Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 03 Paź 2022 16:44 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
dajkamienia napisał(a):
Wiem, że w Labuan Bajo jest od groma biur, które organizują wycieczki do Parku Komodo, ale może ktoś jest w stanie polecić sprawdzone biuro albo wręcz odwrotnie - takie, którego unikać?

Miałem ten sam problem. Po przygodach z rejsem na Gili chciałem czegoś profesjonalnego. Kierowałem się opiniami z Google. I w sumie się nie zawiedliśmy. Tylko trzeba pamiętać że rozpiętość cen jest spora. Podstawowa różnica to czy płyniemy szybka łodzią czy jakaś starszą balią. Szybką łodzią później się wypływa i więcej zobaczy. To pierwsze tez miało dla mnie znaczenie bo na wakacjach częściej wstaje wcześniej niż do pracy i nie lubię tego. Jak mogę to unikam.
No ale ceny. Za tańszymi łuskami nie rozglądałem się za bardzo bo większość miała bardzo złe opinie. Te biura w LB to najcześciej są po prostu pośrednikiem. Potem jak się komuś nie uzbiera to sobie przekazują klientów i nie ma się wpływu do kogo się trafi. Te wycieczki mogą kosztować około 600K. Takie ceny widziałem ale o szczegóły nie dopytywałem. Ja wybrałem firmę, która miała własna szybką Łódź na 20 osób, własne biuro w LB. Wycieczka kosztowała niestety 1350K. Firma nazywa się: Red Whale Dive Center. Mogę ją z czystym sumieniem polecić. Znakomity angielski pracowników, profesjonalna obsługa, rzetelne informacje. 100% realizacji programu.

Załączniki:
Komentarz do pliku: Program wycieczki
43AFCA94-ADE2-4505-B2B1-6E3CFCAFB3DB.jpeg
43AFCA94-ADE2-4505-B2B1-6E3CFCAFB3DB.jpeg [ 348.36 KiB | Obejrzany 1863 razy ]
Komentarz do pliku: Program wycieczki
DE228FD3-8ACE-45CF-882C-FA13EDA7A0B9.jpeg
DE228FD3-8ACE-45CF-882C-FA13EDA7A0B9.jpeg [ 392.75 KiB | Obejrzany 1863 razy ]
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴 Zimowy relaks na Dżerbie🌴☀️ 4* hotel z all inclusive za 1665 PLN 🍹🍴
#62 PostWysłany: 03 Lis 2022 06:51 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Co do snorkowania w parku Komodo to tylko sprostuję, że większość wycieczek to są standardy nie obejmujące snorkowania w najlepszych miejscach parku Komodo, tam żeby się wybrać trzeba poszukać rejsu typowo pod snorki, bez Padar, smoków, Makasar, czy Manta point, jedynie pink beach rafa ok.
Batu balong , Sebayur owszem ( z zeznań naszego przewodnika, bo ja byłem na typowym rejsie) i pewnie kilka innych miejsc.
Także jak ktoś oczekuje cudów podwodnych to pod to trzeba ustawić rejs albo wykupić kilka ;) A ceny nie rozpieszczają.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 03 Lis 2022 07:14 
Awatar użytkownika

platynowy
dajkamienia napisał(a):
.... ale może ktoś jest w stanie polecić sprawdzone biuro albo wręcz odwrotnie - takie, którego unikać?

Przed pandemia brałem z smailingbali.com via expedia. Była znizka. A serwis na miejscu super. Bo realna cena była pewnie x2 do cen miejscowych. Wyszla prywatna wycieczka dla naszej 4ki na 20 osobowej lodzi. I 4 osoby z obsługi. Kapitan, 2 młodych chłopaków jako przewodnicy i 1 człowiek do...ochrony...Nie wiem kogo i przed czym, ale był ok. W sumie całość wyszla na 101%. Włącznie ze snorkowaniem w najpopularniejszych miejscach i przy niesamowitej kolumnie z koralami w środku przesmyku podczas pływów.
Image
 Profil Relacje PM off
dajkamienia lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 03 Lis 2022 14:06 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Cytuj:
i przy niesamowitej kolumnie z koralami w środku przesmyku podczas pływów.

@jaco027
Co to za miejsce ?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 05 Lis 2022 03:13 
Awatar użytkownika

platynowy
@jar188 To bylo chyba gdzies w okolicach Batu Bolong, ale nie dam sobie nic uciac, czy na pewno.
Latwo wygooglowac info na ten temat. Mala probka post #14. Na szczescie kapitan byl normalny i podplynal w porze kiedy bylo super spokojnie i prawiue zero plywow, Jak sobie robie retrospekce, to wychodzi mi na to, ze 4ty gosciu od bezpieczenstwa, to znami wskoczyl do wody i chyba pilnowal, abysmy sie nie potopili w razie w. :-)
https://divezone.net/divesite/batu-bolong
 Profil Relacje PM off
jar188 lubi ten post.

#66 PostWysłany: 18 Sie 2023 18:33 
Awatar użytkownika

platynowy
Taka ciekawostka - jak ktos ma Canalplus albo Planete+ na jakiejs platformie, to jest tam dostepny miniserial 3 odcinkowy o Komodo - nad i pod woda - co ciekawe to jest polska produkcja i zrobiona przez Polakow stacjonujacych tez w Labuan Bajo: "Wodne Krolestwo Komodo" https://www.canalplus.com/pl/dokumenty/ ... 1204_70003
Korzystali z pomocy tego osrodka/biznesu i sporo filmikow z tego miniserialu jest zamieszczone na ich FB...https://www.facebook.com/ARIDIVE/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 04 Gru 2023 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 418 184
złoty
Również skorzystaliśmy z oferty Red Whale DC. Cena wzrosła do 1 450 000 IDR/os. Dodatkowo 300 000IDR/os za wejścia do parku i rangerów.
Również mogę szczerze polecić ten wybór. Nietanio, ale naprawdę porządnie. Jak porównywaliśmy ceny lepiej ocenionych biur - 1,4M IDR to standard za szybką łódkę. Jak wspominali poprzednicy można zejść z ceny biorą slow boat albo "mniej zachodnie biura".
Trafiliśmy większą łódkę na 20 os i była cała pełna, dlatego wycieczkę lepiej kupić 1 dnia na miejscu w biurze przy nabrzeżu.

Poniżej krótki opis poszczególnych punktów wycieczki.
Panowie trzymali się określonego czasu i dzięki temu w kilku punktach byliśmy praktycznie pierwsi.

Padar - okropne tłumy. Trekking na górę ok. 20-25min w pełnym słońcu. Wyspa przepięknie wygląda z góry, ale to typowe insta vs. rzeczywistość patrząc na liczbę ludzi w tle na zdjęciu. Bardziej opłaca się robić zdjęcie na niższych punktach niż na samej górze - tam są kolejki do fotek...

Pink Island - tutaj byliśmy jedną z 2 łódek na całą plażę. Z czego ta łódka stała zupełnie po drugiej stronie. Także cała plaża dla Was. Dodatkowo można wziąć maskę i rurkę i płetwy i podziwiać przybrzeżną rafę, która nie jest jakaś najgorsza. Sama plaża serio jest różowa na żywo.

Komodo - tu też byliśmy jedni z pierwszych i bez tłumów. Minęliśmy max. 3 małe grupki turystów. Max 50min chodzenia po płaskim. Udało się zobaczyć 3 smoki, dwa samce, jedną samicę. Większość leżąca, ale udało się też zobaczyć jednego "na chodzie". Na koniec jest chwila czasu w pobliskich knajpkach. Podobno najwięcej waranów jest z samego rana, ale wtedy jest czas dla vipowskich wycieczek...

Taka Makkasar - przed był lunch. Sama wyspa to mały usyp piasku, ale i tak było warto się tam zatrzymać. Nigdy nie widziałem wody w takim kolorze. Oprócz nas była jedna łódka, cały punkt dla nas.

Manta point - tu chętni wskakują do wody na środku morza. Udało się zobaczyć jedną mantę. Dzień wcześniej podobno nie było w ogóle, a dwa dni wcześniej było kilka.

Turtle point - około godzina pływania w płetwach i z rurką. Samych żółwi było pełno, a na dodatek były meduzy, rekiny i inne rybki.

W cenie oprócz wycieczki mamy napoje - wodę w wielorazowych bidonach do uzupełniania, zimne napoje z lodówki, kawę, ciastka, banany, lunch, ręczniki, maskę, rurkę i płetwy, a także odbiór i transport do hotelu. Na łódce jest toaleta i miejsce do przebrania się.
Całość jak w agendzie - od 6:20/30 do 17:30.

Załączniki:
PXL_20231123_052855678.jpg
PXL_20231123_052855678.jpg [ 327.75 KiB | Obejrzany 1386 razy ]
PXL_20231123_032354073.jpg
PXL_20231123_032354073.jpg [ 549.11 KiB | Obejrzany 1386 razy ]

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#68 PostWysłany: 04 Gru 2023 13:11 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Widzę, że dużo się pozmieniało. My byliśmy w czerwcu 2022 niedługo po otwarciu Indonezji. Mieliśmy rejs 3 dni/2 noce i było łącznie 9 osób+ załoga. Ogólnie łódek było całkiem sporo, ale nie odczuwałem tego, że gdziekolwiek były tłumy. Padar robiliśmy zaraz po wschodzie słońca. Było trochę osób, ale bez kolejek i spokojnie dało się robić zdjęcia bez ludzi w tle. Największym rozczarowaniem był park Komodo. Na początku usłyszeliśmy, ze jest okres godowy więc cięźko spotkać warany (finalnie widzieliśmy 2)i na początku było pytanie czy wybieramy dłuższy trekking czy krótszy. Padła decyzja, że dłuższy. Przy miejscu gdzie jest wodopój dla waranów mieliśmy dłuższy postój bo był jeden osobnik i po nim ranger mówi, że skoro widzieliśmy 2 to może skrócimy wycieczkę i już sobie wrócimy i było głosowanie i przegraliśmy stosunkiem głosów 4 do 5 w grupie. My chcieliśmy mimo wszystko zrobić cały szlak, a reszta grupy już była zadowolona i chciała wracać na statek więc wróciliśmy.
Manta point- udało się zobaczyć 3 duże manty.
2 ludzi lubi ten post.

#69 PostWysłany: 08 Gru 2023 20:48 
Awatar użytkownika

platynowy
Na marginesie tego wątku dodam, że na Planete+ leci serial pt. "Wodne królestwo Komodo" z pięknymi ujęciami zarówno z głębin, jak i z lądu. Z zaskoczeniem odkryłem (na podstawie napisów końcowych), że to dzieło Polaków.
Dziś o 20:00 jest kolejny (piąty) odcinek. Niestety, nie widziałem pierwszych trzech, ale liczę na powtórki :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 08 Gru 2023 22:09 

niebieski
Post #66 podaje nawet nieco więcej szczegółów na temat tej produkcji.
 Profil Relacje PM off
tropikey uważa post za pomocny.

#71 PostWysłany: 08 Gru 2023 22:18 
Awatar użytkownika

platynowy
Kurde, faktycznie.... Przeoczyłem to :)
Edit: A właśnie, że nie - ja nawet polubiłem wpis @jaco027, tylko że po prostu o tym kompletnie zapomniałem. Ot, alzheimer :D
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 02 Mar 2024 12:56 

Witam , a czy ktos juz w tym roku korzystał z takiej wycieczki . Konkretnie chodzi mi o 2 dniowy wyjazd z noclegiem na łajbie . Jade tam w kwietniu . Jedno z biur zaproponowalo cene 1.9 mln na pokladzie lub 2.2 w prywatnej kabinie .Jeszcze całkiem niedawno bylo to okolo 1 mln . Oczywiscie korespondencja na Watsapie z nimi . Czy na miejscu sa inne ceny ? Z góry dzieki za info.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 02 Mar 2024 19:13 
Awatar użytkownika

złoty
Zawsze
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 02 Mar 2024 21:30 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
bylam w listopadzie wiec nie tak dawno, bez problemu znajdziesz cos taniej na miejscu z dnia na dzien, firm jest tam mnostwo. nie pamietam ile placilam. Jakos ok 100 czy 120 EUR z biletami do Parku Narodowego wlacznie. Wiec nie jest to jakas zaporowa cena za nocleg, transport, atrakcje i kilka posilkow. Nie rozumiem tych komentarzy ze Komodo jest bardzo drogie. Bylam z Happy Komodo. Bardzo dobre jedzenie na lodzi. Wycieczki na jedna lodke sprzedaje kilka biur, to nie tak, ze kazde biuro ma swoja lodz
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 12 Mar 2024 21:10 

Dzieki za odpowiedz . Wiem o tym ze kilka biur pakuje ludzi na jedna łodke . A jak piszesz 100 czy 120 euro to bardzo podobna cena . problem tylko taki ze w tym czasie oni maja swieta i jest zatrzesenie miejscowych turystów . A z tej firmy happy Komodo łajba byla Ok . Czy to jest biuro Happy Komodo tour and Travel -bo ta ma fatalne opinie . masz dokladniejszy namiar . Byliscie oczywiscie 2D1N i cena za 1 osobe . W mojej propozycji nie uwzgledniono biletów do parku . :D
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 12 Mar 2024 21:45 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Happy Komodo Tour & Travel, wstep do parku nie byl w cenie, platny gotowka na lodzi i cena byla zupelnie inna niz to co znalazlam w necie, duzo nizsza. Nie pamietam ile. Dla mnie firma ok, nie mam porownania z innymi, wzielam pierwsza lepsza bez czytania opini w necie (nie ma na to czasu :-) ) 2 dni 1 noc
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 04 Kwi 2024 03:53 

złoty
Ja jestem zaraz po wizycie w Labuan Bajo.
Za jednodniową wycieczkę spedboatem udało mi się wynegocjować 1,1 mln/os + wstęp do parku, a przeszedłem około 10 biur w mieście.
Za wstęp skasowali nas po 400K/osoba, tłumacząc, że w weekendy jest drożej (byliśmy w niedzielę wielkanocną).
Za 2d/1n padła propozycja 1,7mln, ale nie wiem na ile to była ostateczna cena, bo nie byłem zainteresowany i nie negocjowałem.

Jeszcze apropos drona. Żeby latać w parku (chyba tylko na Pulau Padar, bo trudno mi sobie wyobrazić latanie w Komodo) trzeba zdobyć zezwolenie jeszcze w Labuan Bajo. Ja myślałem, że kupie je na Padar, ale tam nie ma takiej możliwości.
Na Pink Beach i dalej (z wyjątkiem oczywiście Loh Liang) można latać bez zezwolenia.
agnieszka.s11 uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 04 Kwi 2024 06:25 
Awatar użytkownika

platynowy
Tak, wstep w weekendy jest drozszy.
Cytuj:
Za wstęp skasowali nas po 400K/osoba, tłumacząc, że w weekendy jest drożej (byliśmy w niedzielę wielkanocną).
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 12 Cze 2024 18:10 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Przeglądam opcje wycieczek Rinca/Komodo i wszystkie pakiety są minimum całodniowe, początek rano ok. 6:30 koniec ok. 17:30.
Tymczasem najwcześniejszy lot z DPS ląduje o 8:40 a ostatni odlatuje o 17:30.
Więc wychodzi że trzeba byłoby być tam dwie nocki. A ja chcę zrobić jednodniówkę z Denpasar.
Jak myślicie czy na miejscu są możliwości takiej półdniowej wycieczki Rinca+ jakieś snurki i powrót? Czy lepiej jednak przylecieć dzień wcześniej wieczorem aby w agencji czy porcie coś zabukować?
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 13 Cze 2024 11:28 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
Nie zepniesz tego w pół dnia bo braknie czasu: hike na Rinca ok 1h, Komodo Park 2h wędrówki + czas na fotki ze smokami + snurki (Manty są osobno a kolorowe rybki osobno więc co najmniej 2 spoty) + czas na przepłynięcia łodzią. Do tego zawsze w programie jest Pink Beach i jakieś inne bezludne fotogeniczne wysepki. Chyba, że dogadasz sobie jakiś private speed boat i zaliczysz wszystko co Cię interesuje w biegu i po łebkach.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 90 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości