Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89  Następna
Autor Wiadomość
#1701 PostWysłany: 05 Lut 2025 19:53 
Awatar użytkownika

Loty: 289
Kilometry: 318 841
niebieski
I nazywa się Green Motion czy szyld jest zupełnie inny?
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄 🇮🇹 Ucieknij na przedłużony weekend do Rzymu za 771 PLN ☀️✈️ Loty, 4⭐ hotel i klimat świąt 🎄
Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️ Z Polski prosto pod Taj Mahal 🇮🇳💖 Bezpośrednio PLL LOT do Nowego Delhi i Mumbaju od 1974 PLN 🌏✈️
#1702 PostWysłany: 05 Lut 2025 20:01 

srebrny
https://greenmotion.com/pl/locations/po ... ric-chopin
2 sekundy w google.
 Profil Relacje PM off  

#1703 PostWysłany: 05 Lut 2025 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 289
Kilometry: 318 841
niebieski
To mylące, jeszcze jest jeden punkt z innym szyldem U-SAVE: a na zewnątrz małymi literami na szybie napisane Green Motion - w nowym terminalu na I p. To nakrywka dla "frajerów" - UWAŻAJCIE NA TĄ WYPOŻYCZALNIĘ. Zamieszczam zdjęcia

Załączniki:
U-Save Okęcie.jpg
U-Save Okęcie.jpg [ 164.75 KiB | Obejrzany 3320 razy ]
475584178_608946135187955_8254330466640527162_n.jpg
475584178_608946135187955_8254330466640527162_n.jpg [ 252.45 KiB | Obejrzany 3322 razy ]
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#1704 PostWysłany: 07 Lut 2025 17:41 

Czesc , to ja mam pytanie. Przez discovercars znajduje oferte na wypozyczenie auta za 52-55 euro za tydzien bez zadnych dodatkow. Za dodatkowe 50.euro moge u nich wziac ubezpieczenie. To razem wychodzi okolo 100-105 euro za tydzien.
I zastanawiam sie gdzie jest haczyk, czy jest jakis haczyk?
Bezposrednio na stronie tej wypozyczalni to cena wynosi jakies 180 euro za ten sam okres za.to.samo.auto.
No i nie wiem czy to jest podejrzane czy nie? Mam na oku jaks inna wypozyczalnie lokolna ale za 140 euro bez ibezpieczenia excesu. Kusi troche ta ofera bo za wszystko wychodzi polowe mniej. Co o tym tak na szybko myslicie? Czy na miejscu sie okaze ze bede musial doplacic 3 razy tyle za cokolwiek, czy bedzie mnie obowiazywala ta cena z rezerwacji discover? Macie takie doswiadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#1705 PostWysłany: 07 Lut 2025 17:50 

Pytanie od laika. Na jakie parametry umowy i na co zwrócić uwagę przy wyborze rocznego ubezpieczenia auta od firm typu cover4rentals ?
 Profil Relacje PM off  

#1706 PostWysłany: 07 Lut 2025 17:55 

Jeszcze screeny

Załączniki:
IMG_20250207_165455.jpg
IMG_20250207_165455.jpg [ 174.65 KiB | Obejrzany 3272 razy ]
IMG_20250207_164405.jpg
IMG_20250207_164405.jpg [ 134.62 KiB | Obejrzany 3272 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1707 PostWysłany: 07 Lut 2025 17:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Arkbb napisał(a):
Czesc , to ja mam pytanie. Przez discovercars znajduje oferte na wypozyczenie auta za 52-55 euro za tydzien bez zadnych dodatkow. Za dodatkowe 50.euro moge u nich wziac ubezpieczenie. To razem wychodzi okolo 100-105 euro za tydzien.
I zastanawiam sie gdzie jest haczyk, czy jest jakis haczyk?
Bezposrednio na stronie tej wypozyczalni to cena wynosi jakies 180 euro za ten sam okres za.to.samo.auto.
No i nie wiem czy to jest podejrzane czy nie? Mam na oku jaks inna wypozyczalnie lokolna ale za 140 euro bez ibezpieczenia excesu. Kusi troche ta ofera bo za wszystko wychodzi polowe mniej. Co o tym tak na szybko myslicie? Czy na miejscu sie okaze ze bede musial doplacic 3 razy tyle za cokolwiek, czy bedzie mnie obowiazywala ta cena z rezerwacji discover? Macie takie doswiadczenia?
Dostaniesz cenę z rezerwacji discover. Oraz ofertę od wypożyczalni na wzięcie od nich full ubezpieczenia - czemu odmówisz bo będziesz już miał full ubezpieczenie od discover. Wtedy oni zrobią ci blokadę wkładu własnego na kk. Ile? Tego dowiesz się z warunków wynajmu. Gdyby się coś posypało, to oni ściągną z blokady wkładu własnego na kk, a ty będziesz mógł wystąpić o zwrot poniesionych wydatków z ubezpieczenia w discover. To tak w skrócie.

Wysłane z taptaka
 Profil Relacje PM off
wujekp uważa post za pomocny.

#1708 PostWysłany: 10 Lut 2025 11:07 

Chciałem podzielić się doświadczeniami wynajmu auta od firmy Centauro w Bergamo oraz dodatkowego ubezpieczenia z Cover4Rental. Auto wynajęte na początku stycznia, żeby dojechać na narty z lotniska Bergamo. Fajne, wygodne oraz najważniejsze pełnokomfortowe auto dla 5 osób - Nissan Townstar, tzw segment rodzinne combivan. Auto znalazłem przez wyszukiwarkę - ArgusCarHire za śmieszną kwotą 106€ za 8 dni. Do tego tego ubezpieczenie 32€ z C4R. Przy odbieraniu auta panie gorąco namawiały do wykupu ichniejszego ubezpieczenia, nie pamiętam niestety kwoty, prawdopodobnie było droższe od samego wynajmu od pośrednika. Nie mówiłem nic o zewnętrznym ubezpieczeniu, pani coś odnotowała i wydała auto. Depozyt za auto wynosił 1400€ oraz jakieś 140€ za paliwo.
Sam zwrot nie wyglądał już tak kolorowo, pani w dwie minuty wiedziała czego szukać i znalazła ubytek na feldze. Możliwe że było to spowodowane od lodu podczas parkowania w górach, prawdopodobnie jednak było to już przed moim wynajęciem. Kwota oszacowana została na wysokość 215€, dostałem od razu fakturę i wszelkie potrzebne dokumenty. Zwrot za depozyt i paliwo dostałem natychmiast, mimo wszystko obsługa na dobrym poziomie.
Procedura roszczenia do C4R też nie wyglądała prosto, po kilku dniach czekania dostałem odpowiedź, że auto według nich jest vanem, które nie są objętą polisą i odrzucają moje roszczenie :? . Po kilku mailach i próbie wytłumaczenia że poniższe auto raczej vanem nie jest i rozważań z ich konsulatem co wg ich jest Vanem a co nie jest. Sama firma od którego wynajmowałem auto - Centauro nie traktują tego Nissana w kategorii VAN, na szczęście można to bez problemu znaleźć na ich stronie i to najbardziej mi pomogło. Temat z strony C4R ucichł, nie sądziłem że sprawę uda się rozwiązać na moją korzyść. Po dwóch tygodniach przyznano mi rację i niedługo potem dostałem pełną kwotę na konto. Na przyszłość myślę, że warto zapytać o nietypowe auta prosto C4R by oszczędzić sobie z nimi batalii na temat nadwozi aut :lol:

Załączniki:
IR24187727 Damage 17- 1.jpg
IR24187727 Damage 17- 1.jpg [ 130.81 KiB | Obejrzany 3185 razy ]
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#1709 PostWysłany: 17 Lut 2025 11:57 

Zabukowałem auto w wypożyczalni Wiber w Alicante na 3 dni za 27 eur. Opcja podstawowa "Full to full":

Our “Full to Full” Rate includes:

“Basic” Coverage totally free. This coverage includes:
Collision damage waiver with excess fee
Personal injury assistance (PAI)
Vehicle theft. In case of theft of the vehicle the client is obliged to report it to the Police and turn in the accident report to our employees.

Opcja “All Inclusive” zawiera:

“Top Cover”: Full Coverage that exempts the customer from the excess fee. The best all-inclusive cover in the market. It covers the following:
"Basic" Coverage + Full Coverage (with no excess fee)
Fuel error
Damage to the body of the car
Damage to the underside of the vehicle
Damage to windows and windshields
Damage to wheels and tires
Damage to clutch
Damage to rearview mirrors
Loss or damage to the antenna
Battery

Opcja All inclusive z Top Cover kosztuje jednak 117 eur. Myślę nad ubezpieczeniem w WWI Deluxe, które na te 3 dni wynosi ok. 14 eur, więc w sumie koszt wyniósłby ok. 41 eur, co robi sporą różnicę, jak dla mnie.

Czy ja dobrze rozumiem, że ubezpieczenie w opcji podstawowej Wibera nie zawiera udziału własnego od kradzieży, tylko w przypadku CDW? Czy w w przypadku kradzieży ubezpieczenie Basic wypożyczalni pokrywa całość wartości auta a ja nie muszę nic płacić i obchodzą mnie tylko ewentualne szkody kolizyjne, które będzie musiało pokryć WWI Deluxe do wysokości excess, które dla mojego auta wynosi 1 000 EUR? W FAQ jest takie pytanie i odpowiedź:
"Basic Cover with excess fee that includes: personal injury assistance, collision damage waiver with excess fee and vehicle theft. In case of theft, the customer must fill out an accident report and provide it to our staff at the office" - przy kradzieży ponownie nie ma excess'a....

Czy w wypadku ubezpieczenia w WWI muszę być świadom jakichś ograniczeń/różnic w stosunku do opcji All Inclusive z Top Coverem Wibera, poza tym, że Wiber zrobi mi blokadę na karcie i ewentualnych zwrotów będę dochodził w WWI? Zastanawia mnie pozycja "Damage to the body of the car" w opcji All, której nie ma w opcji podstawowej. Czy mam rozumieć, że opcja Basic nie pokrywa uszkodzeń karoserii? Jeśli tak, to totalnie bez sensu, albo ja czegoś nie rozumiem, bo w takim wypadku co to ubezpieczenie by w ogóle pokrywało, jeśli karoseria nie, podwozie nie, lusterka i koła nie:-)? No i gdybym wziął WWI Deluxe, to w przypadku uszkodzenie karoserii WWI mi takiej szkody nie pokryje, ponieważ oni pokrywają tylko udział własny w szkodach, które są chronione ubezpieczeniem wypożyczalni, oczywiście poza dodatkowymi opcjami, jak koła, szyby, podwozie itd, które w WWI są odrębnymi pozycjami?

P.S. Nigdzie nie mogę znaleźć limitów odpowiedzialności Wibera dla opcji Basic i Top Cover dla CDW i kradzieży.
 Profil Relacje PM off  

#1710 PostWysłany: 19 Lut 2025 09:28 
Awatar użytkownika

Jak chciałbym na cały rok - to co oznacza ten zapis?

Cytuj:
Annual Worldwide cover. Max 60 days per Rental Agreement with initial hire in Egypt

Czy to znaczy, że mogę 6 razy wypożyczyć w ciągu roku po max. 60 dni na każde wypożyczenie?
Czy w ciągu roku mogę mieć max 60 dni wypożyczony samochód, w różnych wypożyczlaniach/krajach...
Tzn. suma dni nie może przekroczyć 60...?

Chodzi o: http://www.worldwideinsure.com
 Profil Relacje PM off  

#1711 PostWysłany: 21 Lut 2025 11:46 
Awatar użytkownika

srebrny
@zorrondzombie :
jedno wypożyczenie nie może być dłuższe niż 60 dni

ile ich będziesz miał w ciągu roku, na ile dni złoży się ich suma - nieważne
ważna długość jednej umowy
 Profil Relacje PM off  

#1712 PostWysłany: 27 Lut 2025 22:41 

Ciąg dalszy do posta #1709.

Przesłałem do Wibera maila z pytaniem, jak to jest z udziałem własnym w przypadku kradzieży, ponieważ nie widzę o tym informacji w ichniejszych warunkach na stronie, w przeciwieństwie do CDW, gdzie excess jest wyszczególniony i czy w takim wypadku oznacza to, że dla kradzieży mam pełną ochronę bez udziału własnego z ich pakietem Full to full?

Odpowiedzieli mi jak na screenie. Dla mnie odpowiedź z czapy. "Jeśli chcę zostawić depozyt"? A to mam wybór? Przecież podałem im numer rezerwacji oraz info, ze to jest opcja "Full to full". A teraz nadal nie wiem, czy nie ma tego wkładu, jak w termsach, czy jednak jest, jak wynika z maila, a jeśli jest, to w jaki sposób oni w razie kradzieży ustalają, jak piszą w mailu, czy odpowiadam do udziału własnego, czy też powyżej? W termsach nie ma żadnych szczegółów, tylko info, że należy ten fakt zgłosić policji i wypożyczalni.

Nie ukrywam, że pierwszy raz będę samodzielnie wypożyczał auto. Do tej pory zawsze brał ktoś na więcej osób, poza tym z ubezpieczeniem z wypożyczalni. Jeśli by się miało okazać, że mogę odpowiadać powyżej wkładu z jakichś bliżej nieokreślonych powodów, to nawet zewnętrzny pakiet z WWI nie będzie dawał ochrony, bo tam przecież jest ochrona wkładu/szkody, w zależności, która kwota niższa...

Ktoś jest w stanie coś w tej kwestii pomóc albo zasugerować?

Dziwny jest kontakt z tą wypożyczalnią. Tego maila dostałem 8 dni po zapytaniu.

Załączniki:
screen.png
screen.png [ 45.1 KiB | Obejrzany 2736 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1713 PostWysłany: 04 Mar 2025 17:19 

Cześć!
Potrzebuję wynająć z moją dziewczyną auto w Krakowie na około 2-3 miesiące - gdzie obecnie mieszkam ale nigdy nie potrzebowaliśmy auta.
Szukam jakiegoś sensownego ubezpieczenia. Cover4rental się nada? Widzę, że raczej polecana firma, a na pewno taniej niż przez discovercars czy bezpośrednio w wypożyczalni.

Mam jednak kilka pytań - byłoby super jakbyście mi pomogli na nie odpowiedzieć...

1. Czy dobrze rozumiem, że opcja "Anual" oznacza, że przez rok byłbym ubezpieczony, z taką drobną uwagą, że maksymalnie musiałbym auto wypożyczać na 31 / 62 dni? Czyli po prostu, chcąc wynająć auto na trzy miesiące to pod koniec miesiąca pojechać do wypożyczalni, oddać auto i wziąć nowe.
2. Czy chcąc, żeby moja dziewczyna też jeździła autem potrzebuję wykupić dodatkowo opcję "your family"? Czy moja dziewczyna w ogóle liczy się jako rodzina?
2a. Czy w takim razie potrzebuję również, żeby w wypożyczalni wykupić dodatkowego kierowcę?
Jak to działa w takich sytuacjach?
- w wypożyczalni zgłoszony tylko kierowca A, natomiast w ubezpieczalni zgłoszony kierowca A i B. Kierowca B powoduje szkodę
- w wypożyczalni zgłoszony kierowca A i B, natomiast w ubezpieczalni zgłoszony tylko kierowca A. Kierowca B powoduje szkodę
Jak w takich sytuacjach byłoby to rozpatrywane?
3. Czy jeżeli polecę za granicę i tam wynajmę inne auto (mając cały czas wynajęte auto w Krakowie) to obydwa auta będą objęte ochroną czy się jakoś wykluczają? Oczywiście tamto krakowskie będzie stało wtedy w garażu podziemnym i nie będzie przez nikogo jeżdżone.
4. Widziałem, że ubezpieczenie obejmuje wnętrze pojazdu, ale nie wiadomo do jakiej kwoty. Pytam w szczególności, ponieważ planuję robić wykończenie mieszkania. Będzie na pewno jeżdżenie z różnego rodzaju klejami, farbami itd. Może raz na jakiś czas paczka płytek, miska WC czy drabina. Żadnych dużych gabarytów pokroju lodówka czy telewizor bo to będę woził kurierem. Oczywiście zabezpieczę bagażnik jakimś kocem. Nic się nie powinno stać, ale obawiam się, że pomimo wszystko może gdzieś się w środku zarysować czy pobrudzić. Ubezpieczenie to pokryje mam nadzieję? Czy powiedzą, że "nie powinienem przewozić takich rzeczy"?
5. Czy 10 000 euro to wystarczająca kwota na "Excess Reimbursement"? Pożyczam hyundaia i30, maks 3 lata, więc wartość auta to pewnie 70-100 tysięcy.
6. Czy ubezpieczenie działa po tym jak spowoduję szkodę na kolejne auta? Czy kwota ubezpieczenia się zmniejsza z każdą kolejną szkoda, w kolejnych autach? Czyli np. zarysuję drzwi w pierwszym wypożyczonym aucie, a potem w drugim stłukę lampę - rozumiem, że nadal będzie ubezpieczone?
7. Czarny scenariusz, ale co w przypadku gdybym skasował auto wjeżdżając pod tramwaj? Oczywiście nie celowo, nie z premedytacją tylko wypadek z mojej winy. Wiem, że procedura jest taka, że oni mi zachowują depozyt, a ja wnioskuję o zwrot tego depozytu, ale również w takiej sytuacji? Trochę zbyt pięknie to brzmi. Wybaczcie, jeżeli to pytanie jest banalne, ale (na szczęście) nigdy nie musiałem się tym przejmować i każde auto za granicą oddawałem w nienaruszonym stanie, natomiast zawsze mnie zastanawiało co w przypadku gdy tak mocno uszkodzę auto, że nie będzie możliwe pokrycie tych kosztów z ubezpieczenia.

Widziałem, że za miesiąc ubezpieczenia GOLD liczą sobie około 80 euro, dwa miesiące to 150 euro, trzy to 230 euro... a roczna opcja to 60 euro solo / 90 euro z rodziną więc zdecydowanie bardziej się opłaca. Jeżeli nie widzicie żadnych przeciwskazań to pewnie je wybiorę.

No chyba, że macie inny pomysł? Rozważałem również kupno jakiegoś rzęcha za 5000 zł i zezłomowanie go pod koniec wykończenia ale ta opcja wydaje się być sensowniejsza.
 Profil Relacje PM off  

#1714 PostWysłany: 08 Mar 2025 11:57 

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie i mógłby coś polecić, jak dokupić samo CDW do kupionego już ubezpieczenia od wkładu, czy tak się da? Bo że nowe ubezpieczenie kupić to wiem ale jak samo CDW, dzięki za pomoc. Wykupiłem ubezpieczenie w Cover4rentals bez CDW.
 Profil Relacje PM off  

#1715 PostWysłany: 10 Mar 2025 10:33 
Awatar użytkownika

maxxam97 napisał(a):
Cześć!

2. Czy chcąc, żeby moja dziewczyna też jeździła autem potrzebuję wykupić dodatkowo opcję "your family"? Czy moja dziewczyna w ogóle liczy się jako rodzina?

W opisie podają:

Cytuj:
Family Cover
Allows your family members who live with you to benefit from
the cover provided by this policy (subject to being named on the
policy) if they rent a vehicle independently.

Czyli nawet jak uczestnik jest rodziną (np. rodzice), a nie mieszkają z tobą, to może być problem...

P.S. A dziewczyna nie jest rozumiana jako 'rodzina'...
Ożeń się i masz problem z głowy...
 Profil Relacje PM off  

#1716 PostWysłany: 15 Mar 2025 17:49 

Z Cover4Rentals korzystam już od paru lat. Raz nawet udało mi się rozliczyć z nimi szkodę. W trakcie mojej ostatniej podróży do Włoch otrzymałem w rentalu upgrade do 7-osobowego Vana (Ford Tourneo Connect). Wynajem przebiegł bez zakłóceń ale wczytując się w FAQ C4R doczytałem, że:

The rental vehicle cannot be a motor home, trailer, caravan, van, truck, non-passenger carrying vehicle, vehicle that carries more than 7 people including the driver, motorcycle, moped, motorbike, off-road* or recreational vehicle. The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or local currency equivalent) and be no more than 10 years old. *4×4 vehicles are included if they are designed primarily for use on road.

No i pytanie jak ten ubezpieczyciel traktuje tego typu furki. Czy Van to dla nich dostawczak? Ten Ford to w sumie mini-Van. :) Napisałem do nich z pytaniem o ten konkretny model auta, czy jest kryty przez ich polisę. Dostałem w odp. kopiuj wklej z ich FAQ. co myślicie? :)
 Profil Relacje PM off  

#1717 PostWysłany: 15 Mar 2025 19:31 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 568
Kilometry: 861 604
Myślę, żeby na przyszłość ostrożnościowo nie akceptować takiego upgrade'u :)

#1718 PostWysłany: 18 Mar 2025 21:36 

Siemka.
Zabieram się za zakup ubezpieczenia rocznego na Cover4rentals. Pytanie: czy warto wziąć opcję z Collision Damage Waiver (bodaj za €31 więcej)? Na szybko patrząc, ubezpieczenie od skutków kolizji raczej jest standardem w wynajmach, a istotne jest pokrycie wkładu własnego - no ale za to odpowiada Excess Cover, który C4R pokrywa w każdym wariancie. Chyba że ja czegoś nie rozumiem...?
 Profil Relacje PM off  

#1719 PostWysłany: 18 Mar 2025 22:06 

-- 18 Mar 2025 21:46 --

To jeszcze raz ja.
Wytłumaczy ktoś mi jak ogólnie działają wypożyczalnie samochodów pod kątem ubezpieczenia?
Kiedykolwiek wypożyczałem to zawsze była mowa tylko o depozycie i tyle. Ostatnio jak wynajmowałem to auto to usłyszałem, że mają depozytu 1000 euro i 3000 euro "odpowiedzialności". Czym jest ta odpowiedzialność?
To jest maksymalna kwota jaką mogą mi pobrać z konta jakbym mocno uszkodził auto?
Czy w cover4rental ta "odpowiedzialność" jest również ubezpieczona? (Ubezpieczenie roczne)

Druga sprawa - co w sytuacji gdy wypożyczalnia obarczy mnie kosztami jakiejś rysy, ale jednocześnie nie będzie chciała jej naprawić? Miałem dokładnie teraz taką sytuację, że w okienku powiedziałem o tym, że:
- chce Pan nasze ubezpieczenie?
- nie nie, dziękuje. Mam swoje. Także jakby cokolwiek się zarysowało to wysyłam fakturę z naprawy i oni mi oddają hajs
- no dobra, ale my nie zawsze wystawiamy takie faktury. Czasami nie naprawiamy rys bo nie ma potrzeby no i wtedy pewnie nie oddadzą Panu pieniędzy...

Spanikowałem i wziąłem ubezpieczenie od nich, żeby mieć spokojną głowę.
Cover4Rental by tutaj wystarczyło?

No i podbijam jeszcze trzecie pytanie - co w przypadku gdyby ktoś we mnie uderzył i skasowałbym auto. Zakładamy, że to nie moja wina.

-- 18 Mar 2025 22:06 --

Mam nadzieję, że się połączy...

Jeżeli chodzi o ofertę wynajmu przez discovercars, ktora mnie interesowała to jest tam:

Included protection
€ 1850.00 (~7750.00 zł) excess / deductible
Included insurance
Collision Damage Waiver
Deductible: € 1850.00 (~7750.00 zł)
You'll have to pay at most the deductible if the car's bodywork is damaged (other parts of the car aren't covered).
Theft Protection
You'll have to pay at most the deductible if the car is stolen.
Roadside Assistance
You'll be able to get help for any mechanical problem you come across on the road.
Third Party Liability (TPL)
Bodily injury limit: PLN 20,938,890.00
Property damage limit: PLN 8,375,556.00
Mandatory coverage for injuries and damage you may cause to others while driving the car.

Czy wszystko tutaj jest w porządku czy muszę na coś konkretnego uważać? Cena wynajmu jest absurdalnie niska (około 50 zł za tydzień wynajętego auta)
 Profil Relacje PM off  

#1720 PostWysłany: 18 Mar 2025 22:29 

złoty
maxxam97 napisał(a):
Druga sprawa - co w sytuacji gdy wypożyczalnia obarczy mnie kosztami jakiejś rysy, ale jednocześnie nie będzie chciała jej naprawić? Miałem dokładnie teraz taką sytuację, że w okienku powiedziałem o tym, że:
- chce Pan nasze ubezpieczenie?
- nie nie, dziękuje. Mam swoje. Także jakby cokolwiek się zarysowało to wysyłam fakturę z naprawy i oni mi oddają hajs
- no dobra, ale my nie zawsze wystawiamy takie faktury. Czasami nie naprawiamy rys bo nie ma potrzeby no i wtedy pewnie nie oddadzą Panu pieniędzy...

Spanikowałem i wziąłem ubezpieczenie od nich, żeby mieć spokojną głowę.
Cover4Rental by tutaj wystarczyło?

W takiej sytuacji nie jest potrzebna faktura z naprawy, bo ani Ciebie ani ubezpieczyciela nie obchodzi, czy wypożyczalnia sobie naprawi tę rysę, czy nie. Powinieneś dostać fakturę/rachunek na kwotę, którą wypożyczalnia Cię obciąży za rysę, niezależnie od tego, czy będzie ją naprawiać czy nie. Na podstawie tego Cover4rentals oddaje Ci kasę.
Przedmiotem ubezpieczenia jest Twój udział własny w szkodzie, więc to, czy wypożyczalnia dokona naprawy, czy nie, to nie ma żadnego znaczenia. Liczy się tylko to, czy zostaniesz obciążony za szkodę.

A na taki tekst typu "nie wystawimy faktury" należy po prostu odpowiedzieć od razu "to ja Was podp.... do urzędu skarbowego i życzę powodzenia w tłumaczeniu się im z pobierania od klientów pieniędzy bez wystawienia rachunku" :D
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości