Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 455 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 25 Kwi 2024 11:16 

Mogę polecić bardzo wypożyczalnię Aida.
Brałem w lutym tego roku, cena przez discovercar 76 euro, ubezpieczenia nie brałem, kaucja 250 eur.
Dostałem trochę przechodzoną Toyota Aygo, technicznie była bez zarzutu.
Miło, bezproblemowa, nienachalna obsługa.
 Profil Relacje PM off  

Tajlandia od 1609 PLN❗😲 Bilety z Krakowa i Warszawy na Phuket i do Bangkoku oraz Krabi ✈️🧳 Tajlandia od 1609 PLN❗😲 Bilety z Krakowa i Warszawy na Phuket i do Bangkoku oraz Krabi ✈️🧳
🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
#442 PostWysłany: 26 Maj 2024 11:58 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
Czy ktoś może polecić wypożyczalnię w Larnace, która daje zgodę na jeżdżenie po Cyprze Północnym?
Spróbowałem z Payless car ale napisali, że "not allowed"

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 10 Cze 2024 18:55 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
No i sam sobie odpowiem. Pozytywnie odpowiedział Europcar. Dostałem nową Kia Ceed w automacie i permit na dwóch kierowców. Cena to 560zł za trzy pełne dni, odbiór na lotnisku. Pani w okienku potwierdziła, że mogę sobie wjechać na Północ ale żadne ubezpieczenie nie będzie działać więc jedzie się na własną odpowiedzialność.

Informacyjnie: wjechałem na Cypr Północny w Famaguście. Na granicy trzeba wykupić ubezpieczenie OC za 20euro ważne 3 dni. Kolejek na przejściu brak, 5 samochodów przede mną.
Z Famagusty przejechałem do Kyrenii, jedzie się bardzo dobrze utrzymaną dwupasmówką z kolizyjnymi skrzyżowaniami. Ruch niewielki. Zwiedzanie klasztorów i zamku. Parking w Kyrenii przy zamku za 1euro. Potem Nikozja Północna i powrót przejściem granicznym w centrum miasta. Calutki dzień w samochodzie, zero problemów na drodze, zero dziurawych odcinków. Wstęp do zabytków na Cyprze Północnym - 50TYR od osoby czyli .... 6zł.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#444 PostWysłany: 09 Wrz 2024 09:00 

Loty: 40
Kilometry: 67 613
niebieski
Wypożyczał ktoś z Was może skuter w Larnace ? Polecacie jakąś wypożyczalnię ? Najlepiej bez depozytu ;)
z góry dzięki i pozdrawiam

#445 PostWysłany: 18 Wrz 2024 21:19 

Loty: 75
Kilometry: 136 048
niebieski
Braliśmy samochód w Alamo, z lotniska jeździ busik do wypożyczalni (około 1 km). Wypożyczalnia otwarta 24h 7/7.
Zarezerwowana Kia Picanto spisywała się dobrze, miała 9 lat i wg licznika 150000 km oraz ekran z Android Auto. Niestety była cała pomalowana na nowo, ale obyło się bez rys. Paliwo opcja full to full. Przy zadawaniu auta pracownik obszedł samochód dookoła, spisał licznik i sprawdził paliwo. Dałem kartę kredytową i depozyt był odblokowany od razu. Jest możliwość jazdy tym samochodem na północ, ale ubezpieczenie nie obowiązuje na północy - pół biedy jakaś kolizja, ale co w przypadku kradzieży...? Dla spokoju przed oddaniem poodkurzaliśmy auto 1€ za 3 minuty: https://maps.app.goo.gl/sfvyY1MkXScVs27M9
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
radziu89 uważa post za pomocny.

#446 PostWysłany: 28 Paź 2024 14:15 

Czy ktoś może się podzielić doświadczeniem z wypożyczalnią AutoUnion (lotnisko w Larnace)? Jako jedyni wyrażają zgodę na przejazd do północnej części Cypru, więc chyba nie będę mieć wyboru.
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 18 Gru 2024 08:15 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Czy dobrze widzę, że w LCA generalnie wypożyczalnie są 24/7? Lot WRO-LCA ma dzikie godziny 22:10-02:35, a leciałbym z fotelikiem i wózkiem dla niemowlaka, więc wolałbym uniknąć jazdy autobusem do miasta w nocy i wycieczki powrotnej na lotnisko po odbiór auta w godzinach dziennych.

#448 PostWysłany: 21 Gru 2024 22:10 

Lecieliśmy kilka dni temu, właśnie tym lotem o dzikiej porze. Wypożyczalnie Europcar, w biurze czekał miły facet z obsługi tylko na nas. To znaczy i tak podobno musi tam siedzieć całą noc, ale z rezerwacji miał tylko naszą.
Formalności trwały jakieś 3 minuty, auto czekało przygotowane na parkingu.
Potrzebowaliśmy auta na 7 osób, zarezerwowane było Citroen Grand Picasso, w którym byłoby dość ciasno. Dostaliśmy upgrade do Nissana Sereny. :)
Zwrot bezproblemowy.
Polecam.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.
Kri$ uważa post za pomocny.

#449 PostWysłany: 22 Gru 2024 06:27 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Dzięki serdeczne @Nudziara niestety lot jest jednocześnie za późno i za wcześnie :) Żona nie chce mi pozwolić na taką zabawę z półrocznym bobasem :?
Za wcześnie, aby po załatwieniu formalności dojechać np.do Pafos i zacząć poranne zwiedzanie, a zameldować się w pokoju po południu.
Za późno, aby z czystym sumieniem wynająć nocleg za kilkadziesiąt EUR na kilka godzin :lol:

Dobrze jednak wiedzieć, bo nie zawsze wypożyczalnie są czynne 24/7, a na Cyprze miłe zaskoczenie :)

#450 PostWysłany: 26 Gru 2024 13:26 

srebrny
Pamiętam z czasów, gdy zdarzało mi się tam wynajmować samochód, że braliśmy zawsze z tych niby renomowanych wypożyczalni przez wyszukiwarkę Rentalcars (Traveljigsaw) i one faktycznie były całodobowe. A potem pojawiła się wypożyczalnia jakąś taka na literę K chyba i ona była całodobowa, ale z wyjątkiem niedziel. Trudno mi sobie wyobrazić, że pracownik w nocy z soboty na niedzielę siedział do północy, a kolejnej nocy o północy przychodził następny, ale dokładnie tak to wyświetlał system.
 Profil Relacje PM off
Kri$ lubi ten post.

#451 PostWysłany: 23 Sty 2025 13:50 
Awatar użytkownika

srebrny
polecam Aercar, niedrogo i bezproblemowo
dostałem 6 letniego Nissana, odbiór i zdanie szybkie i sprawne
nie doszukują się na siłę rys

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#452 PostWysłany: 08 Lut 2025 15:01 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 269 935
Witam wszystkich! Rezerwowaliśmy samochód przez stronę Wizz, a wypożyczalnia była oznaczona jako GetYourCar, ale w rzeczywistości auto dostaliśmy od Sixt. Odbiór całodobowy, prosto z terminala lotniska – my wypożyczyliśmy w Paphos, a zwrot mieliśmy w Larnace.

Zarezerwowaliśmy małe auto, ale dostaliśmy Golfa, co było miłym zaskoczeniem. Ceny bardzo dobre, a kaucję można było opłacić kartą debetową. Samochód oddawaliśmy w niedzielę wieczorem, a już w piątek kaucja wróciła na konto.

Jedyny minus – pan w okienku próbował nam sprzedać dodatkowe ubezpieczenie (mieliśmy już wcześniej wykupione na stronie AXA) i dopłatę za automat, ale się nie daliśmy. Poza tym reszta obsługi bardzo miła, cały proces bezproblemowy. Ogólnie polecam!
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 03 Mar 2025 08:45 

niebieski
Ja skorzystałem z Alamo (poprzez stronę Hilton Honors). Miałbyć Nissan Note, a ostatecznie była Honda Fit z 2024r. z naklejką Enterprise (oczywiście automat). Samochód okazał się być hybrydą i sprowadzony z Japonii. Komunikaty na desce rozdzielczej były po japońsku. Z lotniska odbiera na bus (bardzo miły kierowca swoją drogą) i jedziemy ok. 1km. Wszystko pięknie wytłumaczone, w tym tipy do jazdy po lewej stronie (mój pierwszy raz). Auto otrzymałem zatankowe w połowie i tak miałem oddać. Ciężko zatankować połowę baku w nieznanym sobie samochodzie i ostatecznie oddałem auto zatankowe do 30 litrów na których przejechałem 150km i wskaźnik wciąż pokazywał full. Pieniążków mi nie oddali za to. Z ciekawostek to auto było w szarym metalicznym kolorze, a że odbierałem po zmierzchu to nie mogłem za bardzo (mimo nagrania filmu i zrobienia zdjęć podczas odbioru) stanu lakieru. Obsługujący mnie pan o swojskim imieniu Pietia potwierdził jedynie: no scratches. A następnego dnia rano na wszystkich drzwiach mniej więcej w połowie ich wysokości plamy. jakby ktoś jakimś kwasem lakier czyścił - takie brudno-rozmazane plamy. Przetarcie mokrym ręcznikiem nic nie dawało. I tak ostatniego dnia oddaję auto, a tam pan przyjmujący od razu robi zdjęcia tych plam. Ja nerwowo przeglądam swoje zdjęcia z dnia odbioru i tych plam nie było widać. Więc nieśmiało mówię panu, że te plamy są stare, co widać i że z nimi dostałem auto. A pan z uśmiechem mówi, że wie o tym i mam się nie martwić. Wyciągnął terminal płatniczy i poprosił o kartę żeby oddać preautoryzację. Cała kwota została odblokowana. Natomiast co do ubezpieczenia, to ja dopłaciłem do średniego poziomu i pan Pietia nie naciągał mnie na pełen pakiet. Auto poza wszechobecnym językiem japońskim i tymi plamami była idealne dla 3 facetów (mnie i moich synów). Mało paliło, ale jak trzeba było pod górkę wyprzedzić to silnik 1.5l dawał radę. Przez jakieś 200km świeciła mi się kontrolka o niskim stanie baterii od hybrydy, ale jazda w trybie Eco przez jakąś kolejną godzinę zlikwidowała ten mało istotny (chyba) problem. Generalnie koszt wynajmu na 5 dni ze środkowym pakietem ubezpieczenia wyniósł 126 euro. BTW - dla świeżaków takich jak ja, co to był lub ma być pierwszy raz z jazdą po lewej stronie, to najgorszy jest pierwszy dzień: patrzenie w lusterka, manetki od kierunkowskazów czy wycieraczek czy nawet wybór trybu jazdy w automacie - wszystko jest na odwrót. Ale następnego dnia już było praktycznie wszystko idealnie.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 13 Mar 2025 22:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 564
Kilometry: 859 408
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Larnaka LCA.

Pośrednik: Economy car rentals

Wypożyczalnia: Enterprise

Samochód: mieliśmy rezerwację na Fiestę 208 lub podobny. Dostaliśmy Nissan March w automacie (o czym za chwilę). Opcja full-full, bez limitu km, pełne ubezpieczenie zgodnie z ofertą ECR miałem w cenie (o czym też za chwilę).

Cena: 66,19 + dopłata 50 euro za automat za 4 dni na początku stycznia; 7 EUR zaliczki, reszta na miejscu.

Odbiór samochodu: chwilę się naczekaliśmy, ale po kilkunastu minutach i telefonie do wypożyczalni bus w końcu przyjechał. Jakieś 7-8 minut jazdy i byliśmy w wypożyczalni. I tam wtopa - zorientowałem się, że zamówienie mam na manual. Coś musialem źle przefiltrować u pośrednika i się nie zorientowałem, że zrobiłem rezerwację nie tak jak chciałem :oops: no cóż... pan z obsługi oczywiście z przyjemnością znalazł nam odpowiedni samochód i skasował dopłatę 8-) Potem zonk, bo mówią, że blokada na karcie, a ja mówię, że mam pełne ubezpieczenie więc po co depozyt. Na co oni, że mam pełne od ECR a nie u nich. Zwykle ECR przy rezerwacji pyta czy chcę u nich dokupić, ja odmawiam, bo mam swoje zewnętrzne. Tutaj oferta była od razu zero excess, więc myślałem, że to oferta wypożyczalni. no cóż... :roll: Depozyt 290 EUR na karcie kredytowej i w końcu do samochodu. Nissan March to Micra tylko sprowadzona chyba z Japonii, bo jakieś naklejki w robaczkach. Nie wiem ile lat, ale mocno zużyta, przebieg ponad 95 tys. km, choć czy prawdziwy to nie wiem. Nie jeździło się zbytnio komfortowo, ale wpływ na odczucia ma zapewne też konieczność dostosowania się do ruchu lewostronnego, co zwykle jest dla mnie mocno stresujące :| Przejechaliśmy ostatecznie blisko 470 km (Larnaka - Nikozja - Larnaka - Limassol i okolice - Larnaka - Cabo Greco - lotnisko).

Zwrot samochodu: dość szybko, pobieżne obejrzenie samochodu, sprawdzenie stanu paliwa. W biurze musiałem dać kartę, żeby odblokowali depozyt. Podwózka na lotnisko bez zbędnej zwłoki.

Podsumowanie: sama wypożyczalnia OK, samochód słaby, ale dał radę. Ale zastanowiłbym się czy brać u nich drugi raz. Wspomniany Aercar mial samochody wyraźnie nowsze i bardziej zadbane (trochę ich po drodze widzieliśmy).

Dla mnie z kolei nauczka, by dwa razy dokładnie sprawdzić co się rezerwuje u pośredników :oops:

#455 PostWysłany: 07 Maj 2025 13:51 

Podzielę się doświadczeniami z wypożyczalni Payless (w Larnace to jedno biuro z Avis i Budget):

Zarezerowany samochód: Nissan Tiida automat, otrzymany Citroen C4 Cactus

Minusy:
Samochód pomimo przebiegu 35k był mocno zużyty i był przytarty z każdej strony.
Na karcie zdawczej była zaznaczona tylko część rys.. więc musiałem sam poprosić o dopisanie kilku innych + zaznaczanie, że bak nie jest pełny.
Automatyczna skrzynia biegów to porażka w tym aucie.
Klimatyzacja w słabym stanie, ledwo chłodziła.

Plusy:
Do bagażnika wchodzą 2 duże walizki + miękka torba i jeszcze trochę miejsca zostaje.
Samochód był nieco wyżej zawieszony, więc jadąc na drogi szutrowe np. do kanionu to bardzo przydatne.
Spalanie było niskie ok 5-6l/100km.
Nie miałem wykupionego ubezpieczenia bezpośrednio od firmy, a lekko przytarłem auto gałęziami.. nikt na to nie zwrócił uwagi przy oddawaniu i kaucja wróciła.

Samochód na 7 dni kosztował prawie 1000zł, wypożyczone przez pośrednika CarTrawler.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 455 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości