Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#281 PostWysłany: 29 Mar 2013 23:19 

My bedziemy bez samochodu wiec damy znac jak wrócimy.....:).
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#282 PostWysłany: 30 Mar 2013 01:29 

No więc tak: wybraliśmy bardzo fajny dom (jesteśmy z dziećmi i wolimy ograniczać wszelkie ryzyka - denga, skażona woda w kranie itp). Jest na terenie Cristal Residence w Saint Francois. Koszt 1000 EUR za 9 dni. Mamy 3 sypialnie, 2 łazienki, salon i kuchnia w pełni wyposażona. Mają także mniejsze, tańsze apartamenty. Niestety wymagają kaucji 1000 EUR lub czek na taką kwotę (nie do znalezienia w naszych bankach). Po wielkich problemach zgodzili się zrobić blokadę na karcie kredytowej. Klucze wydaje pani, która zna tylko francuski.
Co do auta to zapłaciliśmy przez booking.com za małego chevroleta 1800 zł z pełnym ubezpieczeniem za 9 dni.
Widzieliśmy przystanki autobusowe i pewnie gdybyśmy byli bez dzieci korzystalibyśmy z autobusów.
Co do innych kosztów - jedzenie drogie. No może poza bagietkami (ok.1 EUR). Kupujemy świeże ryby na targu i płacimy ok. 20 EUR za 4 duże porcje. Owoce drogie - 1 kg arbuza 2,10 EUR. Tak więc wydaje się i wydaje i wydaje.
Przylatując tu spodziewaliśmy się, że będzie kilka ładnych miasteczek, a tu generalnie na każdym kroku zaniedbane budynki, slamsy. Widzieliśmy Saint Francois, Saint Anne i Moule - na pewno nie warte zwiedzania. Tak więc podziwiać można tylko przyrodę. Jutro w planach wulkan.
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 05 Kwi 2013 18:26 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
wczoraj wrocilem,
dla mnie wypasik

thx. fly4free !!

#284 PostWysłany: 06 Kwi 2013 01:13 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
za nieco ponad 12 godzin będę miał godzinę prawdy, prom jutro z Dominiki na Gwadelupę jest wyprzedany, ja mam bilet otwarty, nie na konkretną datę, jeśli mnie nie zabiorą spóźnię się na samolot, który mam w niedzielę z samego rana, hardcore ;)
 Profil Relacje PM off  

#285 PostWysłany: 06 Kwi 2013 02:15 

HON fly4free
Autobusy kursują regularnie na wielu trasach, ale nie ma rozkładu. Poporostu trzeba poczekać, czasem 5 minut, czasem pół godziny. W niedziele i święta kursy są albo mocno ograniczone albo ich nie ma (zależy od trasy), w miejsce autobusów kursują wtedy minibusy jako taksówki zbiorowe ale tylko na wybranych trasach. Przystanki są częste, zawsze też przy lub w pobliżu miejsc turystycznych, ale oczywiście nie wszędzie autobusy docierają. Można zatrzymać autobus poza przystankami. Kierowcy są pomocni ale znają tylko francuski. Ceny przystępne: od 0,5 euro do 5 euro w zależności od dystansu. Komunikacja kursuje od godzin wczesnorannych do zmierzchu czyli ok 18 ale lepiej się upeniwć co do ostatnich kursów na danej trasie.

Co do wulkanu: warto zorientować się w sytuacji pogodowej: wulkan zazwyczaj otoczony jest chmurami i pada ciągły deszcz w jego okolicy. Dni z czystym niebem są rzadkie. Przy chmurach nic nie widać z góry oczywiście. Pogoda jest generalnie bardzo zmienna i zróżnicowana mimo niewielkich odleglości; to że w Gossier czy Ste Anne jest słonecznie nie oznacza że na Basse Terre nie leje ulewny deszcz. Trzeba weryfikować pogodę dla każdego miejsca na wyspach. Nie należy się także spodziewać śródziemnomorskiej aury (czyli słońce i błękitne niebo cały dzień). Na Gwadelupie codziennie w zasadzie pada, czasami w nocy, czasami w nocy i w ciągu dnia, często bardzo intensywnie ale deszcz zwykle dość szybko przechodzi. Generalnie ładniejsze były popołudnia niż poranki, przynajmniej na Basse Terre.
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 07 Kwi 2013 21:00 

Witam.
Lecimy na Gwadelupę w czerwcu. Poleci ktoś jakies niedrogie i fajne noclegi?
 Profil Relacje PM off  

#287 PostWysłany: 07 Kwi 2013 22:03 

niebieski
http://www.homeaway.com/vacation-rental ... text_LPROP
ja korzystałem z tego 300 euro płaciłem za 9 noclegów , w razie co odpowiem na pytania

#288 PostWysłany: 08 Kwi 2013 15:14 

niebieski
A czy ktos moglby cos wiecej napisac o komunikacji publicznej?Czy jest gdzies w necie jakas ich strona?Czy jeździ jedna firma czy kilka różnych?A najbardziej mnie interesuje trasa Pointe-a-Pitre-St.Francois

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#289 PostWysłany: 08 Kwi 2013 17:59 

My mieszkaliśmy 4 km od st.Anne w poirier de gissac. Poza świętami autobusy kursowały mniej więcej co 30 minut - godzinę. Ale rzeczywiście po zmroku (ok.19) trzeba było łapać stopa lub wracać z buta. Bez samochodu nie dało by się niestety zobaczyć tego co widzieliśmy :) Dla wszystkich zainteresowanych mogę polecić wypożyczalnię samochodów w st. Anne, na wysokości cmentarza, po przeciwnej stronie ulicy. za 10-letniego punciaka daliśmy 140 E za 5 dni. W razie pytań służę pomocą.
 Profil Relacje PM off  

#290 PostWysłany: 09 Kwi 2013 16:50 

ktoś pytał o boiling lake, ,

byliśmy, daliśmy radę, przeznam szczerze, że spodziewaliśmy się łatwiejszego podejścia, a to było dobre 3h, deszcz padał kilkukrotnie.
Co do przewodnika - mieliśmy plan iść z przewodnikiem, ale koniec końców poszliśmy bez, trasa jest dobrze oznaczona, jedynie w drugiej części kiedy trzeba przejść przez dolinę śmierci ( przepraszam jeśli pomyliłem nazwę ) idzie się trochę na wyczucie, ale z drugiej strony to otwarta przestrzeń 200 -300m długości, więc kierując się w kierunku jeziora, po przejściu doliny odnajdziecie ścieżkę, a wtedy to już w miarę prosta sprawa. :L) ,, logistycznie, ale nie fizycznie :)

buty, z różnych przyczn mieliśmy trampki, ale warto mieć dobre buty trekkingowe , bo idzie się po belkach , albo po kamieniach.
w razie pytań chętnie pomogę., :).

a po powrocie , gorąco polecamy spa siarczne które się tam znajdują, byliśmy tym ostatnim opisanym w LP,, naprawdę pomaga :))))
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 12 Kwi 2013 17:50 

z sąsiedniego forum cytat:

"Wróciliśmy z Martyniki - bardzo gorąco polecam współpracę z nordatlantique czyli naszą podszewką :) niesamowicie fajna osoba, mega pozytywna, ma super wiedzę i podejście!! Zawsze pomocna, nawet w kryzysowych sytuacjach!!"

Czy jest Ktoś Taki na Gwadelupie?? :)
 Profil Relacje PM off  

#292 PostWysłany: 12 Kwi 2013 18:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Marcelina24 napisał(a):
My mieszkaliśmy 4 km od st.Anne w poirier de gissac. Poza świętami autobusy kursowały mniej więcej co 30 minut - godzinę. Ale rzeczywiście po zmroku (ok.19) trzeba było łapać stopa lub wracać z buta. Bez samochodu nie dało by się niestety zobaczyć tego co widzieliśmy :) Dla wszystkich zainteresowanych mogę polecić wypożyczalnię samochodów w st. Anne, na wysokości cmentarza, po przeciwnej stronie ulicy. za 10-letniego punciaka daliśmy 140 E za 5 dni. W razie pytań służę pomocą.

Hmm, my przez stronę podaną już w tym temacie 190EUR na 11 dni (http://www.economycarrentals.com/).

Jechał już ktoś może samochodem do Paryża?
Interesuje mnie kwestia zostawienia samochodu i nie zapłacenie za to tyle co za bilety :)

Druga sprawa to namiary i ceny rejsów między wyspami.

Ostatnio edytowany przez kerad85, 09 Maj 2013 10:54, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 14 Kwi 2013 03:13 

Pozdrawiamy ze słonecznej Martyniki!

Wszystkim forumowiczom śmiało możemy polecić apartament (pokój + kuchnia) dla 2-3 osób w pobliżu Tartane na półwyspie Caravelle. Pokój ma wszystko co do życia potrzebne - włącznie z klimą i TV, ale i tak nie korzystamy. Jest wi-fi, w pełni wyposażona kuchnia - mikrofala, toster, kuchenka, garnki i inne wynalazki.

Lokalizacja naszym zdaniem jest bardzo dobra - wszędzie "dość" blisko. Ok. 3km od apartamentu jest szkoła surfingu BLISS - warto spróbować swoich sił na desce, ale trzeba przyznać, że nie jest łatwo ;) Płaciliśmy 29 euro/os. za 1,5h lekcję z instruktorem (mówi po angielsku). Wypożyczenie deski, żeby potrenować później - 15 euro/3h. Do plaży ok. 200 m.

Właściciel apartamentu jest przesympatyczny - w połowie szwajcar, w połowie francuz - mówi po angielsku, inaczej byłoby ciężko, w ogóle nie znamy francuskiego :) Już pierwszego dnia opowiedział nam co musimy zobaczyć na wyspie, pozaznaczał miejsca na mapie, zasypał przewodnikami, a kolejnego dnia częstował drinkami - nie mogliśmy odmówić.

Tego posta piszę siedząc na tarasie z widokiem na piękny ogród (tak, tak - jest już noc (-;).

Za 9 nocy płacimy 400 Euro - standardowa stawka to 350euro/tydzień. Warto się potargować :)
Zostajemy tutaj do 18.04.

Namiary:
E-mail: lefouxiol@bluewin.ch
http://www.homelidays.co.uk/tartane/apa ... 506en1.htm

Jak macie jakieś pytania to chętnie pomożemy :D

P.S. Dzisiaj widzieliśmy żółwia snurkując na plaży Anse Noire (-:
 Profil Relacje PM off  

#294 PostWysłany: 14 Kwi 2013 20:01 

My też widzieliśmy żółwie, a właściwie pływaliśmy z nimi na plaży Malendure na Gwadelupie. Sama plaża nie była szczególnie zachwycająca, zwłaszcza jeśli ma się taki wybór pięknych plaż jaki jest właśnie na tej wyspie. Żółwie przypływały paść się tam trawą morską, ale co jakiś czas wypływały bardzo blisko pływających, żeby zaczerpnąć oddechu. To było niesamowite:)

#295 PostWysłany: 12 Maj 2013 15:55 

Czy ktoś próbował korzystać tylko i wyłącznie z komunikacji publicznej i autostopu na Gwadelupie? Z takim ograniczeniem przyjdzie mi się zmierzyć na tej wyspie (brak prawka)
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 12 Maj 2013 19:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Minus jest taki, że komunikacja publiczna działa w godzinach, powiedzmy 6-18. Z autostopem w niektórych rejonach wyspy warto uważać ;)
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 12 Maj 2013 20:16 

piotrek_ napisał(a):
Z autostopem w niektórych rejonach wyspy warto uważać ;)

Co masz na myśli i w jakich rejonach?
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 12 Maj 2013 21:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Może się zdarzyć, że ktoś Cię okradnie, jacyś Piraci z Karaibów ;) Najmniej ciekawie po zmroku jest podobno w północo-wschodniej części wyspy, Port Louis, Petit Canal. Nie mówię, że jest niebezpiecznie łapać stopa, ale warto uważać, tym bardziej po zmroku. Info od Pani z Pointe a Pitre, u której wynajmowałem mieszkanie.

Ja osobiście chciałem złapać raz stopa na Dominice, szedłem drogą chyba z godzinę, przejeżdżało sporo samochodów i mi się nie udało, a lokalsi tam odniosłem wrażenie bardzo mili. Na Gwadelupie więcej białych, turystów z Europy, to może i tutaj wypatrywać można większej szansy.
 Profil Relacje PM off  

#299 PostWysłany: 12 Maj 2013 21:42 

HON fly4free
Komunikacja publiczna działa dość sprawnie na większości tras, pisałem o tym juz w poprzednich postach. Spokojnie da się dojechac do wielu miejsc na obu częściach Gwadelupy. Głównym węzłem przesiadkowym jest Pointe-a-Pitre (2 dworce autobusowe oddalone od siebie o ok. 15 min spacerem przez miasto).

Komunikacja nie działa praktycznie od 18 i w ograniczonym stopniu w soboty i niedziele. Na niektórych trasach (np. Deshaies-St. Rose) zamiast autobusów kursują głównie zbiorowe taksówki z licencja na przewóz publiczny, koszt przejazdu jest taki sam jak w autobusie. trzeba uważać na lokalne święta i dni wolne - wtedy może nie być w ogóle autobusów.

Bilety kupuje się u kierowcy, czasami zaraz po wejściu do pojazdu, czasami przy wyjściu lub na końcu trasy. Niektóre firmy wydaja paragony i stawki są oficjalne , w innych cene podaje kierowca, czasami jest wyższa czasami niższa, ale generalnie nie ma tendencji do naciągnia (różnice sięgają np. 20 czy 30 eurocentów).

Wszędzie są przystanki, ale autobus zatrzyma się z reguły także poza nimi.
Ważne żeby zakomunikować kierowcy chęć wysiadania (puka się monetami o szybę) albo poiwedzieć mu dokąd chce się dojechać jeśli nie jest to końcowy cel danego kursu.

Nie ma oficjalnych rozkładów, ale sa faktyczne bo miejscowi wiedzą kiedy i co powinno jechać. Oczywiście należy wszelkie godziny traktować na pewnym luzie. Na Gwadelupie nie ma żadnego pośpiechu.
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 13 Maj 2013 12:40 

niebieski
Marek2011-a jak daleko jest z lotniska do tych dworców autobusowych?Czy moze jakas komunikacja miejska staje przy lotnisku?

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości