Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1641 PostWysłany: 09 Lut 2024 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Istvan napisał(a):
Czytajac komentarze na yt, M.Wilk jest tam chwalony za rzeczowe wypowiedzi

Chłopaku, płaci (on lub jego mocodawcy) za pochwalne komentarze, to pochwalne komentarze dostaje. Tak to trudno zrozumieć?
Spróbuj pomyśleć - dlaczego Wilk, Janus i reszta z armii trolli siedziała cicho, kiedy rządził PiS, który nie budował CPK, a tylko opowiadał, jakie to będzie zajebiaszczo fantastycznie-mega-japier-opłacalne lotnisko, którego cała mgławica Magellana będzie nam zazdrościć?
Dlaczego Wilk, Janus i cała armia trolli uaktywniła się po zmianie władzy, kiedy właśnie stało się możliwe zweryfikowanie opowieści, jakie to będzie zajebiaszczo fantastycznie-mega-japier-opłacalne lotnisko, którego cała mgławica Magellana będzie nam zazdrościć?
Dlaczego Wilk, Janus i cała armia trolli tak wyje przeciwko audytowi, który ma sprawdzić, jaki procent prawdy jest w bajdach o zajebiaszczo fantastycznie-mega-japier-opłacalnym lotnisku, którego cała mgławica Magellana będzie nam zazdrościć?
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

🔥Tajlandia tańsza niż Bałtyk❓🔥 Wycieczka na Phuket za 2165 PLN 🌺😍 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙 🔥Tajlandia tańsza niż Bałtyk❓🔥 Wycieczka na Phuket za 2165 PLN 🌺😍 Loty + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙
Styczniowy relaks w Hurghadzie 🌴🏊 5* hotel z aquaparkiem za 1816 PLN Styczniowy relaks w Hurghadzie 🌴🏊 5* hotel z aquaparkiem za 1816 PLN
#1642 PostWysłany: 09 Lut 2024 11:25 

niebieski
le_szek napisał(a):
Istvan napisał(a):
Czytajac komentarze na yt, M.Wilk jest tam chwalony za rzeczowe wypowiedzi

Chłopaku, płaci (on lub jego mocodawcy) za pochwalne komentarze, to pochwalne komentarze dostaje. Tak to trudno zrozumieć?

Nie zamieściłem jeszcze komentarza na X. Gdzie należy się zgłosić aby przytulić trochę grosza? Mogę wyrazić zarówno poparcie jak i sprzeciw.
A świstak siedzi i zawija…
Szkoda, że Lasek ciągle odmawia udziału w debacie. Posłuchałbym dyskusji o końcu hubów z powodu zaprzestania produkcji A380 oraz o nowych trendach latania wszędzie z lotnisk regionalnych, o których Lufa chyba jeszcze nie wie, bazując na uruchomieniu połączenia Wrocław - Seul.

le_szek napisał(a):
Dlaczego Wilk, Janus i cała armia trolli tak wyje przeciwko audytowi,…

Znowu świstak …
Wik zadowolony z audytu w świeżym wywiadzie z Lubecką

Znowu pełno komentarzy. Czekam na ofertę.

Gregggor napisał(a):
le_szek napisał(a):
…. W pisowskich spółkach tak było…

..Stary, czy Ty potrafisz napisac jeden post bez wymieniana nazw polskich partii politycznych?…
(koniec OT)

Dobrze, że nie widziałeś wpisów w wątku o promocjach na Orlenie typu reżimowe stacje lub tylko tam sikam.
Brakowało tylko głosu, że najwyższe w historii Orlenu ratingi od Moodys A3 i Fitch BBB+ nie są ważne ponieważ zarząd jest/był pisowski.
Taka neo-mądrość, z której cieszy się Niemiec i ruski.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
DMW uważa post za pomocny.

#1643 PostWysłany: 09 Lut 2024 11:37 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
le_szek napisał(a):

Wooow! Dzięki chłopaku, wreszcie zrozumiałem. Ciekaw jestem kto płaci Głownemu Hejterowi na tym forum i jego Asystentom..?
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Grzenio1970 uważa post za pomocny.

#1644 PostWysłany: 09 Lut 2024 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Problem z tymi komentarzami laików jest oczywistszy, ale trzeba to wypominać. Polacy mają w genach uważanie się za eksperta, bo coś tam usłyszeli na Jutubku i szczerze i w dobrej wierze, nie potrafią zrozumieć, że ekspertami nie są (czyt. g. wiedzą). Chyba najlepszy komentarz opisujący to zjawisko jaki ostatnio przeczytałem, to jak jakaś randomowa babka na FB napisała w sprawie rozbudowy KTW, że takie modułowe budowanie, to jak w krajach trzeciego świata, a nie w sercu Europy. Śmiech przez łzy.

Edyta: drugi przykład to Stano, który to doskonale kuma i odlicza kolejne miliony wyświetleń i hajsów.
3 ludzi lubi ten post.

#1645 PostWysłany: 09 Lut 2024 12:30 

I dokładnie wtedy to wzmożenie jutubowe się skończy: gdy Stanowski i jemu podobni uznają, że już na koniu CPK więcej wyświetleń nie zbiorą.

A gdy na jaw wyjdzie audyt, gdy zaczną się sypać dane przekrętów, gdy mozolnie trzeba będzie robić nowe plany i nowe pozwolenia, to tzw. opinia publiczna już będzie znudzona, Wilk i Wildowie nagle stracą pamięć i dyskusja o CPK znów stanie się zajęciem niszowych portali.

Tzw. cykl mamy Madzi.
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1646 PostWysłany: 09 Lut 2024 13:45 

Anonymous napisał(a):
Odpowiedziałem. ;)

Nie obraz sie, ale... gdzie? :roll:

Chyba, ze masz na mysli ten slowotok z postu #1636, ale tam Twoim wiodacym argumentem jest to, ze nikt nie odpowie Wilkowi merytorycznie, bo to po prostu nie ma sensu i nie da sie z tym dyskutowac... To zaden argument. No wybacz, ale "nie da sie dyskutowac", czy po prostu nie chcesz/nie potrafisz dyskutowac? Czytajac ten watek to widac, ze razem z @le_szek macie mocno wyrobiona negatywna opinie na temat budowy CPK, wiec zakladam ze powinno byc Wam latwo zbic argumenty i liczby przytaczane na przyklad w debacie u Stanowskiego - ale liczbami, faktami, a nie zaczynajac i konczac rozmowe przyklejaniem do wszystkiego etykietki "pisowskie/kryptopisowskie/horalowskie wiec z definicji be" (swoja droga, idea CPK jest duzo starsza niz PiS).

I zeby bylo jasne, jak najbardziej popieram audyt spolki CPK, bo jak pisalem, patologie trzeba scigac. Ale chetnie uslysze od Was argumenty ad meritum w kontekscie tej ostatniej debaty o planie budowy lotniska w Baranowie (bo to co tam uslyszalem, zaczelo mnie przekonywac), a nie ad personam.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1647 PostWysłany: 09 Lut 2024 13:54 

Co? Więcej literek niż w komentarzu na jutubie i się człowiek gubi? :D

Walnąłeś kulą w płot. Ja akurat jestem zdania, że CPK jest potrzebne, ale jako zaWAW. Tak, wiem, że idea CPK jest dużo starsza niż PiS - to ja wklejam tu co jakiś czas całą historię tego projektu. Ile razy jeszcze ktoś do tego tematu wleci i nie zada sobie trudu przeczytania choć 10 ostatnich stron? ;)

Tyle tylko, że chcę mieć twarde dane jakie to CPK ma być i kiedy, a nie chcę za to mieć pisowskiej narracji wyklętej, kłamstw, ukrytego sponsoringu i marnotrawienia publicznych pieniędzy. Tylko tyle i aż tyle.

Resztę, w tym cyferki, poczytasz w tym temacie, gdy zechcesz, bo jak na razie nie chcesz. Nie mam ochoty tysięczny raz przytaczać tego samego.
 PM off
le_szek lubi ten post.

#1648 PostWysłany: 09 Lut 2024 14:22 

Wlasnie takiej odpowiedzi sie obawialem. Bez konkretow, a za to znow o "pisowskiej narracji wyklętej, kłamstwach, ukrytym sponsoringu "... Wilk w debacie podal sporo twartych danych, o ktore tak czesto prosisz - ktore z nich sa nieprawdziwe? Czy moze chodzi o to, ze dane sa okej ale z "pisowskiej narracji", wiec jednak nie okej?

To nic osobistego, po prostu sluchajac debat i zbierajac fakty probuje sobie wyrobic opinie - i poki co, argumenty za budowa CPK brzmia duzo rozsadniej. Hm, co ciekawe, mysle ze byc moze nawet mamy takie samo zdanie o CPK jako "zaWAW", tylko inaczej to artykulujemy.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1649 PostWysłany: 09 Lut 2024 14:28 

Jeśli naprawdę chcesz sobie wyrobić opinię (w co wątpię - to nic osobistego, po prostu takich wpadających i wypadajacych meteorów było tu na pęczki) to zapraszam po raz kolejny do głębszej lektury tego wątku. Miłego liczenia i czytania.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 09 Lut 2024 14:29, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#1650 PostWysłany: 09 Lut 2024 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@Istvan Przecież Ci odpowiedzieli. Poczytaj wątek. Znajdziesz nie tylko wpisy kolegów z forum, ale i zewnętrzne artykuły. Skoro tak po prostu tu wchodzisz (sorry, ale podejrzewam, że z powodu zamieszania medialnego) i zadajesz pytania o argumenty, to nie dziw się, że takie odpowiedzi dostajesz, bo właśnie najkrócej można to sprowadzić do tego co odpisał Ci @warsawreceiver.
le_szek lubi ten post.

#1651 PostWysłany: 09 Lut 2024 14:35 

niebieski
michcioj napisał(a):
wylaczylem jak uslyszalem od eksperta wilka, ze maksymalna pojemnosc warszawskich lotnisk to 29 mln paxow, tj. Okecie 22 miliony,

Kurczę, od dawna czekam na przedstawienie wyliczeń, które pozwalają podważać te liczby dla Okęcia. Ale takie realne, a nie że robimy 600 operacji A380. Nie doczekałem się, ale może Ty pomożesz?
(te 3 mln dla Modlina i 4 dla Radomia to faktycznie wartości które on podał? Może odwrotnie? Bo aktualnie realnie dla Modlina to ~4,5 mln)

Zeus napisał(a):
Za Sekcja Gimnastyczna
Stan budowy Centralnego Portu Komunikacyjnego w Baranowie zostawiony przez PiS na przykładzie Chełmońskiego.

Rozumiem, że jest to zabawne nie tylko dlatego, że 2 na 4 pojęcia są błędnie użyte?

benedetti napisał(a):
Problem z tymi komentarzami laików jest oczywistszy, ale trzeba to wypominać. Polacy mają w genach uważanie się za eksperta, bo coś tam usłyszeli na Jutubku i szczerze i w dobrej wierze, nie potrafią zrozumieć, że ekspertami nie są (czyt. g. wiedzą).

To brzmi jak całkiem niezłe podsumowanie tego wątku.

BTW
https://twitter.com/Platforma_org/statu ... 8564437446

To jaki jest teraz status Laska wśród forumowych specow? Ekspert? Nie ekspert? Czym się różni ta deklaracja od Wildowych z 2017 roku? No i przede wszystkim - czy to już ten moment, kiedy sceptycy stają się odwiecznymi fanbojami a dotychczasowi fanboje przechodzą w odwieczny sceptycyzm?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1652 PostWysłany: 09 Lut 2024 14:44 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Przywołują niektórzy tego P. Wilka, jakby był nie wiadomo kim. Tymczasem uznawany przez niektórych za eksperta, Pan Wilk mógłby się najpierw zdecydować, np.
- czy CPK ma szanse powstać do 2028 r., jak twierdził chyba w grudniu ub.r. wyśmiewając się z tych, którzy uważali to za nierealne. Wówczas argumentacja Pana Wilka była taka, że skoro lotnisko w Stambule zbudowano wg niego w 3,5 roku.
https://twitter.com/MacVVilk/status/173 ... PY-Jw&s=19

- czy jednak zmiana zdania i przesunięcie przez pana Wilka terminu na 2030 r., czyli wydłużenie o połowę, jako że2 lata to 50% z 4 lat.,
https://twitter.com/MacVVilk/status/1755659252897579339

Pomijam jego fachowe i eksperckie wypowiedzi i nazywanie kogoś, z kim polemizuje albo chce to robić "Pełnomocnikiem rządu da (chyba miało być ds.) likwidacji CPK"
https://twitter.com/MacVVilk/status/1749029550145917430

Z kim tu dyskutować? Moim zdaniem stara się pozować na eksperta ale nim nie jest ani w dziedzinie lotnictwa pasażerskiego (w jakiejkolwiek dziedzinie tegoż), a zwłaszcza w kwestii budowy dużych lotnisk. To, że ktoś mówi dużo i raczej głośno, nie znaczy że zna się na czymś. Być może jest znawcą lotnisk, jako ich użytkownik-pasażer, jeśli dużo lata.

Ostatnio edytowany przez Przemm, 09 Lut 2024 14:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#1653 PostWysłany: 09 Lut 2024 14:55 

No ale przecież w komentarzach na jutubie go chwalą, więc dlaczego czepiasz się jego fachowości?

Spytano się na tt Wilka o jego działalność w Locie, finanse spółki w tym czasie i co to był za pomysł z tym LOT Airlines. Zamilkł. Anturaż w postaci notatnika, laptopa, smartfona wokół siebie nie pomógł.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1654 PostWysłany: 09 Lut 2024 14:59 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Czepiam się jego niekonsekwentnych lub głupich wypowiedzi i nie ma to związku z tym, że uważam go za ignoranta aczkolwiek przyznaję, że potrafi dużo i głośno mówić.
Niejaki Nikodem Dyzma tez był uważany za fachowca, ale on mówił mało, gdyż nie tworzył a jedynie odtwarzał cudze wypowiedzi.

A uzupełniając, w ramach edycji postu, osiągnięcia p. Wilka, gdy był członkiem zarządu ds operacyjnych Lotu:

https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/strajk- ... -ls4504145

czytamy np.

"Maciej Wilk, członek zarządu LOT-u ds. operacyjnych w rozmowie z tvn24.pl przekonywał przed tygodniem, że nie naruszono przepisów bezpieczeństwa.
Pytany, czy LOT zmienił instrukcję operacyjną, Wilk zaprzeczył, zaznaczając, że byłaby do tego potrzebna zgoda ULC."

"Z dokumentu, do którego dotarł tvn24.pl, wynika, że 24 października, do instrukcji bez zgody ULC wprowadzono "zmianę 25A", która weszła w życie tego samego dnia. Dotyczy ona funkcji szefa pokładu, którego można zastąpić członkiem załogi bez wymaganych do tej pory uprawnień.
...
Dokument wysłano mailem do pracowników spółki. Podkreślono w nim, że zmiana obowiązuje od 24 października.
Dzień później w tzw. biuletynie operacyjnym nr 14/2018 (dokument wewnętrzny LOT, który służy m.in. do przekazywania istotnych informacji dot. Bezpieczeństwa – przyp. red.) zmianę wstrzymano "do czasu uzyskania zatwierdzenia przez ULC.
...
Maciej Wilk we wtorkowej rozmowie z tvn24.pl wyjaśnił, że zmiana w instrukcji operacyjnej "po kilku godzinach została wstrzymana". - Nie obowiązuje, bo czekamy na rozstrzygnięcie Urzędu Lotnictwa Cywilnego - zaznaczył członek zarządu LOT."

Pomijając sprawy nacisków na personel, zwracam uwagę na to, co piszą o Instrukcji operacyjnej, co w dodatku potwierdza i ULC, i przedst. Lotu. Jest to kluczowy dokument dla przewoźnika, jest on zatwierdzany przez ULC, tak jak i zmiany do niego. Tymczasem z tekstu wynika, że Lot (pion operacyjny za to odpowiada) wprowadził zmianę bez zatwierdzenia, która w dodatku liberalizuje wymagania. Tłumaczenie, że kryteria doboru były zgodne z wymaganiami EASA są śmieszne. Owszem, kryteriów EASA nie złamano ale nie zmienia faktu, że to poważne przewinienie.
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#1655 PostWysłany: 09 Lut 2024 20:30 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
Ale na tt też jakaś laseczka zaczęła dojeżdzac Wilka do tego jak funkcjonowal lot za jego czasów w zakresie korpusu pokladowego + wrzucajac info o aktualnym jego pracodawcy i ich finansach bez odpowiedzi.

Mnie to też bawi jak on i Mikosz mówią budujmy, budujmy bo to swietne dla LOTu, bo lot jest fantastyczny, tylko w chu...ych czasach nam przyszlo rzązić lotem dlatego tak slabo mu wtedy szlo ;) Słabe czasy, są odpowiedzialne za slaby wyniki lotu za czasów ich panowania.

Ja do Wilka totalnie nic nie mam, na pewno prezentuje sie bardzo dobrze.
Osobiscie przeciwko CPK mam coraz mniej, nie chce tylko robić z tego projketu jakiegoś punktu zwrotnego w historii naszego kraju. Ot kolejne lotniska, kótre zapewne bedzie przeskalowane, troche pohukla tam wiatr w styku Saudyjskiej Dzuddy.
Bardziej zalezy mi na kolei, ale faktem jest, ze jesli te Y są zbytczne to trzeba to przeprojektować, ale o kolei na miare XXI wieku w tym kraju marze, bo nie ma nic fajniejszego niż wsiąśc sobie w Wawie a po 5 -7 h być np. w alpach. Czy pod Alpami. np w Grazu czy Monachium. Albo po 2,5h w Zako

https://www.pasazer.com/news/464835/spo ... opina.html

i tutaj np. rozmsmarowanie Wilka.
no i ja np. uwazam, że wiecej Wilk puszcza takich fejurków, ze gdyby ludzie byly przyghotowani to by to ogarneli.
2 ludzi lubi ten post.

#1656 PostWysłany: 09 Lut 2024 22:05 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Taki drobiazg.

https://twitter.com/piotr_makowiec/stat ... mIShpALBwA
 Profil Relacje PM off  

#1657 PostWysłany: 10 Lut 2024 00:05 

srebrny
QbaqBA napisał(a):
michcioj napisał(a):
wylaczylem jak uslyszalem od eksperta wilka, ze maksymalna pojemnosc warszawskich lotnisk to 29 mln paxow, tj. Okecie 22 miliony,

Kurczę, od dawna czekam na przedstawienie wyliczeń, które pozwalają podważać te liczby dla Okęcia. Ale takie realne, a nie że robimy 600 operacji A380. Nie doczekałem się, ale może Ty pomożesz?
(te 3 mln dla Modlina i 4 dla Radomia to faktycznie wartości które on podał? Może odwrotnie? Bo aktualnie realnie dla Modlina to ~4,5 mln)
chodziloby mi bardziej o calosc, jak dla mnie to wielka bzdura.
moze i odwrotnie, juz nie pamietam, czy 4 miliony byly dla Modlina czy Radomia, ale to i tak bzdura,
przepustowosc moze byc duzo duzo wieksza, wystarczy zmienic ilosc slotow w Modlinie i Radomiu i juz sie Okecie odkorkuje.
przy wywaleniu tanich linii i czarterow z Okecia masz juz duzo miejsca dla Lotu i linii tradycyjnych.

co do samej pojemnosci Okecia to wydaje sie to byc wyssane z palucha, nigdy nie podal jak on to wogole wyliczyl ?

ja jakos nie moge sie doczekac tych wyliczen mowiace ze max to 22 miliony. pomozesz ?

takie same lotnisko z HGK (z takim samym ukladem pasow startowych) obsluguje rocznie 35 milonow pasazerow.
czyli teoretycznie Okecie przy ograniczeniach nocnych i lataniu przez 18 godzin powinno byc w stanie obslugiwac okolo 25/26 mln
paxow rocznie.

co do jest opcja budowy drugiego pasa i schowania obwodnicy w tunel. technicznie do zrobienia.
 Profil Relacje PM off  

#1658 PostWysłany: 10 Lut 2024 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
Ciekawe i imho obiektywne spojrzenie na CPK i jego finansowanie:

https://subiektywnieofinansach.pl/spor-o-cpk-spojrzalem-w-liczby-kto-ma-racje/

Wg autora (i chyba większości z nas) sam sens bardziej przepustowego portu się broni ale już pozostałe komponenty nie.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#1659 PostWysłany: 10 Lut 2024 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 720
Kilometry: 996 938
platynowy
Subiektywnie o finansach to platforma sprzedażowa, więc jakość kontentu jest tam zupełnie drugorzędna

Może o niej świadczyć choćby takie zdanie

"Z tego na lotnisko Warszawa-Okęcie (zapchane po kokardę z niewielkimi możliwościami rozbudowy)"

Reszty chyba już nie ma co czytać

Tak sobie też przez chwilę myślałem o tym cargo. Nie mam za dużo wiedzy, a na analizę poświęciłem może 15 min, ale wynika z niej, że przewozu cargo spadają i w Niemczech i w Polsce. Znaczy u nas wzrosły jedynie dzięki Jasionce, mam pewne podejrzenia co do charakteru tamtego cargo.

Pytanie więc czy dla cargo jest potrzebne nowe lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#1660 PostWysłany: 10 Lut 2024 10:56 

Dla cargo nie jest potrzebne nowe lotnisko, bo ono już jest: w Radomiu. ;)

I mówię to całkiem poważnie: taki wariant też jest brany pod uwagę, bo PiS w całej swojej mądrości zamykania lotnisk, bo wszystkie siły na PCK, otworzył sobie jedno dodatkowe, z którym nie wiadomo co zrobić.

BTW:

Image
 PM off
le_szek lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości