Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#1601 PostWysłany: 31 Sty 2024 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
Wilk również powiedział, że LCC nie latają na longach,
A ja patrze na Wizzair, Norse, Playa i myślę, że NO nie przekonał mnie.

Ani Horała nie uwiarygodnił danych co do kosztów budowy, ani Tusk.
Z tą różnicą, że jedno jest pewne dane Horały są już na pewno nieaktualne. Bo jak ktoś mieszkał w Polsce 2016-2018, to wie, że za te ceny w 2024-2025 nie wybuduje,nie kupi - za wiele
le_szek lubi ten post.

Stylowy wypoczynek na Cyprze za 2559 PLN🏝️🌊 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze 😍 Stylowy wypoczynek na Cyprze za 2559 PLN🏝️🌊 4⭐ hotel z wyżywieniem i widokiem na morze 😍
Loty do Aten od 348 PLN 🏛🇬🇷 Kulturalnie i wygodnie najlepszą regionalną linią w Europie ️🏆✈ Loty do Aten od 348 PLN 🏛🇬🇷 Kulturalnie i wygodnie najlepszą regionalną linią w Europie ️🏆✈
#1602 PostWysłany: 31 Sty 2024 13:36 

Tusk stwierdził, że to wynika z wstępnych danych audytu, a audyt się zakończy i zostanie zaprezentowany pod koniec kwartału, więc ja bym zaczekał z tym twierdzeniem, że Tusk nie uwiarygodnił danych.
 PM off  

#1603 PostWysłany: 31 Sty 2024 13:44 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
@warsawreceiver
oczywiście, bo własnie o to chodzi, ze Tusk ma na to czas, Horała przez 6 lat tego nie zrobił i czasu niestety już nie ma.

#1604 PostWysłany: 31 Sty 2024 13:50 

Ok, mój błąd. Źle zrozumiałem. 😏
 PM off  

#1605 PostWysłany: 31 Sty 2024 19:44 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Słyszałem o tym jadąc wczoraj do domu i spisywałem tak na szybko, ale dziś pogrzebałem i dogrzebałem się do artykułu. ;)

Czyli tak jak myślałem, chodziło o drogę nr 50. Odnoszę wrażenie, że eksperci w tego typu wypowiedziach są strasznie zafiksowani na danym jednym elemencie, w tym wypadku CPK. Natomiast tu potrzeba całościowej oceny, dobrych prognoz, audytu czy jak to nazwać. W tym konkretnym przypadku, moim zdaniem to zbyt daleko posunięte uproszczenie, w skrócie: nie ma CPK to po co autostrada. Ano trzeba popatrzeć na ruch w skali Warszawy, Mazowsza i tranzytu przez Polskę całościowo, nie przez pryzmat jednej inwestycji. Z moich obserwacji jako uczestnika ruchu wychodzi, że jedyna obwodnica Warszawy (POW) puszczona de facto przez miasto (czyli zbierająca też ruch lokalny) to tylko recepta na wieczne korki. Na dodatek trasa jest zbyt wąska na wielu odcinkach, co widać już dziś i nie trzeba na to czekać 10-15 lat lub na wznowienie większego handlu ze wschodem (co prawdopodobnie kiedyś nastąpi).
 Profil Relacje PM off  

#1606 PostWysłany: 01 Lut 2024 00:55 
Awatar użytkownika

złoty
Grzenio1970 napisał(a):
do powtarzanych również tutaj stwierdzeń o zmierzchu A380.
”Powoli dochodzimy do zmierzchu wielkich hubów, zakończono produkcję A380" -
FAŁSZ, który wielokrotnie był już obalany

Przepraszam, mój wzrok ostatnio kiepski. Gdzie w tym screenie jest obalenie informacji o zakończeniu produkcji A380? Produkcja B747 też chyba potwierdza tą tezę o zmierzchu wielkich hubów...
 Profil Relacje PM off  

#1607 PostWysłany: 01 Lut 2024 01:51 

niebieski
No cóż, weryfikacja tych mądrości trwa kilkanaście sekund.
Ostatni wyprodukowany Airbus A380 został odebrany przez linie lotnicze Emirates. Wydarzenie, które miało miejsce pod koniec grudnia [2021], przypieczętowało los super jumbo, który powoli przechodzi do historii. Tak dobiega końca epoka największego pasażerskiego samolotu na świecie.(...)
Airbus A380 i Boeing 747 konkurowały nie tylko ze sobą, ale i z mniejszymi samolotami, takimi jak Boeing 787 Dreamliner, B777 czy też Airbus A330neo i A350. Wprawdzie nie dorównują one super jumbo pod względem pojemności kabiny pasażerskiej, ale pozwalają liniom lotniczym na otwieranie bezpośrednich połączeń między miastami, z pominięciem przesiadki w hubach.

Plus inne powody oczywiście.
https://www.money.pl/gospodarka/to-koni ... 4304a.html
 Profil Relacje PM off  

#1608 PostWysłany: 01 Lut 2024 08:58 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Zamiast cytować p. Wilka czy innego, może warto mieć własne przemyślenia, chociaż nie jest to obowiązkowe. Swoją droga ciekawa forma prowadzenia dyskusji, gdy jedna ze stron przytacza cudze wypowiedzi. Przypomina to trochę rozmowę w stylu, "a pan Wilk napisał", że tak nawiąże do programu z lat 90., kojarzącego się - pewnie niesłusznie w tym przypadku - ze zdaniem "tata, a Marcin powiedział". :mrgreen:
Kończąc żarty, A380 to może i przyjemny samolot z punktu widzenia podróżnego ale linie jak widzimy, od kilku lat je wycofują: Singapore po 12 latach eksploatacji (domyślam się, że koniec umowy leasingu), Lufthansa część wycofała, Air France chyba wszystkie. British Airways lata ale ich najstarsze samoloty ledwie przekroczyły 10 lat, ciekawe na jaki okres mają umowy i co dalej? Emirates też wycofał 20 sztuk starszych, z czego kilka do utylizacji poszło, o ile dobrze widzę i ma niecałą setkę czynnych.
Tak więc duże samoloty - A380 i B747 - powoli odchodzą, A 380 był krytykowany nie tylko z uwagi na jego gabaryty utrudniające lub ograniczające operacje w wielu portach ale też na relatywnie niewielkie możliwości przewozu frachtu.
 Profil Relacje PM off  

#1609 PostWysłany: 01 Lut 2024 09:19 

niebieski
Cytaty i podawanie źródeł więcej wnoszą do dyskusji niż wewnętrzny strumień świadomości. Ten też może być czasem interesujący, o ile podparty jest jakąś wiedzą (ale wtedy można przywołać cytat) i nie odpływa zbyt daleko.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: CPK
#1610 PostWysłany: 01 Lut 2024 11:00 

niebieski
abelincoln napisał(a):
Grzenio1970 napisał(a):
do powtarzanych również tutaj stwierdzeń o zmierzchu A380.
”Powoli dochodzimy do zmierzchu wielkich hubów, zakończono produkcję A380" -
FAŁSZ, który wielokrotnie był już obalany

Przepraszam, mój wzrok ostatnio kiepski. Gdzie w tym screenie jest obalenie informacji o zakończeniu produkcji A380? Produkcja B747 też chyba potwierdza tą tezę o zmierzchu wielkich hubów...
Wilk nie miał konkretnie na myśli A380, lecz związek pomiędzy podażą szerokokadłubowców, a istnieniem czy też rozwojem hubów.
Być może wskaźnik Laska jest inny niż ekspertów i opiera się wyłącznie na A380.
Huby EU mogą być zagrożone z innego powodu, jednakże ani Wilk ani Lasek o tym nie mówią.

I tu mniej więcej o tym powiązaniu.
No 747 & no A380 = No hubs

j_a napisał(a):
Wracamy do podstawowego pytania o model ruchu lotniczego. Giga lotnisko czy porty lokalne. Ciekawe dlaczego kończą produkcję 747 i A380.

Ostatnio edytowany przez Grzenio1970, 01 Lut 2024 11:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1611 PostWysłany: 01 Lut 2024 11:05 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
@j_a
Zgadzam się, że podawanie źródła i dodatkowych informacji w nim zawartych może być istotne i przydatne ale istotne jest też, żeby rozmówca zadał sobie odrobinę wysiłku intelektualnego i napisał coś od siebie (jeśli ma o czym) - to coś innego niż sytuacja, gdy cała merytoryczna część wypowiedzi danego forumowicza (poza wyszydzaniem i wyśmiewaniem) to przytoczony cytat albo cudza wypowiedź, czy wręcz tłumaczenie, co ów człowiek miał na myśli. Bo można mieć wątpliwość, czy dyskutujemy z daną osobą z forum, czy on jest tylko pośrednikiem ( a może pełnomocnikiem-rzecznikiem, skoro tłumaczy czyjeś myśli) w dyskusji z panem Wilkiem albo innym. Jeśli uznam za stosowne podyskutować z panem Wilkiem (mało prawdopodobne, gdyż nie widzę na razie potrzeby), to postaram się zrobić to bezpośrednio a nie przez osoby trzecie.
 Profil Relacje PM off
wikiman lubi ten post.

#1612 PostWysłany: 02 Lut 2024 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
j_a napisał(a):
Cytaty i podawanie źródeł więcej wnoszą do dyskusji niż wewnętrzny strumień świadomości.

To prawda, tyle, że osobiście nie widzę sensu w uważaniu Wilka czy drugiego pisiego propagandzisty czyli Janusa za wiarygodne źródło.
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#1613 PostWysłany: 05 Lut 2024 02:24 

HON fly4free
Chyba jeszcze nie było tu wklejone:

(nie planuję niczego komentować, kto chce to obejrzy)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#1614 PostWysłany: 05 Lut 2024 05:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Wczoraj na kanale Zero na śniadaniu padła informacja że będzie debata w Zero o CPK w tym tygodniu, myśle że zapewne Maciej Wilk weźmie w niej udział bo przyleciał do Warszawy . Wiem że byl gościem wczoraj u Patrycjusza - link powyżej w poście. Ale myślę że do Zero też zawita.
 Profil Relacje PM off
Grzenio1970 lubi ten post.

#1615 PostWysłany: 05 Lut 2024 09:13 

Zastanówmy się. Co nowego o CPK powie moralny bankrut, który wykorzystuje ostatnie sekundy ze swoich 5 minut sławy, od którego nic już nie zależy, a gdy zależało, to nie zrobił nic dla uzdrowienia LOtu, w telewizji dwóch celebrytów, którzy według maili Dworczyka byli na pisowskiej liście on-demand?

Tu za to jest śmiesznie. Ostrzegam, bo sam nie mogłem przestać się śmiać:
https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/horala-nie-udalo-sie-uniknac-bledow-19914.html

Zatwardziali w wierze w CPK mogą być w niektórych miejscach zdruzgotani, bo Horała zaczął się wycofywać z kilku dogmatów. :lol:
 PM off
3 ludzi lubi ten post.
le_szek uważa post za pomocny.

#1616 PostWysłany: 05 Lut 2024 09:32 

Błędów nie robi ten co nic nie robi. A tak na marginesie nigdy nie słyszałem żeby ktoś z rządzących obecnie przyznał się do jakiegokolwiek błędu. Nieomylni? Nie jestem "Zatwardziali w wierze w CPK", nie jestem zdruzgotany, chciałbym żeby cały projekt był oceniony tylko i wyłącznie biznesowo, gospodarczo i wojskowo. Tyle i aż tyle.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1617 PostWysłany: 05 Lut 2024 09:36 

No to Horale udało się zrobić błędy, gdy nic nie robił. Miszcz!

Wojskowo - już został oceniony, gdy wojskowi dali znać płaczącemu Horale, żeby się wojskiem nie podcierał.
Biznesowo - też już został oceniony, gdy po latach negocjacji chętnych na partnerstwo musiał szukać po szemranych znajomkach, a i tak w ostatniej chwili ich zgłosił.
Gospodarczo - trwa właśnie audyt.

Gdzie w tym znajdujesz Wilka i resztę standuperów? :lol:
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1618 PostWysłany: 05 Lut 2024 10:53 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
Na początek mała przypowieść (ale ciągle w temacie CPK):

Rodzina Kowalskich, dom w kredycie (złotówkowym) pod miastem stołecznym, trójka dzieci, dwa samochody (jeden w kredycie), państwowe posady obydwoje. Rodzinna dyskusja o kosztach karnetu na basen dla dzieci - po burzliwej rozmowie wstawanie z kolan: budujemy własny basen! A co, no i musi być z zadaszeniem i koniecznie ogrzewany i z bajerami. Kowalska dodaje, że jej siostra (mieszka w pomorskim) też dużo wydaje na karnety na basen więc trzeba im umożliwić dostęp do naszego. No i kuzyni z Kielc, Katowic i Krakowa też będą przyjeżdżać! No to basen trzeba trochę większy i jeszcze dobudować parking! No Kowalscy mega dumni z siebie. Na grupie rodzinnej ogłaszają budowę basenu, wysyłają piękne wizualizacje....
Kuzyni i rodzinka zazdrości, Kowalska pęka z dumy!
Zimny prysznic: Kowalski targany jakimś wewnętrznym niepokojem, że coś tu nie do końca jest ok w końcu otwiera excela i wpisuje tam wszystkie koszty, na które znalazł oferty: basen, zadaszenie, ogrzewanie, parkingi i wreszcie koszty eksploatacji, sprawdza w banku kredyt, jak duża musi być wpłata własna, dziwi się jak wysokie są odsetki i szokuje go rata miesięczna a bardziej szokuje ile będzie musiał oddać i kiedy). Kurtyna....

No ale co to wszystko ma z CPK? No jesteśmy wszyscy w przedostatnim kroku Kowalskich. Już wysłaliśmy wizualizacje, już się pochwaliliśmy, że budujemy ale NIKT jeszcze nie pokazał złożenia finansowego dowolnego wariantu CPK z informacją, że są jakiekolwiek banki chętne to sfinansować na podstawie oczywiście przewidywanych i WERYFIKOWALNYCH przychodów. No bo przecież chyba wszyscy decydenci CPK wiedzą, że żaden bank nie da ani złotówki, jeżeli upewni się na swoich komitetach kredytowych i komitetach ryzyka, że sfinansowanie takiej inwestycji przyniesie zwrot kapitału - nieprawdaż?

P.S. no ja też chciałbym mieć podgrzewany basen w ogródku ale mój excel pokazał mi, że mnie po prostu nie stać :(

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

#1619 PostWysłany: 05 Lut 2024 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 76 028
niebieski
Tutaj małe uzupełnienie, jeśli chodzi o wiarygodność i fachowość pana Wilka.

Załączniki:
wilk.jpg
wilk.jpg [ 122.52 KiB | Obejrzany 688 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1620 PostWysłany: 05 Lut 2024 11:21 
Site Admin
Awatar użytkownika

Co kanadyjska linia lotnicza (pomijając że COO to nie CFO, żeby był odpowiedzialny za finanse) i zwolnienia w LOT mają do tematu budowy lotniska?
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości