut 2014 20:34 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
Czy karta RomePass to najlepsze wyjście jeśli chodzi i przemieszczanie się po Rzymie? Spędzę tam 2 pełne dni, ląduje na Ciampino, wiem mniej więcej gdzie na lotnisku kupić kartę. Z jakiego rodzaju komunikacji mogę korzystać dzięki tej karcie?

#377 PostWysłany: 12 Lut 2014 20:46 
Awatar użytkownika

Loty: 33
Kilometry: 39 451
srebrny
viewforum.php?f=180

Wszystkie informacje są na forum - nie czekaj na gotowe tylko poczytaj - dowiesz się wielu ciekawych informacji, które Ci się przydadzą.
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 15 Lut 2014 01:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Gdzieś w tym wątku wyczytałem o odbieraniu kart pokładowych na trasie Termini-lotnisko Ciampino w jakimś punkcie gdzieś na dworcu chyba. Na stronie Terravision (bo o nich mi chodzi) znalazłem informację, iż mogę dziś wydrukować sobie karty i przy wejściu do autokaru okazać je kierowcy, aby móc pełnoprawnie podróżować. Niby oczywiste, ale mimo wszystko liczę na słowa potwierdzenia.
Swoje lokum mam bardzo blisko Termini także jakie mam alternatywy dla terravision za 4E w jedną stronę przy wcześniejszej internetowej rejestracji (kupowane na miejscu 6E!)

#379 PostWysłany: 15 Lut 2014 09:17 

Wszystkie potrzebne informacje są na stronie: http://www.terravision.eu/ciampino_bus_info.html
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 15 Lut 2014 13:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Kod:
ROMA TERMINI – SYSTEM KART POKŁADOWYCH
Aby zagwarantować sobie miejsce w autobusie na lotnisko Ciampino lub Fiumicino, należy odwiedzić stanowisko Terravision w Terracafè i odebrać kartę pokładową. Karty pokładowe będą wydawane na 20 minut przed odjazdem autobusu. Aby wsiąść do autobusu, należy mieć ze sobą wydrukowany bilet oraz kartę pokładową.
Nie należy pozostawiać bagażu bez opieki podczas oczekiwania na autobus.

Czy teraz, w zdecydowanie "niskim sezonie" jak na Rzym jest konieczność odbioru tych kart pokładowych? Aż tak dużo ludzi może chcieć się dostać z centrum na lotnisko w godzinach porannych (odjazd z dworca Termini 6:30)?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości