Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 27 Sie 2013 19:49 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 316 093
niebieski
Plaże w Gruzji porównuje tylko do innych plaż Morza Czarnego.
Polskie plaże są piękne, woda niestety zimna, ale dziecko spokojnie bym puścił do naszej wody. Naprawdę nie chodzi mi tu o to, aby się z kimkolwiek spierać.
Mało tego, spotkałem się z reakcją naszych znajomych iż moja opowieść tylko potęguje ich chęć wyjazdu do Gruzji.
Ja nie chcę nikomu zaszkodzić i to jest chyba najważniejsze.

Popularne wyszukiwarki najmu samochodów nie uwzględniają w swojej ofercie Gruzji.
Wynajęcie samochodu na miejscu w Tbilisi to koszt 50 dolarów za dzień.
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#42 PostWysłany: 27 Sie 2013 19:57 

niebieski
Maktravel napisał(a):
Przed wyjazdem do Gruzji czytałem sporo na temat tego kraju i jego walorów turystycznych. W polskich mediach (czasopisma, TV, internet) rysuje się obraz kraju mlekiem i miodem płynącego, z mocą atrakcji turystycznych na każdym kroku.
Jestem świeżo po 6-dniowym pobycie w Gruzji i większość moich doświadczeń turysty (piszę z rozwagą turysty a nie np. podróżnika czy eksploratora) przeczy magicznemu wizerunkowi tego kraju.
Moim celem nie jest zdyskredytowanie Gruzji dla wyjazdów wszelakich, ale oddanie realiów tam panujących dla zrównoważenia jednostronnie korzystnych informacji.

1. Gruzja nie jest krajem turystycznym.
Większość infrastruktury komunikacyjnej (pociągi, busy, taksówki, dworce, poczekalnie, ulice w miastach, przejścia podziemne) oraz baza noclegowa nie podlega jakimkolwiek standardom lub o trzy klasy w dół pokrywają się z chociażby polskimi kwaterami, pensjonatami. Dla mnie warunkiem uznania jakiegoś kraju za przychylnego dla turystów jest właśnie zagwarantowanie podstaw do godnego pobytu, czyli warunki przemieszczania się i noclegu są poza dyskusją. Na tej bazie można budować całą resztę.
Busy jeżdżące między miejscowościami w których wszyscy mogą palić papierosy całą drogę, "taksówki" - prywatne samochody śmierdzące jakby ktoś przed momentem owce woził, chaos na zniszczonych nie remontowanych dworcach, dowolność odjazdu busa, różne ceny dla różnych gości. Kwatery prywatny w miejscowościach "turystycznych" w formie pokoju u kogoś w mieszkaniu, niesprzątane, z ubikacją i doczepionym szlaufem niby prysznica z dziurą w podłodze za 100 zł dla trójosobowej rodziny to powszechna praktyka.

Wiem, że wiele osób może pomyśleć chłopie po co tam jechałeś, siedź w domu i nie zawracaj głowy innym, ale według mnie nie o to chodzi. Jeśli wątek będzie żywy i znajda się osoby zainteresowane drugą stroną Gruzji będę takowe dopisywał. Oczywiście aby być konstruktywnym można też podawać w odpowiedziach sposoby na poradzenie sobie z realną rzeczywistością.

Dzięki za opis! Rzeczywiście myślałem, że tam bardziej turystycznie jest, bo tyle osób jeździ. Ale teraz przekonałeś mnie, że warto tam jechać, póki jeszcze zachodnia cywilizacja nie zniszczy kolejnego pięknego kraju. Super. Właśnie o takie "niewygody" zawsze zabiegam!

A autorowi polecam polską Hurghade. Czyli basen hotelowy. Chociaż, ah...już rozumiem, tam wojna to jechać się nie da. No tak. Ale, że w Gruzji była niedawno to się zapomniało? ;)
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 27 Sie 2013 20:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie rozumiesz chłopie o co mi chodzi odsyłając mnie do Hurgady.
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy

Ostatnio edytowany przez Maktravel, 27 Sie 2013 20:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 27 Sie 2013 20:13 

niebieski
Rozumiem. Tylko, że forum pomyliłeś. Chcesz ostrzegać forumowiczów przed Gruzją, bo trzeba miejskim śmierdzącym autobusem jechać. Tych samych forumowiczów, którzy potrafią w kościele w BVA czy gdzieś próbować przespać noc w zimie, żeby zaoszczędzić parę złotych.

Twój opis, wybacz, ale wygląda jak reklamacja do biura podróży o zwrot kosztów wyjazdów, bo pokój hotelowy był za wąski, a kamienie na plaży za ostre :D
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 27 Sie 2013 20:28 
Awatar użytkownika

Maktravel napisał(a):
6. Wybrzeże gruzińskie nie stwarza dogodnych warunków do plażowania.

Za to Lazurowe Wybrzeże w Nicei jest IDEAŁEM do "dogodnego plażowania. :twisted: :lol: :roll: :shock: :?

Image
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 27 Sie 2013 20:28 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
Ojj ludzie, czy nie można mieć innego zdania, innych odczuć od waszych?? Ja dopiero podczas drugiego podejścia do Maroka wypoczęłam, pierwszy był mi jednak potrzebny żeby wiedzieć czego na przyszłość unikać, ale potrafiłam to ocenić dopiero z perspektywy czasu. W czasie pierwszego wyjazdu marzyłam, żeby jak najszybciej się wyrwać, za to podczas drugiego żal było wracać do Pl ;)
Maktravel dzięki za konstruktywną krytykę, na pewno wezmę Twoje argumenty pod uwagę planując wypad do Gruzji.
 Profil Relacje PM off
livien lubi ten post.

#47 PostWysłany: 27 Sie 2013 20:32 
Awatar użytkownika

Równie dobrze można narzekać że na Kanarach nie ma piramid, w Paryżu nie ma wyciągu narciarskiego, a w Szkocji faceci chodzą w spódniczkach. Tak więc mówię wszech i wobec, to NIE SĄ miejsca turystyczne, nie jeździjcie tam!

#48 PostWysłany: 27 Sie 2013 20:43 
Awatar użytkownika

@Maktravel - dzięki wielkie za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami (nie przejmuj się 'hejterami' :P ), każdy wyciągnie wnioski i przefiltruje te informacje według własnego upodobania. w końcu od tego jest forum ;)

moje jedyne zastrzeżenie: co ma wykształcenie, uprzejmość i serdeczność z paleniem przez tamtą Panią? (zaznaczam, że nie palę) :mrgreen:

#49 PostWysłany: 27 Sie 2013 20:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Była super ale nie mogłem przy niej długo siedzieć gdyż dym papierosowy mnie dusi. Tylko tyle chciałem powiedzieć :-)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:04 
Awatar użytkownika

Maktravel napisał(a):
Była super ale nie mogłem przy niej długo siedzieć gdyż dym papierosowy mnie dusi. Tylko tyle chciałem powiedzieć :-)

:shock: . :lol: :lol: :lol:

#51 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:08 
Awatar użytkownika

Maktravel napisał(a):

Wystarczy grzecznie asertywnie jej o tym powiedzieć, zamiast obsmarować jej dupę na forum.

Image
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:10 

niebieski
@Maktravel doceniam opinię. Gruzja mnie kusi i Twój głos jest bardzo cenny.

#53 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:16 
Awatar użytkownika

niebieski
@humbak
Wystarczy grzecznie asertywnie jej o tym powiedzieć, zamiast obsmarować jej dupę na forum.

Nikomu nic nie smarowałem i nie zamierzam, nawet nie wymieniam imienia a hosteli jest dużo w Tbilisi.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:31 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Dziękuję za kamyk do mojego woreczka wyobrażeń o Gruzji.

Pojadę tam w następnym roku, mając szersze spojrzenie, do tej pory idealizowałem ten kraj, chęć poznania jednak nie zmalała :D
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:39 
Awatar użytkownika

niebieski
I właśnie po to pisałem te teksty aby każdy wiedział co go czeka i lepiej przygotawał się do wyjazdu niż ja. Pozdrowienia. Trzymam kciuki !!!
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#56 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:47 

Maktravel, ja również dziękuję za Twoją refleksję:)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 27 Sie 2013 21:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
MaSell napisał(a):
... Jak chcesz pojechać do 'kraju turystycznego' to odwiedz rozdeptane przez tłumy Włochy, Hiszpanię, Francję czy Egipt.

co do egiptu to nie wiem ale w pozostałych krajach, o ile nie jedziesz do milionowej metropolii, jest multum miejsc spokojnych, gdzie możesz rozkoszować się tym co miejsca położone z dala od zgiełku mogą zaoferować, będąc przy tym jedynym turystą w okolicy. oczywiście takich miejsc nie ma wiele (co nie znaczy że nie ma!) o rzut beretem od głównych lotnisk.

STUDNIAKOWALA napisał(a):
... Jeśli chodzi o ich nachalność, to bliżej im w niej do Hiszpanów 1) niż Marokańczyków - są ciekawi i próbują być pomocni. Maroko to w porównaniu z Gruzją dżungla, gdzie faktycznie człowiek się czuje jak chodzący worek z pieniędzmi.
W Gruzji wchodząc na dworzec od razu jest się nagabywanym przez kierowcę, ale nie wiem na ile wynika to z samej chęci naganiania, a ile z ich świadomości, że nie umiemy czytać ich robaczków 2) , bo od razu kierują we właściwą stronę. ....

1) no tutaj chyba Ci chodzi o marakońskich sprzedawców w hiszpanii a nie hiszpanów...
2) a w maroku nie ma robaczków? :)

Zeus napisał(a):
... tak samo ze dziecmi mozna busikami jechac ....

tymi busikami co odjadą albo i nie, hehehe?

Adminie! nie da się zrobić żeby 3 posty, jeden za drugim zmieniły się w jeden?
mod.: Da się, zrobione ;)

#58 PostWysłany: 27 Sie 2013 22:10 

namteH napisał(a):
tymi busikami co odjadą albo i nie, hehehe?

Myślę, że dla osób wrażliwych większym problemem może być sama jazda marszrutkami. Takim osobom nie polecam siadać z przodu busa. Warto pomyśleć także o słuchawkach w uszach i zamknięciu oczu.
Coś takiego, jak przepisy drogowe, w Gruzji nie obowiązuje. Myślę, że warto też wspomnieć o tym, że piesi w Gruzji nie mają łatwego życia. Trzeba się po prostu wpychać na siłę, aby przejść przez drogę (bo to, że jest przejście dla pieszych, dla Gruzinów nie ma żadnego znaczenia). Żeby nie być gołosłownym: oto przejście dla pieszych w Tbilisi:

#59 PostWysłany: 27 Sie 2013 23:01 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Maktravel, fajne inne spojrzenie na Gruzję, na pewno subiektywne ale spokojne i wyważone. Masz do tego prawo.
@bartek, przesadzasz, wyciągasz wnioski dalekie od intencji autora tematu. Twoje zarzuty są nieco demagogiczne.
A do Gruzji na pewno się wybiorę. :)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 27 Sie 2013 23:35 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

STUDNIAKOWALA napisał(a):
W Gruzji wchodząc na dworzec od razu jest się nagabywanym przez kierowcę, ale nie wiem na ile wynika to z samej chęci naganiania, a ile z ich świadomości, że nie umiemy czytać ich robaczków, bo od razu kierują we właściwą stronę.

Dlatego warto, przed wyjazdem się nauczyc pare zwrotek po gruzinsku, tak samo jak alfabet.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 158 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości