Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zestawienie kart "dla podróżników" znajduje się w regularnie aktualizowanym poście @seal:

dla-podroznika,181,1454&p=1567188#p1567188

a także poście @piotrkr

viewtopic.php?f=181&p=1718879#p1718879

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 208  Następna
Autor Wiadomość
#3601 PostWysłany: 31 Sty 2024 23:33 

Loty: 271
Kilometry: 572 655
złoty
@George1: porównaj sobie warunki, co jest tu co jest tu i sobie sam odpowiesz bo dla każdego będzie inaczej. Ja wiem że dla mnie nie jest alternatywą.
 Profil Relacje PM off  

Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN Słoneczna Hiszpania czeka 🏝️ All inclusive w 4* hotelu w Benidorm za 1839 PLN
Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏 Promocja w PKP Intercity 🚈 Bilety do Białegostoku, Ełku i Suwałk od 14 PLN w jedną stronę 👏
#3602 PostWysłany: 31 Sty 2024 23:38 

niebieski
seal napisał(a):
@Tomo14: gdyby to była jedyna zmiana dla tego konta to jeszcze "auć, do przeżycia" zrobisz pingponga na brakujące 3 i po temacie - ale też robią minimalny próg wypłat z bankomatu za 0 to 300zł... absurd do konta "premium".

Teraz o lepszych warunkach (przy wpływie 10k, bezpłatne bankomaty bez limitu) są w koncie "Moje Konto Premium" w BNP Paribas które z automatu ma kartę debetową rozliczaną po kursie organizacji (w mbanku potrzeba Visa Świat, płatnej) minusem brak bezpłatnych wpłatomatów Euronet/Planetcash i prowizja za doładowanie Revoluta od kwietnia, drugie konto tego typu to: Konto Prestige World w Millennium gdzie wadą jest brak płatności po kursie organizacji (z wyjątkiem zbliżeniowego blika, ale tu nie mamy CB).
Od 1 kwietnia wszystkie wpłatomaty Euronetu i Planet Cash bezpłatnie.
Nie sądziłem, że kiedykolwiek to napiszę, ale w/w konto premium w BNP to od paru dni mój główny rachunek.
 Profil Relacje PM off  

#3603 PostWysłany: 01 Lut 2024 00:11 

seal napisał(a):
Ja wiem że dla mnie nie jest alternatywą.

dlaczego ? jeśli można wiedzieć oczywiście
 Profil Relacje PM off  

#3604 PostWysłany: 01 Lut 2024 00:49 

niebieski
Przecież żeby Świat Premium w Pekao było za darmo to trzeba mieć oszczędności na jakimś tam dużym poziomie. Nie ma warunku typu 10 tysięcy wpływu.
 Profil Relacje PM off  

#3605 PostWysłany: 01 Lut 2024 00:59 

niebieski
mBank ma dobrą kartę z WE z wielomilionowym ubezpieczeniem i PP.

Kiedyś konto Aquarius była naprawdę dla zamożnych.
Limit dochodu 7 tys to chyba był od zawsze. Na pewno ponad 10 lat temu też taki był.
7 tys 10 lat temu to odpowiada dzisiaj chyba 20 tys…

A co do bankomatów rozumiem, że to dla wielu ma znaczenie. Ja ostatni raz z bankomatu korzystałem chyba 2 lata temu. Nic nie buduje więc nie muszt gotówką płacić budowlańcom. A za parking u górala to już się płaci blikiem
 Profil Relacje PM off  

#3606 PostWysłany: 01 Lut 2024 06:55 

pasta napisał(a):
. Ja ostatni raz z bankomatu korzystałem chyba 2 lata temu. Nic nie buduje więc nie muszt gotówką płacić budowlańcom. A za parking u górala to już się płaci blikiem

możesz mieć dom wybudowany a i tak będziesz potrzebował gotówkę dla: Pana od piania dla dziecka , Pani sprzątającej ,i do rozmieniarki w myjni bezdotykowej , chyba że mieszkam na innej planecie ;)
 Profil Relacje PM off
seal lubi ten post.

#3607 PostWysłany: 01 Lut 2024 08:50 

niebieski
@George1 ale wtedy to że "musisz" wypłacić minimum 300 PLN to nie jest chyba problem. Na ile lekcji tego pianina Ci to wystarczy? Większym problemem jest raczej wyłączenie Euronetu.
Myślę, że mimo istotnego pogorszenia warunków, ludzie nie będą masowo rezygnowali z mBanku.,
 Profil Relacje PM off  

#3608 PostWysłany: 01 Lut 2024 10:29 

srebrny
pasta napisał(a):
Kiedyś konto Aquarius była naprawdę dla zamożnych.
Limit dochodu 7 tys to chyba był od zawsze. Na pewno ponad 10 lat temu też taki był.
7 tys 10 lat temu to odpowiada dzisiaj chyba 20 tys…

Absolutna racja. Pamiętajcie, że mówimy o koncie premium. Dzisiejsza płaca minimalna + 800+ na dwa bombelki daje wpływu jakieś 5k miesięcznie. Mówię tutaj o pensji minimalnej, a to konto jest lokowane jako premium. Obecny limit 7k czy wypłaty z bankomatu 100zł po prostu się zdewaluował, zjadła go inflacja. Zaryzykuję stwierdzenie, że nic się w ofercie nie zmieniło - wyrównano kwoty do inflacji, jedynie wycofano Euronety dla podstawowego konta.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3609 PostWysłany: 01 Lut 2024 19:29 

-- 01 Lut 2024 18:29 --

@wujekp chyba największy problem byłby z rozmieniarką przy myjni bezdotykowej , przyjume 10,20 i 50 zł , idę do bankomatu wypłacić 300zł , a tu 3 setki 😅
no i po przygodach z KK Infinite zaczynam myśleć o dobrą debetowkę do płatności w obcych walutach , jako zapasową w razie, zamiast wyrobić dwie KK
to jak jest, Euronety będą nadal darmowe dla Intensive czy nie ?

-- 01 Lut 2024 18:29 --

@wujekp chyba największy problem byłby z rozmieniarką przy myjni bezdotykowej , przyjume 10,20 i 50 zł , idę do bankomatu wypłacić 300zł , a tu 3 setki 😅
no i po przygodach z KK Infinite zaczynam myśleć o dobrą debetowkę do płatności w obcych walutach , jako zapasową w razie, zamiast wyrobić dwie KK
to jak jest, Euronety będą nadal darmowe dla Intensive czy nie ?
 Profil Relacje PM off  

#3610 PostWysłany: 01 Lut 2024 23:18 

niebieski
Nie będą.
 Profil Relacje PM off  

#3611 PostWysłany: 01 Lut 2024 23:34 

srebrny
Dla Intensive będą darmowe przy minimalnej wypłacie 300. Wszystkie bankomaty są darmowe w intensive przy 300
 Profil Relacje PM off  

#3612 PostWysłany: 02 Lut 2024 09:48 

niebieski
Cytuj:
@wujekp chyba największy problem byłby z rozmieniarką przy myjni bezdotykowej

Naprawdę to jest problem? Zdradzę Ci sekret. Młodzi by powiedzieli lifehack:
Wypłać 350. Dostaniesz co najmniej jedną 50-kę. :roll:
Na razie bankomaty mają zazwyczaj 50-ki. Jak już przestaną mieć, to będzie znaczyło że na co dzień będzies się posługiwał 500-kami i Twoja rozmieniarka będzie łykać setki jak młody pelikan.
Jest i druga porada. Na większości myjni można już płacić kartą i nie bawić się w bilon i rozmieniarki ... :D
 Profil Relacje PM off  

#3613 PostWysłany: 02 Lut 2024 19:37 

nie no , u nas na wsi myjnie są dwa rodzaje , z rozmieniarką lub bez ,ale bez gotówkowych niestety jeszcze ni momy , zapomniałem dodać jeszcze zakład fryzjerski na wsi gdzie chodzę, gdzie często terminal nie łapie internetu i muszę płacić gotówką 😜
natomiast dobra informacja jest taka, że prowizja za wypłatę z bankomatu poniżej 300zł , to tylko /aż 2,5zł , do przeżycia
 Profil Relacje PM off  

#3614 PostWysłany: 02 Lut 2024 23:14 

Wie ktoś może, jak działa "wielowalutowość" na karcie debetowej w mBanku? Tutaj https://www.mbank.pl/indywidualny/uslug ... owalutowa/ czytam
Cytuj:
wybierz i zasil rachunki w walutach, w których będziesz płacić – do wyboru masz aż 10 kont walutowych. Karta rozpozna walutę i pobierze odpowiednią kwotę z konta walutowego bez prowizji za przewalutowanie

mam wielowariantowość na karcie włączoną i mam też konto walutowe w EUR, płaciłem właśnie za lot 64 EUR i myślałem, że weźmie mi z konta walutowego w przeliczyły i skasowało z konta mIntensive w PLN
 Profil Relacje PM off  

#3615 PostWysłany: 03 Lut 2024 00:45 

złoty
lluukk napisał(a):
Potwierdzam gorszą akceptację VISA w stosunku do MC z PKO. Jestem teraz w Meksyku a pod koniec miesiąca jadę do Tajlandii więc i tam przetestuję. MC 100% skuteczności VISA może 50% na teraz.

Przyznam bez bicia, że używam tu praktycznie gotówki. Jednak 2 próby wypłaty z 2 różnych bankomatów VISA nie zadziałała - wpłaciłem MC. Przede mną jeszcze 2 wypożyczalnie aut (dziś w Chiang Mai i później na Phuket) spróbuję VISA i dam znać.
 Profil Relacje PM off  

#3616 PostWysłany: 03 Lut 2024 01:47 

niebieski
SamWPodrozy napisał(a):
Wie ktoś może, jak działa "wielowalutowość" na karcie debetowej w mBanku? Tutaj https://www.mbank.pl/indywidualny/uslug ... owalutowa/ czytam
Cytuj:
wybierz i zasil rachunki w walutach, w których będziesz płacić – do wyboru masz aż 10 kont walutowych. Karta rozpozna walutę i pobierze odpowiednią kwotę z konta walutowego bez prowizji za przewalutowanie

mam wielowariantowość na karcie włączoną i mam też konto walutowe w EUR, płaciłem właśnie za lot 64 EUR i myślałem, że weźmie mi z konta walutowego w przeliczyły i skasowało z konta mIntensive w PLN

Zasiliłeś może te konto EUR tuż przed transakcją? Powinno to działać dokładnie tak, jak to opisałeś, ale niestety natknąłem się już kiedyś w internecie na pretensje od kogoś, komu to nie zadziałało tak samo, jak Tobie.
 Profil Relacje PM off  

#3617 PostWysłany: 03 Lut 2024 12:22 

niebieski
Cytuj:

Ono działa w niekoniecznie intuicyjny sposób. Z automatu nie działa dla wszystkich kont tylko musisz wskazać dla których. W szczególności jeśli włączyłeś wielowalutowość, a potem założyłeś konto w EUR to na tym koncie nie będzie działać dopóki tego nie włączysz ręcznie. Wejdź w ustawienia karty, wielowalutowość i tam masz konta dla których to jest włączone. Musisz wskazać ten rachunek w EUR.

Wiem że dziwaczne. Ale mBank ma wiele dziwacznych rozwiązań. Kiedyś był w technologicznej awangardzie, ale teraz trąci myszką. Niektórych dość oczywistych rzeczy nie można zrobić, a czasem jak się da to robi się to jakoś pokrętnie. Sięga się lewą ręką do prawej kieszeni. I np. po wielu miesiącach od mojej interwencji przestały mnie wkurzać komunikaty przy płatnościach wielowalutowych właśnie. Nawet jak zadziałała wielowalutowść to przychodziło powiadomienie że została zrealizowana płatność z kotą w PLN. Można było zwariować. Ale udało im się chociaż to ogarnąć.
 Profil Relacje PM off
SamWPodrozy uważa post za pomocny.

#3618 PostWysłany: 03 Lut 2024 20:11 
Moderator forum

Czy myszka… Ja to akurat rozumiem, bo mam u nich kilka kont w tej samej walucie i zdziwiłbym się gdyby nie spytali, które ma być podpięte do karty. Nawet jeśli ktoś ma jedno konto to jutro może otworzyć kolejne, a tak jakby nie patrzeć jest to świadomy wybór konta.
 Profil Relacje PM off  

#3619 PostWysłany: 03 Lut 2024 21:34 

wujekp napisał(a):
Cytuj:

Ono działa w niekoniecznie intuicyjny sposób. Z automatu nie działa dla wszystkich kont tylko musisz wskazać dla których. W szczególności jeśli włączyłeś wielowalutowość, a potem założyłeś konto w EUR to na tym koncie nie będzie działać dopóki tego nie włączysz ręcznie. Wejdź w ustawienia karty, wielowalutowość i tam masz konta dla których to jest włączone. Musisz wskazać ten rachunek w EUR.

Wiem że dziwaczne. Ale mBank ma wiele dziwacznych rozwiązań. Kiedyś był w technologicznej awangardzie, ale teraz trąci myszką. Niektórych dość oczywistych rzeczy nie można zrobić, a czasem jak się da to robi się to jakoś pokrętnie. Sięga się lewą ręką do prawej kieszeni. I np. po wielu miesiącach od mojej interwencji przestały mnie wkurzać komunikaty przy płatnościach wielowalutowych właśnie. Nawet jak zadziałała wielowalutowść to przychodziło powiadomienie że została zrealizowana płatność z kotą w PLN. Można było zwariować. Ale udało im się chociaż to ogarnąć.

Racja, wybiera się jakie konto ma być przypisane, a ja tego nie widziałem bo pierwsze włączyłem wielowariantowość a następnego dniu założyłem konto w EUR i dlatego nie było jeszcze listy z wyborem kont do przypisania do wielowartościowości.
Dzięki za wyjaśnienie
 Profil Relacje PM off  

#3620 PostWysłany: 04 Lut 2024 12:29 

niebieski
ume napisał(a):
Czy myszka… Ja to akurat rozumiem, bo mam u nich kilka kont w tej samej walucie i zdziwiłbym się gdyby nie spytali, które ma być podpięte do karty. Nawet jeśli ktoś ma jedno konto to jutro może otworzyć kolejne, a tak jakby nie patrzeć jest to świadomy wybór konta.

Być może to jest wytłumaczenie. Aczkolwiek to raczej nie jest standardowa sytuacja, że posiada się kilka kont w tej samej walucie (pomijam lokalną walutę, czyli u nas PLN). To jest raczej odstępstwo od reguły. I taki sposób działania to jest sposób na łatwiznę i de facto wyciągnięcie paru złotych od klientów bo SamWPodrozy nie jest pierwszym i ostatnim, który zapłacił za przewalutowanie transakcji.
A można zrobić tak, że defaultowo jest włączane dla wszystkich kont walutowych, a dopiero jak jest "konflikt" czyli więcej niż jedno konto to wtedy jest zapytanie.
I mam wrażenie że tak to działa właśnie w Pekao - jest chyba włączane z automatu, przynajmniej nie pamiętam żebym musiał ręcznie przypisywać rachunki.
No ale to trzeba zrobić i nie ma tych paru złotych z przewalutowań pierwszych transakcji.

A trącenie myszką w mBanku to dotyczy wielu innych rzeczy, Ale to nie wątek o mBanku :o
 Profil Relacje PM off
SamWPodrozy lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184 ... 208  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Krzysztof76 oraz 4 gości