Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym - muzea
#481 PostWysłany: 14 Kwi 2025 15:28 

Czyli radzisz, żeby pierwszy dzień po przylocie odpuścić? Będę w Rzymie od 14. do 17. Myślałem, żeby może po przylocie (jeśli odpuszczę wtedy Muzea Watykańskie i Bazylikę) skoczyć do Koloseum +FR + Palatyn i ewentualnie Muzeum Kapitolińskie. Z pewnością nie chcę zaliczać. W przeciwnym wypadku bym nie pytał, ponieważ "obskoczyć" dałbym radę. Wtedy 16.05. skoczyłbym do Muzeów i Bazyliki oraz Zamku Anioła, a 15.06. miałbym czas na spokojne Zatybrze + 1--2 muzea/galerie, które mi chodzą po głowie.
5-8 h, o których piszesz, to czas na muzea + ogrody + bazylika z kopułą + Zamek Św. Anioła?
 Profil Relacje PM off  

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#482 PostWysłany: 14 Kwi 2025 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
[quote="Icek2024"]Myślałem, żeby może po przylocie (jeśli odpuszczę wtedy Muzea Watykańskie i Bazylikę) skoczyć do Koloseum +FR + Palatyn i ewentualnie Muzeum Kapitolińskie. Z/quote]
Toż na palotyn, koloseum, muzeum kapitolińskie dnia mało chyba że biegasz, a ty to wszystko po przylocie chcesz zaliczać :shock:
Jak dobrze pamiętam audio przewodniki po bazylice są tez w wersji PL

#483 PostWysłany: 14 Kwi 2025 16:40 

Już sobie raczej wybiłem z głowy jakieś większe zwiedzanie w pierwszy dzień:- )

Mam jeszcze pytanie odnośnie Ogrodów Watykańskich + Muzea Watykańskie. Na oficjalnej stronie znalazłem taką opcję:
https://tickets.museivaticani.va/home/f ... i-Vaticani

Opcję tą "Guided Tours Gardens and Sistine Chapel" znalazłem wybierając kolejno "Visit the Museums" => Vatican Gardens => Guided Tours Gardens and Sistine Chapel

Cena za 1 osobę wynosi 45 eur, przewodnik do wyboru EN/IT. W internetach widzę informację o cenie rzędu 39 eur. Czy ta opcja to dostęp do pełnego zwiedzania Muzeów Watykańskich? Pytam, ponieważ included jest: the Vatican Gardens, the Gallery of the Candelabras, the Gallery of the Geographical Maps, the Gallery of the Tapestries (Renaissance art) and the Sistine Chapel, więc nie jestem pewien, gdyż nie jest wymieniona np. Pinakoteka. W supporcie jest napisane:
"Q. Does the ticket for the guided tour of the Vatican Gardens include the Vatican Museums?
A. After the guided tour of the Vatican Gardens it is possible to visit the Vatican Museums with the same ticket. If you wish you may also rent an audio guide."

Tylko nie wiem, czy ta rada z supportu odnosi się do tej wybranej przeze mnie "Guided Tours Gardens and Sistine Chapel", czy może jest jakaś inna? Gdy tutaj https://tickets.museivaticani.va/home wybierze się Vatican Gardens jako Area, to w żadnym dniu ta opcja nie jest dostępna, w przeciwieństwie do ""Guided Tours Gardens and Sistine Chapel". Czy to są te same usługi?

No i pytanie odnośnie tego polskiego przewodnika. Rozumiem, że jeśli uda mi się z nią skontaktować, to ogarnie bilety do muzeów i ogrodów i pójdę z nią? Jak jej ceny mają się do cen ze strony oficjalnej muzeów? Może być info na PW.

P.S. Audioguide PL jest dostępne, ale w Muzeach Watykańskich.
 Profil Relacje PM off  

#484 PostWysłany: 14 Kwi 2025 17:13 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Pani Ania ogarniała w komplecie włącznie z odbiorem z hotelu. ;)
Do Watykanu boczkiem, boczkiem bez kolejki.
Inna ścieżka.
Nie tylko Watykan...
Byliśmy wieki temu Jej jednymi z pierwszych klientów. Później także kilka osób skorzystało z naszego otoczenia z Jej usług.
https://www.watykan-przewodnik.pl
 Profil Relacje PM off
Icek2024 uważa post za pomocny.

#485 PostWysłany: 16 Maj 2025 11:51 

Czy w Koloseum / Forum Romanum / Palatyn są dostępne audioprzewodniki? A jeśli tak, to w jakich językach? Na stronie z biletami nie widzę żadnych informacji.

Swoją drogą wygląda na to, że zostały wprowadzone ograniczenie, co do czasu przebywania w samym Koloseum i wynosi on 75/90 minut, w zależności od rodzaju biletu.
 Profil Relacje PM off  

#486 PostWysłany: 16 Maj 2025 11:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

https://colosseo.it/en/my-colosseum-app/
 Profil Relacje PM off

#487 PostWysłany: 16 Maj 2025 12:31 

Dzięki. Zakładam, że tam są wszystkie informacje, o które pytam. Sprawdzę później, bo teraz strona colloseo.it niestety nie odpowiada. Ani na kompie, ani na telefonie. Ale u nich to częste.
 Profil Relacje PM off  

#488 PostWysłany: 16 Maj 2025 14:53 

Niestety, ale nie wiem dlaczego nie mogę otworzyć linka od @Zeus. Strona z biletami otwiera mi się normalnie. Po wygooglowaniu "colosseum audioguides" wyskakuje mi link do tej samej strony. Po wpisaniu w lupkę na stronie zwrotów "audio", "guides", "app" samodzielnie i we wszelakich kombinacjach nic mi nie wyszukuje. Przy wysłaniu tego linka przez messenger widzę, że "MyColosseum" to aplikacja. Pobrałem ją i jest faktycznie audioprzewodnik, ale tylko po Koloseum. Języki do wybrania to: angielski, włoski i hiszpański. Dla trasy standardowej, bez podziemi i attyki, ma 6 punktów orientacyjnych. Są też osobne trasy z podziemiami i attyką.

Dostałem jednak na maila taką informację ze strony colosseo.it:

"Dear Krzysztof,

Thank you for your message.

Yes, audio guides are available through the Y&Co. platform, which offers content in a wide variety of languages, including English, Italian, Spanish, French, German and many others.

You can download the app in advance (search "Y&CO." on the App Store or Google Play) and verify the available languages directly. Once at the site, you will be able to activate the audio content using your ticket.""

Tutaj trasa to głównie Forum Romanun, na którym mamy 34 punkty orientacyjne oraz Koloseum, gdzie są dwa takie punkty. Jest 9 języków, bez polskiego, a dostępne są też trasy dla dzieci, dla głuchoniemych oraz niewidomych.
 Profil Relacje PM off  

#489 PostWysłany: 02 Cze 2025 15:04 

13. kwietnia "zaaplikowałem" na wizytę w Nekropoliach Watykańskich (Tomb of Saint Peter and the Necropolis) pod Bazyliką św. Piotra. Dzisiaj, po półtorej miesiąca, otrzymałem potwierdzenie wizyty z prośbą o wpłatę 20 eur. Wszystko ok, jednak wizytę ustalono mi na 10.30 w dniu 16. czerwca, podczas gdy na 9.30 tego samego dnia mam wizytę w Muzeach Watykańskich.

Wygląda więc na to, że nici z wizyty w Nekropoliach. Chyba, że jest jakiś sposób, żeby jednak tej wizyty nie stracić? Jest jakaś opcja, żeby w trakcie zwiedzania Muzeów przejść do Bazyliki i potem wrócić, albo zacząć od nekropoli, a do Muzeów wejść później, czyli pewnie ok godziny 12, jeśli bilet mam na 9.30? W mailu mam podane, że wizyta trwa ok. 1 h, a bilety będą do odebrania w biurze wykopalisk (Excavations Office).
 Profil Relacje PM off  

#490 PostWysłany: 04 Cze 2025 09:13 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Ja bym się po prostu skontaktowała z Muzeami Watykańskimi w kwestii późniejszej godziny wejścia. Oba wejścia dzieli ok. 1,5 km i to trzeba przejść na około. Potem jeszcze jest kontrola bezpieczeństwa przed wejściem na plac św. Piotra. I pamiętaj, że przed wejściem do nekropolii z grobem św. Piotra większe plecaki czy torebki itp. trzeba zostawić w przechowalni bagażu. To wszystko zajmuje czas. Nekropolie są trudniejsze do zobaczenia, bo mocno limitowane, więc to tę wizytę bym traktowała priorytetowo.
 Profil Relacje PM off

#491 PostWysłany: 04 Cze 2025 10:03 

Dzięki. W międzyczasie zrobiłem dokładnie tak, jak w Twoim poście. Niestety, ale odpowiedź jest taka, jak na screenie. Wiem, że do Nekropolii jest się ciężko dostać, jednak mam już bilety do Muzeów + audioprzewodinik. Więc gdybym zrezygnował z Muzeów, to te Nekropolie kosztowałyby mnie w sumie 53 eur. No i nie zobaczę wtedy Muzeów. Napiszę jeszcze do Nekropolii, że w międzyczasie kupiłem bilety do Muzeów. Podałem im w sumie dwa dni na wizytę tj. 16-17.06. A nóż widelec.

Załączniki:
screen.png
screen.png [ 29.99 KiB | Obejrzany 720 razy ]
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#492 PostWysłany: 04 Cze 2025 13:23 

Dla potomnych. Napisałem do Nekropolii, że w terminie wizyty wskoczyła mi wizyta w Muzeach. Po 2,5 h dostałem potwierdzenie zmiany terminu na 17.06. Więc jak najbardziej warto próbować.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#493 PostWysłany: 06 Cze 2025 11:24 

Cicha_Woda napisał(a):
Ja bym się po prostu skontaktowała z Muzeami Watykańskimi w kwestii późniejszej godziny wejścia. Oba wejścia dzieli ok. 1,5 km i to trzeba przejść na około. Potem jeszcze jest kontrola bezpieczeństwa przed wejściem na plac św. Piotra. I pamiętaj, że przed wejściem do nekropolii z grobem św. Piotra większe plecaki czy torebki itp. trzeba zostawić w przechowalni bagażu. To wszystko zajmuje czas. Nekropolie są trudniejsze do zobaczenia, bo mocno limitowane, więc to tę wizytę bym traktowała priorytetowo.

Mam wizytę w Nekropolii na 12.15. Wcześniej chciałbym zobaczyć Bazylikę św. Piotra. Gdzie najlepiej w takim wypadku zostawić plecak? W Bazylice przed jej zwiedzeniem i potem odebranie go po wizycie w Nekropolii? Czy może jakiś inny pomysł?
 Profil Relacje PM off  

#494 PostWysłany: 10 Cze 2025 01:32 
Awatar użytkownika

niebieski
@Icek2024 Po zwiedzeniu Nekropolii wychodzi się najpierw do Grot Watykańskich, a następnie bezpośrednio na teren Bazyliki blisko głównego ołtarza, tego pod baldachimem Berniniego. Zatem lepiej jest bazylikę zwiedzić zaraz po wyjściu z Nekropolii. A bagaże zostawić w tej ogólnej przechowalni po prawej stronie bazyliki, ale jeszcze przed zwiedzeniem Nekropolii. Jeśli wcześniej nie byłeś we wnętrzu Bazyliki św. Piotra, to wyjście w jej centrum, zaraz po zwiedzeniu wąskich i ciasnych Nekropolii robi ogromne wrażenie. Ja właśnie tego doświadczyłam i to jest jedno z kilku przypadków największych moich podróżniczych WOW!
 Profil Relacje PM off
Icek2024 lubi ten post.

#495 PostWysłany: 10 Cze 2025 10:40 

Ta kolejność raczej odpada. Najpierw chcę iść do Bazyliki, a potem do Nekropoli, ponieważ po Nekropoliach zmykam od razu z Rzymu. W sumie miałem zmykać już rano, ale "przytrafiła" się niespodziewana wizyta tam :) W przeciwnym razie rozwala mi to dzień.

Do Nekropolii nie ma opcji wejść z bagażem. To wiem. Wiem też, że wchodząc tam, korzysta się z tej samej przechowalni, z której korzysta się, idąc do Bazyliki, tej po prawej stronie, o której pisałaś. Tyle doczytałem w międzyczasie, zanim mi odpisałaś. Więc zakładam, że nie powinno być problemu, aby najpierw pójść do Bazyliki bez bagażu, a po niej do Nekropolii, korzystając z tej samej przechowalni. No chyba, że się mylę?
 Profil Relacje PM off  

#496 PostWysłany: 11 Cze 2025 07:23 
Awatar użytkownika

niebieski
@Icek2024 zgadza się. Nie powinno być problemu z korzystaniem z jednej przechowalni bagażu i zobaczeniem Nekropolii oraz Bazyliki w dowolnej kolejności :)
 Profil Relacje PM off

#497 PostWysłany: 12 Cze 2025 14:24 

Bilety do Muzeów Kapitolińskich są sprzedawane na konkretną godzinę, tak samo rezerwacje darmowych wejść z RomaPass na tej stronie
https://romapass.vivaticket.it/#musei

Czy faktycznie trzeba być punktualnie? Czy jest możliwość wejścia wcześniejszego, niż godzina na bilecie? Chciałbym tam jechać bezpośrednio z lotniska, ale nie widzi mi się stanie w kolejkach, więc chciałbym zabukować online, jest jednak ryzyko, że zjawię się później, a nie chciałbym wtopić....
 Profil Relacje PM off  

#498 PostWysłany: 25 Cze 2025 16:45 

Parę informacji i uwag z ostatniej wizyty.

Nekropolie Watykańskie - koniecznie. Niesamowite przeżycie, nawet dla osoby, takiej jak ja, której daleko do gorliwego Katolika. Byliśmy w grupie ok 10-11 osób, za nami szła tylko jedna grupa....dwuosobowa, francuska. Oprowadzała nas polska siostra Eleonora. W grupie też były chyba 4 siostry. Świetnie opowiedziana i pokazana historia samej Bazyliki, jak również grobu św. Piotra, od momentu złożenia ciała, do ogłoszenia potwierdzenia autentyczności szczątków.

Bazylika św. Piotra - byłem pierwszy raz, więc może to, co napiszę jest dla innych oczywiste. Gdy przyjechałem na plac ok. 9 rano, wchodziłem od strony kolumnady północno-wschodniej, czyli patrząc od strony Bazyliki po lewej stronie. Zanim wszedłem to przeszedłem jeszcze kawałek wzdłuż kolumnady, ale było pozamykane i były tylko miejsca do wyjścia. Musiałem przejść przez kontrolę bagażu.
Przechowalnia bagażu jest po prawej stronie od głównego wejścia do Bazyliki, ale patrząc w stronę placu. Nie ma szafek. Dostaje się numerek, a torba/plecak ląduje na podłodze, krześle, albo wózku, które tam są zostawiane również.
Wchodząc głównym wejściem nie było dojścia do Piety i grobu JP II, gdyż ta część byłą odgrodzona kotarą od reszty Bazyliki. Aby się tam dostać trzeba było wyjść i wejść wejściem po prawej stronie, którym nie da się już wyjść, tylko trzeba zrobić obejście do mniej więcej Baldachimu Berniniego i wyjść wyjściem głównym.
Na kopułę moim zdaniem nie ma sensu kupować biletów z windą, ponieważ odcinek do windy jest bardzo łagodny i nawet ciężko to nazwać schodami. "Najgorsze" na odcinku po windzie.

Po wyjściu z Bazyliki bez problemu wyszedłem poza plac przez kolumnadę zaraz po lewej stronie Bazyliki, patrząc w jej stronę. Trzeba przejść kilkadziesiąt metrów do bramy ze Strażnikami i przejść kontrolę bezpieczeństwa, aby dojść do biura Scavi. Po Nekropoliach wróciłem na plac w tym samym miejscu, którym wyszedłem, bez żadnej kontroli.

Muzea Watykańskie - miałem bilet na 9.30. Zjawiłem się ok. 9.10, więc trzeba było odstać ok. 15 minut. Wpuszczali nas ok. 9.25. Kolejka dla osób bez biletów miała kilkaset metrów, ciągnęła się wzdłuż muru i dochodziła aż do skrzyżowania z ulicą, którą idzie się metra i tam jeszcze zawijała.
Z Muzeów wyszliśmy ok. godz. 17....Nie ukrywam, że mi osobiście opadła szczena. Ilość eksponatów, sal, rzeźb, obrazów po prostu ciężka do opisania. Naczytałem się tutaj o tym, że wiele osób miało problem z nawigacją. Osobiście nie potwierdzam. Na pewno pomocny jest audioprzewodnik, a raczej mapa, którą się z nim dostaje. Sala z powozami jest w sumie bardzo blisko wejścia na teren muzeów, ale trzeba wybrać trasę "na prawo", tam gdzie Pinakoteka, Muzeum Etnograficzne itd.
W ciągu tych ok. 7,5 h zobaczyłem wszystkie sale, idąc z audioprzewodnikiem, którego często używałem przy poszczególny salach i eksponatach

Muzea Kapitolińskie - skorzystałem z darmowego wejścia z Roma Pass, rezerwując na odpowiedniej stronie godzinę wejścia. Byłem coś ok. godz. 16. Nie było wtedy żadnych kolejek po bilety. Same Muzea jak najbardziej do polecenia, chociaż to nie ten poziom kapelusza, co MW.

La Galleria Nazionale - galeria sztuki współczesnej, nie tylko włoskiej, gdyż są tam też obrazy von Gogha, Klimta czy Moneta. Miejsce jak najbardziej godne polecenia, na uboczu, w pobliżu Ogrodów Borghese. Bilet normalny 15 eur, z Roma Pass - 5 eur.

Fontanna Trevi - miejsce piękne, ale jak się wytnie resztę. Natłok ludzi niewyobrażalny, co niestety psuje cały klimat. Trzeba odstać w kolejce, aby wpuścili poza barierki.

Schody Hiszpańskie - podobno jest zakaz siedzenia, ale będąc tam dwa dni pod rząd, nie stwierdziłem żadnego egzekwowania tego zakazu, który był łamany przez dziesiątki osób

Zamek Anioła - dla mnie osobiście rozczarowanie, może z wyjątkiem Sala Paolina
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości