Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 144 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 02 Lis 2025 22:00 

i jak sobie poradziłeś z dojazdem ? Będę jechał z i na lotnisko o podobnych godzinach i też szukam najtańszej opcji transportu z DUB :)
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#142 PostWysłany: 22 Sty 2026 15:19 

niebieski
Chcę zakupić na lotnisku kilka Leap Card (Regular lub Visitors), aby dojechać do centrum i później poruszać się tylko po strefie 1. Ponieważ będę w Dublinie około 48h, więc zastanawiam się, która karta będzie dla mnie najlepsza (pod względem kosztów i obsługi). Mam już ustalone większość szczegółów odnośnie tych kart, ale brakuje mi jeszcze odpowiedzi na poniższe pytania:
1.Czy można na jednym koncie mieć zarejestrowanych kilka Leap Card Regular, aby wystąpić potem o zwrot 5E opłaty za karty i to, co na nich zostało?
2.Czy można doładować na kartę Leap Card Visitors (np.) bilet 24h (za 8E), jeżeli czas trwania takiego samego biletu na tej karcie jeszcze się skończył, czy raczej trzeba czekać do końca czasu ważności pierwszego biletu
3.Czy automaty do doładowania/zakupu tych kart są rozmieszczone na większości przystanków, czy raczej tylko na głównych, lub tylko w centrum?
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 29 Sty 2026 17:54 

niebieski
Właśnie wróciłem z Dublina i mogę napisać kilka słów odnośnie dojazdu z/na lotnisko i kart Leap.
Skorzystałem prawie 30 razy z przejazdów autobusami i tramwajami i nie widziałem na przystankach automatów, w których można doładować lub zakupić Leap (może na jakiś są). W Dublinie byłem ok. 48h i lepsza dla mnie była Leap Card Visitors, niż Regular. Za Visitors zapłaciłem 17E (2x8E bilet 24h, 2x0,5E za kartę). Za Regular zapłaciłbym 18E (3x6E za dzienny maksymalny „Capping”, który kasuje się o 4.30 każdego dnia) i 5E opłaty zwrotnej za kartę. To ostatnie najlepiej mi podpasowało, bo nie musiałem występować potem o jej zwrot. Kartę Visitors można doładować, ale sprzedawca u którego chciałem tego dokonać mówił coś o jakiś problemach (nie do końca zrozumiałem jakich), więc zrezygnowałem. Jak już wcześniej wspomniano, karty Regular i Visitors, należy odbić po wejściu do autobusu oraz przed wejściem i po wyjściu z tramwaju, pociągu i Darta. Mi zdarzyło się ze dwa razy nie odbić kart po opuszczeniu tramwaju, ale nie spowodowało to jakiś ograniczeń w działaniu karty - byłem nawet 3 krotnie kontrolowany po takim „zapomnieniu” i wszystko było OK. Karty można kupić (o czym wspomniał wcześniej Kashpir) w sklepie/barze Wright Food Fayre. Znajduje się on po lewej stronie, tuż przed wyjściem na „strefę przystankową”. Autobus nr 16 odjeżdża z Zony 15 (tuż obok pasów po prawej stronie). Względem informacji na tablicach świetlnych na przystankach, tramwaje spóźniają się 2 – 10 minut, autobusy mogą nawet w ogóle nie przyjechać. Na jednym przystanku informacje odnośnie mojego autobusu przez 20 minut pojawiały się ciągle w takiej kolejności: za minutę, przy przystanku, znikał, za minutę, itd.

Załączniki:
Sklep_WFF.png
Sklep_WFF.png [ 488.08 KiB | Obejrzany 202 razy ]
Przystanek_autobus_16.png
Przystanek_autobus_16.png [ 378.79 KiB | Obejrzany 202 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#144 PostWysłany: 23 Kwi 2026 12:44 

niebieski
Obecnie kartę Leap Visitor Card można kupić wyłącznie w sklepie SPAR na terminalu 2 lotniska w Dublinie. Na terminalu 1 jej nie sprzedają. Cena 9 euro (8+1) za opcję na 24h. Między terminalami jest wygodne, kilkuminutowe przejście wewnątrz budynku.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 144 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości