Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 02 Lut 2024 17:01 

Taki mój mały raport z pobytu w Maladze w styczniu. Może się komuś przyda.
Mieszkałem w Torremolinos, od poniedziałku miałem wynajęty samochód.
Niedziela: (bo sporo rzeczy wstęp za free) jeszcze pociagiem (koszt za osobę w obie strony ok. 5 EUR, kursują co 20 minut) do Malagi. Katedra (do środka nie wchodziliśmy) - park przy porcie, promenada przy porcie, latarnia morska, plaża Malagueta, arena byków (na samą arenę nie da się wejść, ale w środku bardzo ciekawa darmowa wystawa odnośnie fotografi), wdrapanie się na zamek Gibralfaro i po drodze dwa tarasy widokowe z fantastycznymi pejzażami na Malagę i okolicę (takie pocztówkowe), zejście na dół do ruin teatru rzymskiego (Alcazabę odpuściłem, bo rodzina już jęczała a i tak wybieralismy się do Alhambry) i pokręcenie się po uliczkach starówki aż do Plaza de la Merced, lody w Casa Mira, powrót na stację. Bez pośpiechu, spacerowym tempem do ogarnięcia w niecały dzień. Jesli Katedry nie chce się obejrzeć w środku (my chcieliśmy, ale się spóźniliśmy), to można zacząć od portu, a Katedrę "zaliczyć" kręcąc się po starówce. Moim subiektywnym zdaniem wszystko warte zobaczenia.
Poniedziałek: wycieczka piesza deptakiem do Benalmadeny i dosyć ciekawy port/marina z łódkmi zaparkowanymi pod domami. Chciałem dojść do kolejki linowej, ale nie ogarnąłem tematu i okazało się, że jest nieczynna do końca lutego. Dobrze, że się połapałem w okolicach mariny, bo był tam jeszcze kawałek drogi, więc zamiast tego poszliśmy do parku de la Bateria (chciałem do de la Paloma, bo tam zdaje się jest wiejskie zoo, ale mi się pomyliło). Bardzo sympatyczny z super widokami, choć przez to że na górce, trzeba się wspiąć. Pod parkiem jest stacja, więc pojechaliśmy po auto.
Wtorek: Nerja. Najpierw foteczki pod akweduktem Puente del Aguila, potem miasteczko. Miasteczko perełka. Deptak, Balcon de Europa i turkusowa woda z wyskakującymi od czasu do czasu delfinami, urocza plaża Calahonda. Naprawdę cudowne miejsce. W sezonie pewnie zatłoczone, ale teraz, dla zmotoryzowanych bezwlędnie konieczne do odwiedzenia. Wracając podjechaliśmy za Benalmadenę odwiedzić stupę buddyjską (bezwzględnie warto - co ciekawe i chłopak w budynku i dziewczyna w sklepie z pamiątkami to Polacy; wstęp za free można - tak jak my - kupić coś w sklepiku z pamiatkami, bo z tego się utrzymują) i zameczek Colomares (koszt z pamięci 3 EUR od osoby, moim zdaniem nie warto, współczesny festyniarski wytwór).
Środa: Granada i Alhamra (temat na osobny post) - bezwzględnie warto
Czwartek: El Caminito del Rey i Ronda - bezwzględnie warto
Piątek: Gibraltar - bezwzglednie warto
Sobota: (dzień przed powrotem, więc już lajtowo) Marbella i marina w Puerto Banus. I o ile na mnie Marbella nie zrobiła żadnego wrażenia (może dlatego, że byłem w Nerji i łaziłem po Torremolinos i Benalmadenie) to marina w Puerto Banus jest pewną ciekawostką. To takie osiedle/dzielnica bogaczy, w których na ulicy wzdłuż wody stoją Rolls Royce, McLareny i Lamborghini (oczywiście zwykłe samochody też), a przy pirsach (odgrodzonych bramkami na kod) kołyszą się jachty i motorówki. A przy tej ulicy butiki, do których bez złotej karty kredytowej nawet nie ma co zaglądać. W sumie mając trochę wolnego czasu, albo ruszając bladym świtem na Gibraltar (bo to po drodze), chyba warto tam zajrzeć.

Gdybym przed wyjazdem wiedział to co wiem teraz, to w niedzielę wygrzebałbym się z hotelu wcześniej, żeby jednak zobaczyć Katedrę w Maladze,a w piątek wyruszyłbym o wcześniejszej godzinie na Gibraltar, żeby zajechać do Puerto Banus, zaś sobotę przed wyjazdem spędziłbym chyba w Maladze. Może muzeum motoryzacji (podobno fajne)? Może ogrody botaniczne? Na pewno nie zajrzałbym do Colomares i odpuściłbym Marbellę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
#82 PostWysłany: 05 Lut 2024 15:56 

mkuldane@o2.pl chyba byliśmy w tym samym czasie w Andaluzji. Dodam, że na każdym kroku spotykaliśmy mnóstwo Polaków.
Też skorzystaliśmy z niedzielnego darmowego wejścia na Castillo de Gibralfaro oraz Alcazaba. Katedrę zwiedziliśmy za free, bo poszliśmy na mszę.
Jakinię Nerja odwiedziliśmy w poniedziałek rano o 9:30. 48 h wcześniej można kupić wejściówki za free ( od poniedziałku do piątku) tylko i wyłącznie na godzinę 9:30.
Plaża w Nerja super - potwiedzam

Potwierdzam Kanion del rey - magicnzy - efekt WOW!

Grenada i Alhambra również super.

Na Gibraltarze postawiliśmy sobie za cel wejść na nogach na górę, także zwiedziliśmy i stare tunele po II WŚ oraz wszystkie atrakcje po drodze. Wizualizacje w jaskini super!! Na dobitkę na nogach poszliśmy z The Rock na Europa Point. Do centrum wróciliśmy już autobusem linii nr 2. Płatność tylko gotówką w autobusie!!

Mnie Ronda nie zachwyciła
 Profil Relacje PM off
mkuldane@o2.pl lubi ten post.

#83 PostWysłany: 24 Mar 2024 20:29 

niebieski
Ronda to nr1 jeśli chodzi o jednodniowe wyskoki z Malagi, Granada zasługuje na więcej, miałem trzy noclegi i było to w sam raz na Granadę.
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#84 PostWysłany: 11 Lut 2025 21:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Interaktywne Muzeum Muzyki oraz cyklicznie organizowany tam pokaz flamenco. Mi się podobało.

https://www.musicaenaccion.com/en/ 22 euro zwiedzanie muzeum plus show, 19 euro samo show.

Załącznik:
Flamenco_Malaga.jpg
Flamenco_Malaga.jpg [ 587.57 KiB | Obejrzany 683 razy ]
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.

#85 PostWysłany: 13 Lut 2025 20:31 

Jeśli ktoś naprawdę chce obejrzeć porządny spektakl flamenco, to polecam podjechać do Torremolinos, wysiąść w centrum i odwiedzić Taberna Flamenca Pepe Lopez.

Ważne - trzeba wcześniej kupić przez internet bilet, pokazy są raz w tygodniu w soboty o 22. Za 30€ mamy miejsce na pokazie i napój. Moim zdaniem warto. Acha, po pokazie można jeszcze pociągiem do Malagi wrócić. To C1 ma w soboty chyba przed pierwszą w nocy ostatni kurs, zdąży się bez problemu. Polecam przynajmniej spojrzeć na ich stronę (tam też kupuje się bilety).
 Profil Relacje PM off
Kasim lubi ten post.

#86 PostWysłany: 06 Kwi 2025 17:49 

niebieski
Wielki Tydzień w Andaluzji to gigantyczne święto, a w Maladze mamy dodatkową atrakcję, Antonio Banderas uczestniczy w procesji w Niedzielę Palmową w Maladze jako członek bractwa María Santísima de Lágrimas y Favores, w tym roku procesja zaczyna się od ~15:30, pod Katedrą ~18:00.
 Profil Relacje PM off  

#87 PostWysłany: 06 Lis 2025 20:13 

Loty: 253
Kilometry: 419 672
niebieski
Plaza de toros de La Malagueta - Málaga (España)
Arena walk byków La Malagueta to jedna z wizytówek Malagi. Na pewno warto ją odwiedzić będąc w tym mieście. Zwiedzanie zajmuje na spokojnie maksymalnie do 2 godzin jeśli dokładnie przejrzymy muzeum. Ale jak ktoś nie ma czasu to i w godzinę się uwinie. To co mnie zaskoczyło in plus, to audio przewodnik z językiem polskim w cenie biletu. To się rzadko zdarza a w Maladze z takiego przewodnika audio z j. polskim można skorzystać również w katedrze.
Polecam mój filmik z Areny z moim krótkim komentarzem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 87 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości