Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 19 Kwi 2022 12:27 
Awatar użytkownika

Loty: 185
Kilometry: 439 459
październik/listopad na Hawaje jest okej, podczas mojego RTW właśnie wtedy siedziałem 5 dni na Oahu, w Australii tez jest spoko pogoda, zastanów się czy jest sens tracić mile na połączenie MEL/SYD - Hawaje, jest masa połączeń (low costów)
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#82 PostWysłany: 19 Kwi 2022 13:05 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
Wpadłem na pomysł by 2x w jednej podróży powitać Nowy Rok.
Szukam ręcznie po skyscannerze ale nie mogę wyszukać lotów ktore startowałyby po północy z azji/australii i lądowałyby w usa lub am płd
Ktoś coś kojarzy? Wszystko co widzę wylatuje popołudniu i przylatuje rano, czyli drugi NYE byłby w powietrzu

Załączniki:
akl-ppt.jpg
akl-ppt.jpg [ 17.39 KiB | Obejrzany 5192 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#83 PostWysłany: 20 Kwi 2022 02:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Z Chin na bank jest bo mowia o tym w tv co rok. Latam lata AKL-SCL
benedetti lubi ten post.

#84 PostWysłany: 20 Kwi 2022 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
@marcin.krakow ciekawe-przeloty-z-flightradar24-com,18,81700&p=1494834#p1494834
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

Temat postu: Around the world
#85 PostWysłany: 28 Sie 2023 19:06 

Dokąd
  • Nowa zelandia -> Australia -> Polinezja Francuska -> Peru -> Islandia -> Warszawa

Data wylotu
  • 16.02.2024

Data powrotu
  • 18.05.2024

Długość pobytu
  • 90/100 dni

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Liczba pasażerów
  • 2

Sam znalazłem
  • Szukałem same pojedyńcze loty

Dodatkowe informacje
  • Cześć,
    mam pytanie, ponieważ razem z Partnerką planujemy od połowy lutego 2024 do końca maja 2024 zrobić wycieczkę do okoła świata lecą z Europy do Nowej Zelandii -> Australii -> Polinezji Francuskiej -> Peru -> Islandii, opcja druga to Nowa Zelandia -> Australia -> Japonia -> Peru -> Europa.

No i teraz rodzi się pytanie jak to zgrać najlepiej w temacie biletów. Zakładamy, że potrzebujemy bagaż rejestrowy i bierzemy pod uwagę, że dolatujemy do Nowej Zelandii i potem z niej będziemy lecieć dalej na Polinezję czy też Japonię, ale lot wewnętrzny np do Australii czy wewnętrzne w ramach Ameryki Południowej wykonujemy na osobnych biletach.

Macie jakiś pomysł jak to najlepiej zorganizować i w jaki sposób podejść do takich rezerwacji?

Ps. kierunek musi być taki jak podałem i czas również. Dzięki z góry za wszelkie sugestie/pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Around the world
#86 PostWysłany: 28 Sie 2023 19:11 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
@sarevok123 Jakbym miał coś na ten temat tak ogólnikowo napisać, to:
1. Ja już się nauczyłem, że niezależnie od długości wyjazdu (nie biorę pod uwagę sytuacji, gdy potrzebny jest jakiś specjalistyczny sprzęt) najwygodniej jest latać z kabinówką i plecakiem i to każdemu polecam, trzeba tylko uwierzyć, że się da. ;) A jest to duże ułatwienie.
2. Co do biletów, to po prostu kupować jak są w odpowiedniej cenie, byle z marginesem bezpieczeństwa przynajmniej 1-2 dni w zależności od częstotliwości połączeń w danym rejonie. Przy tego typu wyjazdach, jeśli nie planujemy krótkich przesiadek, to ilość odcinków na jednym bilecie IMHO nie ma znaczenia, a wręcz może być wadą. W razie "no show" przepada reszta. Dlatego ważniejsze są marginesy.
3. Zacznij od biletów na przekroczenie Pacyfiku, bo Japonia -> Peru czy Polinezja -> Peru brzmi ciekawie. ;) Choć podobno mają w nieodległej przyszłości wrócić loty PPT-IPC. Tu masz znakomity wątek w temacie: loty-ow-przez-pacyfik,1551,110311
Poza tym w tym samym dziale znajdziesz setki postów z przykładami jak to RTW można zrobić.
Post do przeniesienia: rtw-dookola-swiata-jak-planowac,15,126584
AFC lubi ten post.

#87 PostWysłany: 28 Sie 2023 19:51 
Awatar użytkownika

złoty
No ten odcinek Peru Islandia wygląda najciekawiej !?, a co do kupna biletów to akurat będę wracał z rtw w drugiej połowie lutego i mam już kupione bilety od pół roku po za jedną częścią bo nie mogę się zdecydować gdzie pojechać, więc wydaje mi się że to trochę późno na kupno, chyba że last minute, jesienią na luty może da się coś znaleźć jeszcze w przyzwoitej cenie ale skompletować całość wg życzenia będzie bardzo trudno
 Profil Relacje PM off
benedetti lubi ten post.

Temat postu: Re: Around the world
#88 PostWysłany: 28 Sie 2023 20:10 

benedetti napisał(a):
1. Ja już się nauczyłem, że niezależnie od długości wyjazdu (nie biorę pod uwagę sytuacji, gdy potrzebny jest jakiś specjalistyczny sprzęt) najwygodniej jest latać z kabinówką i plecakiem i to każdemu polecam, trzeba tylko uwierzyć, że się da. ;) A jest to duże ułatwienie.
2. Co do biletów, to po prostu kupować jak są w odpowiedniej cenie, byle z marginesem bezpieczeństwa przynajmniej 1-2 dni w zależności od częstotliwości połączeń w danym rejonie. Przy tego typu wyjazdach, jeśli nie planujemy krótkich przesiadek, to ilość odcinków na jednym bilecie IMHO nie ma znaczenia, a wręcz może być wadą. W razie "no show" przepada reszta. Dlatego ważniejsze są marginesy.
3. Zacznij od biletów na przekroczenie Pacyfiku, bo Japonia -> Peru czy Polinezja -> Peru brzmi ciekawie. ;) Choć podobno mają w nieodległej przyszłości wrócić loty PPT-IPC. Tu masz znakomity wątek w temacie: loty-ow-przez-pacyfik,1551,110311
Poza tym w tym samym dziale znajdziesz setki postów z przykładami jak to RTW można zrobić.

Dzięki za podpowiedzi. No własnie widzę, że przelecenie przez Pacyfik to kwoto jest jakimś armagedonem :D Obojetnie czy Polinezja, Japonia, Hawaje. To jest masakra. No i z tego co widzę, to chyba i tak muszę zahaczyć o któreś lotnisko USA, żeby polecieć do Ameryki południowej.
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 28 Sie 2023 20:11 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Polecam wątek na forum trochę ułatwiający te sprawy:
loty-ow-przez-pacyfik,1551,110311
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 29 Sie 2023 03:49 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
sarevok123 napisał(a):
benedetti napisał(a):

Dzięki za podpowiedzi. No własnie widzę, że przelecenie przez Pacyfik to kwoto jest jakimś armagedonem :D Obojetnie czy Polinezja, Japonia, Hawaje. To jest masakra. No i z tego co widzę, to chyba i tak muszę zahaczyć o któreś lotnisko USA, żeby polecieć do Ameryki południowej.
@sarevok SYD-AKL-SCL latam :)

#91 PostWysłany: 29 Sie 2023 09:47 

oskiboski napisał(a):
@sarevok SYD-AKL-SCL latam :)

No tak właśnie widzę, że to chyba najlepsze rozwiązanie. Trochę nas kusi Polinezja, bo będzie po jakiś 50 dniach bardzo intensywnego zwiedzania NZ i Aus. No i chcielibyśmy sobie zrobić jakąś przerwę na kilka dni i ta Polinezja się wydawała perfekcyjna, ale cholera żeby potem dolecieć do Limy albo Santiago, to cofanie do AKL albo przez LAX :D. To nie jestem pewien czy ona jest warta spędzenia z 20h+ w samolocie :D jak i tak byśmy tam byli z 3-4 dni.
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 16 Gru 2023 15:55 

Siema.

po a) sorry za brak polskich znakow, ale na tym kompie nie mam polskiej wersji i nie moge nic doinstalowywac.

po b) pierwszy raz odwiedzam Wasze forum, i mam worek pytan.
bede wdzieczny za wskazowki

1) dzis moje 40te urodziny, to nie czas imprezy do rana a raczej depresji alkoholowej. Ale i tez postanowien.
i tak na pierwszy strzal padl pomysl na wycieczke dookola swiata. niestety samotna, zanim pojawily sie dzieci to z zona zwiedzilismy czesc swiata, teraz od 7 lat latamy na kanary lub do grecji, a moja mapa na ktorej kolekcjonuje kraje swiata kurzy sie w piwnicy ;(
Razem z zona nie mamy mozliwosci wiec w pojedynke bedziemy probowac.
Uwielbiam ludzi ale mam mega problem z rozpoczeciem znajomosci stad moje podroze z reguly sa samotne, wiec punkt 1 to zapytanie czy ktos jak ja planuje fajna przygode i szuka towazystwa. (plec nie ma znaczenia, ale nie szukam zadnych romansow ;) tylko fajny czas podczas odkrywania swiata)

2) teraz pytam o konkrety. cena
czytalem ze wydajecie jakies 3 - 4 tys zl na bilety. brzmi to jakos extremalnie malo.
ile powinienem wydac na przykladowa trase (sorry nie znam waszych skrotow lotnikowych i bierze mi mega duzo czasu na rozszyfrowanie waszych ALK - LAX itp wiec pisze miastami
Start
Stockholm - New Delhi - Tokyo - Alaska (lub Toronto) - Hawana - (tu jakas kombinacja krajow ameryki pol. np Ekwador, Chile, Argentyna, Brazylia) - no i niewiem czy w drodze powrotnej nie zahaczyc o cos w afryke (np PRA)
Jaka cena byla by atrkacyjna za taka trase?
termin? niewiem, moze luty 2024 lub marzec moze kwiecien
czas? tez nie wiem max 1 miesiac.
bagaz? plecak starczy (taki maly) co bede potrzebowal wiecej to kupie na miejscu

3) mile &miles - o co dokladnie chodzi? piszecie o tym ale nie bardzo rozumiem jakie kozysci i jakie ograniczenia? czy jak nigdy z tego nie kozystalem to oplaca sie teraz o tym myslec

4)mozecie poleciec jakies najbardziej wartosciowe linki- strony co pomoga mi wyszukiwac loty.
szukac pojedynczych lotow czy kozystac ze stron oferujacych loty tego typu?
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 16 Gru 2023 16:15 

platynowy
Mój plan dla Ciebie.

1. Wytrzeźwiej.
2. Zainwestuj w słownik ortograficzny.
3. Przeczytaj wątki dotyczące RTW, które są dostępne na tym forum.

4) skyscanner.pl
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#94 PostWysłany: 04 Lut 2024 13:20 

niebieski
Planuję rtw na 12.24-01.25 czyli u nas pora zimowa. Wiadomo że święta i nowy rok to raczej nie są nigdzie niskie ceny, ale może ktoś ma jakieś rady jak to najbardziej ekonomicznie poskładać? Trasa uzależniona od dobrych cen na bilety ale na pewno azja i ameryka południowa, chcemy lecieć z jednym plecakiem (jak się uda to z "podręcznym"), +/-40 dni. Jakieś tipy od ludzi którzy robili podobną trasę - co warto zabrać, a czego nie warto taszczyć ;)? Wszelkie sugestie mile widziane
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 04 Lut 2024 14:36 
Awatar użytkownika

Loty: 545
Kilometry: 946 504
złoty
Przy cenach biletów, których należy się spodziewać w tym okresie to możesz nie brać nic i wszystko kupić na miejscu, parę koszulek i szczoteczka do zębów to będzie ‰ wydatków jakie Cię czekają.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#96 PostWysłany: 04 Lut 2024 15:19 

złoty
Najdroższy okres roku. Największe obłożenie. Najwięcej opóźnień i komplikacji. Gwarantowana utrata bagażu jeśli ma być rejestrowany.
Faktycznie przy tym wszystkim to warto nic nie brać i kupować nowe w każdym kolejnym mieście ;)

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#97 PostWysłany: 04 Lut 2024 16:44 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Planować jak najmniej przez kraje gdzie obchodzone jest Boże narodzenie.
Albo jednak przesunąć na termin od 6 stycznia.
Będzie taniej z biletami i hotelami.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 04 Lut 2024 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Potwierdzam:)
Nas mocno docisnęło to, że w USA po 6/12 robi się dużo drożej na loty gdziekolwiek, tak samo NZ/AU. Hawaje kosmos cenowy w okolicy Świąt.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 08 Lut 2024 11:57 

złoty
Proszę o wsparcie w zaplanowaniu RTW. Start 28 sierpnia i chciałbym się zamknąć we wrześniu.

28.08 Wylot do Singapuru
29-31.08 - Singapur
01-03.09 - Kuala Lumpur
04-08.09 - Phuket
9-11.09 - Bangkok
12-13.09 - Phnom Penh
14-16.09 - Ho Chi Minh
17-20.09 - Manila
21-25.09 - Sydney
26-30.09 - Auckland
31.09 - powrót przez stany do PL, jeszcze nie wiem czy/gdzie stop, ale to mniejsza

Co myślicie? Coś uciąć, z czegoś zrezygnować, gdzieś coś dodać?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 08 Lut 2024 11:58 

złoty
To tak bardziej podroz po Azji niz Rtw.
Po prostu chcesz wróć inna drogą

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 128 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości