Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Rzym - muzea
#441 PostWysłany: 18 Kwi 2023 23:01 

niebieski
matek1212 napisał(a):
Nie wiem czy to najlepszy temat ale mam pytanie do osób które były w Rzymie w pierwszą niedzielę miesiąca, kiedy można do wielu atrakcji wejść za darmo. Ja będę 7 maja i będzie to mój ostatni dzień w Rzymie więc jeśli jest ryzyko, że przez kolejki nie zdążę, to wolę zapłacić dzień wcześniej. Chciałbym w ten dzień zobaczyć Koloseum, Forum Romanum i Palatyn. Planuję wstać wcześnie, żeby być pod koloseum w okolicach godziny otwarcia. Jeśli kolejki nie są aż tak wielkie, to co jeszcze w ten dzień mógłbym dorzucić do zwiedzenia? Mam w ten dzień czas do około godziny 17.
Jeśli przyjdziesz odpowiednio wcześniej przed otwarciem atrakcji to jest szansa że się dostaniesz ale później albo kolejki będą gigantyczne albo limity odwiedzających, które często mają w atrakcjach w darmowe dni już zostały przekroczone.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
matek1212 uważa post za pomocny.

🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️ 🔥 TANIO 🔥 17 dni w Sri Lance za jedyne 1947 PLN 😍🏝️
Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN Urlop na Costa del Sol 🌴🏨 Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2379 PLN
#442 PostWysłany: 25 Paź 2023 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 117
Kilometry: 168 884
srebrny
Rzymskie Koloseum informuje, że od 18 października wszystkie rodzaje biletów wstępu sąimienne, zostaje otwarta też nowa kasa biletowa, a liczba biletów sprzedawanych na miejscu będzie podwojona. Bilet imienny można kupić na stronie www.colosseo.it, w centrach obsługi telefonicznej i w kasach biletowych. Od 1 listopada spodziewane są dalsze innowacje. Wraz z powrotem czasu zimowego Amfiteatr Flawiuszów będzie czynny od 8.30 (zamiast od 9, jak teraz), aby wydłużyć godzin jego otwarcia. W związku z tym potwierdzono przedłużenie wizyt specjalnych „Księżyc w Koloseum” do końca roku, począwszy od 31 października, w godzinach 18–22.
https://turystyka.rp.pl/zanim-wyjedzies ... y-go-kupic
 Profil Relacje PM off  

#443 PostWysłany: 10 Lut 2024 01:56 

Ja byłam w Rzymie w 2019 roku na początku listopada. Trafiłam na pierwszą niedziele miesiąca i obejrzałam kilka miejsc bezpłatnie ale do Colosseum i Forum Romanum wybrałam się w poniedziałek. Z powodu jakiejś rocznicy wstęp był bezpłatny też w poniedziałek. Przyszłam rano, kolejka była niewielka. Ogólnie przez cały tydzień kolejek wszędzie specjalnie nie było. Tylko do Bazyliki Św. Piotra chyba z godzinę. Muzea Watykańskie. Owszem kolejka była ale poruszała się w dynamicznym tempie i niewiele to trwało. Kupiłam wcześniej bilety online tylko do Galerii Borghese, bo tam się inaczej nie da. Dwa czy trzy tygodnie później chyba na tym forum ludzie meldowali olbrzymie kolejki wszędzie a przecież wstępów bezpłatnych już nie było. Czyli w sumie nie wiadomo jak to będzie nawet poza sezonem.
Jest bardzo dużo stron udających Muzea Watykańskie i sprzedających bilety drożej. Tu adres watykański https://www.museivaticani.va/
 Profil Relacje PM off  

#444 PostWysłany: 10 Lut 2024 08:06 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Z głównych atrakcji to Coloseum na pierwszym miejscu bym nie stawiał.
Do szwendania się Zatybrze.
Ogrody Watykanu-wejście tylko z przewodnikiem i to nie każdym. Służę pomocą we wskazaniu. Polka.
Watykan-niekoniecznie z wejściem na kopułę, duża kolejka i jej się nie ominie.
Zamek Świętego Anioła-koniecznie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#445 PostWysłany: 16 Maj 2024 12:13 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 565
Kilometry: 860 381
W pierwszą niedzielę miesiąca w ramach bezpłatnego wstępu planuję zwiedzanie Ostia Antica. Czy ktoś już to przerabiał i pomoże w odpowiedzi na kilka pytań?
- czy ta atrakcja również bywa mocno zatłoczona i udać się na samo otwarcie o 8:30 czy tutaj nie trzeba się tak spinać jak na największe atrakcje Rzymu?
- czy po prostu wchodzimy na teren czy też najpierw trzeba odstać swoje w kolejce do kasy i pobrać darmowy bilet?
- ile czasu zarezerwować na zwiedzanie samego parku archeologicznego? Widzę na www, że audioprzewodnik dostępny jest w wersji krótkiej i długiej, ale brak dalszych szczegółów :?
- czy w okolicy są jakieś ogólnodostępne, darmowe miejsca parkingowe?

#446 PostWysłany: 16 Maj 2024 14:49 

Loty: 16
Kilometry: 26 175
Jak szukałem info o darmowych wstępach w pierwszą niedzielę miesiąca to gdzieś natknąłem się na informację, że to dotyczy tylko obywateli Włoch, więc radzę od tego zacząć :)

#447 PostWysłany: 03 Cze 2024 19:28 

srebrny
Darmowy wstęp w pierwszą niedzielę miesiąca jest jak najbardziej dla wszystkich, nie tylko dla Włochów.
Zwykle są kolejki i trzeba odstać swoje i pobrać darmowy bilet. Dodatkowo w ostatnią niedzielę, 02.06, była la Festa della Repubblica, co miało jakieś przełożenie na zwiedzanie (przykładowo Koloseum było udostępnione później niż zwykle z uwagi na państwowe uroczystości).
Wracając do pytania @Kashpir myślę, że Ostia Antica nie była aż tak mocno oblegana jak darmowe atrakcje w samym Rzymie, choć dobrze by było gdybyś sam dał znać jak to się potoczyło (ja przykładowo byłem w Zamku Świętego Anioła koło 13-ej, stanie w kolejce koło 20 minut, więc nie jakoś strasznie, aczkolwiek deszczowa pogoda mogła nieco ludzi odstraszyć).
 Profil Relacje PM off  

#448 PostWysłany: 03 Cze 2024 19:49 

srebrny
Uzupełnię, bo też wczoraj byłem w Muzeach Kapitolińskich za free (pierwsza niedziela). Padał deszcz i pewnie dlatego kolejka nie była specjalnie wielka ok 13-tej (wszyscy mieścili się w podcieniach budynku). 15-20 minut stania, najpierw po te darmowe bilety, potem do prześwietlenia plecaków/toreb i wejścia. Sprawnie to wszystko jest zorganizowane w te darmowe dni. Ale coś za coś: zwiedzamy razem z dość dużą liczbą innych ludzi, więc bywają spiętrzenia ruchu np. przy tabliczkach z opisami poszczególnych sal.
 Profil Relacje PM off  

#449 PostWysłany: 03 Cze 2024 23:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 565
Kilometry: 860 381
Byłem wczoraj w Ostia Antica i dodatkowo pojechaliśmy do cesarskich portów Klaudiusza i Trajana. Wszystko za free, trzeba jednak pobrać darmowy bilet w kasie. W Ostia Antica byliśmy ok. 9:30, można wjechać na darmowy parking https://maps.app.goo.gl/WmWiYr1DtZnZWxxy9 przez główną bramę prowadzącą do wejścia do parku archeologicznego, miejsc jest sporo. Kolejka do kasy krótka, w dwie minuty mieliśmy bilety. Pogoda zdecydowanie nie sprzyjała, prawie cały czas padało, ale i tak spędziliśmy tam prawie 3 godziny. Wzięliśmy jeden audioprzewodnik* na krótszą trasę za 5 EUR - obejmuje 25 przystanków i wedle informacji jest mniej więcej na 3h. Opcja długiej wycieczki to 7 EUR, 60 przystanków, czas zwiedzania oszacowany na 7h (sic!), więc to raczej dla archeo-fanów. Urządzenie ma dwa wejścia słuchawkowe (trzeba mieć własne, w przeciwnym wypadku używamy audioprzewodnika jak słuchawki), niestety głośność nagrania jest dość niska i jak obok stanie wycieczka hałaśliwych Włochów, to ciężko coś wtedy zrozumieć :evil:

W portach ludzi bardzo mało, więc bez żadnego czekania do kasy. Samo miejsce jakoś wyjątkowo nie porywa, zwłaszcza po wcześniejszej wizycie w Ostii. Cieszę się więc, że weszliśmy za darmo. Niedaleko jest jeszcze nekropolia Porto, ale zabrakło już czasu. Ale i tak dla dwóch osób wyszło 48 euro oszczędności (Ostia 2x18, porty 2x6).

* przy wynajmie trzeba zostawić jakiś dokument tożsamości w depozycie, może to być prawo jazdy.

#450 PostWysłany: 30 Lip 2024 23:18 

Witam ponownie :) chciałem zakupić na 17 sierpnia indywidualne bilety do Kaplicy oraz Muzeum Wat. poprzez oryginalna stronę ale sold out ;(
Czy zatem dopłacić sporo aby kupić przez pośredników?
 Profil Relacje PM off  

#451 PostWysłany: 31 Lip 2024 08:03 

niebieski
Załatw z Anią Meconi.
https://www.watykan-przewodnik.pl
Bez stresu, profesjonalnie.
Byliśmy Jej jednymi z pierwszych klientów 100 lat temu.
;)
I koniecznie ogrody watykańskie.
 Profil Relacje PM off  

#452 PostWysłany: 31 Lip 2024 15:05 

Pozwoliłem sobie wysłać zapytanie do Pani Przewodnik, zobaczymy
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#453 PostWysłany: 09 Sie 2024 12:32 

Z uwagi że brak odp. od Przewodnika a wyjazd już na kilka chwil to temat chyba już nieaktualny.
 Profil Relacje PM off  

#454 PostWysłany: 09 Sie 2024 13:43 

Loty: 95
Kilometry: 189 103
niebieski
Z tymi biletami to generalnie jakieś są cyrki .
Kupowałem na początek września i w dniu odblokowania mojego dnia o godz 7.30 było już sold out . Po kilku godzinach cos tam dodali i finalnie udało się kupić najwcześniejszą godzinę czyli 15.00 !
 Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 25 Sie 2024 12:24 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 94 496
Czy wiecie jak teraz wygląda kwestia kolejki oraz zakupu biletów na miejscu do Muzeów Watykańskich i Kaplicy Sykstyńskiej oraz Koloseum i Forum Romanum? Mam plan wyjazdu zorganizowany tak, ze nie na razie nie chcę planować zakupu wcześniej, gdyż nie wiem czy zdążę (zależy od paru innych czynników)?
Madera Lizbona Barcelona Ibiza Neapol Ischia Rzym Florencja Piza Bergamo Rimini Wenecja Paryż Londyn Bruksela Brugia Amsterdam Berlin Drezno Wiedeń Budapeszt Praga Wilno Ryga Tallinn Karlskrona Stavanger Ateny Lefkada Patra Saloniki Larnaka Pafos Nikozja TelAviv Jerozolima
 Profil Relacje PM off  

#456 PostWysłany: 25 Sie 2024 13:18 

niebieski
Pisałem gdzieś tutaj o tej kwestii. Poszukaj w postach. Skontaktuj się z Ania Meconi.
https://www.watykan-przewodnik.pl
Ogarnie wszystko bez kolejki. Warto z nią zwiedzić Watykan a zwłaszcza Ogrody. Tam nie wejdziecie bez Przewodnika a warto.
 Profil Relacje PM off  

#457 PostWysłany: 28 Sie 2024 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Czy do muzeum watykanskiego można wejsć w szortach typu okołokolanowe ? ( nie bardzo krótkie) Pytam ze względu na to że w weekend jak będę ma być z 36 stopni w Rzymie w cieniu. Byłem w marcu `14 i wtedy długie spodnie były przydatne.

coś takiego ?

https://www.sinsay.com/pl/pl/szorty-jogger-0002t-99x

EDIT: ok mają być za kolano

Kod:
Entry to the Vatican Museums, the Sistine Chapel, St. Peter's Basilica and the Vatican Gardens is permitted only to appropriately dressed visitors.
Sleeveless and / or low-cut garments,[b] shorts above the knee[/b], miniskirts and hats are not permitted. The requirement of decorum extends also to any visible personal objects as well as similarly visible distinctive personal signs (such as, for example, tattoos) that may offend Catholic morality, the Catholic religion and common decency.

#458 PostWysłany: 28 Sie 2024 12:34 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Nie wiem czy to będzie pomocne, ale przed wejściem do Bazyliki św. Piotra rozdają takie cienkie chusty, którymi można się zakryć do wejścia.

Potem nawet leżeliśmy na nich na plaży.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

#459 PostWysłany: 28 Sie 2024 13:00 

niebieski
Antek12 napisał(a):
Czy do muzeum watykanskiego można wejsć w szortach typu okołokolanowe ? ( nie bardzo krótkie) Pytam ze względu na to że w weekend jak będę ma być z 36 stopni w Rzymie w cieniu. Byłem w marcu `14 i wtedy długie spodnie były przydatne.

coś takiego ?

https://www.sinsay.com/pl/pl/szorty-jogger-0002t-99x

EDIT: ok mają być za kolano

Kod:
Entry to the Vatican Museums, the Sistine Chapel, St. Peter's Basilica and the Vatican Gardens is permitted only to appropriately dressed visitors.
Sleeveless and / or low-cut garments,[b] shorts above the knee[/b], miniskirts and hats are not permitted. The requirement of decorum extends also to any visible personal objects as well as similarly visible distinctive personal signs (such as, for example, tattoos) that may offend Catholic morality, the Catholic religion and common decency.

W okolicy są dostępne rybaczki z flizeliny. Oczywiście nikt tego nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off
Antek12 lubi ten post.
Antek12 uważa post za pomocny.

#460 PostWysłany: 28 Sie 2024 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Pooglądałem parę filmików na jutubach czy innych i panowie w któtkich spodenkach takich około kolanowych wchodzili bez problemu, myślę że nie będzie problemu, zwłaszcza w takie upały. Dzięki.
FUX lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 498 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość