Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#1601 PostWysłany: 04 Kwi 2024 09:38 

Loty: 214
Kilometry: 405 745
Pytanie:
Zastanawiam się nad kupnem Annual ubezpieczenia z cover4rentals vs WWI.

Na forum doczytałem, że te firmy to właściwie jeden właściciel i nie ma dużej różnicy w warunkach ubezpieczenia.
Tak na szybko patrząc na warunki jakie dają to największa różnica jest w 'Excess Reimbursement cover': EUR10k w C4R vs GBP50k w WWI.
Z tym, że jeszcze nie spotkałem się z wypożyczalnią gdzie Excess byłby większy niż 2k EUR więc nawet te 10k EUR wydaje się być w zupełności wystarczające.

I teraz porównanie ofert:
Cover4Rentals -> 61,88 EUR za wersję GOLD na rok [266zł]
WWI -> 95 GBP za wersję Delux na rok. [476zł]

Różnica w cenie prawie 2x...
Ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć skąd aż taka róznica jeżeli to praktycznie te same ubezpieczenia?

I najważniejsze pytanie : Czy w takim razie według was spokojnie brać bardziej w tym Cover4Rentals?
 Profil Relacje PM off  

Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊 Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊
Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
#1602 PostWysłany: 04 Kwi 2024 10:28 

złoty
W Wiki tematu jest taki zapis:
Oprócz powyższych ubezpieczenie wkładu własnego do kwoty 1200 EUR (równowartość w zł) posiada karta kredytowa Mastercard Platinum oferowana przez bank PKO BP (szczegółowe warunki oczywiście w regulaminach/OWU na stronie banku).

Mam taką propozycję - skoro jest w Wiki o jednej karcie (a nawet ten sam bank PKO ma to ubezpieczenie w innej karcie) to może zrobić taki zapis:

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR
- xxxxxxxx - inne kk zgłoszone przez posiadaczy, które też mają takie ubezpieczenie
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1603 PostWysłany: 05 Kwi 2024 08:01 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 61 615
niebieski
Powyższe oferty dotyczą ubezpieczenia na max 7 miejsc siedzących.
Potrzebuję podobne,ale na 9 osobowy samochód.
Macie doświadczenie co do tego?
Aramise lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

#1604 PostWysłany: 05 Kwi 2024 10:21 

Dzień dobry.

Na początku maja wybieram się na Sycylię.

Zarezerwowałem samochód w Sicily by Car, a ubezpieczenie wybrałem zewnętrzne z DEFEND Insurance Sp. z o.o., DEFEND Car Hire.

W związku z tym mam pytanie do Forumowiczów.

Jak sprawuje się ww. ubezpieczyciel?
Czy już ktoś miał okazję likwidować u nich szkodę i ew. z jakim rezultatem?

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#1605 PostWysłany: 10 Kwi 2024 22:01 

Cześć,
Czy orientuje się jak jest w przypadku samodzielnej naprawy uszkodzonej opony?
Mam ubezpieczenia z Cover4Rentals pakiet gold. Czy rachunek/faktura od wulkanizatora będzie podstawą do zwrotu kosztów, czy to działa jedynie w przypadku obciążeń z wypożyczalni?
Mam jeszcze tydzień wynajmu i zastanawiam się czy nadrabiać drogi i wracać do wypożyczalni, żeby oni wymienili mi oponę czy zrobić to u lokalnego wulkanizatora. Wypożyczalnia szacuje koszt na 70-80 eur...
 Profil Relacje PM off  

#1606 PostWysłany: 10 Kwi 2024 22:19 

srebrny
Czytałeś OWU?
 Profil Relacje PM off  

#1607 PostWysłany: 25 Kwi 2024 10:49 

-- 25 Kwi 2024 09:49 --

boots napisał(a):
Czytałeś OWU?

Nie dość dokładnie :) Dzięki, w lekkiej panice przegapiłem.

Zostawię dla potomnych - do 250EUR małe naprawy, w tym naprawa opony jest zwracana:

Cytuj:
In the event of minor Damage (for example a tyre replacement) where You have paid the repairer
directly, We will pay You back as long as:
• The cost of the repair was EUR250 (or local currency equivalent) or less.
• You get an invoice/receipt for the repair clearly showing the details of the Rental Vehicle and the repair undertaken.

-- 25 Kwi 2024 09:49 --

boots napisał(a):
Czytałeś OWU?

Nie dość dokładnie :) Dzięki, w lekkiej panice przegapiłem.

Zostawię dla potomnych - do 250EUR małe naprawy, w tym naprawa opony jest zwracana:

Cytuj:
In the event of minor Damage (for example a tyre replacement) where You have paid the repairer
directly, We will pay You back as long as:
• The cost of the repair was EUR250 (or local currency equivalent) or less.
• You get an invoice/receipt for the repair clearly showing the details of the Rental Vehicle and the repair undertaken.
 Profil Relacje PM off
Ludwik lubi ten post.
Ludwik uważa post za pomocny.

#1608 PostWysłany: 27 Kwi 2024 18:30 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
niebieski
Hej, przeglądałem właśnie. Polisę cover for rental max wartość auta to 65000eur
Ale pozatym jest tam dopisek że nie działa w green motion myślę że wato dodać to wikiposta
Kashpir uważa post za pomocny.

#1609 PostWysłany: 04 Maj 2024 17:36 

platynowy
wygląda na to, że cashback na quidco się nalicza pomimo nie do końca zgodnego zakupu z opisem :D

Załączniki:
quid.png
quid.png [ 4.47 KiB | Obejrzany 3105 razy ]
 Profil Relacje PM off
Kashpir uważa post za pomocny.

#1610 PostWysłany: 09 Maj 2024 02:05 
Awatar użytkownika

srebrny
A znalazl ktos z Was jakies ubezpieczenie roczne, ktore obejmowaloby tez Dominikane?
Cover4rentals i worldwideinsure wprost wylaczaja Dominikane. Nie jest ona wylaczona w Riverside Malta, ale tam cena za to wyzsza...

#1611 PostWysłany: 09 Maj 2024 04:47 

złoty
@Gregggor w ubezpieczeniach dodawanych do kart kredytowych chyba nie ma takich wyłączeń.
 Profil Relacje PM off  

#1612 PostWysłany: 09 Maj 2024 08:58 
Awatar użytkownika

Dobrze widzę, że uszkodzenie zderzaka (czy ogólnie karoserii), czyli najczęstrzy claim, pokrywa tylko DEFEND Car Hire XS? Zaś dwie pozostałe firmy cover4rentals oraz worldwideinsure mają to nieobjęte?
 Profil Relacje PM off  

#1613 PostWysłany: 09 Maj 2024 10:26 

srebrny
A gdzie to widzisz?
 Profil Relacje PM off  

#1614 PostWysłany: 19 Maj 2024 22:38 

Przeszukałem ostatnie 20 stron tego wątku ale nie znalazłem odpowiedzi. Będę wynajmować auto 2x w Europie i 1x w Azji. Potrzebuję więc wykupić roczne ubezpieczenie wkładu własnego. Z moich poszukiwań wynikło, że cover4rentals.com wychodzi taniej. Czym jednak w praktyce różni się pierwsza opcja od drugiej? Różnica w cenie to €61.88 lub €92.82
Niestety z ubezpieczeniami jestem obeznany tylko na krajowym rynku i angielskie tłumaczenia nie mają odnośników w wersji polskiej.

Załączniki:
2.png
2.png [ 39.8 KiB | Obejrzany 2735 razy ]
1.png
1.png [ 38.26 KiB | Obejrzany 2735 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1615 PostWysłany: 19 Maj 2024 23:04 

złoty
Odpowiedź znajduje się na tej stronie, na której wybierasz wariant ubezpieczenia:
Cytuj:
Provides cover for rentals where the rental company doesn't include collision damage waiver cover.

Są opcje wynajmu auta, gdzie nie ma żadnego ubezpieczenia samochodu (CDW) i wtedy cover4rentals wypłaca odszkodowanie do kwoty 50000EUR.

Cytuj:
If your rental agreement doesn’t include collision damage waiver cover (CDW) and the rental vehicle is involved in an accident, suffers damage or is stolen We will pay you back the amount you are held liable for (up to EUR50,000) by the rental company when the rental vehicle is involved in an accident, suffers damage or is stolen.
 Profil Relacje PM off  

#1616 PostWysłany: 20 Maj 2024 09:46 

W Europie nie spotkałem się z wypożyczalniami bez jakiegokolwiek ubezpieczenia. W sumie to nawet jak wypożyczałem pojazdy w Azji to tez wszystkie mały ubezpieczenie tylko trzeba było opłacić kaucję za udział własny. W jakich krajach wypożyczają bez jakiegokolwiek ubezpieczenia?
 Profil Relacje PM off  

#1617 PostWysłany: 20 Maj 2024 09:53 

srebrny
USA
 Profil Relacje PM off  

#1618 PostWysłany: 20 Maj 2024 10:34 
Awatar użytkownika

srebrny
mlukasz napisał(a):
W Europie nie spotkałem się z wypożyczalniami bez jakiegokolwiek ubezpieczenia. W sumie to nawet jak wypożyczałem pojazdy w Azji to tez wszystkie mały ubezpieczenie tylko trzeba było opłacić kaucję za udział własny. W jakich krajach wypożyczają bez jakiegokolwiek ubezpieczenia?

Na Hawajach i Kanarach z tych co byłem nie chcieli dopłat ani depozytu tylko każdy z automatu miał full opcję nawet w najtańszych wypożyczalniach. Na Kanarach nawet karty nie chcieli do depo za paliwo chociaż :D

#1619 PostWysłany: 20 Maj 2024 10:43 

srebrny
Często rezerwując w USA bezpośrednio w wypożyczalni lub przez amerykańskie OTA nie ma w cenie żadnego ubezpieczenia. W US wiele osób ma takie ubezpieczenie przy karcie kredytowej, stąd niższa cena wynajmu. Dla Europejczyka oczywiście taka oferta nie zawsze jest okazją.
 Profil Relacje PM off
jasiub lubi ten post.

#1620 PostWysłany: 20 Maj 2024 10:47 

złoty
Jeśli wynajmuje się przez np. amerykańskie OTA (lub bezpośrednio na amerykańskich wersjach stronach wypożczalni) często można trafić na taryfy bez żadnego ubezpieczenia. Są one dedykowane dla tych rynków, gdzie takie ubezpieczenie wynajmujący ma np. w karcie kredytowej. Korzystając z europejskich wersji stron jakieś ubezpieczenie CDW jest zazwyczaj (rzadko, ale trafiłem też bez) w cenie.
Edit. @opo napisał to samo, więc del :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości