Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#301 PostWysłany: 08 Paź 2013 17:26 

brajt napisał(a):
@danig

1. Automaty biletowe odnajdziesz bez problemu. Znajdują się przy wejściu, jest ich kilka na każdej stacji. Poza tym, bez biletu nie wejdziesz do dalszej części metra.
2. Metro jeździ co 5min więc rozkłady są troche bez sensu :> od poniedziałku do (chyba) piątku jeździ do 1:30 w nocy, w sobotę i niedzielę do 23:30.

Chyba mnie nie zrozumiałeś - chodziło mi o kupno biletów na lotnisku - nic o metrze nie pisałem, dodatkowo napisałem że chodzi o autobus 720, który tylko dojeżdża do stacji metra. Przecież to oczywiste, że muszą być biletomaty na stacjach metra - nigdy nie spotkałem się z inną sytuacją podróżując metrem w różnych zakątkach świata.

Dlatego proszę raz jeszcze o informację, czy da się kupić bilety na metro/autobus na lotnisku Ciampino - nic więcej mnie nie interesuje. OK, można kupić w autobusie (biletomacie), ale nie każdym.

Pozdrawiam
Daniel
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#302 PostWysłany: 08 Paź 2013 17:59 

@danig
Oczywiście
automat z biletami jest pomiędzy wejściem na odloty, a przystankami autobusowymi
możesz tam kupić bilet 100 na autobus720 i metro.

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#303 PostWysłany: 08 Paź 2013 18:07 

Dziękuję za info :-)

Pozdrawiam
Daniel
 Profil Relacje PM off  

#304 PostWysłany: 15 Paź 2013 18:27 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
Ceny taksowek: 30 euro miedzy centrum miasta a Ciampino, 48 euro miedzy centrum miasta a Fiumicino.
Centrum miasta = teren w obrebie murow aurelianskich (patrz zalaczona mapa http://www.comune.roma.it/PCR/resources ... o_2012.pdf).
 Profil Relacje PM off  

#305 PostWysłany: 16 Paź 2013 11:08 

Cześć,

Czy może ktoś przypomnieć nazwy/ skróty biletów? Wybieram się do Rzymu w styczniu, wiem też, że dość często w automatach nie ma opcji wyboru j. ang. :) Ile kosztuje aktualnie bilet 3 i jedno dniowy?
PS. może ktoś polecić tani hostel na 3 dni?

Dzięki

Ania

#306 PostWysłany: 16 Paź 2013 19:59 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
niebieski
W Rzymie we wszystkich automatach biletowych jest opcja angielska.
 Profil Relacje PM off  

#307 PostWysłany: 17 Paź 2013 09:06 

Czesc Wszystkim!

Mam dwa pytania odnosnie lotniska Ciampino. Czytalem, ze lotnisko aktualnie obsluguje tylko ryanair i easyjet jesli ktos wie, to czy jest, to lotnisko bardzo zatloczone?
Oraz przyjazd busa na lotnisko mam planowo o 7.10 rano, to czy trafie na wielka kolejke do kontroli bezpieczenstwa. Dodam, ze bramke zamykaja o 7.50, a bedzie to lot krajowy.Zdaze?
 Profil Relacje PM off  

#308 PostWysłany: 17 Paź 2013 09:17 

mr_piotr napisał(a):
Czesc Wszystkim!

Mam dwa pytania odnosnie lotniska Ciampino. Czytalem, ze lotnisko aktualnie obsluguje tylko ryanair i easyjet jesli ktos wie, to czy jest, to lotnisko bardzo zatloczone?
Oraz przyjazd busa na lotnisko mam planowo o 7.10 rano, to czy trafie na wielka kolejke do kontroli bezpieczenstwa. Dodam, ze bramke zamykaja o 7.50, a bedzie to lot krajowy.Zdaze?

Nie wiem skąd masz info o tym że tylko Ryanair i Easyjet, ale wydaje mi się błędne bo 20/10 lecę Wizzairem właśnie na Ciampino:)
 Profil Relacje PM off  

#309 PostWysłany: 17 Paź 2013 09:23 

wolo napisał(a):
mr_piotr napisał(a):
Czesc Wszystkim!

Nie wiem skąd masz info o tym że tylko Ryanair i Easyjet, ale wydaje mi się błędne bo 20/10 lecę Wizzairem właśnie na Ciampino:)

By nie zaśmiecać, od razu zapytam:
Czy na Ciampino mogę od razu kupić Roma Pass?
Wiem że dzięki temu mam transport publiczny(autobusy, metra etc.) przez 3 dni w cenie.
Czytałem, że nie obowiązuje to dojazdu z lotniska do centrum i odwrotnie.
Ale nie obowiązuje nawet jak jadę miejskim autobusem i metrem? Bo o terravision nawet nie pytam:)
 Profil Relacje PM off  

#310 PostWysłany: 17 Paź 2013 09:40 

Jest informacja turystyczna gdzie mozna wyrobic pass'a. Tylko niedojedziesz na niej z lotniska do metra. Musisz kupic bilet bo to jest strefa podmiejska.

Dobra i wizzair;)
 Profil Relacje PM off  

#311 PostWysłany: 28 Paź 2013 15:14 

niebieski
Jak z bezcłówką na Ciampino? Można kupić wino w sensownej cenie na powrocie?

#312 PostWysłany: 28 Paź 2013 15:35 

ceny bezcłowe obowiązują tylko wtedy kiedy lecisz do kraju z poza Unii Europejskiej:)
 Profil Relacje PM off  

#313 PostWysłany: 28 Paź 2013 21:17 

witam,
Czy ktoś z Was mając lądowanie na ciampino ryanairem o 23:30 w sobotę miał problem z dostaniem się do centrum i nie zdążył na ostatni bus terravision? Bus jest o 23:40. Obawiam się opóźnienia bo w takim wypadku pozostaje chyba już tylko taxi. A czy ktoś może mi powiedzieć czy w takim przypadku nie ma problemu z taksówką na miejscu czy trzeba zamawiać? czytałam, że ceny są stałe, więc jaki jest przybliżony koszt dojazdu do stacji metra Anagnina? Muszę dostać się na Temini, a jak wyczytałam w poprzednich postach metro w soboty jeździ do 01:30.
Z góry dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#314 PostWysłany: 28 Paź 2013 23:04 

niebieski
wolo - wiem.

Pytałem o możliwość zakupu w strefie departures a nie o ceny dla non EU :-)

#315 PostWysłany: 28 Paź 2013 23:23 

mnk mnk napisał(a):
witam,
Czy ktoś z Was mając lądowanie na ciampino ryanairem o 23:30 w sobotę miał problem z dostaniem się do centrum i nie zdążył na ostatni bus terravision? Bus jest o 23:40. Obawiam się opóźnienia bo w takim wypadku pozostaje chyba już tylko taxi. A czy ktoś może mi powiedzieć czy w takim przypadku nie ma problemu z taksówką na miejscu czy trzeba zamawiać? czytałam, że ceny są stałe, więc jaki jest przybliżony koszt dojazdu do stacji metra Anagnina? Muszę dostać się na Temini, a jak wyczytałam w poprzednich postach metro w soboty jeździ do 01:30.
Z góry dziękuję za pomoc

Metro w piątki i soboty jeździ do 01:30 (niedziela-czwartek do 23.30)
Taksówka do Termini to koszt 30E więc do Anagnina myślę że będzie kosztować nie więcej niż 10E, chociaż sobota po 23 to różna taryfa może być, jeszcze dla turysty:)
Z taryfą nie powinieneś mieć problemu, z tego co pamiętam to stoją po prawej stronie po wyjściu z lotniska na parking
 Profil Relacje PM off  

#316 PostWysłany: 30 Paź 2013 17:41 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
autobus cotral z via.appia ale juz pewnie wrociles sadac po dacie

#317 PostWysłany: 30 Paź 2013 18:27 

niebieski
Z lotniska to nie wiem, ale z Rzymu najwygodniej bezpośrednio pociągiem, regionale. Autobusy jeżdżą tez z Ananina-dworca autobusowego. ale bezpośrednie są rzadko. Można wsiąść w jadący do Latina i wyśiąść w Albano. Też przyjemne miasto. Z Albano jeżdżą miejskie busy, ale nie znam nr. bo szłam pieszo. Droga ok. 2 km, w IX nie była jeszcze dla pieszych czy rowerów przyjazna-brak pobocza, ale już trwała budowa ścieżki. :)
 Profil Relacje PM off  

#318 PostWysłany: 01 Lis 2013 17:58 

wolo napisał(a):
By nie zaśmiecać, od razu zapytam:
Czy na Ciampino mogę od razu kupić Roma Pass?
Wiem że dzięki temu mam transport publiczny(autobusy, metra etc.) przez 3 dni w cenie.
Czytałem, że nie obowiązuje to dojazdu z lotniska do centrum i odwrotnie.
Ale nie obowiązuje nawet jak jadę miejskim autobusem i metrem? Bo o terravision nawet nie pytam:)

Tak na Ciampino przed wyjściem z arrivals jest kiosk tam możesz kupić roma pass lub BIT. Bilet 3 dniowy czy 1 dniowy obowiązuje na dojazd z lotniska do centrum ale trzeba wyjśc z lotniska i podjechać busem 720 na stację LAURENTINA ( bezpośredni ). Pisałem o tym w innym wątku. Terravision troche szybciej co kto woli :)
 Profil Relacje PM off  

#319 PostWysłany: 10 Lis 2013 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Witam,

za kilka tyg. bedę wylatywał z Rzymu. Bedzie to piątek odlot o 19.20. Wczesniej planuje pozwiedzac od rana miasto. I teraz pytanie jak najłatwiej dostac sie na Ciampino o tej porze? Spedziewam sie korków więc optymalnie byłoby metrem/koleją. Czytam cały wątek i nie bardzo orientuje się dokąd można dojechać i ile trzeba potem iść? Jakie to są odlełości i czas? No i ile trzeba być przed odlotem na tym lotnisku lecąc Ryanem?

#320 PostWysłany: 11 Lis 2013 12:50 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
niebieski
zrób mały zapas i kup bilet za 4e na Terravision, z termini bezpośrednio na lotnisko. Inna opcja to metro do ostatniej stacji Anagnina i stamtąd busy na lotnisko (1,5e+1,20e).

Jak dojechać z Ciampino Airport do Castel Gandolfo ? i jak pozniej wrócić do centrum ? Pewnie dałbym sobie rade na miejscu ale proszę o złote rady ;) ile czasu TAM spędzic i jak to ogarnąć ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości