Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
tutaj piszemy tylko o umawianiu się, wartościowe posty proszę umieszczać w tematach do tego przeznaczonych.

Kto z kim i jak leci

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 14 Sty 2024 13:43 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
No właśnie, ja mam rezerwację zawieszona i nadal szukam towarzyszów podróży.
 Profil Relacje PM off  

Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN
✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴 ✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴
#422 PostWysłany: 14 Sty 2024 13:49 

niebieski
[url][/url]
Zeus napisał(a):
Nie wspomnę ze temat służy szukania tow. a nie polecajek...
Są tematy dedykowane o tym żeby ludzie na przyszłość mogli poszukać.

Taki jakby tytuł tematu, jednak 3/4 tu jest o zmianach lotu itp

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 24 Sty 2024 16:47 

W uzupełnieniu relacji @kostek966, poniżej garść informacji praktycznych świeżo po powrocie – może się komuś przydadzą.

Lotniczo:
Wylot Swiss + Airlink przez JNB, powrót 4Y, zgodnie z oryginalną rezerwacją. Zmiana wylotu na LX/4Z udała się za trzecim telefonem (dwóch pierwszych agentów upierało się, że "nie da się").
Pomimo dość krótkiej przesiadki w ZRH (0:55) cała podróż poszła jak po sznurku. Jaki LX jest każdy wie lub może łatwo sprawdzić więc opis pominę, natomiast pozytywnie zaskoczyłem się Airlinkiem (smaczne kanapki, duży wybór napojów, w tym %).
Powrót w 4Y dużo bardziej męczący (jednak te 14h+ w Y to jednak naprawdę sporo). Siedzenia dużo mniej wygodne niż w LX i wyraźnie mniej miejsca na nogi. Przednia sekcja Y pełna po sufit, z tyłu samolotu było trochę wolnych miejsc – kilku szczęśliwcom udało się zagarnąć dla siebie w całości środkowe „trójki” na samym końcu. Co do serwisu: na krótkim odcinku (VFA-WDH) gumowa bułka z warzywami + butelka wody, na długim (WDH-FRA) kolacja (do wyboru kurczak lub ratatouille), a przed lądowaniem niejadalne śniadanie (jeszcze bardziej gumowa bułka z liściem sałaty i jogurt o smaku tablicy Mendelejewa). Jakbym miał lecieć jeszcze raz to wolałbym porządnie najeść się przed lotem i całkowicie odpuścić serwis w 4Y. Do posiłków serwują tylko softy, poza posiłkami bezpłatna była jedynie woda. W Y % płatne. Personel 4Y też bez szału, wyraźnie znudzony pracą i dużo mniej przyjazny niż w LX czy 4Z. Przy odprawie online w 4Y nie było możliwości zmiany przydzielonych nam z automatu miejsc (ale na lotnisku nie było z tym problemu)..
Subiektywnie oceniając, mając na uwadze zapłaconą cenę nie mam prawa na nic narzekać, jednak jakbym miał płacić normalną stawkę za te loty to zdecydowanie unikałbym 4Y.

Na miejscu:
Wiza KAZA okazała się jedynym słusznym wyborem – w trakcie trzydniowego pobytu dwukrotnie przekraczaliśmy granicę Zambii, raz Botswany. Każdy inny rodzaj wizy naraziłby nas na dodatkowe koszty.

Przejazdy: taksówka z lotniska do miasta Victoria Falls to wydatek 30 USD (stała cena). Przejazdy po mieście i do granicy ZIM/ZAM 5-10 USD, w zależności od trasy. Cenę najlepiej uzgodnić przed jazdą. Przejazd od granicy do Livingstone to 10 USD.

Zdrowie: Jak na środek pory wilgotnej komarów było zaskakująco niewiele, ale i tak trochę nas pokąsały, pomimo używania repelentów. Co do cholery – wszyscy miejscowi z którymi rozmawiałem potwierdzali to co przed wyjazdem znalazłem w necie: w trakcie tej epidemii w regionie wodospadów nie odnotowano jeszcze ani jednego przypadku cholery. My przed wyjazdem uznaliśmy, że na trzydniowy pobyt wyłącznie w okolicach wodospadów nie będziemy się szczepić, w pełni świadomie decydując się na stołowanie się w lokalach typowo turystycznych (tak dla świętego spokoju) i związane z tym przepłacanie. Ja w każdym bądź razie nic nikomu nie doradzam – każdy decyduje za siebie.

Ceny: w sklepach i restauracjach po stronie Zimbabwe ceny podawane są wyłącznie w USD. W miejscowym sklepie (OK supermarket) kasjerzy wydają resztę w zaokrągleniu do pełnego dolara (zaokrąglenie wiadomo w którą stronę ;) ). Ceny w turystycznych restauracjach i barach w Victoria Falls: piwo lokalne 1-4 USD, butelka lokalnego wina 10-15 USD, przystawki 5-10 USD, dania główne 10-25 USD. Dużo taniej jest w Livingstone. W poleconej nam przez taksówkarza restauracji (Flavours) za 4 dania główne (2x krokodyl, mix grill i stek z polędwicy wołowej) i 12 lokalnych piw rachunek wyniósł łącznie 40 USD.

Jedzenie: raj dla mięsożerców :D. Wszędzie gdzie się stołowaliśmy dania mięsne były dobre lub bardzo dobre. Za to różnorodność ryb zaskakująco mała. Polecam choć raz wpaść do Lookout Cafe na śniadanie lub lunch – jest drogo, ale jedzenie dobre a widok warty miliona $. Jeśli chodzi o lokalne piwa, to próbowaliśmy kilku, i generalnie wszystkie były zaskakująco dobre. Z praktycznych wskazówek: jeżeli zdecydujecie się na kolację Boma (jesz ile chcesz + występy artystyczne i nauka grania, a raczej nap…nia na bębnach), warto przyjść na samym początku (tj. od 19) i zacząć od dań z rusztu (guziec, wołowina) póki nie są przepieczone. Pod koniec kolacji (po 21) były już wyschnięte na wiór. Poza daniami z grilla spory wybór różnych innych dań mięsnych (m.in. świetne steki/gulasze z impali i kudu), dodatków (sadza, ryż, ziemniaki), bar sałatkowy, owoce i desery. Cena za wejście: 50 USD/os., napoje dodatkowo płatne.

Wodospady: więcej do podziwiania jest oczywiście po stronie Zimbabwe, ale zdecydowanie warto zobaczyć również stronę zambijską, z zejściem do Boiling Pot. Bilety: 50 USD po stronie ZIM, 20 USD ZAM. Warto zaopatrzyć się w pelerynę (my mieliśmy swoje, ale można też wypożyczyć na targu przed wejściem do parku).

Safari: zdecydowaliśmy się na całodniowe w Chobe (ląd + rzeka). Przy 4 osobach wynegocjowaliśmy cenę 135 USD za osobę, z lunchem, przejazdem w dwie strony z Victoria Falls i wliczonym biletem do parku. W części lądowej dołączyły do nas 2 inne osoby, na wodzie byliśmy już tylko ze swoją grupą. Ze względu na sezon (pora wilgotna) jeśli chodzi o liczbę zwierząt szału nie było (przez dużą dostępność wody i pożywienia zwierzęta nie muszą chodzić nad rzekę), ale udało się zobaczyć pojedyncze słonie, lwy i kudu, trochę bawołów i hipopotamów, bardzo dużo impali. Na safari rzecznym z kolei sporo krokodyli, bawołów i hipopotamów, w tym kilka razy z naprawdę bliska.

Last but not least: Warto mieć na uwadze, że w całym Zimbabwe nie działa revolut. Za to w Zambii płaciliśmy nim bez problemu.
@tom971, dzięki za znalezisko!
 Profil Relacje PM off
23 ludzi lubi ten post.
19 ludzi uważa post za pomocny.

#424 PostWysłany: 24 Sty 2024 18:46 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Jeszcze chciałbym dopytać w tym wątku o rodzaj wizy.

Do Zambii i Botswany nie potrzebujemy wiz.
Zatem jeżeli Zimbabwe traktujemy tylko jako miejsce dokąd przylatujemy i wylatujemy to nie wystarczy 2-krotna wiza za 45 USD ?
KAZA kosztuje 55 USD.

I jeszcze jedno pytanko @polansze - nie nocowaliście w Botswanie i wyjazdy na safari były jednodniowe z Livingstone ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#425 PostWysłany: 24 Sty 2024 18:59 

niebieski
Do Botswany od prawie zawsze, ale do Zambii już znieśli? Wątpię. Ostatnio tylko znieśli dla Angoli w pobliżu.
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 24 Sty 2024 19:18 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Do Zambi też nie trzeba wizy.

#427 PostWysłany: 24 Sty 2024 19:23 

niebieski
Jakie jest źródło tej informacji? Bo wszelkie serwisy wizowe nadal o niej trąbią, jakby nic się nie zmieniło;)
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 24 Sty 2024 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
https://www.gov.pl/web/rpa/zambia-idp

Cytuj:
Czy trzeba wyrobić wizę?
Nie, obywatele polscy są zwolnieni z obowiązku posiadania wizy.
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#429 PostWysłany: 24 Sty 2024 19:44 

niebieski
OKI, sam znalazłem na stronie rządowej, dla mnie nowość, bo ostatnio mnie "charge"-owali 50 USD.

Serwisy wizowe nadal pompują kasę na tych, co nie wiedzą.
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 24 Sty 2024 20:08 

Tomo14 napisał(a):
KAZA kosztuje 55 USD.

I jeszcze jedno pytanko @polansze - nie nocowaliście w Botswanie i wyjazdy na safari były jednodniowe z Livingstone ?

KAZA kosztowała nas 50 USD. Myśle ze dla 5 USD chyba nie warto kombinować, zwłaszcza jeśli planujesz dłuższy niż 2-3 dniowy pobyt w okolicy. KAZA daje duża elastyczność, z której ja wolałbym nie rezygnować.
Nocowaliśmy tylko w Zimbabwe, do Zambii i Botswany robiliśmy day tripy.

Ostatnio edytowany przez polansze, 24 Sty 2024 20:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#431 PostWysłany: 24 Sty 2024 20:20 

niebieski
Tak, wtedy KAZA działa. Jeśli nie nocujesz w Botswanie lub Zambii to jest ok. Natomiast jeśli poza Zimbabwe ktoś spędzi noc to niestety trzeba kupić kolejną wizę na wjeździe. Jest to pewna pułapka.
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#432 PostWysłany: 24 Sty 2024 21:50 
Awatar użytkownika

złoty
my płacilismy po 45 $ za wizę dwukrotnego wjazdu do Zimbabwe, przed płatnością stał gość i pytał co chcemy i od razu na kwitku wpisywał o jaki rodzaj wizy będziemy aplikowali,
w Zambii byliśmy w zeszłym roku i wiz oczywiście nie było, podobnie jak w Botswanie, więc lepiej usnąć ten wprowadzający w błąd wpis
 Profil Relacje PM off  

#433 PostWysłany: 24 Sty 2024 22:26 

niebieski
@kostek966 Mój? Oczywiście że nie potrzeba wizy do Zambii i Botswany, ale jeśli wracasz do Zimbabwe to już tak. Wiza dwukrotna jest ok, ja pisałem o KAZA, pewnie wiesz o tej wizie więc nie muszę opisywać. Trzeba wiedzieć jaką wizę potrzebujesz i jak działa, bo nie zawsze KAZA jest potrzebna a tę nagminnie wciskają (większość osób w kolejce jak widziałem miała na formularzu dopisaną długopisem literkę K właśnie przez tego gościa).

Napiszę jak było w zeszłym roku. Są wizy jednokrotne, dwukrotne i KAZA, teoretycznie wielokrotna z różnymi państwami, ale dla nas (obywateli PL) ma mały sens bo potrzebujemy jej tylko na wjazd (i ewentualnie powrót) do Zimbabwe. Jeśli ktoś spędzi noc poza Zimbabwe nie wpuszczą na tę wizę ponownie do tego kraju, trzeba kupować nową.
 Profil Relacje PM off
paweł p uważa post za pomocny.

#434 PostWysłany: 24 Sty 2024 22:38 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
To ja jeszcze podrążę różnicę między 2-krotną wizą a KAZA.

Kilkukrotnie było tutaj powtarzane, że jeżeli KAZA to 1-dniowe wycieczki do Botswany.

Czy KAZA nie pozwala na pozostanie dłużej niż 1 dzień (bez noclegu) w Botswanie ?

Chciałem spędzić 2-3 noce w Zambii i 2-3 noce w Botswanie, a w Zimbabwe tylko przylecieć i wylecieć.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 24 Sty 2024 22:50 

niebieski
Dokładnie tak, KAZA nie pozwala na pozostanie dłużej niż 1 dzień. To jest ten trik. Przy czym trochę inne zasady są np. dla obywateli USA, itp, ale tego już nie zgłębiałem. Gdybyś szukał info to zwróć na to uwagę, tylko sugeruję.
 Profil Relacje PM off

#436 PostWysłany: 24 Sty 2024 23:52 
Awatar użytkownika

złoty
@j_a, oczywiście że nie Twój wpis miałem na myśli, tylko ten o wizie do Zambii,
@Tomo14, właśnie o takim przypadku pisałem, po przylocie pojechaliśmy na 3 dni do Zambii, z Zambii do Botswany na 2 dni i jeszcze 1 dzień na powrocie w Zambii i powrót do Zimbabwe, kupiliśmy wizę 2 krotnego wjazdu do Zimbabwe za 45$
Jeszcze co do ceny safari w Chobe, z vf 135$ na osobę z dojazdem ale 2 tury jeden dzień, u nas w kasane wyszło po 275 zł za osobę za 3 tury, 1x woda i 2x Jeep, 2 dni, wydaje się że chyba bardziej opłacalne, oczywiście trzeba doliczyć dojazd w naszym przypadku z Livingstone, który jest droższy ze względu na opłatę za nowy most

Ostatnio edytowany przez kostek966, 25 Sty 2024 14:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#437 PostWysłany: 25 Sty 2024 09:36 

Tak, Chobe zdecydowanie bardziej opłaca się brać z Kasane. 275 zł wydaje się genialną ceną.
Niestety, przy naszym ledwo 3-dniowym pobycie chęć zaoszczędzenia czasu, a do pewnego stopnia także lenistwo wzięły górę i wybraliśmy opcję mało budżetową.
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 26 Sty 2024 09:17 

Loty: 129
Kilometry: 256 939
Czy ktoś z Was ćwiczył ten deal z dzieciakami? Mam zaplanowane loty na wrzesień z 5 latkami. Po kolejnych zmianach w rezerwacji zastanawiam się czy nie przerzucić tego na kolejny rok np. sierpień 2025.Myślę o ryzyku chorób ale też o tym czy na miejscu damy radę zrobić jakieś safari? Żeby nie było dzieciaki są zaprawione w bojach i nie obawiam się jak zniosą podróż etc. już wiele razy latały na drugi koniec świata Azja południowo-wschodnia, Kariby, Stany ale Afryka to Afryka.
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 26 Sty 2024 09:59 

srebrny
@dkowa ale nad czym się zastanawiasz? Za rok będzie mniejsze ryzyko chorób? O tym trzeba było raczej myśleć przed zakupem biletów.

Safari jest do zrobienia z takimi dziećmi. Jak są zaprawione, to dadzą radę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#440 PostWysłany: 26 Sty 2024 10:17 

Loty: 129
Kilometry: 256 939
Dzięki za info. Ryzyko jest zawsze, nawet jak się wstaje z łóżka. Zastanawiam się bo z uwagi na zmiany w rezerwacji mogę elastycznie zarządzić tymi biletami. Za rok choroby też będą ale i dzieciaki będą większe. Co więcej z dużym prawdopodobieństwem loty będą zmieniane i będę mógł to rolować dalej, mam bilety LH które roluje 3 rok. Inna kwestia to czy to ryzyko chorób nie zmienia się na przestrzeni roku pora sucha vs. mokra.
Ale pytałem przede wszystkim o to czy jest ktoś w praktyce leciał z dzieciakami? I jakie ma doświadczenia? Wbrew pozorom podróże z dziećmi trochę się różnią od swobodnego podróżowania z plecakiem - i tu nie oceniam na plus czy minus, są po prostu inne.
Info o safari bardzo cenne, bo jakby było tak że dzieciaki nie mogą z tego skorzystać to tez inaczej bym wszystko planował.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości