Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 884 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#781 PostWysłany: 09 Paź 2024 19:34 

niebieski
lluukk napisał(a):
Czy to standard, że m&m proponuje zakup przedłużenia o rok statusu za gotówkę lub mile osobom, którym brakuje zdobytych/wylatanych punktów?

Dziś Ci przysłali ?

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#782 PostWysłany: 09 Paź 2024 19:35 

złoty
@malawita tak, dziś dostałem maila.
 Profil Relacje PM off
malawita lubi ten post.

#783 PostWysłany: 09 Paź 2024 20:01 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
A czy zdarzało się, że FTL-om przysyłali propozycją up'u do Senatora?
 Profil Relacje PM off  

#784 PostWysłany: 09 Paź 2024 20:06 

niebieski
Sudoku napisał(a):
Bulusia napisał(a):
Dla Polaka - nawet bez gajerka - też żaden problem. Na marginesie za przedluzenie ftl chcą 500 euro

Raczej trudno wylatać FTL-a za te pieniądze, więc jak ktoś potrzebuje przedłużenia, to jest to dobra oferta.

Zgadza się. Moim zdaniem również oferta na senatora ma sens. Te 2k euro dziś to mniej więcej 8,5 tys. zł a przecież jedna rotacja w C do TLV/BEY z WAW to ok. 3k. Można co prawda próbować z ATH, wtedy cena spada nawet do 400 euro ale kłopot polega na tym, że nie ma możliwości wrócić następnego dnia w tej cenie. ISR jest drogi, jeśli doliczyć koszty noclegów cała zabawa przestanie mieć sens. I oczywiście, jak ktoś już napisał czas to pieniądz.
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 09 Paź 2024 20:20 

niebieski
snooka napisał(a):

Nie.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#786 PostWysłany: 09 Paź 2024 20:49 

HON fly4free
Bulusia napisał(a):
Sudoku napisał(a):
Bulusia napisał(a):
Dla Polaka - nawet bez gajerka - też żaden problem. Na marginesie za przedluzenie ftl chcą 500 euro

Raczej trudno wylatać FTL-a za te pieniądze, więc jak ktoś potrzebuje przedłużenia, to jest to dobra oferta.

Zgadza się. Moim zdaniem również oferta na senatora ma sens. Te 2k euro dziś to mniej więcej 8,5 tys. zł a przecież jedna rotacja w C do TLV/BEY z WAW to ok. 3k. Można co prawda próbować z ATH, wtedy cena spada nawet do 400 euro ale kłopot polega na tym, że nie ma możliwości wrócić następnego dnia w tej cenie. ISR jest drogi, jeśli doliczyć koszty noclegów cała zabawa przestanie mieć sens. I oczywiście, jak ktoś już napisał czas to pieniądz.

Tylko zawsze jest jeszcze istotne pytanie, po co komuś status jeśli nie jest w stanie w miarę naturalnie go wylatać / odnowić. Inna sprawa to jakiś jeden czy dwa brakujące durnoloty, żeby dobić niewiele już brakujących punktów uzbieranych w zwykłym toku podróżniczym (wszystko jedno czy służbowym , prywatnym czy jakim), a zupełnie inna, jeśli ktoś na siłę musi robić ileś tam rund do Izraela czy gdzieś tam, żeby w ogóle te punkty w zasadniczej części nazbierać. W tej sytuacji IMO najpewniej bez sensu jest i robić te rundy, i wydawać 2k euro na status, a potem latać głównie przysłowiową FR/W6, a ze *A mieć do czynienia raz na parę miesięcy albo na jakiś przypadkowych krajówkach. Tym bardziej, że w M&M status już tylko rok jest ważny.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#787 PostWysłany: 09 Paź 2024 21:13 

HON fly4free
Bulusia napisał(a):
Zgadza się. Moim zdaniem również oferta na senatora ma sens. Te 2k euro dziś to mniej więcej 8,5 tys. zł a przecież jedna rotacja w C do TLV/BEY z WAW to ok. 3k.
Rotacje w C nie są najtańszym sposobem na nabijanie punktów, bo były nimi, są i będą krajówki. Są takie krajówki, że odcinek (na aplikacji ze zniżką) dawało się kupić za 40 zł, czyli 2 zł / 1 punkt. W ostatniej promocji Kraków-Warszawa były bezproblemowo za około 65 zł / odcinek, czyli jakieś 3,3 zł / 1 punkt. Nikogo nie namawiam do wylatania 50 rotacji, chyba, że salonik traktuje jak stołówkę i ma dużo czasu :lol: ale w wersji ekstremalnej Senator za 4000 zł, w wersji bardziej realnej za jakieś 6,5 tys zł. Idea całkowicie porąbana. Ale tak samo oceniam wywalenie około 8600 zł za LH Senator. Może gdy ktoś planuje nie wiem, z 50 podróży rocznie i 100 wizyt w salonikach, to i tak wychodzi grubo - 86 zł za salonik. Są "niewymierne" korzyści typu fast track itp itp.ale i tak to jest mydlenie oczu, że to się "opłaca" (poza tym gdy ktoś tyle lata, to sam sobie wylata bez łaski tzn płacenia).
 Profil Relacje PM off  

#788 PostWysłany: 09 Paź 2024 21:25 

złoty
@man4business - masz dużo racji - pomijasz jednak jedną kwestię związaną z Senatorem (dla mnie była zasadnicza) 50% redukcja mil (na drugi bilet) przy zakupie 2 biletów nagród, to naprawdę robi robotę. A co najciekawsze loty które kupiłem jako SEN z dużym wyprzedzeniem, po spadku na FTL i tak miałem na kartach pokładowych SEN wraz ze wszystkimi korzyściami od odprawy bez kolejki do wejścia z gościem (i nawet gościem + dzieckiem) do saloników. Czyli mamy jak dobrze rozplanujemy 2 lata latania za mile, z dużą oszczędnością mil jako SEN nawet jak już nim w tym kolejnym roku nie jesteśmy. To przy jednym locie w 2 osoby w eko do Azji daje oszczędność mil na poziomie 2000zł.
 Profil Relacje PM off  

#789 PostWysłany: 09 Paź 2024 22:40 

HON fly4free
50% mniej mil i... dopłaty sięgające 90% normalnej ceny biletu :lol: chyba nie widzę dealu. Tak, wiem, że gdy wpiszesz status Senator do rezerwacji / biletów zakupionych jeszcze podczas ważności statusu, to karty pokładowe się wydrukują z tym statusem. I zasadniczo działa w salonikach własnych grupy LH/LO, w ajencyjnych już niekoniecznie (mają tendencję do sprawdzenia ważności karty). I również wiem to - że jest opór przed uczciwym policzeniem ile tak naprawdę "zyskało" się dzięki statusowi. Dość łatwo wbija się w kwoty, które nie są realne - bo by się ekwiwalentu tego (co się uważa, że się "zaoszczędziło") nie wydało. A chyba tak powinno się sprawę postawić, że zyskuję dokładnie tyle ile byłbym skłonny wydać, gdybym nie miał statusu. Śmiem twierdzić, że zyski nie są warte 8000+ zł. Po prostu można wydać mniej pieniędzy i mieć mniej więcej to samo.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#790 PostWysłany: 09 Paź 2024 23:09 

HON fly4free
Poza tym co do zasady stary status (już nieaktualny) się zwykle zassie, ale tylko do czasu, kiedy bilet z powodu jakiś zmian rozkładowych itp (o co nie trudno przy dużym wyprzedzeniu) będzie musiał być ruszony - wtedy na ogół też "updejtuje" status do aktualnego, chociaż mogą się oczywiście trafić jakieś anomalie na plus.
Co do oszczędności mil za 2. osoby, to jak już pisał @man4business trzeba policzyć konkretnie, bo przy przeciętnym bilecie w C RT do powiedzmy US oszczędność z tytułu tej zniżki wynosi ok. 2,5 k zeta, ale jesteś zarazem generalnie skazany na grupę LH i ewentualnie LO, więc z wyjątkiem ostatniego na zwykle dużo wyższe podatki / + często jeszcze marny produkt samej LH niż przy wyborze innych linii (np. SK - do niedawna oczywiście) w pełnej stawce, więc to dodatkowo zmniejsza ów zysk brutto. Przy Azji C RT to jest ok. 3,3 k odpowiednio "oszczędności". Oczywiście jest kwestia dostępności itp., która tu pomijam. Uogólniając musiałbyś mniej więcej 3-4 longi RT zrobić, żeby pokryć koszty zakupu SEN zyskiem z tych zniżek, wydając zarazem grubo ponad 0,5 miliona mil.
O spalaniu mil na Y to nawet nie pisze, bo rzadko kiedy to się w ogóle opłaca ze zniżką SEN czy bez niej.
 Profil Relacje PM off  

#791 PostWysłany: 10 Paź 2024 06:45 

złoty
Panowie, ja się z Wami zgadzam, co do zakupu za ponad 8k statusu. Raczej chodzi mi o to, że w sytuacji braku nawet sporej lość potrzebnych do odnowienia punktów, jeśli ktoś ma czas i chęci "dobić" durnolotami w cenach jakie podawał @man4business (4-6,5k za status) to np. 20% za 1-1,3k kosztów, moim zdaniem warto. Jakieś tam jednak korzyści ze statusu są, a o moim zdaniem istotnej nie było wspomniane. Ja bym za 8.6k odnowienia nie kupił. A jeśli idzie o wydanie ponad 500k mil na zakup biletów nagród w okresie 2 lat to przyznam, że wydaję więcej i nie uważam, że to jakoś dużo (z małym zastrzeżeniem, jestem z żoną na wspólnym koncie, więc od lat zbieramy razem) może dlatego zwróciłem uwagę na ten bonus.

Ostatnio edytowany przez lluukk, 10 Paź 2024 07:03, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
man4business lubi ten post.

#792 PostWysłany: 10 Paź 2024 07:02 

niebieski
Skomplikowany to temat i zupełnie subiektywny. Dla każdego z nas 8k ma przecież inną wartość. Mogę sobie wyobrazić sytuację, że ktoś w danym roku odpuścił M&M i skupił się na innym sojuszu z przyczyn służbowych czy może dlatego, że potrzebny mu tam status. W tej sytuacji wykupienie SEN bez lotów jest inwestycją na kolejny rok. A wyliczanie z długopisem w ręku czy to się finansowo opłaca moim zdaniem nie ma żadnego sensu. Statusy to sprzedawanie marzeń, poczucie wyjątkowości gdy stoisz przy odprawie biznes albo dostajesz upa w hotelu. Nawet kiedy to zwyczajnie głupie i zupełnie niewarte wydanej kasy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#793 PostWysłany: 10 Paź 2024 09:32 

srebrny
malawita napisał(a):
snooka napisał(a):

Nie.

Tak
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

#794 PostWysłany: 10 Paź 2024 09:34 

złoty
Jak to często na forum - jedno pytanie, dwie sprzeczne odpowiedzi :)
 Profil Relacje PM off  

#795 PostWysłany: 10 Paź 2024 11:51 

Zbanowany
niebieski
Kol. @lluukk
Moze odpowiedz 'Tak' byla udzielona w sensie, ze ktos spadl z Senatora na FTL i dostal wtedy oferte przedluzenia, bo to jest jak najbardziej mozliwe, sam kiedys dostalem taka oferte bedac juz FTLem.

Natomiast jesli ktos nigdy nie byl SEN, tylko zawsze FTL to wg mnie oferty na SEN nie dostanie.
 Profil Relacje PM off  

#796 PostWysłany: 10 Paź 2024 11:59 

złoty
@flus Może, ja spadłem z SEN na FTL i mam tylko ofertę odnowienia FTL.
 Profil Relacje PM off  

#797 PostWysłany: 10 Paź 2024 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@lluukk To nie sprzeczne odpowiedzi, tylko jedna odpowiedź jest prawdopodobnie bez sensu, chyba, że @malawita jest dobrze poinformowanym insiderem w M&M i zna zasady gry. Wtedy odszczekam. Podejrzewam jednak, że odpowiedź ta powinna brzmieć w stylu: "ja nie znam takich przypadków".
lluukk lubi ten post.

#798 PostWysłany: 10 Paź 2024 18:23 

srebrny
Jeśli nie kwalifikujesz się do przedłużenia FTL, to dziwnym by było, żebyś dostawał ofertę na SEN.
Dostaje się ofertę podtrzymującą status, a nie skoki o dwa poziomy
lluukk napisał(a):
@flus Może, ja spadłem z SEN na FTL i mam tylko ofertę odnowienia FTL.
 Profil Relacje PM off
lluukk lubi ten post.

#799 PostWysłany: 15 Paź 2024 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Ma ktoś pomysł na zdobycie 2400 mil w TK? Synowi tyle braknie do zdobycia Golda, więc latanie tylko w weekendy / wolne od szkoły.
 Profil Relacje PM off  

#800 PostWysłany: 15 Paź 2024 19:26 

HON fly4free
Dokupienie?
Albo zamiana mil premiowych na statusowe? Zdaje się że akurat jest promocja i zamiast 5:1 jest 3:1, ale w szczegóły się nie wczytywałem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 884 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości