Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Naddniestrze
#241 PostWysłany: 16 Lut 2025 18:05 

Opisałem podróż powrotną z Tyraspol z przystankiem na zwiedzanie w Benderach i powrotem stamtąd do Kiszyniowa.
Można oczywiście wrócić jechać bezpośrednio Tyraspol <-> Kiszyniów zaczynając i kończąc podróż na dworcach autobusowych w obu miastach.

Jeżeli chodzi o Kiszyniów -> Tyraspol to busy startują z głównego dworca autobusowego: https://maps.app.goo.gl/Kc1JfaLw8MHQBgJH6. Bilet kupuje się w kasie (w razie problemów kierowcy busików, którzy sami nagabują pokierują do kasy) i dostaje się bilet na najbliższy bus z godziną odjazdu na bilecie (tutaj znów kierowcy pokierują do właściwego pojazdu). To chyba najpopularniejsze połączenie i jest mnóstwo busików na tej trasie, które odjeżdżają średnio co 30 minut.

Końcowy przystanek w Tyraspolu to dworzec kolejowo-autobusowy: https://maps.app.goo.gl/vEQYmChfifoyaHU26. Stąd też można złapać busa do Kiszyniowa jeżeli ktoś nie jest zainteresowany stopem w Benderach.
W ogóle to busy Kiszyniów <-> Tyraspol i tak jeżdzą przez Bendery i mają tam przystanek na dworcu więc są alternatywą do opisanych połączeń miejskich 19 / 20 relacji Bendery - Tyraspol.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Japonka76 uważa post za pomocny.

🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏 🚨Ostatni dzień – nie przegap🚨 Promocja Turkish Airlines od 2293 PLN ⚡🔥 Loty do Azji, Afryki i Ameryki Południowej ✈🌏
Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️ Jarmark świąteczny w Bukareszcie ☃️ 3 dni w stolicy Rumunii za 599 PLN ✈️🏨❄️
#242 PostWysłany: 28 Lut 2025 10:23 

Hejka, orientuje się ktoś o której godzinie odjeżdża pierwsza Marszrutka z Kiszyniowa?
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 28 Lut 2025 21:02 

niebieski
Według autogara.md o 6.10
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 10 Mar 2025 13:03 
Awatar użytkownika

Czy będę potrzebował ruble, czy spokojnie zapłacę wszędzie mołdawską walutą ?
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 10 Mar 2025 13:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Różnie z tym może być.
Np. w Sheriffie nie zapłacisz MDL, ale jest tam kantor więc walutę wymienić możesz.
mariuszewski lubi ten post.

#246 PostWysłany: 10 Mar 2025 15:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

mariuszewski napisał(a):
Czy będę potrzebował ruble, czy spokojnie zapłacę wszędzie mołdawską walutą ?
2 tygodnie temu płaciłam tylko rublami. Kantorów tam jest sporo, więc bez problemu wymienisz waluty na miejscu.
mariuszewski lubi ten post.

#247 PostWysłany: 12 Mar 2025 03:05 

leitoo napisał(a):
Opisałem podróż powrotną z Tyraspol z przystankiem na zwiedzanie w Benderach i powrotem stamtąd do Kiszyniowa.
Można oczywiście wrócić jechać bezpośrednio Tyraspol <-> Kiszyniów zaczynając i kończąc podróż na dworcach autobusowych w obu miastach.

Jeżeli chodzi o Kiszyniów -> Tyraspol to busy startują z głównego dworca autobusowego: https://maps.app.goo.gl/Kc1JfaLw8MHQBgJH6. Bilet kupuje się w kasie (w razie problemów kierowcy busików, którzy sami nagabują pokierują do kasy) i dostaje się bilet na najbliższy bus z godziną odjazdu na bilecie (tutaj znów kierowcy pokierują do właściwego pojazdu). To chyba najpopularniejsze połączenie i jest mnóstwo busików na tej trasie, które odjeżdżają średnio co 30 minut.

Końcowy przystanek w Tyraspolu to dworzec kolejowo-autobusowy: https://maps.app.goo.gl/vEQYmChfifoyaHU26. Stąd też można złapać busa do Kiszyniowa jeżeli ktoś nie jest zainteresowany stopem w Benderach.
W ogóle to busy Kiszyniów <-> Tyraspol i tak jeżdzą przez Bendery i mają tam przystanek na dworcu więc są alternatywą do opisanych połączeń miejskich 19 / 20 relacji Bendery - Tyraspol.

Busy jeżdżą co pół godziny z Kiszyniowa, bilet kupujesz na dworcu, a jak nie wiesz, co i jak, to kierowcy ci pomogą. Bajka
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 12 Mar 2025 22:14 

Loty: 70
Kilometry: 98 924
Czy przy okazji z ktoś z ostatnio wypowiadających moze powiedzieć jaka sieć komórkowa z MLD najlepsza na Naddniestrze (Tyraspol)? Wybieram się tam za półtora tygodnia
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 13 Mar 2025 19:57 

Ja miałem mołdawskie orange i bez zasięgu w centrum Tyraspolu. Czasem łapało za to w Benderach.
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 15 Mar 2025 15:24 

leitoo napisał(a):

zazdroszczę… Chciałabym to kiedyś przeżyć. Czy jest jakieś dodatkowe sprawdzenie dokumentów przy przejeździe przez Bendery?
 Profil Relacje PM off  

#251 PostWysłany: 15 Mar 2025 15:27 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
A co to za filozofia ?
Wizzair lata za małe pieniądze z 3 miast w Polsce do Kiszyniowa.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#252 PostWysłany: 15 Mar 2025 17:10 

i z Berlina

btw - czy pytania o zawód są jakieś "bardziej szczegółowe" ?
 Profil Relacje PM off  

#253 PostWysłany: 15 Mar 2025 17:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

To chyba tylko pozostałości z dawnych czasów i systemów. Możesz wpisać cokolwiek np. Manager i będzie dobrze.

#254 PostWysłany: 15 Mar 2025 20:07 

Hunta napisał(a):
i z Berlina

btw - czy pytania o zawód są jakieś "bardziej szczegółowe" ?

Nie, odpowiedzieliśmy dość ogólnie po jednym słowie i żadnych dalszych pytań ani weryfikacji.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 18 Mar 2025 16:51 
Awatar użytkownika

małe info po wczorajszym powrocie. Na granicy pytają tylko o długość pobytu, celem wydania imigracjonnego kwitka, resztę informacji skanują z paszportu, tak skanują, musze powiedzieć ze oczekiwałem tam skansenu ale się rozczarowałem. Sklepy Sherifa są tak wypasione że leclerek mógłby się powstydzić, serio. Jeśli chodzi o knajpy też jest na poziomie, są (ja znalazłem) dwie - Stołowaja i Back_in_to USSR - które są stylizowane na czasy sowieckie, pozbierali trochę gadżetów z leninem itd. Ja to pamiętam z mojego życia . . . . . trochę mi nie pasowało. Z istotnych, ceny przyjazne, w tej drugiej pyszne nalewki alkoholowe - polecam chrzanową cena za szota 8RUP. (ca.2pln), piwko lokalne 5pln. Generalnie, spokój, cisza, porządeczek, krawężniki proste. W porównaniu np do państw Kaukazu to "elegancja francja". Magnesy do nabycia w Domu Knigi. Zobaczyć warto.
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 18 Mar 2025 16:57 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Paszporty skanują od lat. W 2019 skanowali mi paszport zeby dostać kartkę.

Co do skansenu, to żasługa "vlogerom" który tak nazywają Naddniestrze
 Profil Relacje PM off  

#257 PostWysłany: 18 Mar 2025 17:07 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
To w ogóle nie tak. Snansenowość nie polega na tym, że turysta może sobie dobrze zjeść i że sklepy są zaopatrzone. Chodzi o to jak to państwo funkcjonuje, jak ludzie żyją
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#258 PostWysłany: 28 Mar 2025 20:49 

Wróciłem pare dni temu z Naddniestrza i Mołdawii. Na granicy spokój - przy wjęździe marszrutką nikt nikogo nie pytał o zawód, właściwie o nic, żadnej kartki się nie wypełniało.

Inna sprawa podóż powrotna maszrutą - kierowca jadąc 120 km/h jedną ręką rozmieniał pieniadze pasażerom (płaci się po ruszeniu), drugą wyprzedzał na wysepce (taką ze znakami drogowymi itp. na drodze krajowej), a przy tym wszystkim ciągle rozmawiał z tyłem busa przy muzyce głośniejszej niż oni :lol:
 Profil Relacje PM off
pietia lubi ten post.

#259 PostWysłany: 07 Kwi 2025 16:24 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
O której odjeżdza ostatnia marszrutka z Tyraspola do Kiszyniowa?
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 07 Kwi 2025 17:29 

niebieski
Załączyłbym zdjęcie, no ale fotka 2.5mb to za duży olbrzym sie okazuje.

Wg kartki z dworca w Tyraspolu ostatni odjazd 19.00 - 19.30 Bandery - 21.00 Kiszyniow. Stan na luty
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 292 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości