Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 24 Maj 2024 16:29 

niebieski
Ja siedzialem w Chiwie 2,5 dnia i wedlug mnie to nie bylo za dlugo. Wszystko zalezy od typu podrozowania ale obejzenie tych wszystkich medres i meczetow na raz to bylaby masakra, ja robilem sobie przerwy na chillout i people-spotting.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
jaszon lubi ten post.
littleboy1989 uważa post za pomocny.

Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹 Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹
Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥 Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥
#22 PostWysłany: 24 Maj 2024 19:50 

srebrny
Na tak ogólnie zadane pytanie: ile trzeba czasu na dane miejsce - nie ma sensownej odpowiedzi. Można 5-6 godzin i być zadowolonym, albo 2,5 dnia bo ma się taki charakter zwiedzania. My w Chiwie spędziliśmy 3 dni i to był dla nas fajny czas, bo lubimy się szwendać, zaglądać w każdy kąt, pogapić się na ludzi. Zabytków drobnych i większych jest sporo, dlatego karnet obejmujący dostęp do ich zwiedzania jest 2-dniowy (formalnie 24 godzinny, ale jak nas w punkcie sprzedaży poinformowali i co sami zweryfikowaliśmy, obejmuje on pełne 2 dni). Jeżeli chce się go w pełni wykorzystać to w niespiesznym tempie zapełni to ok. 1,5 dnia, do tego 2-3 punkty są spoza karnetu. Można do tego dorzucić występ lokalnego teatrzyku marionetek czy występ zespołu folklorystycznego (codziennie ok. 16:30 - 17:00 na placu obok cytadeli, na wolnym powietrzu, bezpłatny, trwa ok. godziny, bardzo dynamiczny, fajnie oglądać jak miejscowi - głównie kobiety - spontanicznie włączają się do występu) dopełni resztę dnia. A poza tym przyjemnie jest posiedzieć przy herbacie (albo jak kto woli przy piwie lub winie) i zwyczajnie cieszyć się pięknym miejscem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
mmathew uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 13 Lip 2024 08:08 

Loty: 81
Kilometry: 127 461
W Chiwie byliśmy 2 dni i było optymalnie, żeby na spokojnie pozwiedzać. W przypadku tego miasta koniecznie trzeba je obejrzeć również wieczorem, po zmroku, gdyż ma wtedy urokliwy klimat. Całe miasteczko po rewitalizacji jest wręcz cukierkowe (tak pozytywnie, baśniowo), ale nie jest przy tym przaśne.
Natomiast da radę zwiedzić je na pewno w jednen dzień, ale polecam żeby zadbać wtedy o spędzenie w nim tego jednego wieczoru (przyjazd na wieczór i kolejny dzień zwiedzania albo przyjazd od rana i wyjazd na kolejny dzień rano).

W Bukharze byłem 3 dni (subiektywnie o 1 dzień za dużo, jednak przydał się on niejako przypadkiem, bo w jednym dniu do południa była ulewa i można też było sobie trochę odpocząć).

W Samarkandzie miałem zaplanowane 3 dni (subiektywnie o 1 dzień za długo, natomiast wykorzystałem go na 7 Jezior w Tadżykistanie). Jest najrozleglejsza.

Nie rezygnowałbym z żadnego z miast, chociaż momentami niektóre miejsca zaczynały się powtarzać i męczyć lub były puste w środku lub brakowało opisów w języku angielskim, więc szybko się przez nie przechodziło. Każde z tych trzech miast jest odmienne, jeśli chodzi o poziom utrzymania zabytków i ogólnej infrastruktury oraz wielkość.
Wyjazd był w połowie maja tego roku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 26 Paź 2024 09:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Przed wylotem sam się podpytywałem, bo nie wiedziałem jak to zorganizować i zaplanowałem to tak:
- Samarakand 1.5 dnia na miejscu
- Buchara 1.5 dnia na miejscu
- Khiva prawie 2 dni na miejscu (przyjazd o 9 rano, wyjazd o 17 kolejnego dnia)
- oraz Taszkient 1 dzień na miejscu

Po powrocie mogę powiedzieć, że gdybym planował jeszcze raz to zrobiłbym to trochę inaczej.
IMHO jeden dzień na każde z tych miast wystarczy, żeby zobaczyć co trzeba i zjeść spokojnie obiad/kolacje oraz wypić piwo. Wiadomo, każdy ma swoje tempo, ale przy niespiesznym zwiedzaniu wszystko udawało się zobaczyć pierwszego dnia. Kwestia też logistyki, żeby zgrać loty, pociągi itd.

W Samarakandzie atrakcje są trochę rozrzucone, ale to i tak jest do zrobienia wszystko pieszo, a przy obecnych cenach Yandexa można łatwo i szybko się przemieszczać.
W Bucharze i Khivie to jest bardziej kompaktowe.

Tak jak wcześniej ktoś pytał czy w Khivie 5-6h wystarczy - wg mnie tak.
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 26 Paź 2024 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Mam podobne odczucia. Wracałem właśnie pociągiem z Samarkandy do Taszkentu. Najbardziej podobał mi się klimat w Chiwie. Samarkanda wszystkie główne atrakcje zwiedzone pieszo pierwszego dnia. Jak dla mnie największe rozczarowanie to Registan. Są miejsca w podróży do, których jeśli przebywamy gdzieś chwilę dłużej wracamy. Byłem w Registanie pierwszego dnia i mimo, że spędzałem jeszcze w Samarkandzie 2 wieczory nie czułem w ogóle potrzeby oglądania tego miejsca kolejny raz. Z perspektywy czasu żałuję, że w Samarkandzie spędziłem tyle dni i na pewno dorzuciłbym 1 dzień do Chiwy.
U mnie rozkład wyglądał tak:
Buchara 1 dzień
Chiwa 1,5 dnia
Samarkanda 3,5 dnia z czego jeden dzień wycieczka do Tadżykistanu.
Sudoku lubi ten post.

#26 PostWysłany: 26 Paź 2024 15:04 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
@Legion1 Byłeś w Dolinie 7 Jezior?
Dało się to ogarnąć w jeden dzień?

#27 PostWysłany: 26 Paź 2024 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
@Sudoku spokojnie. Korzystałem z polecanego na forum kierowcy. Wyjechałem z Samarkandy yandexem o 8. Na granicy byłem 9:20. Niestety był straszny nawał ludzi i przejście na stronę Tadżykistanu zajęło mi prawie godzinę :shock: kierowca czekał i od razu pojechaliśmy oglądać jeziora. Dostępne było 6 bo droga do 7 była zasypana przez kamienie po nocnej ulewie. Kierowca po wycieczce odstawia na granicę. Powrót do Samarkandy zbiorową taxi za 5 dolarów. Sama wycieczka na jeziora 100 dolarów za cały samochód.
Sudoku lubi ten post.

#28 PostWysłany: 26 Paź 2024 15:28 

Ja za 2 osoby zapłaciłem 70 USD nad jeziora ale z Pandżakent. Kierowcę z samochodem znalazłem w pobliżu bazaru.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Legion1 uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 14 Kwi 2025 13:28 

Loty: 149
Kilometry: 275 365
złoty
Spędziłem po około dobie w każdym mieście - Chiwa, Buchara, Samarakanda, Taszkent. Był to czas w zupełności wystarczający. Warto odwiedzić każde bo sporo się różnią, ale tak jak było w tym wątku już opisywane, Chiwa jest najbardziej klimatyczna. Najgorsza była Samarakanda, głownie ze względu na dużą liczbę turystów i tłok pod atrakcjami, co nie występowało w pozostałych.
 Profil Relacje PM off
Sudoku lubi ten post.

#30 PostWysłany: 28 Lip 2025 11:30 

Chiwa - spokojnie 1 pełny dzień z wieczornym spacerem po murach wystarczy. Trochę za bardzo cukierkowo jak dla mnie.
Buchara - minimum 2 pełne dni. 3 będą lepszym rozwiązaniem imho. Mnóstwo medres, meczetów, mauzoleów rozrzuconych po mieście. Twierdza Ark, fajne parki. No i najlepszy bazar uzbecki na jakim byliśmy!
Samarkanda - dla mnie rozczarowanie. Registon rozwala system, ale reszta miejsc na 1 kopyto. Spokojnie 1 pełny dzień wystarczy.
Taszkent - całkowicie inny niż powyższe. Bazar Chorsu bardzo ok, cześć państwowo-reprezantacyjna bardzo ok, świetne zaułki, bardzo dobre restauracje, cerkiew!, stacje metra wiadomo. 2 pełne dni koniecznie. A jeśli dorzucić do tego wypad do Chimganu (2 dni-3 dni) to już robi sie świetna sprawa. Do tego Fergana - mało turystyczna i przez to rewelacyjna opcja.
Reasumując - tydzień na klasyki wystarczy, ale mając 2 tygodnie robi się już ciekawsza opcja. 2,5 tygodnia to optimum.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
kbk uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 26 Sie 2025 21:02 

niebieski
Czy w ww. miastach są jakieś "atrakcję", które trzeba wcześniej rezerwować? Z tego co patrzałem to wszystko powinno być od ręki na miejscu, ale wolę się upewnić.
60/193 krajów ONZ, 65 krajów ONZ+
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 26 Sie 2025 21:45 

HON fly4free
Klasyczne zabytki nic nie trzeba rezerwować.
 Profil Relacje PM off
igiko uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 19 Wrz 2025 08:19 
Awatar użytkownika

platynowy
To i ja dorzucę swoje trzy grosze. U mnie wyglądalo to następująco:

- Buchara od rana do wieczora (1 dzień)
- Chiwa od popołudnia do następnego wieczora (1.5 dnia)
- Samarkanda od wczesnego poranka do następnego wczesnego poranka (równe 48h), w tym całodniowa wycieczka do Tadżykistanu

Najbardziej turystyczna - paradoksalnie - wydawała mi się Buchara. Oczywiście było tam ładnie i dość ciekawie, ale dużo bardziej podobało mi się w Chiwie (pomimo że jest naprawdę niewielka i na dłuższą metę to nie ma co tam robić - to dla mnie jest najbardziej klimatyczna). Niestety Chiwa jest dość daleko na zachodzie - dobrze jest zrobić ją wraz z resztą zachodniego Uzbekistanu (Mujnak, Nukus).

Samarkanda - warto zobaczyć, ale i tak trochę blednie w porównaniu z tym, co jest obok niej po tadżyckiej stronie granicy :D (i właśnie przede wszystkim z powodu bliskości Tadżykistanu uważam, że nie warto odpuszczać Samarkandy - ale moge nie być obiektywny, bo Samarkandę widziałem jako ostatnią z tych 3, już po 2 tygodniach w podróży). Podsumowując - jeśli coś ewentualnie sobie darować, to wg mnie Bucharę (ale jeśli się da ją uwzględnić, to oczywiście najlepiej też to zrobić)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
Rafał Marschall uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości