Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 19 Wrz 2023 22:34 
Awatar użytkownika

złoty
Miejscowi tragarze chodzą tam w klapkach, ale każdy może wybrać co mu pasuje, ja np lubię chodzić po górach w sandałach ale jak mam dłuższy trek to zakładam wysokie buty żeby kostki nie skręcić
 Profil Relacje PM off
jar188 lubi ten post.

Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎 Spróbuj porto w Porto 🍷🇵🇹 3-dniowy city break w Portugalii za 899 PLN ☀️😎
Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN
#82 PostWysłany: 25 Wrz 2023 11:23 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
Finalnie jednak kolejna zmiana i wyszło,że krótki Mardi trek do High Camp a jak czasowo i kondycyjnie wyjdzie dobrze to oczywiście trek do samego końca do MBC:
Odcinki założyłem lajtowe, z pokonywaniem wysokości o te 500m.
7.10 - sobota - przylot rano o 6:00. Lot do Pokhary ~11:00
8.10 niedziela - Pokhara załatwienie ACAP i jeepem do Pitam Deurali (2100m), czytałem,że jechali tak ludzie, ogarnąć tylko jeszcze skąd :)
9.10 poniedziałek - Pitam-Deurali (2100 m) - Forest Camp (2550 m) 4-5 hrs
10.10 wtorek - Forest Camp (2550 m) - Low Camp (2990 m) 3 hrs,
11.10 środa - Low Camp (2990 m) - High Camp (3580 m) 3 hrs,
12.10 czwartek - High Camp (3580 m) - Sidhing (1850 m) 6 hrs
13.10 piątek - jeep do Pokhary, lot do KTM
14.10 Dolna KTM
15.10 Dolina KTM
16.10 Wylot.

Pytanie, noclegi na 3 i 3,5tys, dobry śpiwór potrzebny czy zwykły +okrycie hotelowe styknie?
ACAP jest szansa załatwić gdzieś w sobotę ? Nawet jeżeli miałoby to kosztować drożej.
Z tego co czytałem TIMS nie jest potrzebny w tej chwili ?
 Profil Relacje PM off  

#83 PostWysłany: 25 Wrz 2023 13:22 
Awatar użytkownika

złoty
Październik jest ciepły, na 4k m nic nie potrzebowałem dodatkowo, natomiast na początku marca przyśnieżyło i na 3,6k wziąłem dodatkową kołdrę od hosta, sprawdź do której godziny jest czynny punkt w pokharze może jeszcze zdarzysz w sobotę, 3h na dzień to trochę mało, wynudzisz się po południu
 Profil Relacje PM off
jar188 lubi ten post.
jar188 uważa post za pomocny.

#84 PostWysłany: 25 Wrz 2023 13:42 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Czyli nie brałeś żadnego śpiwora tylko używałeś kocy, które były na noclegowniach?
Ja lecę w listopadzie na Annapurna Circuit i pomału zaczynam myśleć o ekwipunku
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 25 Wrz 2023 15:58 

Loty: 160
Kilometry: 345 326
HON fly4free
kostek966 napisał(a):
Październik jest ciepły, na 4k m nic nie potrzebowałem dodatkowo, natomiast na początku marca przyśnieżyło i na 3,6k wziąłem dodatkową kołdrę od hosta, sprawdź do której godziny jest czynny punkt w pokharze może jeszcze zdarzysz w sobotę, 3h na dzień to trochę mało, wynudzisz się po południu

No właśnie w sobotę jest ichniejsze wolne i zamknięte, dlatego mogę to załatwić dopiero w niedzielę. Gdzieś widziałem jakaś para jechała jeepem do Ghandruk na chekpoincie można było wszystko kupić ale nie wiem czy to jest reguła.
 Profil Relacje PM off  

#86 PostWysłany: 25 Wrz 2023 16:24 

Loty: 749
Kilometry: 1 296 957
srebrny
Darek M. napisał(a):
Czyli nie brałeś żadnego śpiwora tylko używałeś kocy, które były na noclegowniach?
Ja lecę w listopadzie na Annapurna Circuit i pomału zaczynam myśleć o ekwipunku
Byłem co prawda już parę ładnych lat temu w tym okresie ale nie wyobrażam sobie spać pod tymi kocami bez własnego spiworu. Oni nie piorą ich po każdym gościu.... No chyba,że nam się standard w Nepalu poprawil, choć nie sądzę
2 ludzi lubi ten post.

#87 PostWysłany: 25 Wrz 2023 18:53 
Awatar użytkownika

złoty
Oczywiście miałem swój śpiwór ale nie taki na -15, do pokhary dotarłem po zmroku, szybko znalazłem nocleg i rano kupiłem permity, a potem busem przez checkpoint do końcowej stacji, chociaż patrząc na drogę jaką pokonywał autobus miałem ochotę wysiąść i iść pieszo, ale oszczędność czasu zwyciężyła, potem jeszcze marsz, przed zmrokiem nocleg i następnego dnia ok poludnia byłem już w ghandruk, nocleg ok 17-18 na wysokości ok 2,9k m, dalsza część drogi do ABC już bez tych cholernych schodów i następny nocleg na 3,6k m, ale sypał śnieg, było zimno, a co gorsze mgła więc dalsza część wyprawy do d...
Też ostatni raz byłem przed pandemią ale wątpię w zmiany na lepsze, natomiast region langtang dostał dużą pomoc po trzęsieniu ziemi i tam były skromne ale jednak łazienki przy pokoju także standard dużo lepszy
 Profil Relacje PM off  

#88 PostWysłany: 12 Paź 2023 13:48 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
Tez sie balam :) Balam sie zimna i wysokosci, a finalnie bardzo bylam zadowolona. Wstalismy (chyba wszyscy) na wschod slonca, widoki fenomenalne! Nie zapomne tego do konca zycia. Dla mnie to byla taka wisienka na torcie tego treku. Bylo zimno, ale ja bylam dobrze przygotowana, mialam dobry spiwor, butelka (Nalgene) z goraca herbata do srodka. Gruba bielizna termiczna, kurtka, czapka i rekawiczki. Spalismy w 8 osob w miedzynarodowym towarzystwie - Tajlandia, Izrael, Hiszpania i Szwajcaria.
Jesli masz taka mozliwosc to bardzo goraca polecam - swietna przygoda :)
 Profil Relacje PM off  

#89 PostWysłany: 12 Paź 2023 14:17 

Loty: 48
Kilometry: 70 122
Brzmi super :) Pamietasz może jaka była temp. w nocy w ABC?
 Profil Relacje PM off  

#90 PostWysłany: 13 Paź 2023 00:13 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
Delikatnie na minusie, ja nie zmarzlam a jestem cieplolubna :)
 Profil Relacje PM off
magda1enka uważa post za pomocny.

#91 PostWysłany: 13 Paź 2023 07:33 
Awatar użytkownika

złoty
Ok, czyli lepiej zabrać ciepły śpiwór (mam do -10 i do +4). Jest to dodatkowy kilogram na plecach.

Czy AC można z czymś ciekawym połączyć bez wielu dodatkowych nocy? Tilicho Lake lub ABC? Na trekking mam 14 dni.

Ostatnio edytowany przez Darek M., 13 Paź 2023 13:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#92 PostWysłany: 13 Paź 2023 09:05 
Awatar użytkownika

złoty
AC jest wystarczająco atrakcyjne i myślę że po przejściu będziesz miał już serdecznie dość chodzenia, a szczególnie jedzenia i picia i będziesz chciał odpocząć w pokharze lub Katmandu
 Profil Relacje PM off  

#93 PostWysłany: 13 Paź 2023 11:48 

srebrny
Darek M. napisał(a):
Ok, czyli lepiej zabrać ciepły śpiwór (mam do -10 i do +4). Jest to dodatkowy kilogram na plecach.

To jest do indywidualnej decyzji. W lodge'ach dostaniesz koce i kołdry, które zabezpieczą przed zimnem nocy.. Jednak z reguły są one dość "nieświeże", czyli dla osób wrażliwych trochę nieprzyjemne. Moim zdaniem ze względów higienicznych powinieneś mieć co najmniej lekki wkład śpiworowy (bawełniany czy z innego materiału).
Cytuj:
Czy AC można z czymś ciekawym połączyć bez wielu dodatkowych nocy? Tilicho Lake lub ABC?

W swoim pytaniu zawarłeś dość mało informacji. Jaki czas przeznaczasz na trek? Czy masz zamiar robić trasę "na szybko", czyli będzie liczyło się dla Ciebie ltempo bez zwracania większej uwagi na mijane miejsca (wioski, klasztory, ciekawsze punkt po bokach trasy)? Czy to będzie Twój pierwszy trek w Nepalu?

Annapurna Circuit można robić w bardzo wielu wersjach. Zdecydowana większość trekkersów robi tylko fragmenty całej pętli. Najczęściej pokonują pierwszy fragment jeepem, a potem już za przełęczą Thorung, po dojściu do Jomsom, wracają do Pokhary busami lub samolotem. To zaledwie wycinek całej pętli. Pełna trasa na nogach, łącznie z końcowym przejściem z Tatopani do Ghorepani i dalej do Nayapul skąd już jest bardzo blisko do Pokhary, w dość szybkim tempie bez dłuższych postojów jest do pokonania w ok. 2 tygodnie.

Dorzucenie ABC pociąga za sobą konieczność wejścia z Tatopani do Ghorepani i kontynuowanie szlaku na ABC co wydłuży trek o ok. 6-7 dni.

Dodanie Tlicho wydłuży trasę o co najmniej 3 dni. W pierwszy dzień można zrobić trasę z Manang lub bliższej wioski Khangsar aż do Tilicho Base Camp - to odcinek na 5-7 godzin, z tym, że ostatni fragment prowadzi przez rozległe osuwiska, gdzie nie zaleca się pokonywanie ich w godzinach popołudniowych. Drugi dzień to eksploracja do jeziora Tilicho i trzeci dzień to powrót do Khangsar (skąd następnego dnia wraca się na główną trasę w stronę Thorung La). Inna wersja to w pierwszy dzień przejść odcinek do małego skupiska lodge'y w Shre Kharka - to ok 4 godzin od Manang, a na drugi dzień do Tilicho Base Camp (ok 2 godzin) i jeszcze tego samego dnia, po zostawieniu plecaków w lodge'y, wypad do jeziora. A trzeciego dnia powrót do głównej trasy AC.

Podzielam zdanie kostek966, że dokładanie ABC to może być zbyt wiele, zwłaszcza jeśli to jest Twój pierwszy trek w Nepalu. Natomiast jeśli masz wystarczający zapas czasu to zdecydowanie polecam wypad do Tilicho. Miejsce jest wyjątkowo piękne.

Wspomniane przez mnie osuwiska w końcowym fragmencie trasy do Tilicho
Image

Image

Jezioro Tilicho i okolice:

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Darek M. uważa post za pomocny.

#94 PostWysłany: 13 Paź 2023 13:57 
Awatar użytkownika

złoty
W Nepalu będzie to pierwszy trek. Do tej pory z dłuższych trekkingów robiłem Kilimandżaro, w Polsce GSŚ. Trochę biegam po górach ale to inna bajka trochę, bo 40-80km w jeden dzień i 2-3k przewyższeń.
Czyli w zasadzie tylko Tilicho można zrobić dodatkowo w moim wypadku w 14-15 dni
 Profil Relacje PM off  

#95 PostWysłany: 13 Paź 2023 14:21 
Awatar użytkownika

złoty
Trasą się nie przejmuj, wielkich trudności nie ma, normalnie można zrobić nawet w 10 dni z dojazdem jeepem i mi się kiedyś marzył powrót rowerem z muktinath, ale ruch jest i pełno kurzu, więc trochę niebezpiecznie, więc czasu masz dosyć, byle pogoda była
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 13 Paź 2023 15:27 

srebrny
Darek M. napisał(a):
Czyli w zasadzie tylko Tilicho można zrobić dodatkowo w moim wypadku w 14-15 dni

Tak sądzę. Przy 14-15 dniach raczej trudno byłoby zmieścić jeszcze ABC. Ja zresztą zawsze sugerowałem by nie wariować z dużym tempem. Po drodze jest sporo fajnych miejsc, którym warto poświęcić trochę czasu.
Kondycyjnie, jak wynika z Twojej wypowiedzi, jesteś aż nadto przygotowany :D . Oczywiście na pierwszy raz otwarta sprawą jest reakcja Twojego organizmu na wysokość.

Tak jak wspomniał kostek966 trasa AC nie jest technicznie szczególnie wymagająca. Właściwie najbardziej męczące jest zejście po przekroczeniu przełęczy Thorung - idzie się ok 3 - 4 godzin w dół, różnica poziomów ok. 1600 m. Trochę obciąża to kolana.

Tak z ciekawości - w jakiej porze roku planujesz wyjazd?
 Profil Relacje PM off  

#97 PostWysłany: 13 Paź 2023 15:51 
Awatar użytkownika

złoty
Wyjazd zaczynam 1.11. Z przełęczy nie da się zbiegać? ;) Z Kilimandżaro w zasadzie biegłem w tym sypkim gruncie. Reakcja na wysokość jest średnia. Na Kili głowa mocno bolała, tutaj jednak trasa sprzyja bardziej aklimatyzacji.
 Profil Relacje PM off  

#98 PostWysłany: 13 Paź 2023 17:35 

srebrny
Cytuj:
Wyjazd zaczynam 1.11.

To dobry czas.
Cytuj:
Z przełęczy nie da się zbiegać?

Pewnie da się, to nie są jakieś szalone stromizny (tak jak na zdjęciu niżej). Choć zastanawiam się jak będziesz pędził w dół z plecakiem? :shock:

Image
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 13 Paź 2023 18:21 
Awatar użytkownika

złoty
W Tatrach TOP3 na Stravie zrobiłem z dużym plecakiem Jak jest słaby odcinek widokowo, to idzie coś nadgonić biegiem. Aczkolwiek nie mam żadnego ciśnienia. Niestety z mojej ekipy 4 osób chętnych na wyjazd zostałem sam i tak tez będę przemierzał szlak. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
 Profil Relacje PM off  

#100 PostWysłany: 24 Paź 2023 10:39 

Darek M. napisał(a):

Czy AC można z czymś ciekawym połączyć bez wielu dodatkowych nocy? Tilicho Lake lub ABC? Na trekking mam 14 dni.

Hej! Byłam w Nepalu kilka razy i uważam, że ciepły śpiwór jest konieczny. Koce, tak nie ogrzeją, no i faktycznie, nie wiadomo kiedy były prane, albo może nawet czy w ogóle. Ja miałam śpiwór z Decathlona o temperaturze 0 i nie było mi nigdy na AC, ABC i EBC zimno. Tu znajdziesz dokładną listę rzeczy, które warto zabrać:

https://betifulworld.com/pl/co-zabrac-n ... -w-nepalu/

A co to 14 dni, to akurat na Annapurna Circuit. Im więcej masz czasu, tym lepiej, ja bym nie gnała to ABC. Możesz zrobić Tilicho Lake w ramach aklimatyzacji, albo Ice Lake. No koniecznie, jak najmniej jeepem, a z buta. Na moim blogu jest mnóstwo o trekkingu wokół Annapurny. Może się przyda :) Pozdrawiam i zyczę miłych przygotowań!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 161 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości