Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
tutaj piszemy tylko o umawianiu się, wartościowe posty proszę umieszczać w tematach do tego przeznaczonych.

Kto z kim i jak leci

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna
Autor Wiadomość
#441 PostWysłany: 26 Sty 2024 11:00 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Nie wiem jak jest tam ale np w Krugerze minimalny wiek na safari (drive) z dzieckiem to 6 lat, bush walk - 12 lat. Self drive bez limitu.
trocha lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥 Zobacz Park Narodowy Krugera 🦒🐘 Tanie loty do RPA od 1756 PLN 🔥
Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
#442 PostWysłany: 26 Sty 2024 18:12 

niebieski
@dkowa Sprawdź konkretny park i jego politykę dotyczącą dzieci. Pamiętam że np. do Etoshy wpuszczają dzieci powyżej 10 roku życia. W Chobe nie pamiętam takiej informacji. Każdy park ma swoją politykę i zasady, dotyczące np. wysiadania z auta. Warto generalnie przemyśleć sprawę, safari to nie zoo.

Ps. Na szybko w cenniku Chobe mamy dzieci (8-17 lat) musisz sprawdzić jak to rozumieją
https://chobenationalpark.co.za/chobe-n ... formation/
 Profil Relacje PM off
dkowa uważa post za pomocny.

#443 PostWysłany: 26 Sty 2024 21:49 
Awatar użytkownika

Loty: 970
Kilometry: 2 125 130
HON fly4free
Ja byłem w Namibii i w Etosha z 6 latkiem. VFA jeszcze przede mną ale to raczej takie miejsce gdzie można pojechać z 5-latkami.
oskiboski lubi ten post.

#444 PostWysłany: 26 Sty 2024 23:27 

niebieski
W filmie Blood Diamond było takie powiedzenie- TIA, czyli "This Is Africa". To wiele kwestii tam na miejscu tłumaczy i rozwiązuje, np. info na bramie może być różnie traktowane ;) . Faktem jest że ja osobiście nie przypominam sobie, żebym widział w Etoshy małe dzieci w jakimś aucie, ale raptem jeździłem tam w sumie tylko kilka dni i nie wszystko pewnie widziałem.
 Profil Relacje PM off

#445 PostWysłany: 27 Sty 2024 10:01 

Loty: 129
Kilometry: 256 939
Serdeczne dzięki za podpowiedzi! Chyba jednak jeszcze z rok się wstrzymam z tym wyjazdem, uwolni się trochę czasu na wyjazdy w inne rejony :)
 Profil Relacje PM off  

#446 PostWysłany: 27 Sty 2024 10:14 

niebieski
Wg mnie jednym z problemów Afryki jest niestabilność polityczna - ciągle przewroty wojskowe - więc trzeba korzystać póki spokój w miarę w danym kraju, bo kto wie co będzie za rok

https://www.instagram.com/without_a_guide/
 Profil Relacje PM off  

#447 PostWysłany: 27 Sty 2024 10:36 

niebieski
To uogólnienie jest tak duże, że w zasadzie jest przekłamaniem. Rejon, o którym tu piszemy jest obecnie całkiem spokojny, a takiej Zambii to niejeden kraj mógłby pozazdrościć stabilności politycznej (choć niekoniecznie poziomu życia czy bezpieczeństwa). Victoria F. to jest kura znosząca złote jajka więc o ten rejon bardzo dbają.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#448 PostWysłany: 27 Sty 2024 11:25 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 996 247
platynowy
Tak, to stwierdzenie głównie świadczy o kierowaniu się utartymi, fałszywymi stereotypami.

Pierd w zasadzie, niegodny zamieszczania na forum podróżniczym

To samo zdanie można powiedzieć o każdym kraju świata w obecnej rzeczywistości. Co więcej Polska jest prawdopodobnie bardziej zagrożona niż wspomniany region
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#449 PostWysłany: 27 Sty 2024 13:41 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
@Soulfly

Zapomniałeś dodać o zagrożeniu ze strony wszechobecnych w Afryce ludożerców.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#450 PostWysłany: 27 Sty 2024 16:14 
Awatar użytkownika

złoty
Już o tym pisałem, ale ponieważ nikomu nie chce się czytać z 2 stron wstecz, a jeden post zniknął, pewnie przeniesiony do odpowiedniego działu, gdzie też nikt nie zagląda, to powiem jeszcze raz,
Byłem co prawda tylko w 13 krajach afrykańskich więc nie za dużo, ale Zambia po prostu mnie zszokowała swoją przyjaznością, dostępnością i bezpieczeństwem, z hotelu na uboczu szliśmy wieczorem po nieoświetlonych ulicach, jeździliśmy atutami jak ktoś pytał czy potrzebujemy transportu i nie zawsze taxi ale prywatnymi też i nigdy nie poczuliśmy, że coś się może złego zdarzyć, podobnie było w Botswanie ale tam kategorycznie tego nie potwierdzę bo byliśmy na małym obszarze i krótko tylko 2 dni.
Jeszcze dla przykładu z cenami, na ulicy można się targować ale ceny od zwykłego magnesu przez inne rękodzieło były na starcie normalne w przeciwieństwie do np Zanzibaru gdzie ceny chińskich magnesów były kosmiczne
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#451 PostWysłany: 28 Sty 2024 14:53 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
niebieski
@kostek966

Botswana jest jak najbardziej bezpieczna, w listopadzie 2022 zrobiłem trasę z Gaborone, przez Francistown do Kasane i potem do Maun (powrót przez Orapę do Gaborone) i największym zagrożeniem były pasące się przy drogach krowy i kozy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#452 PostWysłany: 28 Sty 2024 19:46 
Awatar użytkownika

złoty
Byłem tylko w kasane i było bezpiecznie, nawet chodzące swobodnie razory wydawały się przyjazne, widziałem je kilka razy, w tym raz w hotelu, byliśmy na śniadanio lunchu, był w ogrodzie taki mały basen, przebiegały tam mangusty i mama razor z młodymi, jedno młode chciało się schłodzić i wskoczyło do basenu, ale nie mogło z niego wyjść, ludzie trochę się bali reakcji mamy, w końcu znalazł się gość, który chwycił małego prosiaka i wyciągnął z wody, maciora nie reagowała w obronie małego, więc tutaj też nie było niebezpiecznie
 Profil Relacje PM off  

#453 PostWysłany: 05 Lut 2024 12:51 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Nie wiem, na ile rozpiska kto kiedy leci jest aktualna, ale widzę kilka osób w podobnym terminie (22-2X lutego). Relacje od forumowiczów spływają, więc trochę zacząłem badać temat zmiany planów, głównie noclegowych.

Próbowałem znaleźć coś w Kasane, aby dostać się tam od razu po przylocie lub dzień później i ... kicha. Wszystko praktycznie wyprzedane w normalnym zakresie cenowym. Nie dawało mi to jednak spokoju, ponieważ nawet na weekend wcześniej dostępność jest sporo większa. No i okazało się, że 24 lutego jest Kazungula Bridge Marathon stąd noclegi są praktycznie wyczyszczone zwłaszcza noc 23-24. Dokładnych tras nie mogę znaleźć, ale widzę, że minimum jeden dystans zawiera tytułowy most. Po Chobe raczej nie będą biegać, ale może być tam spory chaos i utrudniony przejazd przez most graniczny, więc uczulam, aby wziąć to ewentualnie pod uwagę przy organizacji wycieczek z Victoria Falls/Livingstone.

I przy okazji pytanie do tych, którzy już byli i może się orientowali - czy godzina rejsu po rzece Kuando jest bardzo elastyczna czy robią to w jakichś blokach poranny/popołudniowy?
kostek966 lubi ten post.

#454 PostWysłany: 07 Lut 2024 14:01 

niebieski
Chciałem sobie wykupić bagaż rejestrowany na powrót z VFA, a powrót mam przez JNB, to na infolinii Lufy powiedzieli ze mogę wykupić u nich jedynie odcinek JNB - CPH za 280 zł, ale odcinek VFA-JNB to już musiałbym osobno w Airlink bo nimi lecę. Ktoś kupował taki bagaż w Airlink?

Choć wg strony Airlink w każdej taryfie jest zawarty bagaż rejestrowany 20kg, czyli teoretycznie na tym odcinku nie musiałbym wykupywać

Profil Relacje PM off  

#455 PostWysłany: 07 Lut 2024 14:26 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mam pytania -
1. Czy na wodospadach po obu stronach można gdzieś zostawić plecak?
2. Czy z wodospadów po stronie zambijskiej łatwo znaleźć taxi do granicy z Botswaną, czy trzeba przez Livingstone?
3. Czy granica z Botswaną jest otwarta do późna/całodobowo?
4. Czy ktoś może wrzucić jakąś mapkę rejsu w Kasane? Tak poglądowo.
5. Czy ktoś organizuje coś na namibijską stronę czy tylko Chobe/rejs?
2 ludzi lubi ten post.

#456 PostWysłany: 07 Lut 2024 14:46 
Awatar użytkownika

niebieski
4) @kostek966 wrzucał, pewnie wpadła do innego tematu. Odszukamy
EDYTA: To chyba to https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=1669867#p1669867

3) Nie jest. Na 95% do godziny 20. Widziałem nawet takie zdjęcie z necie z tablicą. Jeszcze pytanie o której granicy mówisz: ZIM - BOT czy ZAM-BOT :)
cart lubi ten post.
cart uważa post za pomocny.

#457 PostWysłany: 07 Lut 2024 14:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@Tom K z Zambią, bo tym taxi z wodospadów/Livingstone

#458 PostWysłany: 07 Lut 2024 15:15 
Awatar użytkownika

niebieski
To (prawdopodobnie) też do 20. Sprawdzam namiętnie w różnych źródłach :)

#459 PostWysłany: 08 Lut 2024 11:18 

niebieski
Dostałem odpowiedź na temat bagażu Airlink

Kindly  note that your ticket does not have any baggage allowance therefore you will need to purchase the excess baggage. Please see below the cost for 20kg on the 4z Airlink flight to Victoria falls and back.

Wycenili to na 3274 rand

Profil Relacje PM off  

#460 PostWysłany: 08 Lut 2024 22:10 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
Czy ktoś organizował parodniowe safari w Botswanie na własną rękę? Czy korzystaliście z pośredników, którzy zarezerwowali Wam wjazd do parku i kempingi?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 542 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość