Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W lotach wewnątrz UE-Schengen nie jest wymagane podanie numeru dowodu osobistego/paszportu, nie będzie on podany na karcie pokładowej.

Wykaz lotnisk, na których odprawa online jest niedostępna (odprawa na lotnisku jest bezpłatna):

Dubaj (tylko do Budapesztu)
Korfu
Moskwa
Marrakesz-Menara
Palma de Mallorca
Saragossa
Tirana (tylko do Budapesztu)
Bilbao

https://wizzair.com/pl-PL/useful_inform ... b_check-in

Tańsza infolinia: (22)1284905

Odprawa 48h przed odlotem.
https://www.fly4free.pl/wizz-air-zmieni ... d-wylotem/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4596 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227 ... 230  Następna
Autor Wiadomość
#4461 PostWysłany: 27 Cze 2024 13:49 

niebieski
@slaweko dokładnie ta sama Pani Nadia K. odpisała mi w poniedzialek, że przepraszają i zwróca mi opłatę systemową. To tylko dowodzi prawdziwości moich informacji o sposobie rozpatrywania reklamacji przez Wizzair, o czym pisałem w innym wątku dotyczącym Wizzair.

Pozwij ich po prostu, dołącz fragment artykułu z fly4free i z innych mediów o błędnym naliczaniu tej opłaty, zapisy z ich cennika i do sądu w Tarnowskich Górach ślij.

Ostatnio edytowany przez michzak, 27 Cze 2024 15:38, edytowano w sumie 1 raz
Dane osobowe
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#4462 PostWysłany: 04 Lip 2024 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Cześć mam lot WAW - BUD na który odprawiłem obcokrajowca spoza strefy EU. Dopiero na BP zobaczyłem że pod nazwiskiem jest oznaczenie EU
1/ czy to oznacza że pasażer jest obywatelem EU?
2/ czy to oznacza że lot jest w ramach EU ?
w przypadku nr 1 czy będzie to problem przy kontroli dokumentów przy gate ? jeśli tak to czy można jeszcze dokonać zmiany gdzieś cofając odprawę albo na lotnisku i czy jest to gratis czy trzeba coś zapłacić?
Oczywiście paszport ważny wiza do całej strefy Schengen
Dodam że podczas odprawy nie byłem proszony o podanie danych pasażera dodatkowego takich jak data urodzenia narodowaść itp
Dzięki za info .

#4463 PostWysłany: 04 Lip 2024 21:47 

złoty
2/

Będzie ok
Podróżuje w ramach UE i linia uznaje, że osoba przebywa tu legalnie
Na Gate weryfikują tylko dokument podróży
 Profil Relacje PM off
lendziro lubi ten post.
lendziro uważa post za pomocny.

#4464 PostWysłany: 04 Lip 2024 22:24 

srebrny
@lendziro

ZTCP to w Wizz osoby bez paszportu/dokumentu z kraju UE muszą zgłosić się do stanowiska odprawy w celu weryfikacji dokumentów.

Edit: W Wizz chyba wystarczy kontrola na bramce, w Ryanair trzeba iść do stanowiska kontroli
https://help.ryanair.com/hc/pl/articles ... robi%C4%87

Edit2
Jednak w Wizz też trzeba podejść do checkin

jeśli posiadasz dokumenty podróżne spoza Unii Europejskiej, musisz podejść do stanowiska odprawy w celu sprawdzenia dokumentacji i podbicia karty pokładowej

https://wizzair.com/pl-pl/informacje-i- ... -na-poklad
Magda55 uważa post za pomocny.

#4465 PostWysłany: 17 Lip 2024 22:39 

Zakupiłam bilety na loty dla siebie i męża przez pośrednika (booking). Otrzymałam potwierdzenie i numery rezerwacji. Następnie założyłam na swoje dane konto na Wizzair i dodałam te loty do swojego konta. Już poprzez konto Wizzair dokupilam automatyczna odprawę. System prosi o podanie aktualnych danych do automatycznej odprawy (mail, nr telefonu). I tu zaczyna się problem: mail i nr tel męża przechodzi, natomiast u mnie wyświetla się komunikat, że z mój nr tel jest przypisany do innego pasażera.
I teraz moje pytanie. Do jakiego pasażera? Gdzie w tym momencie można zaznaczyć, że właściciel konta jest podróżującym? Co w takiej sytuacji zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#4466 PostWysłany: 19 Lip 2024 11:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Tak jak w Ryanairze, to także u Wizzaira jest problem z odprawą i odprawa jest darmowa na lotniskach

Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Tomasz101 uważa post za pomocny.

#4467 PostWysłany: 04 Sie 2024 16:58 

Dzień dobry, przymierzam się do zarezerwowania biletów KRK - AUH. Jako, że jest to lot po za UE to wole zapytać: czy podczas składania rezerwacji powinienem podać oba imiona tak jak są dane w paszporcie? Teoretycznie w polu jest napisane Imię i nie ma wzmianki o imionach. Z góry dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off
kek lubi ten post.

#4468 PostWysłany: 04 Sie 2024 17:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wystarczy jedno imię.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4469 PostWysłany: 04 Sie 2024 17:30 

Dawid2020 napisał(a):
Dzień dobry, przymierzam się do zarezerwowania biletów KRK - AUH. Jako, że jest to lot po za UE to wole zapytać: czy podczas składania rezerwacji powinienem podać oba imiona tak jak są dane w paszporcie? Teoretycznie w polu jest napisane Imię i nie ma wzmianki o imionach. Z góry dzięki za pomoc

Nikt nie będzie robił problemów, możesz podać zarówno jedno, jak i oba
 Profil Relacje PM off  

#4470 PostWysłany: 04 Sie 2024 18:32 

Dzięki piękne, po głębszym researchu dokopałem się do tego, chyba wyjaśnia dyskusje

Załączniki:
Zrzut ekranu 2024-08-04 183140.png
Zrzut ekranu 2024-08-04 183140.png [ 473.25 KiB | Obejrzany 2131 razy ]
 Profil Relacje PM off
Aramise lubi ten post.

#4471 PostWysłany: 07 Sie 2024 07:11 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
Nie wiem czy odpowiedni dział ale wklejam tu
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... -praktyki/
 Profil Relacje PM off  

#4472 PostWysłany: 22 Sie 2024 08:47 

Cześć, mam pytanie o lot z małym dzieckiem (10 miesięcy). Za kilka tygodni mamy zaplanowany lot do Chorwacji. Dziecko ma zrobiony paszport. Ja z partnerką nie jesteśmy po ślubie i mamy różne nazwiska ale lecimy razem. Czy potrzebne jest jakieś oświadczenie, że ona jest matką dziecka i ja tego dziecka np. nie uprowadzam? W teorii każdy może się podać za matkę naszego dziecka z racji, że mamy różne nazwiska :) Czy może wystarczy np. akt urodzenia?
 Profil Relacje PM off  

#4473 PostWysłany: 22 Sie 2024 09:01 

złoty
Posiadanie przez dziecko paszportu jest informacją dla służb i pracowników linii lotniczych, że dziecko ma zgodę obu rodziców na podróżowanie tj również opuszczanie granic Polski
Ale posiadanie aktu urodzenia dziecka nie zaszkodzi, zapewne też nie będzie potrzebne.

Problem jest obecnie tylko wtedy, gdy dziecko ma dwa obywatelstwa i podróżuje tylko z jednym dokumentem np brytyjskim paszportem.
 Profil Relacje PM off  

#4474 PostWysłany: 22 Sie 2024 19:17 

Spotkał się ktoś z sytuacją, żeby numer i typ dokumentu nagle pojawił się na kartach pokładowych na powrót kiedy nie było go na tych do przylotu? Jestem aktualnie w Norwegii, nie przypominam sobie w ogóle podawania żadnego typu dokumentu ani jego numeru kiedy dokonywałem rezerwacji na oba loty (wewnątrz jednej rezerwacji) i na karcie pokładowej do Norwegii miałem tylko podstawowe informacje jak zawsze w UE/Schengen, a przy powrocie nagle mam rodzaj dokumentu, numer dokumentu, datę ważności i obywatelstwo - w dodatku w numerze dokumentu brakuje jednej cyfry na końcu (mam nadzieję, że po prostu system uciął przy generowaniu PDFa tak jak niekiedy ucina nazwisko?). Miał ktoś taką sytuację?

Sprawdziłem jeszcze passy w aplikacji i też jako jedyny ze współpasażerów mam pod nazwiskiem "EU/PL" zamiast "EU" i wszystkie dane opisane powyżej. Do Norwegii nic takiego nie miałem, wszyscy mieliśmy "EU" i brak danych o dokumentach, szczerze mówiąc nawet nie mam pojęcia skąd system te wszystkie dane wziął, chyba z jakiejś historii moich rezerwacji, bo nic teraz nie wpisywałem...
 Profil Relacje PM off  

#4475 PostWysłany: 22 Sie 2024 19:42 

srebrny
Może dane dokumentu masz na stałe zapisane na swoim koncie wizz i pobrało automatycznie.
 Profil Relacje PM off  

#4476 PostWysłany: 22 Sie 2024 22:08 

No jest to jedyne miejsce, z którego mogłoby w ogóle wziąć te dane, przy czym nawet nie ma możliwości podejrzenia nigdzie w ustawieniach konta, czy ta hipoteza jest prawdziwa :/ Plus tak jak mówię, u nikogo innego tych danych nie zaciągnęło (mimo że od lat latali ze mną, w czasach kiedy trzeba było podawać dokument też), a ja z Polski do Norwegii również nie miałem ich nadrukowanych.

Dowód ze sobą mam, po prostu zaskoczyła mnie ta brakująca cyferka na karcie - w czasach kiedy jeszcze trzeba było numer dowodu podawać to miałem na pewno w wizzie podany poprawny więc nie wiem czemu teraz nagle jednej cyfry brakuje. Logika podpowiada, że w Schengen mógłbym tam mieć wpisane cokolwiek, bo i tak mogę podróżować i z dowodem, i z paszportem, niezależnie kto i co mi nadrukuje, ale nadal skoro już z jakiegoś powodu na tym jednym bilecie z kilku system nagle bez ostrzeżenia nadrukował dane o dokumencie, to wolałbym żeby były one poprawne :( Dlatego pytam czy ktoś już kiedyś miał taką sytuację.
 Profil Relacje PM off  

#4477 PostWysłany: 24 Sie 2024 12:08 

Jakby coś, zostawiam informację dla potomnych - ten rodzaj i numer dokumentu nie mają znaczenia i nie ma się czym martwić. W ramach eksperymentu, okazałem przy check-inie całkiem inny dokument, tzn. paszport zamiast dowodu, który miałem wpisany na karcie pokładowej i... na karcie zaktualizował mi się rodzaj i numer dokumentu na tenże właśnie paszport. W ramach kontynuacji eksperymentu, przy boardingu pokazałem więc znów dowód (czyli ponownie na odwrót niż na boarding passie) - i znów nie było żadnego problemu.

Podsumowując - skąd te rubryki o dokumencie się w ogóle wzięły na karcie tylko u mnie i tylko w drodze powrotnej, czemu brakowało cyfry - te zagadki pozostaną nierozwiązane, natomiast to co najważniejsze to że nie miało to żadnego znaczenia ;)
 Profil Relacje PM off  

#4478 PostWysłany: 04 Wrz 2024 21:52 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Od kilku dni nie pokazują ilości biletów, gdy jest mniej niż 5 w najniższej cenie :(
Wcześniej było widać, że np. w tej cenie są 1-4 bilety, a teraz kupując więcej, niż 1, trzeba sprawdzać ręcznie, ile jest w danej cenie.
 Profil Relacje PM off
maczala1 uważa post za pomocny.

#4479 PostWysłany: 05 Wrz 2024 08:44 
Awatar użytkownika

srebrny
W apce nadal pokazuje dostępność biletów poniżej 5 sztuk, a na stronie faktycznie już nie pokazuje.
 Profil Relacje PM off  

#4480 PostWysłany: 05 Wrz 2024 09:47 

Loty: 105
Kilometry: 230 160
Cześć,

Chciałem zrobić odprawę na lot 04.09.23 KEF-WAW W6 1540, ale w aplikacji pojawiła się informacja "Odprawa nie jest możliwa, udaj się na lotnisko" (coś w tym stylu, niestety nie mam screena). Kiedy dotarłem na lotnisko i próbowałem się odprawić na check-inie, okazało się, że Wizz miał problemy techniczne i nie dało się zrobić odprawy online. Podobno wystawiali pasażerom informację, że odprawa na lotnisku będzie darmowa. Niestety, ja nie otrzymałem żadnej takiej notyfikacji i na lotnisku kazano mi zapłacić za odprawę 45 eur/pax. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak podejść do reklamacji z Wizz'm?

Ten problem miało wiele osób w samolocie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4596 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227 ... 230  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości