Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Wiza do Tadżykistanu
#1 PostWysłany: 03 Cze 2015 12:48 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Niedawno aplikowałem o wizę do Tadżykistanu + o zezwolenie na Pamir.
Jak to wyglądało krok po kroku opisałem tutaj.
Może komuś się przyda w przyszłości.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥 Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥
🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️ 🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️
#2 PostWysłany: 18 Lis 2015 14:13 

srebrny
Za newsletterem Aina:

E-wiza do Tadżykistanu już od 2016 roku!

E-wiza staje się coraz popularniejsza i z powodzeniem zastępuje tradycyjny model ubiegania się o wizę w konsulatach obcych placówek dyplomatycznych. Nic więc dziwnego, że Ministerstwo Spraw Zagranicznych Tadżykistanu również postanowiło iść z duchem czasu.
Pani Ozda Ramon, zastępca Ministra Spraw Zagranicznych Tadżykistanu, poinformowała agencję prasową Khovar, że Tadżykistan wprowadzi system elektronicznego ubiegania się o wizy (e-wiza) do 80 państw w drugiej połowie 2016 roku.
Na chwilę obecną nie wiadomo czy wśród tych krajów będzie również Polska. Gdyby e-wiza miała dotyczyć uzyskania wizy w pełni drogą elektroniczną (bez przesyłania dokumentów do konsulatu Tadżykistanu) z przesłaniem gotowego dokumentu na adres e-mail, bardzo usprawniłoby to proces aplikacji. Dlaczego?
Ponieważ, najbliższa placówka dyplomatyczna tego kraju ma swoją siedzibę w Berlinie, więc dokumenty do aplikacji o wizę trzeba wysyłać do Niemiec. Taka procedura po pierwsze, wydłuża czas uzyskania wizy; a po drugie, zwiększa jej koszty.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Sty 2016 20:38 

Jako, że ceny mocno się zmieniają - czy orientuje się ktoś, jak wyglądał w 2015r. tryb wyrabiania wizy i pozwolenia na GBAO w Biszkeku? Chodzi mi o cenę oraz czas oczekiwania - robiąc reasearch w tamtym roku, wyczytałem, że to najtańsza i dosyć szybka opcja - czy nadal?

#4 PostWysłany: 06 Cze 2016 08:14 

Loty: 85
Kilometry: 156 693
niebieski
Tadżykistan rzeczywiście wprowadził e-visę. I to jeszcze w I połowie roku.

Informacja znaleziona na stronie Caravanistanu. Nie wiadomo tylko, czy na pewno działa na przejściach lądowych. Potwierdzone przy lotniczych.

Strona: https://www.evisa.tj/index.evisa.html
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 14 Cze 2016 17:22 

Potwierdzenie e-visy na polskich, rządowych stronach (jest mowa o "przejściach granicznych"):

https://uzbekistan.trade.gov.pl/pl/tadz ... stanu.html

Myślę, że to super sprawa. Do tej pory albo pośrednik plus kurier, albo samemu kurierem do Berlina do ambasady, co wychodzi więcej niż 70 dolarów. A i komfort lepszy.

Ktoś tam pytał o Biszkek. Robiłem w Taszkencie - czas oczekiwania tydzień - koszt 30 dolarów (4 lata temu). Zezwolenia na wjazd do GBAO nie dostałem (było za free), bo akurat były zamieszki w tamtym regionie.
 PM off
Arekkk lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Gru 2016 14:08 

niebieski
Ktoś korzystał z e-visy ? jak to w praktyce wygląda, leci się z wydrukiem i na granicy wklepują pieczątkę ?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Maj 2017 00:41 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
Ma ktoś już potwierdzone w praktyce, że działa też na przejściach lądowych. Korzystaliście z e-wizy, jej ważność to od daty wydania rozumiem ? :)

#8 PostWysłany: 20 Maj 2017 01:02 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Eryk87 napisał(a):
Ktoś korzystał z e-visy ? jak to w praktyce wygląda, leci się z wydrukiem i na granicy wklepują pieczątkę ?
Kod:

On entry, border guards may or may not stamp your passport. In any case they stamp your entry card. Keep that close to you at all times, the same for your e-visa.

ATX napisał(a):
Ma ktoś już potwierdzone w praktyce, że działa też na przejściach lądowych.

Spoko, e-visa jest wazna rowniez na przejsciach ladowych. :D
Kod:
Can e-visa holders entry to Tajikistan from all border points?

E-visa holders can enter to the Republic of Tajikistan through all border points.
https://www.evisa.tj/index.evisa.html#/help

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off
ATX lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 23 Cze 2017 22:51 

niebieski
Do wyrobienia wizy potrzebny jest skan strony paszportu z danymi ( max rozmiar to 1MB) - wize miałem po kilku godzinach. Przy wylocie też sprawdzają wydruk.
 Profil Relacje PM off
Kamil lubi ten post.

#10 PostWysłany: 01 Maj 2018 14:32 

niebieski
Rozumiem, że wystarczy wypełnić wniosek e-wizowy, opłacić i posługiwać się wydrukiem na granicy? Bez zbędnych "odcisków" etc jak przy załatwianiu wizy w Londynie?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Maj 2018 20:21 

niebieski
Dokładnie, i nie zgub tej kartki z wizą bo dostaniesz na niej pieczątkę, którą sprawdzą na wylocie. Czas oczekiwania ok 24h ale może coś się zmieniło
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 04 Maj 2018 20:32 

niebieski
A jest coś takiego (jak przy wizach afrykańskich), że jest czas ważności takowego dokumentu otrzymanego drogą mailową?
Np. od wydania, ważna jest tylko 3 miesiące.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Maj 2018 19:01 

niebieski
Nie pamiętam, ale wydaje mi się, że podajesz datę przyjazdu. Wiza jest ważna przez 45 dni od wjazdu. Zakładając chcesz wizę od września to możesz ją wypełnić teraz ale czas będzie liczony od wjazdu we wrześniu. Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Cze 2018 16:18 

Podpowiedzcie proszę:
Prawda to, że w wizie do Tadżykistanu nie ma zdjęcia tylko coś dziwnego trafia w jego miejsce?
I poprawcie jeśli źle myślę: dostaję wizę, drukuję sobie, nie muszę nigdzie jej potwierdzać tylko od razu ruszam na granicę...tak?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Lip 2018 15:38 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
Dla wiadomości i pewnej przestrogi, choć takie rzeczy mogą wydarzyć się w większości krajów tego rejonu. https://www.o2.pl/artykul/wjechali-samo ... 094964353a
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Mar 2024 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
Jakaś aktualizacja w temacie by się przydała. Jaki koszt wyrobienia , na jak długo, czy GBAO z automatu przy wizie się dostaje?

Image

Ostatnio edytowany przez mmaratonczyk, 21 Mar 2024 22:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Mar 2024 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Aktualizacja pewnie jest w innym wątku, wiz nie ma.

Zresztą sam w nim pisałeś.

A jeśli chodzi o GBAO permit to Caravanistan to opisuje, ale danr są umiarkowanie aktualne

https://caravanistan.com/visa/tajikista ... bao-permit
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 21 Mar 2024 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
W tym artykule jest to fajnie wszystko wyjaśnione https://trektajikistan.com/entry-requir ... ajikistan/
Ponieważ będę wjeżdżał od strony Kirgistanu czyli Osch, łatwiej będzie mi wyrobić e-wizę wraz z pozwoleniem GBAO. Koszt trochę większy bo 50 USD ( 30 usd e-wiza + 20 usd GBAO ) , ale nie trzeba się już rejestrować po przyjeździe w OVIR i załatwiać na miejscu permit GBAO, tym bardziej że w Duszanbe będę dopiero na koniec podróży.

Image
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 22 Mar 2024 14:09 

Loty: 67
Kilometry: 149 708
Wczoraj wróciłem z Tadżykistanu, co prawda nie byłem w Pamirze, tylko Duszanbe i północ, Iskandarkul i góry Fan.

Wiza dla obywateli RP nie jest już wymagana, ani wcześniej załatwiana, ani eVisa ani on Arrival. Po prostu stempel wjazdowy w paszport i to wszystko.

Nie wiem jak z granicami lądowymi, ale drogą lotniczą nawet nie było zawahania ze strony pograniczników. Nie wymagają żadnych meldunków przy wyjeździe.

Piękny i nieodkryty kraj. Warto.
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 22 Mar 2024 14:47 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
a jak korupcja? Bo jak kiedyś byłem to totalna masakra.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 39 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości