Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  Następna
Autor Wiadomość
#801 PostWysłany: 05 Mar 2024 14:42 

Dzięki za odpowiedź. Z Mediolanem zobaczymy. Już chyba mniej więcej wiem jak to będzie wyglądać, teraz zostało czekać i modlić się o pogodę. Pozdrawiam 🙂
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#802 PostWysłany: 05 Mar 2024 18:56 

niebieski
Jak Mediolan to bez samochodu, na resztę samochód zdecydowanie wygodniejszy.
Nie musisz przejmować się rozkładami jazdy. Jedziesz gdzie chcesz, a nie tam gdzie można. Coś się spodoba, chcesz tam spędzić więcej czasu, niema problemu
Elastyczność bez porównania.
Bagaże można zostawić w bagażniku, nie trzeba wszystkiego zawsze nosić.
No i w razie niepogody jest gdzie się schować
Choć są tu tacy co będę się upierać, że lepiej bez samochodu
 Profil Relacje PM off
pazikko lubi ten post.

#803 PostWysłany: 05 Mar 2024 22:42 

niebieski
pazikko napisał(a):
Myślę, żeby kupić ten bilet na wszystko, włącznie z kolejką na Piani i poruszać się pociągami, czy może wynajem auta? Będzie nas 5 osób. Ktoś był na początku maja w Bergamo i na Como? Jak wygląda z ilością turystów?
Pozdrawiam :)

Nie polecam auta nad jeziorami, za to polecam korzystanie z świetnie działającej kolei i potem pływania po jeziorach ile się da.
Jezioro Como oczywiście że tak, sporo było tu w temacie o tym i nie ma co ponownie powtarzać.
Jak jest czas można jezioro Iseo bo piękne miejsca i niesamowita wyspa na jeziorze i tam można wykorzystać komunikacje na jeziorze w cenie karty w/w ale jak masz tylko tyle czasu to ja bym jednak dojechał do Como i tam skorzystał z wyciągu do Brunate bo piękne widoki, jest gdzie pospacerować, małe miasteczko, fajne jedzenie, lody itd :)
Lecco też warte spaceru ale to moim zdaniem drugi sort nad Como :) Piani d'Erna super ale na samej górze nie bardzo jest co robić, szlaki to już konkretna wyprawa.
Z Como dopłyniesz lub dojedziesz do Bellagio i tam masz szybkie częste przepłyniecie do Varenna, a po drodze między Como i Bellagio malutkie piękne i klimatyczne np Torno.
Mediolan spokojnie pociąg regionalny tylko patrz żeby był ten co mniej się zatrzymuje i będziesz bardzo szybko na miejscu, tam wsiadasz w metro i przystanek masz pod Katedrą i tam spacerki gdzie chcesz.
 Profil Relacje PM off
pazikko lubi ten post.

#804 PostWysłany: 06 Mar 2024 09:24 

piwili napisał(a):
Jak Mediolan to bez samochodu, na resztę samochód zdecydowanie wygodniejszy.

Dokładnie. Będę ponownie w Mediolanie w kwietniu, choć będę miał de facto 5 godzin czystego zwiedzania. Porta Venezia-Duomo (śladami secesji), Porta Garibaldi z Bosco Verticale, Cimitero Monumentale. Metro, tramwaje, pociągi, autobusy. Komunikacja miejska w Mediolanie jest bardzo dobra. ;)
 PM off
pazikko lubi ten post.

#805 PostWysłany: 06 Mar 2024 23:25 

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Spisze to wszystko i ułożę jakiś plan.
 Profil Relacje PM off  

#806 PostWysłany: 07 Mar 2024 00:09 

niebieski
pazikko napisał(a):
Myślę, żeby kupić ten bilet na wszystko, włącznie z kolejką na Piani i poruszać się pociągami, czy może wynajem auta? Będzie nas 5 osób. Ktoś był na początku maja w Bergamo i na Como? Jak wygląda z ilością turystów?
Pozdrawiam :)

Nie będę straszył, ale byłem autem w drugiej połowie lutego i ilością mord na ulicy byłem wręcz przerażony, więc nie wyobrażam sobie nawet maja, a nad Como i pozostałymi byłem w czerwcu - masakra i nigdy więcej.
 Profil Relacje PM off  

#807 PostWysłany: 07 Mar 2024 02:26 

niebieski
Największe tłumy w sezonie to oczywiście miasto Como i wymienione tu miejscowości, nad Garda to Sirmione, nad Maggiore różnie ale Włoska część to Arona, Stresa ale ilość turystów dopiero zobaczymy na Wyspach Boromejskich na tym jeziorze, najmniej ludzi to północ Garda i Iseo wydaje się że jest dużo mniej popularne.
 Profil Relacje PM off  

#808 PostWysłany: 18 Mar 2024 00:14 

Czy z Bergamo nad Jezioro Iseo autobusem na bilecie Io Viaggio dojadę?
 Profil Relacje PM off  

#809 PostWysłany: 18 Mar 2024 10:01 

Cytuj:
Not valid on: trains between Malpensa airport and Busto Arsizio/Ferno, Long distance and
HighSpeed trains (Intercity, Eurocity, FrecciaBianca, FrecciaArgento, FrecciaRossa, Italo, Thello),
airport shuttles, ferries on other lakes (Garda, Maggiore, Como and Lugano)

Czyli powinieneś. ;)
 PM off
pazikko lubi ten post.

#810 PostWysłany: 18 Mar 2024 12:20 

złoty
pazikko napisał(a):
Czy z Bergamo nad Jezioro Iseo autobusem na bilecie Io Viaggio dojadę?
Oczywiście, że tak bo bilet obowiązuje w całym regionie. Z dworca w Bergamo jest bezpośredni autobus (linia C https://www.bergamotrasporti.it/percors ... inea-c.pdf) do Lovere . Tam przesiadasz się "drzwi w drzwi" https://www.google.com/maps/@45.8170117 ... &entry=ttu na statek i podziwiasz jezioro płynąc z północy na południe.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#811 PostWysłany: 04 Kwi 2024 00:00 

Hej :)
za tydzień lecę na 6 dni, 1,5 dnia będę w Mediolanie (mecz Milan-Roma), potem chciałem skupić się na jeziorach. Będziemy mieli wynajęte auto (podróż z małym dzieckiem) i mam pytania odnośnie jezior, które z nich najbardziej polecacie: Maggiore, Lugano, Como i Iseo (Gardę chętnie zobaczę przy innym wyjeździe do Werony). Wszystkich nie zdążymy, myślałem wstępnie o Como (zwiedzanie stateczkami) i Iseo. Jak zdążymy to jeszcze Brescia no i oczywiście Bergamo. Jakieś sugestię lub uwagi mile widziane :)
 Profil Relacje PM off  

#812 PostWysłany: 04 Kwi 2024 12:19 

niebieski
Na forum masz praktycznie już opisane wszystkie jeziora, a warto każde z nich, każde z nich też inne.
Od strony samochodowej nie napisze nic pozytywnego bo dla mnie w sezonie to szaleństwo, teraz może być łatwiej, mniejsze korki, mniejsze problemy z dojazdem i parkowaniem, nie wiem ale wiem że można stać dwie godziny w korku bo ten tworzy się do wjazdu na promy albo w miejscach gdzie jest ruch wahadłowy bo wąsko itp
Najtrudniejsze komunikacyjnie z lotnisk jest jezioro Maggiore, więc jeśli auto to polecam skupić się na nim, a zwiedzania sporo na kilka dni, jezioro można podzielić na południową część Włoską i północną Szwajcarską, całkowicie odmienne "klimaty", do tego Wyspy Boromejskie, wyskoczyć warto też nad jezioro Orta.
Nie wiem co lubicie ale jest sporo tam rzeczy od standardowych miasteczek, przez ogrody, parki, pałacyki, klasztor, zamek, wyciągi na góry, oczywiście komunikacja wodna jako atrakcja sama w sobie itd.
 Profil Relacje PM off  

#813 PostWysłany: 05 Kwi 2024 14:13 

Dzięki za odpowiedź :) a jaki punkt widokowy na jezioro Como z góry polecacie w okolicach Lecco, Varenny czy Bellagio? Może być też taki gdzie dojazd jest tylko autem. Z tego co wyszukałem to jest Piani d'Erna ale to potrzeba dużo czasu, zastanawiam się nad Belvedere Parco Valentino - Piani Resinelli. Jest też Brunate ale trochę nam logistycznie nie po drodze. Może ktoś coś jeszcze poleci innego?
 Profil Relacje PM off  

#814 PostWysłany: 05 Kwi 2024 22:18 

niebieski
Cała frajda to kolejka na Piani d'Erna czy do Brunate i to polecam, auto zostaw gdzieś.
 Profil Relacje PM off  

#815 PostWysłany: 06 Kwi 2024 16:45 
Awatar użytkownika

srebrny
@Pepe5
Polecam klasyczne Castello Vezio, wprawdzie wysokość znacznie mniejsza ale widok na 3 części jeziora bezcenny zarówno z tarasu jak i wieży.
https://maps.app.goo.gl/vn5JctXNiwtHhtPDA
https://maps.app.goo.gl/oHJZzxWD51jgF3Fm7
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Pepe5 uważa post za pomocny.

#816 PostWysłany: 06 Kwi 2024 20:17 

niebieski
Tam jest pełno punktów widokowych, wystarczy uważniej na mapę popatrzeć
 Profil Relacje PM off
Pepe5 lubi ten post.

#817 PostWysłany: 07 Kwi 2024 17:58 

W Varennie jest ładny punkt widokowy ale trzeba wejść pieszo. Samochodem się nie da.
 Profil Relacje PM off  

#818 PostWysłany: 08 Kwi 2024 13:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Myślę, że ten punkt widokowy w Varennie to właśnie Castello Vezio :D
Klasycznie wchodzi się z Varenny leśną ścieżką Via per Vezio w tym miejscu:
https://www.google.pl/maps/@46.0139581, ... ?entry=ttu
Bardzo fajna wycieczka pod górkę (przewyższenie ok. 150 m) na min. 1 godzinę w obie strony z małą przerwą na widoki.
Jak nie ma tyle czasu ale jest samochód, to można podjechać od strony gór na jeden z parkingów (kolejność w kierunku jazdy do góry) :
https://maps.app.goo.gl/yJGPQyQ1JSmmGSUi9 (dalszy bezpłatny parking, po drodze do zamku jest jeszcze rzeczny wąwóz Orrido)
https://maps.app.goo.gl/Ry12JhpMdgaphNMeA (mały bezpłatny parking)
https://maps.app.goo.gl/hunKUD4GqsYzbWwbA (większy płatny parking)
 Profil Relacje PM off
Pepe5 lubi ten post.

#819 PostWysłany: 15 Kwi 2024 08:14 

Witam,
czy ktoś był ostatnio i może mi powiedzieć, czy kolejka Albino - Selvino jest czynna obecnie? Będę w ten weekend w Bergamo, a w internecie znalazłem tylko rozkład jazdy na lipiec-sierpień 2023. Ktoś poratuje jakimś linkiem, albo sprawdzoną informacją?

Będę też nad jeziorem Como, ale tylko na jeden dzień bez noclegu. Planuję jechać z Bergamo do Varenny z samego rana, stamtąd promem do Como. Znalazłem taką stronę:
https://www.navigazionelaghi.it/en/checkout/
Jest to oficjalna strona transportu publicznego. Koszt biletu to 11,60 EUR w jedną stronę. Ale z tego co widzę, jest to kurs bez przystanków pośrednich. Czy ktoś korzystał z tego serwisu? Ewentualnie może ktoś polecić jakiś alternatywny, ale już z przystankami? Czy te przystanki mają w ogóle sens?

Z Como powrót wieczorem pociągiem do Bergamo. Czy w tak krótkim czasie będzie opcja, żeby w Como wyskoczyć w jakieś fajne miejsce, najlepiej widokowe, biorąc pod uwagę mój plan tzn. dopłynięcie promem i potem dotarcie na dworzec kolejowy? W Varennie planuję Castello di Vezio.

Oczywiście propozycje alternatyw do mojego planu mile widziane.
 Profil Relacje PM off  

#820 PostWysłany: 15 Kwi 2024 09:16 

niebieski
Na ich stronie nie ma chyba wyszukania tych co płyną od wioski do wioski, było to tańsze dawniej i pokazane na rozkładzie w przystaniach, ja płynąłem takimi i mają więcej przystanków niż zaznaczone na tej mapie z linka, przykładowo wysiadałem w pięknym malutkim Torno, moim zdaniem fajnie się tym płynie ponieważ to długo trwa i można sporo zobaczyć, najszybsze są wodoloty, są też chyba najwolniejsze i najmniej fajne promy zabierające samochody.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 872 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości