Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2130 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#2021 PostWysłany: 24 Mar 2025 13:28 

bruce09lili napisał(a):
Kothson napisał(a):
Podczas kolacji nie było takiej możliwości. Kelner przychodzi, jeśli masz pakiet, przynosi karafkę wody, później donosi wino i kończy temat. Być może zakup jest możliwy w biurze obsługi klienta przed kolacją - nie wiem.
Ja moje dotychczasowe rejsy costą miałem bez pakietu i normalnie kupowaliśmy wino przy stoliku. Zazwyczaj braliśmy butelkę z rabatem 50 lub 25% Costa club ale widziałem w menu że można było brać też na kieliszki, tyle że wybór był znacznie mniejszy.
Może to ma związek z tym że byliście w dwie pary, bo mieliśmy podobną sytuację (tylko wszyscy bez pakietu) że kelner brał jedną kartę i nabijał butelkę wina na wszystkich. Tyle że nam to pasowało i braliśmy na zmianę raz my raz oni. Nie pamiętam czy kelner pytał czy tylko jedna osoba płaci czy to kwestia ich zwyczaju i brał jedną kartę i kończył.

Rejs Costa Pacifica w listopdzie, przy stoliku para z pakietem i para bez pakietu (nie znajomi, poznaliśmy się na rejsie, przy stoliku), normalnie bez pakietu zamawialiśmy wino do kolacji na kieliszki, nic nie było trzeba wcześniej zgłaszać, po prostu prosiliśmy kelnera o wino, było nabijane na kartę jednej osoby.
 Profil Relacje PM off
bruce09lili lubi ten post.

🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙 🏛️Stolica filozofów i słońca ☀️🇬🇷 Przedłużony weekend w Atenach za 739 PLN ✈️💙
OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩 OKAZJA❗ Tydzień w Nowym Jorku od 3100 PLN 🇺🇸 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel przy Times Square 😱🤩
#2022 PostWysłany: 24 Mar 2025 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
@WuWa możesz przybliżyć temat zmian przez które nie chcesz nimi pływać a wolisz Costę?
 Profil Relacje PM off  

#2023 PostWysłany: 24 Mar 2025 17:59 

niebieski
Tu już wszystko zostało napisane. W ramach pakietu limit 15 drinków alkoholowych na dzień.
 Profil Relacje PM off  

#2024 PostWysłany: 26 Mar 2025 10:22 

niebieski
WuWa napisał(a):
@Darek M
Tak. W związku ze zmianą zasad polityki na MSC. Po 8 rejsach w ciągu 3,5 roku z MSC i dogłębnym poznaniu ich funkcjonowania w starym systemie, obawiam się , że od 1 kwietnia będzie duży bałagan, a ja mam słabe nerwy i wolę przeczekać okres burzy i naporu po tych zmianach. A co do Costy to na pewno nie wrócę do Smeraldy i Toscani. Przetestuję te mniejsze Fortunę, Favolosę czy Fascinosę.

wujekp napisał(a):
Tu już wszystko zostało napisane. W ramach pakietu limit 15 drinków alkoholowych na dzień.

Właśnie wróciłem z rejsu MSC Sinfonia. Rozmawiałem z kilkoma barmanami o tym ograniczeniu. Pytałem wprost, czy ich system IT udźwignie taką nowość. Jak jeden mąż twierdzili, że nie. Ja od siebie dodawałem jeszcze taką wątpliwość, że o ile na statku na którym działa aplikacja można jakoś kontrolować tę kwestię, to na statkach bez apki - jak właśnie Sinfonia - będzie to dodatkowa trudność. Bo niby po każdym drinku miałbym się pytać, ile mi zostało na dziś? Bez sensu. Jedyną opcją, bym kiedykolwiek zbliżył się do tego limitu byłoby precyzyjne liczenie np. moich ulubionych podwójnych (a przy hojnej ręce barmana - nawet potrójnych) Baileys. Zatem ponownie zapytałem wprost, czy uważają, że to bat na klienta, czy to bat na barmanów? I tu odpowiedzi były różne. A do tego dochodzi przecież jeszcze okres przejściowy. Np. mam rezerwację na październik 2025 zrobioną przed wprowadzeniem tych zmian i teoretycznie ten limit nie powinien mnie obejmować. Again, nie żebym potrzebował, ale niech to da Wam pełen obraz jak skomplikowaną sytuację wygenerowało MSC. Z zainteresowaniem będę śledził doniesienia o tym, jak dadzą sobie z tym radę w najbliższych miesiącach.

Mimo wszystko, Easy Plus to dla mnie i tak wciąż najlepsza ekonomicznie i pod względem zawartości oferta pakietu napojów dostępnych na morzu. Do ponownego rejsu Costą skłoniłoby mnie chyba tylko wprowadzenie pakietu "50% less Italians around you and it's guaranteed" ;-)
 Profil Relacje PM off
futro lubi ten post.

#2025 PostWysłany: 27 Mar 2025 23:21 

srebrny
Jeśli chodzi o pakiet drinków i wprowadzony przez MSC limit to zapewne docelowo będzie to funkcjonowało podobnie jak na statkach Holland America.
Tam już od dawna pakiet obejmuje 15 drinków na dzień. Zamawiając drink zawsze dostajemy pokwitowanie, na dole którego jest informacja, który drink zamówiliśmy danego dnia. Nie ma więc problemu z ustaleniem, ile drinków w ramach pakietu nam jeszcze zostało. Zasada była taka, że drink nr 16 i kolejne był księgowany na rachunku tak jakbyśmy nie mieli pakietu, dla wcześniejszych cena wynosiła zero. Nie kojarzę, aby z powyższą metodą wiązały się jakiekolwiek problemy. Działało to bardzo sprawnie.
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#2026 PostWysłany: 02 Kwi 2025 21:27 

Witam. Wypływamy na rejs z Costą 2 maja 2025 z Genui. Dzisiaj pojawila się możliwość odprawy on-line. Wszystko zostało przeklikane i pojawił się komunikat przy wszystkich osobach, że trwa generowanie biletu i może to potrwać około 40 minut. Tak jest cały dzień. czy miał ktoś taką sytuację? Czy czekać spokojnie i na kilka dni przed te bilety się wygenerują czy powinnam to do nich zgłosić w celu weryfikacji
 Profil Relacje PM off  

#2027 PostWysłany: 02 Kwi 2025 21:44 

srebrny
Z reguły dokumenty były od razu.
Proponowałbym się z nimi skontaktować i poprosić o sprawdzenie, co się dzieje.
 Profil Relacje PM off  

#2028 PostWysłany: 07 Kwi 2025 18:40 

niebieski
nickl0 napisał(a):
Mam dwa pytania,

planuję wybrać się na rejs ze znajomymi, jeśli jedna kabina kupi pakiet drinków, a druga nie, czy możliwe jest siedzenie razem na wspólnej kolacji i zamówienie np. wody/wina? (według MSC nie można, według opinii różnych osób z zza granicy zazwyczaj nie zwracają na to uwagi)

druga kwestia, jeśli znajomi raczej nie piją, ale chciałbym np. zamówić jednego drinka alkoholowego i jednego bezalkoholowego to w barach robią problem jeśli zamówiłbym dwa drinki na kartę?

Jak to wygląda z waszego doświadczenia?

Na ostatnim rejsie robiłem rezerwację dla 10 osób, ale tylko ja miałem wykupiony pakiet, od razu nas rozdzielili w restauracji ala carte, nasz trójka była na tą samą godzinę ale w innej części sali niż pozostała 7, próbowaliśmy załatwić ale sie nie dało, ogólnie to stoliki i kelner jest przydzielony na cały rejs. Tylko w tym miejscu był problem, w barach wydawali na raz po 1 drinku na osobę + np cola, to chodziłem jak "muł" co chwilę do baru :roll: , jak siedzieliśmy w lobby to zamawiałem na zmianę u innych kelnerów, po tym jak jedna z obsługi poinformowała ze nie można udostępniać, (mój błąd bo bezczelnie przy niej się pytałem co chcą ;) ) w barach na dyskotekach nie było problemu, przynosił na 3 karty od razu do wszystkich.
Niestety, pewnie przez te kombinowanie jak moje chcą ukrócić zmianami i limitem 15 dziennie na głowę.
Na wcześniejszym rejsie ja nie miałem pakietu ale ekipa którą poznałem miała, kelner czytał 2-3 karty na grupę 10 osób i tu kombinacji ni było bo tylko ja nie miałem reszta miała,ale przez wygodę czytał tak mało kart.

#2029 PostWysłany: 07 Kwi 2025 19:09 

platynowy
Dobrze rozumiem, że zamawiałeś drinki dla 9 osób na swoją kartę i ostentacyjnie przy barze pytałeś swoich współtowarzyszy czego życzą sobie do picia, a teraz dzielisz się tym tutaj? Zastanawiam się czy bierzesz nad pod włos czy to na poważnie.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#2030 PostWysłany: 07 Kwi 2025 19:16 

srebrny
To na pewno na poważnie - przecież to powody do dumy i radości, że potrafi okpić tych, którzy zakładają uczciwość ludzi.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#2031 PostWysłany: 07 Kwi 2025 19:21 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Skoro kursowałeś jak muł i dostarczałeś drinki, to Twoi znajomi musza Cię za to bardzo lubić, a przynajmniej przez te parę dni rejsu lubili. Mnie by się nie chciało tak kursować, zwłaszcza jeśli by to trwało cały rejs. Ot, interesujący przypadek psychologiczny.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2032 PostWysłany: 07 Kwi 2025 19:29 

platynowy
Szkoda, że jest X-ray na wyjściu ze statku, inaczej możnaby przelać killa aperoli do butelki po wodzie mineralnej albo do woreczka.
 Profil Relacje PM off  

#2033 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:18 

niebieski
Kothson napisał(a):
Szkoda, że jest X-ray na wyjściu ze statku

Na którym to statku był X-ray na wyjściu?
 Profil Relacje PM off  

#2034 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:19 

platynowy
Na Costa Smeralda.
 Profil Relacje PM off  

#2035 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:24 

niebieski
W ostatnich latach pływałem trzy razy MSC i na żadnym nie spotkałem się z tym na wyjściu.
 Profil Relacje PM off  

#2036 PostWysłany: 07 Kwi 2025 20:28 

platynowy
Żalisz się czy chwalisz?

https://www.costacruises.eu/useful-link ... -info.html

Cytuj:

Security checks (SECURITY)

For the safety of all Guests, the on-board Security staff carries out checks on people and their luggage during entry and exit from the ship in all ports of call. The checks are carried out by means of an X-ray machine and metal detector. 

Profil Relacje PM off  

#2037 PostWysłany: 07 Kwi 2025 21:02 

niebieski
Kothson napisał(a):
Żalisz się czy chwalisz?

Myślałem, ze wymieniam się informacjami. Ale jak masz z tym jakiś kłopot, to po prostu nie odpisuj.
 Profil Relacje PM off
misiakrp lubi ten post.

#2038 PostWysłany: 08 Kwi 2025 13:42 

WuWa napisał(a):
Popieram powyższe a poza tym: jeśli będziesz płynął MSC to wszystkie dotychczasowe opinie można wrzucić do kosza. Od 1 kwietnia wchodzi nowa polityka MSC w drinkach, 15 drinków alko/os od 6.00 do 6.00 rano. To stwarza nową sytuację i zobaczymy co będzie się działo i jakie będą opinie po tym terminie.

Ciekawe, dziękuję za informację, robiłam rezerwację w październiku na rejs msc world europa w lipcu , póki co żadnej informacji od pośrednika nie dostałam o ograniczeniach. Według mnie powinno to zostać wprowadzone dla nowych rezerwacji po 1 kwietnia . Prawo nie obowiązuje wstecz ?
 Profil Relacje PM off  

#2039 PostWysłany: 08 Kwi 2025 13:48 

srebrny
A na poprzednich rejsach ile wypijałaś drinków codziennie?
 Profil Relacje PM off  

#2040 PostWysłany: 08 Kwi 2025 14:16 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Zofia_Piwko napisał(a):
WuWa napisał(a):
Popieram powyższe a poza tym: jeśli będziesz płynął MSC to wszystkie dotychczasowe opinie można wrzucić do kosza. Od 1 kwietnia wchodzi nowa polityka MSC w drinkach, 15 drinków alko/os od 6.00 do 6.00 rano. To stwarza nową sytuację i zobaczymy co będzie się działo i jakie będą opinie po tym terminie.

Ciekawe, dziękuję za informację, robiłam rezerwację w październiku na rejs msc world europa w lipcu , póki co żadnej informacji od pośrednika nie dostałam o ograniczeniach. Według mnie powinno to zostać wprowadzone dla nowych rezerwacji po 1 kwietnia . Prawo nie obowiązuje wstecz ?

A jakie prawo miałoby nie działać wstecz? Są przepisy regulujące te zagadnienia. W Polsce mamy ustawę o imprezach turystycznych która wdraża wymagania zawarte w dyrektywie UE, w innych krajach UE pewnie podobnie (dyrektywa unijna wszak obowiązuje). Ale w przypadku innych krajów, to może być różnie - inaczej w USA, inaczej w Bangladeszu itd. Ale w myśl zasad obowiązujących u nas, klient-podróżny powinien być poinformowany o znaczącej zmianie usługi i wtedy albo ją akceptuje, albo ma prawo rozwiązać umowę bez konsekwencji i dodatkowych kosztów.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2130 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość