Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 159, 160, 161, 162, 163  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#3221 PostWysłany: 16 Lip 2025 10:50 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@Sudoku jakby stany nie mieli ten "zje..." system tranzytu, to bym w zyciu nie robil wize do USA
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
#3222 PostWysłany: 16 Lip 2025 11:00 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@Zeus Zgadza się. Np. teraz w ogóle nie biorę pod uwagę lotów do LA, o których toczy się taka dyskusja, bo są przez USA. A stara wiza już mi się skończyła i ciągle myślę, czy chce mi się nową wyrabiać. Jeżeli te 250$ wprowadzą od stycznia, to może podejmę wyzwanie i zrobię to w tym roku. Ale jak np. wprowadzą od sierpnia czy wrześnie, to naprawdę nie wiem, czy jest sens taką kasę wykładać.

#3223 PostWysłany: 19 Lip 2025 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Zeus napisał(a):

Opłata za „Integrity” wizowa zostanie zwrócona tylko wtedy, gdy podróżny zastosuje się do wszystkich zasad wizowych, w tym opuści Stany Zjednoczone na czas. Będzie ona również corocznie wzrastać wraz ze wzrostem inflacji.

https://www.rnlawgroup.com/new-immigrat ... d-to-know/

Z tego co tu pisze, to apliakcja o wize 185 $, jak się ją otrzyma +250$ (ale po 10 latach można wnioskować o zwrot - jeszcze nie do końca jasne przepisy), +24 $ na samej granicy po wylądowaniu, a ESTA to 40$ + 24$ po wylądowaniu? dobrze rozumiem?
 Profil Relacje PM off  

#3224 PostWysłany: 19 Lip 2025 23:06 

złoty
Opłata za I-94 będzie raczej dotyczyć tylko granicy lądowej.
Cytuj:
Who pays: Likely to apply to land border entrants and possibly others (details pending)
 Profil Relacje PM off  

#3225 PostWysłany: 19 Lip 2025 23:26 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Informacyjnie w kwestii ESTA vs wiza - znajoma na co dzień pracująca w US rejsowała katamaranem po Karaibach i próbowała kilka tygodni temu po zakończonym rejsie wpłynąć do USA granicą morską.
Okazało się, że ESTA nie działa i potrzebna jest wiza, mało brakowało, a zostałaby deportowana.
Ostatecznie zapłaciła karę 700 USD i pozwolono jej przekroczyć granicę, ale w sierpniu musi wracać do Polski i starać się o wizę i w sumie nie wiadomo czy będzie mogła wrócić do US do pracy, biorąc pod uwagę próbę nielegalnego przekroczenia granicy.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3226 PostWysłany: 20 Lip 2025 00:35 

złoty
@maginiak Dużo tu niejasności.
Wygląda to tak, że znajomej skończyła się ważność wizy podczas rejsu katamaranem i wyrobiła sobie ESTA, aby wrócić do USA. Raczej nie można wpłynąć jachtem do USA na ESTA, jeśli pierwotne przekroczenie granicy nie było zrobione w programie Visa Waiver. W skrócie, wynika to z tego, że tylko przewoźnik komercyjny (samolot lub okręt pasażerski) przekazuje informacje o pasażerach posiadających ESTA do władz imigracyjnych. Przekraczając pieszo lub samochodem wypełnia się I-94... A chyba nic takiego nie ma w przypadku rejsów charterowych lub małymi, prywatnymi jednostkami pływającymi i tu nie ma opcji wpłynięcia do USA bez ważnej wizy.

Nie wpadł bym na to, więc w sumie pomocny post.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3227 PostWysłany: 20 Lip 2025 09:48 

srebrny
To będzie może mały off topic ale może komuś się przyda.

Również rejsy dużymi statkami rządzą się często innymi zasadami nawet w krajach, w których jest odpowiednik ESTA.

Najbliższym przykładem jest Kanada. Popularne rejsy z USA na Alaskę po drodze odwiedzają co najmniej jeden port w Kanadzie. I aby móc wejść na statek trzeba mieć dokument uprawniający do wjazdu do Kanady a nie jest nim eTA wymagana przy podróży samolotem. W przypadku obywateli UE problemu nie ma ponieważ nie muszą mieć wizy ani innego dokumentu ale w przypadku wielu narodowości wymagana jest normalna wiza - nawet jeżeli w przypadku podróży samolotem wystarczyłaby eTA czyli odpowiednik ESTA. I praktycznie na początku każdego rejsu w terminalach mają miejsce dramaty ponieważ przewoźnik odmawia przyjęcia na pokład iluś osób nie posiadających wspomnianej wizy. I zwykle nie są to pojedyncze osoby. Można o tym poczytać w wielu miejscach.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3228 PostWysłany: 28 Lip 2025 12:59 

złoty
Informacyjnie, bo ja nie byłem przygotowany, a z zabranym telefonem nie ma nawet jak spotkań poodwoływać. Dziś moja wizyta w ambasadzie w Warszawie trawała 2:30h. Godziny spotkania to rzecz bardzo płynna, wszystko na zasadzie kto pierwszy ten lepszy, więc cała masa osób z późniejszych godzin, która koczowała od wczesnego rana była przede mną.
 Profil Relacje PM off  

#3229 PostWysłany: 28 Lip 2025 17:10 

niebieski
O co chodzi z tym I24 - czy jeśli polecę do USA na Esta samolotem i wyjadę samochodem na jeden dzień do Kanady, to czy będzię problem z ponownym wjazdem przejściem lądowym do USA na esta i czy będę musiał za ten lądowy wjazd dodatkowo zapłacić?
 Profil Relacje PM off  

#3230 PostWysłany: 18 Sie 2025 21:32 

Czy ktos potrafi przejsc pieprzone Captcha przy wypelnianiu wniosku DS-160?

Wyrzuca blad: The code entered does not match the code displayed on the page.

Przy kliknieciu na "glosnik" zeby przeczytal captcha, czyta kompletnie inne literki/cyferki niz na zdjeciu. Zarowno zdjecie, jak i glos nie dziala.

Czy ktos ma podobny problem? Wyglada jak techniczny blad i doprowadza mnie do szalu.
 Profil Relacje PM off  

#3231 PostWysłany: 19 Sie 2025 09:52 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
Ja bym popróbował na innych przeglądarkach. Bo te cody captcha raz działają a raz nie , a na Opera to już tragedia
 Profil Relacje PM off
Yaneck lubi ten post.

#3232 PostWysłany: 19 Sie 2025 10:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Można jeszcze spróbować wyczyścić pamięć podręczną przegladarki.
 Profil Relacje PM off
docent82 lubi ten post.

#3233 PostWysłany: 22 Sie 2025 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
niebieski
Wyłącz AdBlock, jak nie to na innej przeglądarce i też wyłącz adblock, wyczyść dane, ja mam trzy przeglądarki ale niestety brak aktualizacji z powodu braku sterowników bo mam starego windowsa może powodować takie akcje, dlatego przeważnie choć tego nie lubie muszę jakiś taki formularz wypełnić na smartfonie i wtedy przeważnie zero problemów. Chodzi mi ogólnie o różne formularze nie konkretnie o ten wizowy.
 Profil Relacje PM off  

#3234 PostWysłany: 27 Sie 2025 06:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Tomasz101 napisał(a):
O co chodzi z tym I24 - czy jeśli polecę do USA na Esta samolotem i wyjadę samochodem na jeden dzień do Kanady, to czy będzię problem z ponownym wjazdem przejściem lądowym do USA na esta i czy będę musiał za ten lądowy wjazd dodatkowo zapłacić?

Nie. Sprawdzone przedwczoraj.

Image
 Profil Relacje PM off
Tomasz101 lubi ten post.

#3235 PostWysłany: 04 Wrz 2025 13:51 

platynowy
Jest już potwierdzenie wzrostu opłat ESTA od końca września:
esta-do-usa-visa-waiver-program-dyskusja-ogolna,766,145377&start=912
Ale póki co nic nie ma, od kiedy wzrosną opłaty za wizę.
Komuś się coś obiło o uszy/oczy?

#3236 PostWysłany: 04 Wrz 2025 13:53 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Z wątku Pyry do Montrealu:
Image
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#3237 PostWysłany: 04 Wrz 2025 15:03 

platynowy
@Garmond Ale moje pytanie było o wzrost kosztów wizy (też już zapowiedziany, ale nie wiadomo od kiedy miałby wejść w życie).
Ja akurat muszę mieć wizę i potrzebuję nową, więc wolałbym wiedzieć, czy muszę się śpieszyć z wnioskiem, czy jeszcze poczekać.
Garmond lubi ten post.

#3238 PostWysłany: 04 Wrz 2025 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
srebrny
Szok, nie wiedziałem że jestem cytowanym źródłem informacji. :D

250 USD od 1 października 2025:
https://kpmg.com/xx/en/our-insights/gms ... 5-139.html

Wszystko dzięki "Jednej wielkiej pięknej ustawie"
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Sudoku uważa post za pomocny.

#3239 PostWysłany: 12 Wrz 2025 08:31 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 283 332
Pytanie do osób, które ostatnio składały wniosek o wizę. Ja poprzednią wyrabiałam kilkanaście lat temu i juz nie pamiętam jak to jest z umawianiem terminu.
Jak duży wybór terminów dostanę? To propozycja kilku dni Czy cały kalendarz na np. najbliższe 2 miesiące?
I czy od razu muszę decydować czy wybieram Warszawę czy Kraków czy ewentualnie potem mogę zmienić lokalizację jak nie podpasują mi terminy?
Ile ogólnie teraz czeka się od złożenia wniosku do spotkania w ambasadzie?
 Profil Relacje PM off  

#3240 PostWysłany: 12 Wrz 2025 08:54 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zeus napisał(a):
Wiza aplikowana w czwartek, pierwszy wolny termin poniedziałek 08:15 wiza gotowa do odbioru tego samego dnia o 15 w punkcie na Królewskiej

Parę info (dot. Kraków)
Za wizę dałem 750 pln (tak, nie można w USD, jedynie w PLN z najgorszym kursem jakim jest)
Do konsulatu warto przyjść jakieś 20 minut przed terminem. Ja miałem na 08:15 i byłem drugi w kolejce (miałem lekką bekę z Ukraińcami co mieli na 9, chcieli wejść na 08:15 bo oni stoją od 6 rano w kolejce).
Co do tego:
Przed wejściem do Wydziału Konsularnego będą Państwo zobowiązani do pozostawienia telefonów komórkowych pracownikom ochrony Ambasady. W Krakowie, ze względu na ograniczenia przestrzenne, aplikanci nie mogą zostawiać telefonów ani przedmiotów osobistych u pracowników ochrony.
To bzdura, można zostawić komórkę i małą elektronikę w schowkach na klucz, oraz małe plecaki w dziuplach szafki z IKEI
Rozmowa z pracownikiem konsulatu, bardzo wesoła/spoko.
Pytanie po co mi wiza:
Transit i wizyta w New Jersey
New Jersey?
Tak, chcę iść w śladami mojego ulubionego wokalisty, Bruce Springsteena
Zaczęła się smiac, i powiedziała ze także lubi Bossa, i podała mi kartkę ze wiza przyznana

Całość trwała może z 40 parę minut. Czekanie z 30 (na naklejkę, odciski palców) i z 10 minut na rozmowę (musieli mi anulować poprzednią wizę, po tym jak została mi ukradziona, bardzo pomógł mi papier z przejścia granicznego)

I tyle.

Ostatnia uwaga, na wizie już nie ma Abrahama Lincolna i Kapitol ale Golden Gate

Image

.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
alison uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3251 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 159, 160, 161, 162, 163  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości