Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do Iranu
#781 PostWysłany: 08 Lut 2024 00:08 
Awatar użytkownika

Ktoś jeszcze miał problemy z wizą?? Mieliśmy aplikować jutro o promesę, ale po informacji o braku konsula (dzięki @rosicky) wstrzymamy się do poniedziałku.
 Profil Relacje PM off  

Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z opcją all inclusive za 1719 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🌞🏝️ 4* hotel w Pafos z opcją all inclusive za 1719 PLN
Turcja jesienią 😎 All inclusive w 4* hotelu z prywatną plażą za 2370 PLN Turcja jesienią 😎 All inclusive w 4* hotelu z prywatną plażą za 2370 PLN
#782 PostWysłany: 08 Lut 2024 21:33 

Cześć, mój wniosek wizowy został odrzucony. Zakładam, że to dlatego, że jako ambasadę wybrałem Budapeszt, a nie Warszawę. Jak dzwoniłem do konsulatu (jeszcze przed odrzuceniem wniosku) to pan powiedział mi, że to może być problem dla Polaka bez Residence Permit u Madziarów. Czy w takim razie jest szansa, jeśli się udam do Warszawy na staroświeckie sprawdzanie paszportu, że zaakceptują mi wniosek, a w przypadku kiedy i to odrzucą, to czy złożenie wniosku przez agencję jest opcją, mimo iż poprzednie wnioski zostały odrzucone? Dzięki z góry.
 Profil Relacje PM off  

#783 PostWysłany: 10 Lut 2024 23:15 

Loty: 108
Kilometry: 214 061
Mam wrażenie, że autorzy kilku ostatnich komentarzy nie do końca rozumieją proces załatwiania wizy.
1. Pierwszy krok, aby otrzymać wizę to złożenie aplikacji na stronie rządowej MSZ Iranu https://evisa.mfa.ir/. Po tym albo otrzymujemy kod autoryzacyjny (Visa Grant Notice), który jest konieczny, aby później otrzymać wizę albo wniosek o VGN zostaje odrzucony. W przypadku odrzuconego wniosku podają przyczynę, choć nie zawsze wiadomo o co chodzi. W takim wypadku trzeba spróbować uzyskać ten kod autoryzacyjny przez irańską agencję turystyczną, co kosztuje około 30 euro.
2. Gdy mamy już kod autoryzacyjny to możemy się skontaktować z ambasadą mailowo wysyłając Visa Grant Notice mailem i w odpowiedzi dostaniemy szczegóły co należy zrobić, aby otrzymać wizę (zapłacić za wizę oraz stawić się do ambasady z wydrukowaną Visa Grant Notice, potwierdzeniem przelewu za wizę, ubezpieczeniem oraz oczywiście paszportem).
3. Po wizycie w ambasadzie i dostarczeniu wszystkich dokumentów otrzymujemy wizę na adres email podany w aplikacji, o której wspominałem w punkcie pierwszym.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#784 PostWysłany: 12 Lut 2024 20:42 

@konus966 Wszysycy powyżej doskonale rozumieją proces załatwiania wizy, operują jedynie skrótami myślowymi. Przy okazji odnosząc się do punkt 3 z Twojej wypowiedzi - obecnie nie ma potrzeby wizyty w ambasadzie.

Oprócz rozmowy z konsulem, rozmawiałem z kilkoma irańczykami - wszyscy mówili, że od połowy stycznia otrzymanie promesy bez udziału agencji turystycznej jest praktycznie niemożliwe.
Jeśli ktoś ma czas, może spróbować po 10.02 i zobaczyć, czy rzeczywiście po powrocie konsula cokowliek się zmieniło :)

Co ciekawe, w mailu z ambasady dostałem info "Ze względu na problemy z przelewami na konto Ambasady prosimy o dokonanie opłaty bezpośrednio w banku PKO BP".
 Profil Relacje PM off  

#785 PostWysłany: 13 Lut 2024 00:36 

Kilometry: 214 061
@rosicky Skąd masz informację, że nie potrzeba wizyty w ambasadzie? W 2023 roku byłem dwa razy w Iranie i rzeczywiście, wyrabiając pierwszą wizę na podróż w czerwcu wizyta w ambasadzie nie była konieczna. Jednak kilka miesięcy później załatwiając wizę w październiku zostałem poinformowany, że zasady się zmieniły i niestety, trzeba pojechać do ambasady lub wysłać paszport kurierem i zakładam, że taki jest obecny stan rzeczy. Osobiście planuję kolejną wizytę w Iranie w maju tego roku i jestem ciekaw czy rzeczywiście będą problemy z załatwieniem wizy. Wniosek o VOA będę składał jakoś pod koniec lutego.
 Profil Relacje PM off  

#786 PostWysłany: 13 Lut 2024 00:52 
Awatar użytkownika

-- 12 Lut 2024 23:43 --

Złożyliśmy dziś tj. 12.02 wniosek o VGN. Poinformuje jak dostaniemy odpowiedź. @rosicky napisz proszę czy ponowiłeś wniosek o VGN przez agencje skoro przez E-VISA Ci odmówili ?? Dasz info przez jaką jeśli tak. Zwyczajnie na wszelki wypadek gdyby i nam odmówiono to będziemy musieli skorzystać.

-- 12 Lut 2024 23:52 --

No i tak na przyszłość, gdyby ktoś zbyt długo czekał i się nie doczekał na kod weryfikacyjny po aplikowaniu na E-VISA. Warto napisać maila z zapytaniem co się dzieje że kod nie przychodzi na adres: evisa@mfa.ir. Tak właśnie zrobiłem i mój Thunderbird z automatu po wysłaniu maila odebrał do spamu trzy maile z kodem weryfikacyjnym. To tak jakby trzeba było pokazać programowi pocztowemu że rozszerzenie mfa.ir jest OK i dopiero wtedy ten program zasysa te maile z kodem, które są wysłane a adresu o podobnym rozszerzeniu, czyli no-reply@mfa.gov.ir.
 Profil Relacje PM off  

#787 PostWysłany: 13 Lut 2024 14:17 

@konus966 info od konsula. Potwierdzone też dziś tym, że w końcu otrzymałem wizę na maila :)

@Andy Pekaes po odmowie aplikowaliśmy przez "Dwie Gazele z Iranu" (znajdziesz w google). Napisał też do mnie na CS irańczyk, który twierdził, że zrobi to przez jego agencję za 15USD za osobę, ale już wolałem nie kombinować - jeśli chcesz, na PW mogę Ci wysłać kontakt do niego :)

Przy okazji też ciekawostka odnośnie pierwotnego odrzucenia - mimo, że z żoną składaliśmy wniosek o VGN w tym samym czasie (minuta po minucie), mój został odrzucony, a jej pozostał bez żadnej odpowiedzi nawet po kolejnych 7 dniach od odrzucenia mojego (finalnie sami anulowaliśmy, żeby móc aplikować ponownie przez agencję) :)
 Profil Relacje PM off
Andy Pekaes lubi ten post.
Andy Pekaes uważa post za pomocny.

#788 PostWysłany: 13 Lut 2024 14:23 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
Dzisiaj udało się otrzymać wizę wszystkim osobom, którzy dostały odmowę :)
3 ludzi lubi ten post.

#789 PostWysłany: 13 Lut 2024 18:24 
Awatar użytkownika

@Marco Manno

Przez agencje czy jakiś inny kanał??

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 13 Lut 2024 18:26, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#790 PostWysłany: 13 Lut 2024 18:41 
Awatar użytkownika

Loty: 258
Kilometry: 487 529
srebrny
Nie, bezpośrednio.
2 ludzi lubi ten post.
Andy Pekaes uważa post za pomocny.

#791 PostWysłany: 14 Lut 2024 21:53 
Awatar użytkownika

U mnie VGN dziś w środę rano przyznana. Drugo osoba nadal w oczekiwaniu choć składaliśmy praktycznie w tym samym czasie, tzn. w poniedziałek wieczorem.
 Profil Relacje PM off  

#792 PostWysłany: 15 Lut 2024 12:43 

Pierwszy wniosek VOA składany przez portal był odrzucony, wylot mam 27.02 i nie byłem pewny czy uda się zdobyć grand notice, przed chwilą złożyłem wniosek o wize w Warszawie z opcją Urgent i zaraz dostaliśmy grand notice.
 Profil Relacje PM off  

#793 PostWysłany: 15 Lut 2024 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 199
Kilometry: 437 093
Wniosek złożony online wczoraj wieczorem, dziś rano o 9 VGN już na mailu. Całkiem sprawnie im to idzie :)

Mam tylko nadzieje, że obejdzie się bez wizyty w Warszawie oraz bez konieczności wysyłania im paszportu kurierem.

#794 PostWysłany: 16 Lut 2024 12:53 
Awatar użytkownika

Ubezpieczenie - Warta sugeruje ryzyko działań wojennych przy wpisaniu kraju docelowego Iran. Cena po dodaniu tej opcji w ubezpieczeniu wzrasta o około 200 zł. Ale co to zmieni, gdyby nawet ?? Rozumiem że standardowe ubezpieczenie nie działa na wypadek działań wojennych??
 Profil Relacje PM off  

#795 PostWysłany: 20 Lut 2024 11:48 

Opłaciłem wizę poprzez konto mojej żony, która założyła konto walutowe w PKO, wczoraj o 22 wysłałem potwierdzenie przelewu, juz dzisiaj o 9 dostałem wizę. Ubezpieczenie z warty podstawowe.
 Profil Relacje PM off  

#796 PostWysłany: 01 Mar 2024 11:54 

Kilometry: 262 558
U nas przeszło ubezpieczenie roczne "Bezpieczny powrót PZA" (PZU wojażer). Po polsku oraz w 'certyfikacie' w języku angielskim jest napisane, że ubezpieczenie obejmuje cały świat.

#797 PostWysłany: 13 Mar 2024 15:05 

Loty: 224
Kilometry: 572 860
niebieski
Żonie odrzuciło wniosek o VGN z podpisem "Your passport copy does not meet all requirements specified on evisa website."

Składać jeszcze raz z innym skanem paszportu czy od razu przez pośrednika próbować?
 Profil Relacje PM off  

#798 PostWysłany: 14 Mar 2024 05:31 

Kilometry: 262 558
A przed złożeniem wniosku sprawdzałeś skany zdjęcia i paszportu na https://evisatraveller.mfa.ir/en/request/image_tools/ ?

#799 PostWysłany: 18 Mar 2024 12:57 

niebieski
Może kogoś zainteresuje. Dostałem VGN na dwukrotną wizę tranzytową (do 7 dni pobytu przy każdym wjeździe). Koszt 60 euro. Proces aplikacji podobny do wizy turystycznej.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
kubaziem88 uważa post za pomocny.

#800 PostWysłany: 18 Mar 2024 16:26 

Loty: 224
Kilometry: 572 860
niebieski
Nie sprawdzałem na tej stronie. Oba zdjęcia były zrobione dokładnie tak samo w tym samym czasie. Jedno przeszło drugie nie.

Napisałem do Ambasady i odpisali żebym złożył drugi wniosek. Złożyłem, już nawet przyszło potwierdzenie że zaakceptowano.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości