Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 428 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 04 Gru 2023 21:06 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
@rob_sad napisz do FunchalEasyRentaCar, oni podstawiają auto na lotnisko i tam robisz z nimi formalności od ręki, będziesz zadowolony.

Skorzystałem w październiku i mogę również polecić tą wypożyczalnię. Zero formalności, auto podstawione pod lotnisko, nie sprawdzali nic przy oddawaniu auta. Kontakt przez WhatsApp bezproblemowy. Mieliśmy oddawać auto wieczorem, ale odwołali nasz lot i przez WA się dogadaliśmy na przedłużenie najmu na kolejne 12h i policzyli tylko za pół dnia.
goldziak. lubi ten post.
goldziak. uważa post za pomocny.

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#362 PostWysłany: 06 Gru 2023 21:10 

platynowy
Way2Madeira

Nie polecam!

Swoją siedzibę mają kilka kilometrów od lotniska. Po przybyciu na miejsce zaczyna się droga przez mękę, nagabywanie do wypożyczenia wyższej klasy, zakupu ubezpieczenia i dodatkowych usług. Pracownicy tej firmy nie znają słowa "nie". Koniec końców i tak doliczyli nam opłatę za wypożyczenie "poza godzinami pracy", zupełnie niezasadnie, bo w T&C tej opłaty nie było. Niestety mieliśmy do wyboru zapłacić 35e lub zrezygnować i zostać bez samochodu na wiosce w sporej odległości od lotniska.

Za hybrydową Pandę zablokowali 1500e + 120e za paliwo, na szczęście całość zwrócili. Kiedy zorientowałem się z jakiego typu firmą mam do czynienia przy pracowniku firmy zaznaczyłem każdy najmniejszy defekt i demonstracyjnie zrobiłem ze 100 zdjęć samochodu.

Przy zwrocie proszą o zostawienie paragonów za tankowanie na siedzeniu, samochód zostawia się na parkingu P7, a kluczyk umieszcza się w skrzynce z kodem (skrzynkę zawiesza się na zewnątrz samochodu i blokuje szybą).
ImageImageImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#363 PostWysłany: 10 Gru 2023 10:27 
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 434 889
srebrny
RentX

Z całego serca mogę polecić wypożyczalnie RentX.
Opinie na Google Maps ze średnią 4,9 na prawie 230 opinii i zasłużone w pełni.

Wybrałem auto Opel Corsa 100CV - Automat.
Rezerwacja założona w połowie 10/2023 z terminem na początek Grudnia.
Cena 38€ za dobę + 15€ za dobę pełne ubezpieczenie.
Przy rezerwacji podaje się numer karty ale nic nie ściągają ani nie blokują.
Dostajemy voucher na e-mail i tyle.

Po przylocie, dzwonimy na numer podany na stronie (+351 939 149 411) i po 5-10min przyjeżdża srebrny bus z fioletową naklejką RentX.

Łącznie z nami czekało 8 par. Do busa załadowano samych kierowców, a kobiety czekały przy lotnisku. Jak kierowca nas zawiózł do biura w Machico (5km) to wrócił się na lotnisko po drugie połówki i przywiózł do biura ;)

Przy biurze w Machico, duży wybór nowych aut. Dajemy ID+Prawko+numer z vouchera i czekamy na wydruk umowy, faktury i dostajemy kluczyki. Wszystko szybko i sprawnie.

Jako, że miałem pełne ubezpieczenie to na protokole „auto” gdzie zaznacza się szkody zostało przekreślone.

Można płacić kartą debetową, kredytową i gotówką (jeden obywatel „mocarstwa” za wschodniej granicy w ten sposób płacił.

Otrzymaliśmy auto zgodnie z tym co zarezerwowałem. Model z 2023, przebieg 21 000. Na wyposażeniu Xenony jak i system z AppleCar/AndroidCar (trzeba mieć swój kabelek i wpić w USB). Każdy otrzymuje auto, które świeżo co wyjechało z myjni + pełny bak paliwa (i tak też oddajemy).

Przejechane ponad 400km. Spalanie średnie na 100km - oj boli…12L/100km. Ukształtowanie terenu robi swoje. Paliwo po 1,57€

Zwrot wyglądał tak, że przekazujemy klucze. Pracownik, który nas odwozi sprawdza tylko stan paliwa i gotowe. Jako, że mieliśmy trochę czasu do wylotu to zaproponował nawet zostawienie bagaży w wypożyczalni, które później przywiózłby nam na lotnisko - miło.

Image

Także, polecam :)

Na początku była też przygoda z FunchalCarHire polecanego tutaj.

Rezerwacja założona w 05/2023 na Toyota Aygo 1.0 Automat - z odbiorem na lotnisku gdzie finalnie całość na 3 doby - 215€ (212€ w RentX na 4 doby)
Na kwotę 215€ wchodziło:
- Wynajem na 3 doby 66€ :O
- Transfer z lotniska 15€ (do biura oddalonego z lotniska o całe 2km…Auto Canhas Rent-a-Car).

Po przylocie otrzymuje telefon, że jak wyjdę przed terminal lotniska to mam dać znać. Zapytałem, czy RemtX - odpowiedź pracownika twierdząca.

Dzwonię - przyjeżdża małym autem, pytam czy „RentX” ponownie otrzymuje odpowiedź „of course”. No dobra to jedziemy. Po chwili jesteśmy w biurze. Ale coś mi tu nie gra. Wypisuje moje dane na formularzu gdzie jest nazwa i logo „Auto Canhas Rent-a-Car” i mówi że do zapłaty 185€ :O
I widzę daty 02-05/12/2023 (w RentX miałem 02-06/12/2023). Mówię do niego, że to nie jest RentX. Miałem rezerwację na te daty ale w FunchalCarHire gdzie w połowie 10/2023 rezygnowałem (wysłałem e-mail z numerem konta i dostałem zwrot przedpłaty 15% - 30€ następnego dnia).
Pokazałem mu to i zdziwiony - ok i odstawił na lotnisko za darmo.

Miałem otrzymać auto…Seat Arona :P w rezce był mały Aygo. Także, uważać jak się szuka małego auta.

Edit. Korekta
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#364 PostWysłany: 14 Gru 2023 21:32 

Martinuss napisał(a):

Na początku była też przygoda z FunchalCarHire polecanego tutaj.

Rezerwacja założona w 05/2023 na Toyota Aygo 1.0 Automat - z odbiorem na lotnisku gdzie finalnie całość na 3 doby - 215€ (212€ w RentX na 4 doby)
Na kwotę 215€ wchodziło:
- Wynajem na 3 doby 66€ :O
- Transfer z lotniska 15€ (do biura oddalonego z lotniska o całe 2km…Auto Canhas Rent-a-Car).
/cut/

W tym roku też miałem „przygodę” z FunchalCarHire.

Auto (lekko zdezelowana Panda) wypożyczone przez stronę, przyjechało pod hotel w San Vicente, okazało się że opony z tyłu prawie bez bieżnika i sprzęgło po przejściach, co zakomunikowałem dostawcy (Auto Canhas Rent-a-Car). I jeszcze podwiozłem go za Ponta do Sol, bo na autobus się spóźnił :D
Na drugi dzień przy zjeździe z lasu Fanal do Ribeira da Janela wyszło, że sprzęgło i hamulce zaraz powiedzą pass. Telefon do dostawcy, że takie akcje na zjazdach mnie nie interesują i chcę coś sprawnego. Trochę było marudzenia, ale OK, coś na to poradzimy. Skończyło się na wyprawie z Sao Vicente pod lotnisko (prawie 50 km) autem, które jechało na słowo honoru... Na miejscu komentarz, że jak chcę auto w lepszym stanie, to mam brać segment C i wyżej.

Także lepiej być ostrożnym.
 Profil Relacje PM off

#365 PostWysłany: 14 Gru 2023 21:44 
Awatar użytkownika

srebrny
@MKa11

Zastanawia mnie czy czasami „FunchalCarHire” to nie jest jakiś pośrednik…osoby, które wynajmowały tutaj auto przez tą stronkę mogłyby podzielić się z jakiej wypożyczalni dostawały auto? Na umowie była wypożyczalnia „Auto Canhas Rent-a-Car” czy loteria?
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 15 Gru 2023 09:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie pamiętam umowy ale na aucie od nich widniało z kolei naklejone "Madeira Car Hire". Za parę dni będę znowu na Maderze i mam nadzieję że nie będę żałował kolejnego wyboru tej firmy...
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#367 PostWysłany: 16 Gru 2023 00:18 

Martinuss napisał(a):
@MKa11

Zastanawia mnie czy czasami „FunchalCarHire” to nie jest jakiś pośrednik…osoby, które wynajmowały tutaj auto przez tą stronkę mogłyby podzielić się z jakiej wypożyczalni dostawały auto? Na umowie była wypożyczalnia „Auto Canhas Rent-a-Car” czy loteria?

Raczej wygląda to na pośrednika, ze strony www to nie wynika, ale ze sposobu działania raczej tak. Próbowałem znaleźć umowę, ale chyba gdzieś wsiąkła. Z informacji z e-maili też to nie wynika.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#368 PostWysłany: 03 Sty 2024 00:51 
Awatar użytkownika

Loty: 270
Kilometry: 469 030
niebieski
Orientuje się może ktoś czy w Centauro akceptują karty Revolut przy odbiorze auta?
Zapłaciłem całość z góry Revolutem za wynajem, a teraz widzę, że wymagają wykorzystania tej samej karty przy odbiorze samochodu. Opcja z pełnym ubezpieczeniem więc w grę wchodzi chyba tylko depozyt za paliwo.
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 03 Sty 2024 00:55 
Awatar użytkownika

srebrny
@rdw

I jak?
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 03 Sty 2024 01:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Tym razem mogę potwierdzić, że zawieziono mnie do Auto Canhas.
Samochód najtańszej klasy bez większych zastrzeżeń, drobne rysy i komunikat o spadku ciśnienia który z braku czasu ignorowałem.
To był mój drugi raz z tą wypożyczalnią i uczucia mam tym razem bardzo mieszane. Nie ze względu na auto, bo zawsze biorę najtańsze najmniejsze, ale ze względu na obsługę - ewidentnie niezadowoleni, że tak mało za tyle dni zapłaciłem i wplątali mnie w zbędną nerwową dyskusję co obejmuje ich rzekome "full insurance" a czego rzekomo nie i że ogólnie lepiej abym uważał na auto bo to bo tamto, podali tyle przykładów że uznałem że jakbym wziął w ogóle tańszą firmę bez tego niby full insurance to bym tylko kasę zaoszczędził.
A biorę w takich firmach auto tylko ze względu na styl życia - jeżdżę na tygodniowe wakacje po 9 razy w roku (nie dość że na co dzień jestem wieloletnim ekspatem który co parę lat zmienia kraje) i najzwyczajniej nie stać mnie na drogie profesjonalne wypożyczalnie 😆 albo jak kto woli szkoda mi kasy, którą inwestuję w co innego niż podróże, stąd te eksperymenty i bardzo różne wynikające z tego doświadczenia.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#371 PostWysłany: 05 Sty 2024 23:15 

niebieski
ja wypozyczalam w AutoCanhas w listopadzie bezposrednio i to ciekawe tez byl komunikat o braku cisnienia w oponach (mitsubichi w automacie za 360 EUR za 10 dni - najtaniej z tego co znalazlam z full insurance i 2 kierowcow), ale o ile nam powiedzieli ze to niby czujnik jest rabniety (czyli wiedzieli o problemie) to po sprawdzeniu na stacji cisnienie bylo 1,2 w tym jednym kole vs 2,2 w innych.
pozniej faktycznie czujnik sie uruchamial dosc dowolnie i kolo trzymalo po dopompowaniu, ale lepiej sprawdzic tym bardziej ze stacja jest na przeciwko wypozyczalni (a dlaczego sami nie sprawdzaja tego to zagadka).
Z dodatkowych minusow - obsluga wydania samochodu to prawie telenowela.
Z plusow, nie chcieli od nas zadnych doplat za zwrot samochodu przed otwarciem wypozyczalni - kazali tylko wjechac na lotnistkowy parking i zamknac kluczyki w samochodzie :)
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 05 Sty 2024 23:50 
Awatar użytkownika

srebrny
palomino napisał(a):
ja wypozyczalam w AutoCanhas
Z dodatkowych minusow - obsluga wydania samochodu to prawie telenowela.

Napisz coś więcej
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 05 Sty 2024 23:56 

niebieski
@Martinuss merytorycznie z umowa /kasa / rezerwacja nie bylo problemow, tylko strasznie sie to ciagnelo. Najpierw czekalismy dlugo ma shuttle bo ok 30 min, a pozniej drugie tyle spedzilismy w wypozyczalni mimo ze tlumow tam nie bylo.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#374 PostWysłany: 21 Sty 2024 18:32 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 353 255
złoty
Już wiele zostało tu napisane ale dodam i swoją cegiełkę.
Po pierwsze - polecam Europcar. Cena z pełnym ubezpieczniem wyszła podobna jak w tych tańszych wypożyczalniach a nie trzeba było tracć czasu na dojazdy do jakiegoś oddalonego biura.
Po drugie - ze względu na nieprzewidywalną pogodę nie polecam robienia przedpłaty. "Zaoszczędziłem" dzięki niej jakieś 3EUR a straciłem w efekcie 30. Z powodu burzy i wichury doleciałem na Maderę dobę po planowanym czasie. Przy odbieraniu auta wdałem się w dyskusję z przemiłym, swoją drogą, człowiekiem w biurze Europcar. Powiedział, że niestety nie ma żadnej możliwości zwrócić mi pieniędzy za ten niewykorzystany dzień. Gdybym płacił na miejscu to by się udało bez problemu ale niestety przy przedpłacie nic z tego. Dodał natomiast, że w zamian za to, że rezerwowałem bezpośrednio przez ich stronę doda mi do mojego już pełnego ubezpieczenia jeszcze assistance gratis i upgrade do lepszego auta żeby mi jakoś wynagrodzić ten stracony dzień.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#375 PostWysłany: 25 Sty 2024 13:06 

Loty: 255
Kilometry: 555 439
Mogę polecić wypożyczalnię "Centuaro"Nie wiem jak w sezonie ale w grudniu zapłaciłem ok 45 Euro za trzy doby.Wziąłem również ubezpieczenie ze strony pośrednika które wynosiło ok 11 Euro za dzień.Czyli za całość plus minus 78 Euro.Oczywiście w wypożyczalni zasugerowano mi ich własne ubezpieczenie w kwocie 45 Euro za dzień ale podziękowałem.Minusem tej odmowy jest wysoka blokada 1100 Euro na czas wynajmu.Dodatkowo zablokowano 60 Euro na poczet paliwa.Od strony technicznej odbiór busem z lotniska.Co około pół godziny podjeżdża oznaczony firmowo bus i zabiera klientów do biura które jest usytuowane nieopodal portu lotniczego.Sama procedura dokumentacji pobrania i zdania pojazdu bardzo szybka.Urocza brunetka natychmiast po zdaniu auta przekazała mi informację że kwoty na koncie zostały odblokowane.Rezerwowałem Fiata 500 lub podobne.Otrzymałem Forda Focusa w hybrydzie.Co do wysokości blokady to przed wypożyczeniem sprawdziłem i we wszystkich wypożyczalniach na Maderze kwoty te oscylują w przedziale 1100-1300 Euro.No i to skłoniło mnie do wzięcia dodatkowego ubezpieczenia na stronie pośrednika wypożyczalni.Sama jada po Maderze wyjątkowo nudna.Ogromna ilość tuneli zarówno wzdłuż wybrzeża jak i na interiorze psuje radość z jazdy i odkrywania tej pięknej bądź co bądź wyspy.Oczywiście w urocze miejsca które obierzemy sobie za cel dojedziemy bez problemów,jednakże trzeba się liczyć z tym że bardzo wiele widoków przepadnie kosztem jazdy w tunelach.Aczkolwiek samochód do eksploracji Madery uważam raczej za konieczny.
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 25 Sty 2024 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 353 255
złoty
lookaas napisał(a):
Sama jazda po Maderze wyjątkowo nudna.

No to byliśmy na różnych Maderach. Wystarczy nie wybierać głównych dróg i można się poczuć jak na torze gokartowym a przy okazji zachwycać widokami przy każdym zakręcie.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#377 PostWysłany: 25 Sty 2024 13:24 

złoty
@lookaas przepłaciłeś :D

nam teraz w styczniu za 3,5 doby wyszło 16,67€ w Centauro. Depozyt 1200€, oznaczony bus podjeżdża na przyloty co 15-30 minut. Też otrzymaliśmy Focusa.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 25 Sty 2024 14:15 

srebrny
xyrxis napisał(a):
Po pierwsze - polecam Europcar. Cena z pełnym ubezpieczniem wyszła podobna jak w tych tańszych wypożyczalniach a nie trzeba było tracć czasu na dojazdy do jakiegoś oddalonego biura.

Ja również polecam Europcar, ceny nie są wcale jakoś znacznie droższe przy ich częstych promocjach, a auto dostajemy i zdajemy na lotnisku, więc oprócz wygody jest to też pewna oszczędność czasu.

Natomiast nie polecam Funchal Car Hire, co prawda nie miałem okazji się przekonać jak u nich wygląda wypożyczenie i same auta, ale miałem wcześniej u nich zarezerwowany wynajem, który anulowałem po znalezieniu lepszej oferty w Europcar. Nie polecam, ponieważ na zwrot zaliczki czekalem ponad miesiąc, którą w końcu z łaską zwrócili po kilku ponagleniach.
 Profil Relacje PM off
flus lubi ten post.

#379 PostWysłany: 25 Sty 2024 20:36 
Awatar użytkownika

złoty
Ja też podczas ostatniego pobytu w styczniu brałem w Centauro (bezpośrednio) i jestem zadowolony, 69 EUR za 3 dni - była to najniższa cena z lotniska + full insurance bezpośrednio w firmie + wypożyczenie i zwrot o 23. Byłem zadowolony, Corsa z Apple CarPlay/Android Auto, przejechane 80K, było trochę czuć eksploatację w kierownicy, ale ogólnie stan techniczny dobry, profesjonalna obsługa. Mały minus, że wypożyczenie niby do 23, ale oddać musisz max. 22:40 żeby załapać się na shuffle oraz mały minus, że depozyt za paliwo pobierają i zwracają, a nie blokują, więc jak płacisz kartą w innej walucie, to tracisz. Duży plus natomiast za to, że miałem odwołany lot dzień wcześniej i bez problemu anulowano mi wypożyczenie ze zwrotem 100%. Nową rezerwację zrobiłem 2h przed faktycznym przybyciem na wyspę i nie było żadnego problemu, konieczności oczekiwania na potwierdzenie, itd. co też było spoko.

Podczas poprzedniej wizyty w listopadzie brałem w Bravacar i nie polecam. Biuro w jakimś brudnym garażu, próba pobrania depozytu znacznie wyższego niż w umowie (bookowane przez pośrednika) i namawianie na ubezpieczenie, na które finalnie się zdecydowałem, widząc jakie firma ma podejście do wyciągnięcia kasy od klienta. Samochód w przeciętnym stanie technicznym, sprzęgło łapało tak w górnych 20%.

Co do tunelów na Maderze, to po pięciu pobytach tam raczej nie za bardzo mogę się zgodzić. Tunele są błogosławieństwem dla komfortu podróżowania po wyspie (co podkreślają mieszkańcy), a jeśli chce się mieć widoki z poziomu fotela samochodu, to jest naprawdę mnóstwo dróg, które to umożliwiają.
 Profil Relacje PM off
xyrxis lubi ten post.

#380 PostWysłany: 25 Sty 2024 23:31 
Awatar użytkownika

srebrny
sranda napisał(a):
Natomiast nie polecam Funchal Car Hire, co prawda nie miałem okazji się przekonać jak u nich wygląda wypożyczenie i same auta, ale miałem wcześniej u nich zarezerwowany wynajem, który anulowałem po znalezieniu lepszej oferty w Europcar. Nie polecam, ponieważ na zwrot zaliczki czekalem ponad miesiąc, którą w końcu z łaską zwrócili po kilku ponagleniach.

No to długo czekałeś, Ja po informacji mejlowej, że chce anulować wysłałem odrazu im numer konta bankowego (IBAN) z danymi osobowymi i następnego dnia przelew miałem na koncie.

Zaliczkę opłacałem również przelewem bankowym (SEPA). Nie płaciłem przez PayPal.
 Profil Relacje PM off
sranda lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 428 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości