Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Odprawa PLL LOT
#761 PostWysłany: 03 Wrz 2023 21:06 
Awatar użytkownika

platynowy
Najlepsze jest to, że próbowałem wyjaśnić sprawę w LO - rozmawiałem z agentem na infolinii oraz z dwoma pracownikami w WAW (nocuję vis a vis, więc sobie podszedłem), ale w zasadzie odpowiedzieli mi właśnie w stylu "faktycznie, coś w tym jest" :D
Nikt nie wiedział, czy, jak i dlaczego. Jedyny plus z wizyty na lotnisku, że sprawdzili i potwierdzili, że ESTA jest prawidłowo przypisana do naszej rezerwacji, więc tu problemu nie ma.

Edit: jestem już po odprawie stacjonarnej. Nie dopytywałem już ot ten OLCI, ale podejrzewam (bo weryfikowano to w trakcie odprawy), że mogło chodzić o to, że lot do LAX jest one way i konieczne było podanie informacji o locie powrotnym.
 Profil Relacje PM off  

🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗 🌴 Floryda jak z filmu ☀️🎬 Loty do Miami, hotel przy plaży i auto za 3323 PLN ✈️+🏨+🚗
🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎 🍕Do serca Kampanii na weekend za 799 PLN🇮🇹✨ City break w Neapolu 🏛️ Loty i 4* hotel 😎
#762 PostWysłany: 12 Wrz 2023 00:18 

Mam dziwną sytuację i może, ktoś z Was miał podobnie. Zamawiałem przez OTA bilety WAW-MIA dla rodziny i wszystko poszło ok, jednak jak wchodzę na zarządzanie rezerwacją LOT to przy moim dziecku 6 letnim jest tytuł MSTR natomiast obok jest napisane dorosły. Wchodząc w jego dane maksymalnie rok urodzenia jaki jest do wybrania to 2012, natomiast 100% w OTA (mam potwierdzenie) wpisałem prawidłowo 2017. Obawiam się czy nie będzie problemu przy odprawie i nie wiem czy ruszać temat z infolinią czy zostawić.
 Profil Relacje PM off  

#763 PostWysłany: 12 Wrz 2023 00:52 

HON fly4free
Takie przekłamania się zdarzają, wyprostuj to na spokojnie na infolinii albo w którymś biurze LOT-u (jeśli nie masz daleko), zwłaszcza, że to lot do USA.
 Profil Relacje PM off
spodobal uważa post za pomocny.

#764 PostWysłany: 13 Gru 2023 08:56 

Dzień dobry. Kupiłem 3 bilety z bagażami rejestrowanymi poprzez Booking (GoToGate) do USA. Wszystko gra, ale myślę czy by nie dobrać dodatkowego bagażu rejestrowanego dla jednej osoby tylko w jedną stronę do USA. Lecę niby SASem (3 odcinki), ale pierwszy odcinek Warszawa-Kopenhaga rozpoczynam LOTem. Poprzez aplikację SASa nie mogę dodać w tą stronę bagażu (w drugą mogę, pewnie dlatego że na dwóch odcinkach lecę SASem). Infolinia Bookingu odesłała mnie do SASa, a SAS na infolinię LOTu. Zadzwoniłem i miła pani poinformowała mnie że ona może jedynie dodać teraz bagaż na odcinku Warszawa-Kopenhaga, a potem mam pytać już na lotnisku w Warszawie. Dała mi do zrozumienia, że może być sytuacją że LOT nada tylko walizkę do Kopenhagi, którą będę musiał tam odebrać i znowu odprawić się z tą jedną walizką do USA. Spotkał się ktoś z podobną sytuacją? Czy to jest normalne procedury, czy może napotkałem na słuchawce mało kompetentną osobę?
Jeszcze jedno pytania może zadam przy okazji. Czy lecąc z ważną wizą, a dwie osoby z ważną ESTA do USA to przy odprawie wypełnia się jeszcze coś online dla imigracyjnych z US? Leciałem do USA przed covidem, więc wiele się mogło zmienić. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 13 Gru 2023 09:57 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Zapłacisz raz w LO bagaz do konca poleci. Stawka bagazowa sasa
skarżyski uważa post za pomocny.

#766 PostWysłany: 30 Gru 2023 22:04 
Awatar użytkownika

niebieski
]O co chodzi jutro mam lot nie mogę się odprawić.
Mam komunikat "odcinek lotu nie jest obsługiwany"
Normalnie na stronie lotniska jest informacja że jutro jest lot itd.
To lot powrotny. Wcześniej w jedną stronę nie miałem z odprawą i odcinek został finalizowany
 Profil Relacje PM off  

#767 PostWysłany: 30 Gru 2023 22:59 

HON fly4free
A gdzie / skąd lecisz?
W niektórych przypadkach LO (i inne linie) wymagają odprawy stacjonarnej.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#768 PostWysłany: 31 Gru 2023 17:51 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
Na niektórych trasach można spróbować odprawić się tutaj: https://iport.travelport.com/ici/lot/en - przynajmniej miejsca "przyklepać", a karty pokładowe odebrać na lotnisku.

W innym temacie, pewnie to wiadome, ale wczoraj dla drugiej osoby ze mną podróżującej dodałem kartę SK*S do rezerwacji i wskoczył bagaż rejestrowany. Dotychczas wydawało mi się, że tylko i wyłącznie FTL (LO*S) daje taki bagaż w przypadku dodania karty M&M, ale silver z innych programów już nie. Dobrze wiedzieć :)
 Profil Relacje PM off
Biko lubi ten post.
ncn uważa post za pomocny.

#769 PostWysłany: 31 Gru 2023 20:15 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
@1955845624 Tak, srebrna karta innych programów *A też pozwala na wzięcie bagażu rejestrowanego w taryfach, w których on normalnie nie przysługuje.
1955845624 lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#770 PostWysłany: 14 Sty 2024 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
Hmm to jeszcze nie odprawa ale próbuję wybrać miejsce dla mojej rodzinki (LOT operated by AirBelgium do JFK)
I taka zagwozdka. Jest dość spory wybór miejsc opisanych jako bezpłatne ale jak jakieś wybiorę to pojawia się opłata :( (SEK dlatego, że kupowane przez OTA)

Image

ktoś coś ?? Zaznaczam, że ja mam Silvera a rodzinka nie, moje wchodzi za free

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off  

#771 PostWysłany: 14 Sty 2024 14:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@hiszpan pokazuje "od 0", bo ty masz za darmo. Tak niestety jest. Dopiero podczas odprawy, pozostali beda mieli za darmo.
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#772 PostWysłany: 29 Sty 2024 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 620 405
niebieski
Może nie do końca odprawa, ale na flight.google coraz częściej pokazuje mi się łączona opcja lotu do mniejszych lotnisk w Hiszpanii na łączonych lotach np. LOT + Iberia i teraz wiadomo, że przez pośrednika najtaniej bo niby nie ma możliwosci zakupu przez stronę LOTU i teraz mam pytanie jak to wygląda przy zakupie przez pośrednika - w przypadku zmiany rezerwacji - czy będzie ew. koniecznosc kontaktu z lotem/ iberią ew. jak wygląda sytuacja przy dokupieni jakichs usług - ktoś może przerabiał takie opcje
trocha lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#773 PostWysłany: 30 Sty 2024 02:50 
Król Ż
Awatar użytkownika

Za uslugi dodatkowe placisz w jedna strone LO w drugą IB lub OTA na całą trasę. W związku z tym,że nie ma taryf LO+IB bilet wystawi tylko OTA ale czy to beda osobne bilety czy jeden kto to wie i w dodatku na jakim stocku. Zmiany robisz w OTA.

#774 PostWysłany: 13 Lut 2024 19:09 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Mam pojutrze loty na bilecie LO: POZ-WAW, WAW-JFK i po noclegu JFK-LAX. Powrót z US mam na innym bilecie więc z racji wymogów ESTA spodziewałem się problemów przy odprawie online. Na wszelki wypadek zadzwoniłem do LOT licząc, że gdy podam numer rezerwacji wylotowej z US to wszystko automagicznie zadziała i tu przeżyłem szok.
Zdaniem Pani nie będę mógł się odprawić online w ogóle. Zapytałem więc czy mogę jechać na lotnisko dzień wcześniej, żeby to ogarnać, bo raczej w dniu wylotu nie chcę jechać na lotnisko z dużym wyprzedzeniem. Pani twierdzi, że nie mogę, dopiero 2h przed lotem POZ-WAW. Widząc problemy zapytałem, czy odprawią mnie od razu do LAX i też nie. Będę musiał w NY wstawać rano wcześniej i stać w kolejce do odprawy bo będę ja mógł zrobić dopiero na miejscu. Ręce opadają ;(
W ogóle o ile na stronie LOT przy próbie odprawy widzę normalnie loty jako planowane i informacje, że odprawa jeszcze się nie rozpoczęła.
To już wchodzę w zarządzanie rezerwacją widzę informację, że mój lot JetBlue JFK-LAX jest odwołany co nie jest prawdą (zresztą nigdy nie dostałem żadnego maila, a lot jest w sprzedaży i strona JetBlue widzi moją rezerwację).
Gdy loguję się na stronie JetBlue widzę cała rezerwację prawie prawidłowo i nic nie jest odwołane, ale ten lot JFK-LAX widzę jako poczwórny ;) Jako 4 odcinki takie same, ale tylko przy pierwszym są prawidłowe godziny lotów, a kolejne 3 mają zerowy czas lotu. Coś się systemy nie dogadują, a ja coraz bardziej martwię ;)
 Profil Relacje PM off  

#775 PostWysłany: 13 Lut 2024 19:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Za bardzo się martwisz IMO. W POZ w check inie najprawdopodobniej się wyjaśni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
oskiboski uważa post za pomocny.

#776 PostWysłany: 13 Lut 2024 20:38 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Post jakby napisany przez osobę która pierwszy raz będzie leciała samolotem a nie doświadczonego forumowicza. Staw się na lotnisku w POZ tak z 45 minut przed lotem (odprawę na lotniskach regionalnych LO zdaje się zamyka 30 minut przed odlotem), tam Cię w góra 3 minuty odprawią wprowadzając wszelkie niezbędne dane i po sprawie.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#777 PostWysłany: 14 Lut 2024 01:42 

Loty: 341
Kilometry: 691 144
złoty
Nie chodzi o to. Sam fakt, że LOT nie ogarnia odlotów z swoich macierzystych portów. Rozumiem brak odprawy online gdzieś w Delhi, Bejrucie itp. Ale w PL?
No i brak możliwości odprawy na lot który jest po przesiadce?
 Profil Relacje PM off  

#778 PostWysłany: 14 Lut 2024 01:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

POZ jest tak samo macierzysty jak DEL :P
3 ludzi lubi ten post.

#779 PostWysłany: 14 Lut 2024 11:55 

HON fly4free
@rob_sad: panikujesz jak stara baba z kleparza; odpraw się na lotnisku i po sprawie - z resztą w przypadku wylotów do US i tak często jest konieczna wizyta przy stanowisku celem weryfikacji paszportu, wizy (o ile ktoś ma zamiast ESTA itp.). Jeśli nie odprawią cię od razu na lot do LAX to odprawisz się na niego na 99% sam przez apkę B6 albo w najgorszej sytuacji w kiosku na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#780 PostWysłany: 14 Lut 2024 12:12 

HON fly4free
Myślę, że problem wynika z faktu zrobienia przez LO tej protezy w miejsce skasowanych lotów do LAX. Dają doloty na AA, AS lub B6 i tego już system nie ogarnia ;) Niewykluczone, że po kartę pokładowa na lot B6 trzeba będzie iść do check in w JFK. Swoją drogą, zgodziłeś się na przesiadkę z nocką po drodze?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości