Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312
Formularz wniosku o odszkodowanie: https://onlineform.ryanair.com/pl/pl/eu-261
Gdy nie można zgłosić wniosku przez stronę, na czacie podali adres mailowy żeby tam napisać i przekażą wniosek dalej:

eu261@ryanair.com

Formularz wniosku o zwrot wydatków: https://eu261expenseclaim.ryanair.com/
Formularz wniosku o zwrot kosztów biletu: https://refundclaims.ryanair.com/
Voucher FAQs https://www.ryanair.com/pl/pl/Przydatne ... el-voucher
Odszkodowanie za opóźniony lub odwołany lot Wizzair: odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot-wizzair,1498,106445
Gdzie zrealizować czek Ryanair? czek-ryanair-gdzie-zrealizowac,15,12698

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3237 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 158, 159, 160, 161, 162
Autor Wiadomość
#3221 PostWysłany: 15 Wrz 2025 12:01 

marrak napisał(a):
power_podroznik napisał(a):
-- 15 Wrz 2025 08:40 --
Natomiast w moim odczuciu to przewoźnik nie zagwarantował maszyny i nie zagwarantował lotu do ew. alternatywnego lotniska (np. KTW - a śledziliśmy że w tym dniu dużo lotów zostało zrealizowanych w ten sposób).

Tylko te które już wystartowały i były w powietrzu były przekierowane. Twój nie wystartował więc taka opcja nie była dostępna.

Dzięki za szybkie odpowiedzi!
Właśnie nie do końca jestem przekonany.

Krótko przeanalizowałem inne loty z Włoch.
Dla przykładu FR1470 CIA-KRK z wczoraj.
Planowany odlot z lotniska w Rzymie 17:10 (czyli około 3h po tym incydencie w Balicach).
Samolot startuje 18:14 i ma zmienioną destynację na KTW.
Ląduje 19:57 w KTW.
 Profil Relacje PM off  

Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️ Weekend w Rzymie za 749 PLN 💚🤍❤️ Znakomite godziny lotów i noc w 4⭐ hotelu ze śniadaniem ☕🍽️
Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️ Tydzień na Kanarach z HB 🌤️🏖️ Pobyt w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 2299 PLN ☕🍸🍽️
#3222 PostWysłany: 15 Wrz 2025 12:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Samolot z bazy w Rzymie, był na miejscu, a nie uziemiony w Krakowie.
 Profil Relacje PM off
power_podroznik lubi ten post.

#3223 PostWysłany: 15 Wrz 2025 13:17 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
niebieski
power_podroznik napisał(a):
Dla przykładu FR1470 CIA-KRK z wczoraj.

To chyba był dodatkowy lot na pusto w celu sprowadzenia maszyny, w rozkładzie KRK nie widzę tego lotu.

#3224 PostWysłany: 23 Wrz 2025 14:10 

Loty: 35
Kilometry: 107 187
niebieski
@power_podroznik

mieliśmy lecieć tym samym lotem. Ja zamiast stać w tej długaśniej kolejce, na szybko kupiłem lot z Ankony do Krakowa w poniedziałek. Byłem z 2 latkiem, więc średnio jechać w nocy na inne lotnisko. Oczywiście kosztowało mnie to 570 EUR, a lot niedzielny 740 zł. Za lot w niedzielę mi zwrócili pieniądze. Gdzie składałeś wniosek o zwrot za lot z Bolonii i za hotel?

Co do naszego samolotu, to on nie był uziemiony w KRK tylko wylądował w Katowicach (lot z Memingen). Następnie miał zabrac paxów z KRK i przylecieć po nas. Ryanair już nie wysyłał samolotu z KTW do KRK (bo lotnisko zamknięte), tylko przekierował "nasz" samolot na lot do Madrytu. Ja w tym momencie wiedziałem, że już będzie cancel i po chwili właśnie to pojawiło się na lotnisku.

W teorii mogli: a) ściągnąć paxów z KRK do KTW i wysłać do Ankony, b) wysłać po nas samolot na pusto. Obie opcje im się nie opłacały, więc anulowali lot. Zarobili na drogich biletach na pon.

#3225 PostWysłany: 24 Wrz 2025 01:38 

ansbach1 napisał(a):
Nie byłbym w 100% taki pewien

Możesz rozwinąć swoją myśl?
Na lotnisku spędziłam około 10 godzin. Kupiłam posiłek. W okienku Ryanaira przeniesiono mnie na lot do innego miasta, skąd dojechałam Flixbusem do miejsca docelowego. Zamiast STN-KRK (przylot koło południa), poleciałam STN-KTW z przylotem przed północą. To jest opóźnienie przylotu do miejsca docelowego o więcej niż 5 godzin. W aplikacji widnieje tylko lot faktycznie odbyty czyli do Katowic.
 Profil Relacje PM off  

#3226 PostWysłany: 25 Wrz 2025 12:04 

luc4s napisał(a):
@power_podroznik

mieliśmy lecieć tym samym lotem. Ja zamiast stać w tej długaśniej kolejce, na szybko kupiłem lot z Ankony do Krakowa w poniedziałek. Byłem z 2 latkiem, więc średnio jechać w nocy na inne lotnisko. Oczywiście kosztowało mnie to 570 EUR, a lot niedzielny 740 zł. Za lot w niedzielę mi zwrócili pieniądze. Gdzie składałeś wniosek o zwrot za lot z Bolonii i za hotel?

Co do naszego samolotu, to on nie był uziemiony w KRK tylko wylądował w Katowicach (lot z Memingen). Następnie miał zabrac paxów z KRK i przylecieć po nas. Ryanair już nie wysyłał samolotu z KTW do KRK (bo lotnisko zamknięte), tylko przekierował "nasz" samolot na lot do Madrytu. Ja w tym momencie wiedziałem, że już będzie cancel i po chwili właśnie to pojawiło się na lotnisku.

W teorii mogli: a) ściągnąć paxów z KRK do KTW i wysłać do Ankony, b) wysłać po nas samolot na pusto. Obie opcje im się nie opłacały, więc anulowali lot. Zarobili na drogich biletach na pon.

Hej!
1) absolutnie się zgadzam, gdybym był z dzieckiem, jak najszybciej chciałbym dostać się do miejsca docelowego.
Składanie wniosków (bez zaskoczeń) przez portal Ryanair to nic łatwego. Trzeba się dobrze "przeklikać".

To również odpowiedź z czatu Ryanair:
Ryanair.com> Portal my Ryanair>Podejmij działanie> Zgłoś wniosek> Odszkodowanie EU261/Wydatki EU261.
Czas przetwarzania wynosi około sześciu tygodni. Po przeanalizowaniu Twojego roszczenia otrzymasz aktualizację e-mailem, a jeśli dotyczy, wszelkie zwroty zostaną zaksięgowane.

Szybko dostałem informację, że żadne odszkodowanie w przypadku odwołanego lotu mi się nie należy, cytat: "Z przykrością informujemy, że Państwa lot został odwołany z powodu nieoczekiwanego zamknięcia lotniska w Krakowie, na co Ryanair nie miał wpływu."
Natomiast czekam na info odnośnie poniesionych kosztów. Trochę z tym schodzi jak wspomniałem, należy dodać wszystkie opłaty (potwierdzenia / paragony).

2) tak jest, potwierdzam. Prześledziłem to również.
3) true!
 Profil Relacje PM off  

#3227 PostWysłany: 02 Paź 2025 06:52 

Loty: 162
Kilometry: 431 959
srebrny
Miałem już odwołanych kilka lotów w życiu, ale pierwszy raz mam tak, że linia lotnicza (Ryanair) w ogóle nie dała znać 🤣 Czy to jakaś nowa praktyka, że Ryanair nie informuje w ogóle o odwołaniu tylko od razu zmienia lot na następny dzień? Odwołanie nastąpiło na mniej niż 24h i sytuacja dot. FR3405 z AMM do PFO (2025-10-02 7:30). Da się jakoś sprawdzić przyczynę odwołania?
 Profil Relacje PM off  

#3228 PostWysłany: 02 Paź 2025 18:13 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@tetr1s Czy poszedł(i przeszedł przez formularz) wniosek o odszkodowanie?
 Profil Relacje PM off  

#3229 PostWysłany: 02 Paź 2025 19:11 

Loty: 162
Kilometry: 431 959
srebrny
@onufry_z jeszcze nie składałem, bo muszę znaleźć chwilę wolnego, ale dam znać na forum.
 Profil Relacje PM off  

#3230 PostWysłany: 02 Paź 2025 19:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@tetr1s To takiej samej długości, albo i krótsza, chwila(jeśli formularz przechodzi i nie trzeba tego robić przez email) jak ta na napisanie Twojego posta na forum. A zdarza się że Ryanair odpowiada w kilka dni. Bezpośredni link w wikipoście albo po wpisaniu w Google Ryanair odszkodowanie
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#3231 PostWysłany: 08 Paź 2025 18:11 

Ryanair nie chce się przyznać, że 20 września odwołał mój lot FR2670 - Berlin - Bergamo.

Mieliśmy lecieć z berlina do aten przez bergamo,
Samolot najpierw nie przyleciał, a 3 godziny po planowanym odlocie, kiedy wszyscy stali w kolejce do Boardingu - bo taka informacja była nadal na ekranach, pracownicy Ryanair powiadomili nas słownie że lot został odwołany.

Na lotnisku zaproponowano nam bezpłatny lot 2 dni później, ale zależało nam na szybkim dotarciu do aten, więc kupiliśmy bilety Wizzair na ten sam dzień. Chciałem odzyskać pieniądze za odwołany lot, ale na stronie formularza refundacji ryanair którą tu podajecie, pojawia się komunikat że lot nie został ani odwołany, ani opóźniony! To oczywiście nie jest prawdą, ale pisząc ten post sprawdziłem jeszcze stronę ryanaira, i zgadnijcie co?!
Mogę pobrać potwierdzenie, że lot się odbył, a ja byłem na pokładzie :D

Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Chciałbym odzyskać pieniądze za stracone bilety (Berlin - Bergamo, Bergamo - Ateny) i ewentualnie refundację kosztów poniesionych na zakup biletów od Wizzair. Łącznie jakieś 2600 zł.

Załączniki:
Screenshot_4.jpg
Screenshot_4.jpg [ 40.46 KiB | Obejrzany 626 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#3232 PostWysłany: 08 Paź 2025 18:16 

złoty
No bo ten lot się odbył :?
 Profil Relacje PM off  

#3233 PostWysłany: 08 Paź 2025 18:58 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
niebieski
https://www.flightera.net/en/flight_det ... 2025-09-20

Fightera pokazuje że lot się odbył ale faktycznie to jest dziwne że pokazuje opóźnienie +59min przy planowanym wylocie o 12:45 a rzeczywistym 20:19 :?

EDIT: to chyba jednak jakiś błąd wyświetlania, na liście wszystkich lotów są inne czasy https://www.flightera.net/en/flight/Rya ... light_list

#3234 PostWysłany: 08 Paź 2025 20:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Piotr_szn W wikipoście jasno masz napisane co robić. eu261@ryanair.com, Jeśli Ryanair nie odpowie do 30 dni to sąd lub posrednicy-w-odszkodowaniach-za-loty-ceny-opinie,1498,134286

Możesz ubiegać się o odszkodowanie za odwołany lot oraz ewentualnie zwrot kosztów biletu inną linią na trasie Berlin-Bergamo. Nie przysługuje zwrot za nowe bilety na trasie Bergamo-Ateny czy Berlin-Ateny.
 Profil Relacje PM off  

#3235 PostWysłany: 13 Paź 2025 11:29 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Hej. Fr przysłał info o skanowanym locie w dniu 14.10. Mam możliwość zmiany terminu lotu bądź zwrot kosztów biletu.

Pytanie czy mogę wnioskować przez proces na stronie lub na chat o zmianę terminu lotu ale po dacie pierwotnego lotu za darmo +14dni lub zwrot kosztów czy te zmiany muszą jednak być dokonane tylko przed pierwotna godzina i data lotu?

#3236 PostWysłany: 30 Paź 2025 12:26 

Hej,

może kogoś zainteresuję :)
kilka wiadomości powyżej pisałem o odwołanym locie na trasie AOI - KRK (14.09).
17.09 złożyłem reklamację.
17.09 Ryanair sugeruje, że rozpatrzenie od momentu złożenia roszczenia, wyniesie do 6 tygodni (minęło wczoraj 29.10).
17.09 Ryanair odpowiada również, że za sam lot nie przysługuje mi odszkodowanie. Zatem przedstawiam poniesione wydatki w dn. 14.09 - 16.09.

Tymczasem na czacie:

(10:00:22) M: Czas oczekiwania (6 tygodni) został przekroczony
(10:00:31) PCC: Obecnie rozpatrujemy roszczenia dotyczące Koszty roszczeń EU261 złożone do 13 lipca.
(10:00:52) PCC: Twój został złożony 17/09/25.
(10:00:58) PCC: Czy masz jeszcze jakieś pytania?

(10:01:01) M: Tak
(10:01:07) M: 1. Ile wynosi zatem aktualny czas oczekiwania?
(10:02:42) PCC: Od momentu, gdy będą rozpatrywane roszczenia od daty 17/09 należy liczyć 6 tygodni. Przykro mi, nie możemy udzielać takich informacji. Czy mogę jeszcze w czymś pomóc?

Także walczymy dalej :) Przesłałem info do ULC.
 Profil Relacje PM off  

#3237 PostWysłany: 30 Paź 2025 14:02 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
ULC w niczym ci nie pomoże.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3237 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 158, 159, 160, 161, 162

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 6 gości