Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2122 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 107  Następna
Autor Wiadomość
#1961 PostWysłany: 21 Lut 2025 15:17 

[color=#000000][/color]

Dzień dobry,
Jako totalny świeżak na spontanie wykupiłam z mężem rejs MSC World Europa po Morzu Śródziemny w terminach 03-10.03.2025 i jako osoba nie mająca bladego pojęcia o tej formie wypoczynku mam klika pytań, które nasunęły mi się po przeczytaniu jakiś 40 stron tego wątku.
1. Gdzie zostawia się główny bagaż po wejściu na statek? Jest jakaś przechowalnia czy od razu można z bagażem iść do kabiny?
2. Wypływamy 03.03 o godzinie 18:00 ile wcześniej trzeba zjawić się na miejscu? Czy będzie to możne zapisane gdzie w naszych kartach pokładowych ?
3.Ze względów zawodowych muszę być pod mailem czy ktoś z Państwa zabrał na pokład starlinka? Mam kabinę w balkonem więc chyba z złapaniem zasięgu nie powinno być problemu?
4. Wykupiłam pakiet napojów Premium Extra czy w takim razie jeśli wezmę sobie wino w restauracji tematycznej to ono już jest w tym pakiecie czy i tak muszę za nie dopłacać?
5. Marzec to jednak nie maj czy lipiec wiec zakładam, że raczej temperatura nie będzie za wysoka i tu pojawia się pytanie bo z filmików wynika, że główna promenada i tył statu jest otwarty czy tam jest jakieś ogrzewanie? Czy raczej przemieszczając się z kabiny do teatru czy restauracji trzeba się cieplej ubrać? Na filmikach na YT relacje są z ciepłych miesięcy i wtedy problem nie istnieje....
6. Czy stoliki w restauracjach są przydzielone według ilość osób w kabinie czy pary są przydzielane do wieloosobowych stolików?
7. Co warto zobaczyć w Mesynie, Vallecie, Marsyli i Genui? Czy transport z portu ogarnę zwykłym uberem? A może w niektórych portach są darmowe shuttel busy?

Za wszelkie sugestie będę wdzięczna, bo czym bardziej wgryzam się w temat tym bardziej widzę, że logistyka tego jest bardzo rozbudowana i przestaje to ogarniać :-)
 Profil Relacje PM off  

Dubaj, Hongkong i Wietnam za 2605 PLN 😲 Do Polski wrócisz bezpośrednio z Phu Quoc❗ Dubaj, Hongkong i Wietnam za 2605 PLN 😲 Do Polski wrócisz bezpośrednio z Phu Quoc❗
🏝️ Egipt na wyciągnięcie ręki 😎 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem za 2575 PLN 🏝️ Egipt na wyciągnięcie ręki 😎 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem za 2575 PLN
#1962 PostWysłany: 21 Lut 2025 15:47 

1. Bagaż główny zostawia się jako pierwszy jeszcze przed check-iin. Obsługa pokaże gdzie po okazaniu biletów i sprawdzeniu fiszek na bagażu. Po jakimś czasie będą stały dostarczone pod drzwi kabiny.
2. Przy odprawie on-line można wybrać godzinę check-in, ale to i tak nie ma większego znaczenia. Ja zawsze przychodzę do odprawy około 12.00 bez znaczenia jaką godzinę wcześniej wybrałem . Najpóźniej radziłbym być o 16.00.
3. Bez problemu, statek też obsługuje starlink.
4. Nie wiem ale na pewno można doczytać na stronie MSC
5. Dwie różne sprawy. Promenada jest otwarta a więc może być zimno ale tam nic nie ma oprócz 2 knajp i sklepów. Teatr i reszta knajp jest zamknięta i jest ciepło.
6. Osoby z jednej kabiny są zawsze przy 1 stoliku a czy tylko dla siebie czy przy wieloosobowym to już zależy od obsługi. Jak dwie pary z różnych kabin to przy odprawie on-line jest możliwość zatwierdzenia wspólnego stolika.
 Profil Relacje PM off
karolciamalymis lubi ten post.
Fiki uważa post za pomocny.

#1963 PostWysłany: 21 Lut 2025 17:09 

Jeśli check-in zrobie np: o 14tej to mogę z marszu iść do kabiny czy raczej muszę poczekać na jej przygotowanie a przez ten czas korzystać z udogodnień statku?
Czy ja dobrze zrozumiałam, że bagażowy w późniejszym czasie dostarczą mój bagaż pod drzwi, czy wniesie mi go do kabiny jeśli mnie nie zastanie? Jeśli to pierwsze to chyba warto wartościowe rzeczy mieć przy sobie?

Co do stolików, jeśli mam wykupiony pakiet Aurea i mogę przyjść o dowolnej porze na kolacje do dedykowanej mi restauracji, to będę miała przypisany stolik na stałe czy mogę wybrać sobie stolik tak aby jednak siedzieć tylko z mężem?

Ostatnio edytowany przez michzak, 21 Lut 2025 21:59, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#1964 PostWysłany: 21 Lut 2025 18:23 

O 14.00 kabina będzie na 99% już gotowa. Jeżeli jeszcze nie będzie to można pójść na lunch albo drinka albo zwiedzać statek i za godzinę ponownie sprawdzić. Wartościowe rzeczy zawsze trzeba mieć przy sobie. Tragarze dostarczają bagaż pod drzwi (nie mają dostępu do kabin). Na karcie pokładowej będzie numer stolika (zawsze przydziela go statek) i to załoga statku decyduje jak i gdzie będziecie siedzieć na kolacji (dinner) bez prawa wyboru ale jak coś nie będzie pasować zawsze można podejść do szefa restauracji przy wejściu i negocjować zmianę stolika.
Uwaga: wszystko co do tej pory napisałem wynika z moich 8 rejsów MSC ale w kategorii Bella lub Fantastica. Nigdy nie miałem Aurea. Jeżeli w tej kategorii obowiązują inne zasady to niestety ja ich nie znam. Może poprawi mnie ktoś kto je zna?
 Profil Relacje PM off
karolciamalymis lubi ten post.

#1965 PostWysłany: 21 Lut 2025 19:59 

Loty: 95
Kilometry: 229 882
misiakrp napisał(a):
ostatnio w październiku a teraz znowy, coś RC robi chyba źle :?: :roll:
Epidemia na pokładzie wycieczkowca. Choruje prawie 100 osób

29 stycznia zaczynaliśmy rejs na Sky Princess. Identyczny przypadek. Do kabin wpuścili z 5 godzinnym opóźnieniem. W trakcie czyszczenia kabin i pokładów używali jakiejś srogiej chemii. Poszedłem sprawdzić nasz pokład. Pracownicy w maskach, korytarze we mgle. Grzecznie ale stanowczo pogonili mnie do baru.
Przez pierwszy tydzień rejsu obowiązkowe odkażanie rąk na każdym możliwym kroku. W bufecie talerze, sztućce, potrawy wydawane przed obsługę. Zachęta "wash your hands pls" brzęczy w uszach do dziś. ;) Obostrzenia jak za czasów koronki.
 Profil Relacje PM off  

#1966 PostWysłany: 21 Lut 2025 20:34 

karolciamalymis napisał(a):
[color=#000000][/color]
..................................

7. Co warto zobaczyć w Mesynie, Vallecie, Marsyli i Genui? Czy transport z portu ogarnę zwykłym uberem? A może w niektórych portach są darmowe shuttel busy?

Za wszelkie sugestie będę wdzięczna, bo czym bardziej wgryzam się w temat tym bardziej widzę, że logistyka tego jest bardzo rozbudowana i przestaje to ogarniać :-)

W Mesynie, Vallettcie i Genui statek cumuje w mieście, Z portu wychodzi się prosto do miasta. Inna sprawa co chcecie zwiedzać. Do tego trzeba sobie dostosować transport.
W Marsylii port jest daleko od miasta ale jest kilka opcji dojazdu. 1) Darmowy portowy shuttel bus - dojście 10 -20 minut (w zależności od terminala w którym cumuje statek) , 2) Autobus miejski 35L - 5 minut dalej niż poprzedni, jedzie w to samo miejsce, kosztuje parę euro , 3) shuttle bus MSC spod statku pod katedrę, tydzień temu kosztował 10 eur/os,
4) Taksówki pod terminalem, kurs do centrum ca 20 eur. Czy mają Ubery nie wiem, do sprawdzenia w necie.
 Profil Relacje PM off  

#1967 PostWysłany: 21 Lut 2025 22:04 
Site Admin
Awatar użytkownika

O atrakcjach w porcie to proszę pozakładać nowe tematy w dziale o atrakcjach w porcie - chętnie pomożemy, a kolejna osoba nie będzie przebijać się przez 100 stron tego tematu ;)

porty-atrakcje-w-okolicach,forum,1628
 Profil Relacje PM off
mk64 lubi ten post.

#1968 PostWysłany: 22 Lut 2025 01:21 

srebrny
WuWa napisał(a):
...Nigdy nie miałem Aurea. Jeżeli w tej kategorii obowiązują inne zasady to niestety ja ich nie znam. Może poprawi mnie ktoś kto je zna?

Z tego co pamiętam, Aurea daje m.in. prawo do open sittingu jeśli chodzi o kolację - idziesz jeść kiedy chcesz, przychodzącym przydzielają stoliki na bieżąco bez stałego przypisania jak zwykle. Na MSC to jest opcja, w NCL taki model obowiązuje standardowo wszystkich.
 Profil Relacje PM off  

#1969 PostWysłany: 24 Lut 2025 12:38 

Loty: 127
Kilometry: 216 898
Hej, krótka informacja dot. nieoczekiwanej sytuacji z AIDA. Napiszę na ogólnym forum, może się przyda klientom innych armatorów. Rejs z Dubaju, godziny zaokrętowania wyznaczono nam do 11.30. Statek według rozkładu powinien odpływać o 15. Przyzwyczajony do dość luźnego podejścia do wyznaczanych godzin zaokrętowania - a także po wylądowaniu o 3 nad ranem... - przybyłem o 12.00. I to był błąd. Pan miło, aczkolwiek stanowczo, poinformował mnie, że stanowisko odprawy właśnie się zamknęło i nic już nie zrobimy. Statek jak się okazało odpływał o 13.30, a nie o 15.00 (była o tym informacja mailowa, ale wpadła do spamu...). Chwilę trwały jakieś rozmowy, ale nie udało się nic uzyskać. Na szczęście kolejny port to Abu Zabi, więc wraz z parą z Niemiec (oni też stawili się o 12.00) wynajęliśmy taxi i byliśmy w Abu Zabi trochę szybciej niż statek. Dobrze, że nie płynął w drugą stronę, do Omanu. Byłoby trochę trudniej. Tak więc, moi drodzy, następnym razem potraktuję informację o godzinach zaokrętowania trochę poważniej. Nie jako sugestię, a jako wiążące wytyczne. Z okoliczności można wywnioskować, że gdyby statek odpływał zgodnie z harmonogramem (o 15), to by nas wpuścili, ale że było przesunięcie, to nastąpiła kumulacja pecha. A inną sprawą jest to, że takie samo przesunięcie miało miejsce w dniu w którym opuszczaliśmy statek (powinien odpływać o 15, a odpływał o 13.30); to chyba jednak stała zmiana, a nie incydentalna sytuacja.

Sam rejs OK, ale - w skrócie - Niemcy w pigułce. Jedzenie poprawne, zarezerwowanie restauracji z karty trudne (ale możliwe, poprzez aplikację już na pokładzie). Jeżeli ktoś lubi temperament ludzi z południa Europy, imprezy do rana, fantastyczne pokazy lub koncerty, to ... nie znajdzie tego na AIDA. Na Aida bardziej gra w Bingo, czy teleturniej milionerów. Ale dla mnie to było ok, więc właśnie zabieram się za rezerwowanie kolejnego rejsu. Mam nadzieję zostać zaokrętowanym we właściwym porcie:).
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1970 PostWysłany: 24 Lut 2025 13:19 

niebieski
@red1982 Pasażerowie MSC Euribia na podobnej trasie narzekają na hordy barbarzyńskich kacapów na pokładzie. A jak jest na AIDA?
 Profil Relacje PM off  

#1971 PostWysłany: 24 Lut 2025 13:58 

Loty: 127
Kilometry: 216 898
Nie, na statku nie. Kilka razy słyszałem, ale polski częściej (zapewne ze względu na trwające ferie). W Dubaju - to co innego. Tam rzeczywiście bardzo często słyszymy język rosyjski.
 Profil Relacje PM off  

#1972 PostWysłany: 28 Lut 2025 00:02 

niebieski
greg2014 napisał(a):
Zgadzam się z przedmówcami. Generalnie rejsy wycieczkowe funkcjonują wg modelu z miejsca X do miejsca Y lub z miejsca X do miejsca X. Możliwość rozpoczynania rejsu w dowolnym porcie po drodze jest wyjątkiem i poza Morzem Śródziemnym (szczególnie jego zachodnią częścią) można coś takiego spotkać chyba tylko w Emiratach, gdzie ten sam statek w ramach jednego rejsu przyjmuje pasażerów w Dubaju i Abu Dhabi. Na północy Europy przed pandemią były czasy kiedy łączono w ramach jednego rejsu Amsterdam i jakiś port niemiecki - ale teraz też dzieje się to dużo rzadziej albo wcale. Nie kojarzę podobnych praktyk na większą skalę w innych miejscach ale pewnie gdzieś coś by się jeszcze znalazło. Tak czy inaczej będzie to wyjątek a nie reguła.

Niedawno wróciłem z rejsu MSC na Karaibach i możliwość okrętowania była na pewno na Martynice, Gwadelupie i Barbadosie. Mam zresztą wrażenie, że czytałem Twoja relację z podobnego rejsu (tyle że dłuższego) Costą i tam również chyba pisałeś że było okrętowanie w różnych portach. Zatem nie tylko pętla Śródziemnomorska czy Zatoka Perska daje możliwość okrętowania w różnych portach na de facto ten sam rejs.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1973 PostWysłany: 28 Lut 2025 00:48 

srebrny
@wujekp - masz rację, kiedyś Costa sprzedawała niektóre rejsy po Karaibach z możliwością zaokrętowania na Martynice, Gwadelupie a czasem na Dominikanie (La Romana). Po pandemii pierwotnie tych opcji nie było ale niewykluczone, że wróciły - przynajmniej dla jakiejś części rejsów. Takich wyjątków od zasady, ze rejsy odbywają się w modelu punkt-punkt na pewno tak jak pisałem jest więcej ale mimo wszystko moim zdaniem to nadal są wyjątki a nie reguła.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1974 PostWysłany: 28 Lut 2025 12:00 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 231 040
My plynelismy teraz z Miami na Karaiby (luty - Nassau, Puerto Plata i Grand Turk). W dniu kiedy doplynelismy do Puerto Plata (Dominikana) pojawiły się na korytarzu walizki, więc albo ktos sie dosiadał albo wysiadał.

#1975 PostWysłany: 28 Lut 2025 12:07 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Nie mam doświadczenia w rejsach ale przeglądając oferty MSC na fiordy norweskie w czerwcu/li[cu (rozważam taki rejsik), to widzę, że możliwe są dwa miejsca rozpoczęcia: Kilonia i Kopenhaga. Wygląda na to, że statek wykonuje rundę: Kilonia-Kopenhaga-fiordy, Alesund i powrót do Kilonii. Zatem albo rozpoczynamy w sobotę w Kilonii i za tydzień w sobotę tam kończymy, albo początek i koniec jest w niedzielę w Kopenhadze.
 Profil Relacje PM off
greg2014 lubi ten post.

#1976 PostWysłany: 28 Lut 2025 12:11 

złoty
Ale to ciągle nie jest kółko na morzu śródziemnym gdzie można zaokrętować się w każdym porcie.

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1977 PostWysłany: 01 Mar 2025 01:05 

niebieski
Przemm napisał(a):
Nie mam doświadczenia w rejsach ale przeglądając oferty MSC na fiordy norweskie w czerwcu/li[cu (rozważam taki rejsik), to widzę, że możliwe są dwa miejsca rozpoczęcia: Kilonia i Kopenhaga. Wygląda na to, że statek wykonuje rundę: Kilonia-Kopenhaga-fiordy, Alesund i powrót do Kilonii. Zatem albo rozpoczynamy w sobotę w Kilonii i za tydzień w sobotę tam kończymy, albo początek i koniec jest w niedzielę w Kopenhadze.

Jest jeszcze jedna opcja pod koniec sezonu, kiedy to można zacząć w Kopenhadze 5 października i skończyć w Kilonii 11 października. Jeden dzień krócej, a cena niższa o prawie 500 EUR. Do tego tani lot Wizz do CPH i powrót pociągiem z Kilonii do Warszawy. To zdecydowanie najatrakcyjniejsza cenowo opcja na fiordy w 2025 r. Zwłaszcza, że wtedy na trasie jest Hellesylt, Nordfjordeid i Flaam.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#1978 PostWysłany: 01 Mar 2025 14:56 

niebieski
@Miguelito - z ciekawości chciałem na to zerknąć i na seascannerze nie widzę aż takiej różnicy. U którego pośrednika jest tak duża różnica?
Za to widzę inną ciekawostkę na ten rejs, ceny "early booking" są dużo wyższe niż standardowe :shock: :
Inside
Early Booking Low price for early bookers
from € 1,007
Early Booking Incl. beverage package Easy
from € 1,145
Standard
from € 741
Standard Incl. beverage package Easy
from € 881
 Profil Relacje PM off  

#1979 PostWysłany: 01 Mar 2025 21:27 

niebieski
Kupowałem na Logitravel na rok przed rejsem. 1507 EUR za inside z pakietem Easy.
 Profil Relacje PM off  

#1980 PostWysłany: 02 Mar 2025 14:25 

platynowy
Do oddania zniżka 5% w serwisie tanierejsowanie.pl

Data ważności: 20-03-2025 00:35

Zniżka udzielana jest od podstawowej ceny rejsu - nie obejmuje opłat portowych, przelotów, przejazdów i usług dodatkowych. Zniżka nie łączy się innymi zniżkami i obowiązuje tylko podczas rezerwacji przez portal TanieRejsowanie.pl
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2122 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 107  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość