Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
podsumowanie (c) Pacjonek
Rome Ciampino

Dojazd do/z centrum Rzymu (najkorzystniejsze warianty)

a) Wersja najtańsza /jedna przesiadka/
autobus 720 + metro
Cena:
1,50€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

bus 520 + metro A. --> Przesiadka na metro na stacji Cinecitta.
Koszt 1,50e (bilet 100 minutowy). Można też jechać na bilecie dłuższym (24h, 3-dniowym, 7-dniowym, RomaPasS

Wsiadamy w autobus nr 720 do stacji metra Laurentina, a więc początkowej stacji niebieskiej linii metra. Autobus jedzie ok. 25 minut w jedną stronę.
Podróż odbywamy na pojedynczym bilecie ważnym 100 minut (metro i autobus oklejone tą samą nazwą przewoźnika - ATAC), niestety niedostępnym u kierowcy autobusu. Na lotnisku bilety miejskie można kupić w informacji turystycznej (choć zachęcają do zakupu Roma Pass)
Autobusy nr 720 odjeżdżają z terminala autobusowego obok stacji metra Laurentina w dni powszednie co ok.40 minut, w soboty co godzinę, w niedziele wcale.

a) Wersja low-cost /jedna przesiadka/
autobus podmiejski + metro
Cena:
2,70€ o.w. (wszystko kupowane na miejscu, brak możliwości zakupu online)
Czas podróży: w zależności od pory dnia, około 1h

Przy wyjściu z lotniska (z hali odlotów), szukamy wiaty przystanku autobusowego numer 2,
skąd odjeżdża autobus do/z stacji metra Anagnina, rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 97&lang=en
Bilet kupujemy u kierowcy, kosztuje on 1,20€
Po przyjeździe do Anagniny kierujemy się do bardzo dobrze oznaczonej stacji metra, tam w automacie kupujemy
bilet jednorazowy za 1,50€ lub bilet całodniowy 7€ uprawniający do podróży dowolnym miejskim środkiem transportu
(metro, autobusy, pociąg, kolejka podmiejska itp.) w granicach Rzymu dowolną ilość razy.
Mapka metro: http://www.rome.info/metro/rome_metro.gif
Metrem jedziemy do przystanku Termini.
Metro A i B czynne są od godziny 5.30 do godz. 23.30; w piątek i sobotę do godziny 01.30.
Powrót w dokładnie taki sam sposób - metrem do stacji Anagnina, a następnie autobus ze stanowiska 1 znajdującego się przy stacji metra.

b) Autobus Podmiejski /bezpośrednio/
Cena:3,90€ o.w. lub 6,90€ RT online / 4,50€ o.w. lub 9,00€ RT w autobusie
Czas podróży: około 40 minut

Rozkład jazdy dostępny tu http://www.atral-lazio.com/index.php?op ... 95&lang=en
wraz z ewentualną opcją zakupu online poniżej (Ticket Purchase: Online).
W rozkładzie jest błąd mówiący jakoby bilet kosztował 4,50€ OT, co nie jest prawdą w przypadku zakupu Online.

c) Autokar /bezpośrednio/
Cena:4,00€ o.w. lub 8,00€ RT online / 6,00€ o.w. 12,00€ RT w autobusie
Czas podróży: mniej niż 40 minut[i] (teoretycznie)
Rozkład jazdy i formularz zakupu dostępny tu http://www.terravision.eu/rome_ciampino.html
Warto przed zakupem przejrzeć ostatnie strony tego wątku (znaczne opóźnienia autobusów)

Lotnisko na noc jest zamykane i nie ma możliwości przenocowania

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 18 Sie 2013 19:39 
Awatar użytkownika

Loty: 27
Kilometry: 59 235
niebieski
Witam

będę na lotnisku ok 22.30. Potrzebuję informację czy i gdzie dokładnie na tym lotnisku można kupić kartę Roma Pass?

Ewentualnie czy na dworcu Termini w nocy będę miał gdzie kupić kartę Roma Pass. Biuro informacji turystycznej w którym można kupić jest czynne 9-19.

Image
 Profil Relacje PM off  

Zanzibar w 4* hotelu przy plaży 🏝️ 😎 (z wyżywieniem) za 4563 PLN Zanzibar w 4* hotelu przy plaży 🏝️ 😎 (z wyżywieniem) za 4563 PLN
Ryanair ogłosi kilkanaście nowych tras z 2 lotnisk w Polsce! Dokąd poleci? 2 egzotyczne kraje na celowniku Ryanair ogłosi kilkanaście nowych tras z 2 lotnisk w Polsce! Dokąd poleci? 2 egzotyczne kraje na celowniku
#282 PostWysłany: 18 Sie 2013 20:36 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Trzeba sie wstrzymac z zakupem do rana, nie widze inaczej.

#283 PostWysłany: 28 Sie 2013 23:02 

Witam!
W październiku wybieram się na parę dni do Rzymu.
Wylot z powrotem mam o 12:10 z Campino
Na lotnisko bedę starał się przybyć z dużym zapasem czasu.
Na mapie zauważyłem, że za Campino w niedalekiej odległości
znajduje się Castel Gandolfo. Gdyby było jakieś dobre połączenie
to można by przed odlotem zaliczyć jeszcze wizytę w Castel Gandolfo.
Czy ktoś już może ma temat rozpracowany w praktyce?
Z góry dziękuje za informacje i pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 29 Sie 2013 19:25 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Hej, jak z lotniska Ciampino dojadę do hotelu ARIS GARDEN (4-Sterne) na ulicy VIA ARISTOFANE 101 ? Chodzi mi o najtańszą opcję.

#285 PostWysłany: 07 Wrz 2013 19:45 

Jak najtaniej i najszybciej dostać się z lotniska Ciampino do Lido? jest jakaś opcja z ominięciem Rzymu? a jeśli nie to proszę o instrukcję gdzie trzeba się przesiąść.

Z góry dzięki
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 07 Wrz 2013 20:21 
Awatar użytkownika

Najszybciej taxi. Najtaniej z buta. Ja bym jednak podjechał autobusem do metra Anagnina, przesiadł się na Termini w druga linię metra jadącą do Piramidy, gdzie wsiadłbym w kolejke naziemną jadącą do samego Lido di Ostia.

#287 PostWysłany: 07 Wrz 2013 20:32 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
z pod lotniska z Via. Fioranello autobus 720 do metro Laurentina, z Laurentina 3 przystanki metrem na Magliana przechodzisz na drugi peron i wsiadasz w kolejke naziemna do Ostia. koszt biletu na caly przejazd 1.50
u kierowcy biletu nie kupisz, postaraj sie o bilet na lotnisku

#288 PostWysłany: 07 Wrz 2013 20:33 

Dzieki za informacje, a jest opcja z mniejszą ilością przesiadek czy ta jest najlepszą opcją?
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 07 Wrz 2013 21:21 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Dziekuje za tn ten temat lecimy 16.09. Pozdro.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 07 Wrz 2013 21:26 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
taksowka jedynie bezposrednio mysle ze okolo 100 euro

#291 PostWysłany: 07 Wrz 2013 22:33 

Dzięki za odpowiedzi. Pewnie skorzystamy z opcji podrzuconej przez tomalo77 bo wydaje się prostsza:)
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 24 Wrz 2013 11:08 
Awatar użytkownika

Witam,
mam prośbę o pomoc. Mój samolot ląduje w Ciampino dosyć późno, bo o 22.40 (czwartek). Zakładam, że odbiór bagażu pozwoli w najlepszym przypadku opuścić lotnisko około 23.30. Jak o tej porze mogę się dostać do Rzymu. Oczywiście zawsze istnieje możliwość TAXI, ale ja szukam jednak bardziej budżetowej alternatywy i skorzystać z komunikacji miejskiej. W zależności od możliwości logistycznych pierwszej nocy będę też szukał odpowiedniego hotelu - dobra komunikacja z głównymi atrakcjami wiecznego miasta.

Będę zobowiązany za pomoc.

Pozdrawiam,
Paweł.
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 04 Paź 2013 18:36 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
da się na lotnisku kupić bilet 3-dniowy żeby od razu skorzystać z tej linii 720?
i ma ktoś jej rozkład aktualny w okolicach 15-16 w tygodniu? Ta stronka atac jest tragiczna, nie mogę zmienić przystanku i chyba cały czas mi wyświetla rozkład z Laurentiny

EDIT: wiem że to Włochy więc pewnie głupie pytanie ale może jakimś cudem da się kupić bilety w autobusie?

Ostatnio edytowany przez luxyfer, 04 Paź 2013 20:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 04 Paź 2013 19:30 

Bylem w rzymie 3 dni temu i probowalem znalezc sklep lub automat z biletami na lotnisku ciampino i niestety nic nie widzialem a jak podszedlem do informacji to uzyskalem odpowiedz ze najblizej moge kupic na stacji anangina. Na stacji anangina wchodzac z przystanku autobusowego atral pierwszy sklep po lewej ma w sprzedazy bilety i romapass. Co do transportu w rzymie to tylko i wylacznie metro. autobusy stoja w korkach itp. nie bede juz wspominal jak wlosi jezdza i traktuja pieszych bo to wola o pomste do nieba. Proponuje dobrze zgrac sobie mape z atrakcjami i uderzyc pieszo.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#295 PostWysłany: 05 Paź 2013 20:07 

Loty: 58
Kilometry: 98 553
luxyfer napisał(a):
da się na lotnisku kupić bilet 3-dniowy żeby od razu skorzystać z tej linii 720?
i ma ktoś jej rozkład aktualny w okolicach 15-16 w tygodniu? Ta stronka atac jest tragiczna, nie mogę zmienić przystanku i chyba cały czas mi wyświetla rozkład z Laurentiny

EDIT: wiem że to Włochy więc pewnie głupie pytanie ale może jakimś cudem da się kupić bilety w autobusie?

http://www.muoversiaroma.it/muoversiaro ... ?query=720
Wybierasz przystanek Fioranello/Appia i odpowiedni dzien i wtedy wyswietla ci caly rozklad.

W autobusach (nie wszystkich) mozna kupic bilet, o ile jest w nim zamontowany dystrybutor biletow (o taki, jak ten po lewej stronie http://www.online-news.it/wp-content/up ... utobus.jpg nie mylic z kasownikiem, ktory jest po prawej).
Natomiast nikt nie jest w stanie ci zagwarantowac, ze autobus, ktorym akurat pojedziesz bedzie taki dystrybutor mial.
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 06 Paź 2013 14:03 

greg0 napisał(a):
pabien napisał(a):
Na lotnisku jest automat biletowy sprzedający bilety dzienne, jednodniowe i trzydniowe. Mija się go po drodze do wiat przystankowych

Czy ten automat stoi w terminalu i zawsze wychodząc z budynku po przylocie będziemy go mijać?
Ktoś może dać wskazówki lokalizacji tego automatu?

Proszę o wyjaśnienie tej nieścisłości - jedni piszą że są automaty z możliwością kupna biletów (rozumiem, że 100min też w nich można kupić?), ktoś inny pisze że ich nie ma lub nie może ich znaleźć.
Poza tym wchodząc na stronę http://www.muoversiaroma.it/muoversiaro ... ?query=720
wybierając przystanek i dzień tygodnia wyświetla się jakiś rozkład, ale taki sam rozkład wyświetla się dla każdej innej wybranej stacji.
Wpisując natomiast VIA DELL AEROSCALO - jako przystanek z którego odjeżdżamy na Laurentinę po godzinie 17:00 wyskakują takie godziny odjazdów: 17:03; 17:13; 17:18; 17:23

Może ktoś to wszystko wyjaśnić? Za co z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Daniel
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 07 Paź 2013 18:56 

@danig

1. Automaty biletowe odnajdziesz bez problemu. Znajdują się przy wejściu, jest ich kilka na każdej stacji. Poza tym, bez biletu nie wejdziesz do dalszej części metra.
2. Metro jeździ co 5min więc rozkłady są troche bez sensu :> od poniedziałku do (chyba) piątku jeździ do 1:30 w nocy, w sobotę i niedzielę do 23:30.

@temat
Kilka informacji które mogą się przydać:

- bilet 100 minutowy kosztuje 1,5€ (gdzies na poczatku tematu widziałem cenę 1€)
- bilet jest ważny 100 minut ale tylko na jednej linii metra. Oznacza to, że nie można pojechać np. z przystanku Tuscolana (linia A) do Termini, pojechać pod Coloseum (linia B), pozwiedzać po czym wrócić do Termini i pojechać dalej do np. Watykanu (linia A).
- na bilecie można pojechać dwoma liniami, ale tylko w jedną stronę, czyli np. z Tuscolana (linia A) do Termini i na Termini przesiadka do Coloseum (linia B) - na powrót trzeba kupić kolejny bilet.
- metro startuje w dni powszednie o 5:30. Wyjeżdza z ostatnich stacji i jedzie w stronę centrum, więc jeśli np. chcecie jechać z Tuscolana do Campino to pierwsze metro przyjedzie około 05:50 - ważne info jeśli planujecie wyjazd na lotnisko wcześnie rano.
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 07 Paź 2013 20:46 

Czy ktoś ostatnio korzystał z taxi i może potwierdzić informację którą znalazłem tu i ówdzie, że koszt do centrum w okolice Termini to ok.35€? Ogarniam wyjazd rodzicom i potrzebuję tego info..

#299 PostWysłany: 08 Paź 2013 12:13 

@cypel77

na taksówkach są naklejki że cena za dojazd na Campino to 30€, na Fiumicino coś około 45€. Kierunek jazdy pewnie nie ma znaczenia.

Moim zdaniem bardziej oplaca się pojechać autobusem+metro (trafienie na autobus i do metra jest dziecinnie proste) lub w ostateczności Terravision lub Sitbus.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 08 Paź 2013 12:39 

brajt napisał(a):
@cypel77

na taksówkach są naklejki że cena za dojazd na Campino to 30€, na Fiumicino coś około 45€. Kierunek jazdy pewnie nie ma znaczenia.

Moim zdaniem bardziej oplaca się pojechać autobusem+metro (trafienie na autobus i do metra jest dziecinnie proste) lub w ostateczności Terravision lub Sitbus.

Dzięki za info, wiem że można kombinacją bus+metro (sam z tego w kwietniu korzystałem), ale to ich wyjazd rocznicowy (25lat po ślubie) i wiesz, tani lot ale na miejscu na wypasie ;))) Wychodzi że transfer hotelowy jest dużo droższy niż taxi.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1187 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości