Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Odprawa PLL LOT
#741 PostWysłany: 04 Sie 2023 20:53 

niebieski
Niby problem leży po stronie LOT bo nie zgłaszają *G do operatora FT. Podobno na check in wydają papierowy "paszport" na Fast Track po okazaniu *G z "egzotycznych" linii.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj stolicę Grecji 🏛️🇬🇷 Loty do Aten i hotel za 609 PLN 😍 Odkryj stolicę Grecji 🏛️🇬🇷 Loty do Aten i hotel za 609 PLN 😍
Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN Zimowe wczasy na Malcie 🌞🏝️ 7 dni w 4* hotelu z wyżywieniem za 1531 PLN
#742 PostWysłany: 04 Sie 2023 21:04 

HON fly4free
Zeskanujcie sobie bar code na BP jakimkolwiek skanerem QR na smartfona i zobaczcie, czy na końcu tekstu jest np. LOG (G od Gold, nie od :lol: ) itp.
 Profil Relacje PM off  

#743 PostWysłany: 04 Sie 2023 21:18 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@wilczagorka problem jest tylko w tych elektronicznych, w telefonach.

@abelincoln ja tydzień temu w piątek przeszedłem normalnie (w GDN), ale w poniedziałek (w WAW) już nie. I nie @07_Zgłoś.Się, mimo wizyty w biznesowym ogródku check-in niczego mi nie wydali. Rozłożyli ręce. Nie wiedziałem o tym problemie i tak z ciekawości przeanalizowałem sobie kod QR, a wtedy przyszło zdziwienie. Oczywiście, zrobiłem na szybko "manualną" kartę pokładową stojąc przy bramce, zeskanowałem raz jeszcze i przeszedłem, na co pracownik ACSu był ewidentnie zdziwiony... no ale - znowu to powiem - bramka się otworzyła, więc nic mu do tego (w sensie dociekliwości).

Teraz będzie dla bardziej zaawansowanych - @man4business. To, czy będzie XX*G (oznaczenie IATA linii lotniczej i statusu) czy nie, nie ma najmniejszego znaczenia. Zawarte pole 254 w art. 4.2.2. (Encoding one flight leg) dokumentu IATA dotyczącego kart pokładowych będzie oznaczone indykatorem Y lub N (Yes or No), które nie jest weryfikowane online a jedynie wskazuje bramce czy należy się otworzyć (Fast Track) czy nie należy. Dlatego niektóre linie lotnicze mogą po uiszczeniu opłaty taki Fast Track "wbić" do karty pokładowej. W przypadku tego konkretnego buga, karty generowane do postaci kodu PDF417 posiadają oznaczenie Y, a te same generowane do kodu QR (czy to mobile czy aztec) posiadają oznaczenie N. Jest to ewidentny błąd.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#744 PostWysłany: 04 Sie 2023 22:38 

HON fly4free
Otóż też tak uważałem [ zgodnie z notatką Note on item 254 – Fast Track
This field reflects if the passenger is entitled to use a priority security or immigration lane.
], że Y lub N jest jedynym indykatorem dla fast tracka. Jednak po przejrzeniu sporej liczby moich własnych kart pokładowych (w formacie PDF417) wygląda na to, że fast track (bramka w KRK) otwiera się także, gdy mam N, za to na końcu literkę G (wygląda na to, że to ona właśnie jest parsowana). A konkretnie - całkiem ostatnio miałem kartę z sekwencja N*30600000K09 UAG. Być może jest też używany warunek "or", czyli albo Y, albo to G na końcu. Edit: przejrzałem nieco moich kart i zauważyłem, że tylko w przypadku wylotu z KRK zdarzyła mi się (LOT) właśnie taka karta, która miała N oraz UAG (na przykład), w każdym innym przypadku jeśli fast track się "należał" to było Y*30600000K09
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#745 PostWysłany: 05 Sie 2023 08:38 
Awatar użytkownika

niebieski
@man4business bardzo to ciekawe. Muszą mieć inaczej tą bramkę zaprogramowaną. Jeżeli chodzi o mój konkretny przypadek, to tydzień temu w GDN było Y, na jutro przygotowało mi N. W Twoim przypadku akurat chodziło tylko o KRK, ale tutaj widać, że nie jest to zależne co do konkretnego portu lotniczego. No nic, na razie napisałem maila do pana Moczulskiego (z autopsji wiem, że ma ogromną wiedzę i odpowiednio przekieruje moje spostrzeżenia; agenci na call center niestety totalnie nie rozumieli o czym ja mówię, nawet po konsultacji z jakimiś tam przełożonymi). Miejmy nadzieję, że naprawią. Podsumowując: do tej pory zawsze ten indykator miałem jako Y - aż do teraz.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
SPLDER uważa post za pomocny.

#746 PostWysłany: 05 Sie 2023 12:33 

HON fly4free
Jeżeli masz N .... XXG, to możesz jutro przetestować bramkę w GDN i nam napisać :) Od konsultantów LOT-u nawet w normalnych sprawach ciężko jest otrzymać kompetentną odpowiedź, trzech konsultantów - trzy warianty odpowiedzi...
 Profil Relacje PM off  

#747 PostWysłany: 06 Sie 2023 05:29 
Awatar użytkownika

niebieski
@man4business sprawdzone. Bramka sama się nie otworzyła, ale pracownik widząc SKG otworzył manualnie. Dopytywałem, często się tak dzieje. Aczkolwiek częściej bramka otworzy się sama.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#748 PostWysłany: 09 Sie 2023 08:08 
Awatar użytkownika

Wybaczcie pytanie, ale już bardzo dawno nie leciałem regularnymi liniami. Kupiłem bilety do LCG (A Coruna) LOT-em z przesiadką w Madrycie Iberią/Aire Europą. Podczas zakupu od razu mogłem wybrać miejsca na rejsy LOT-em. Odprawić widzę, że się mogę online na 36h przed odlotem, ale ponieważ lecę z małym dzieckiem chciałbym odprawić się od razu na oba loty z miejscami obok siebie (domyślam się, ze przy małym dziecku system nie pozwoli siedzieć dziecku choć bez 1 rodzica) i nadać od razu bagaż rejestrowany do docelowego kierunku, aby nie męczyć się podczas przesiadki w Madrycie z odbieraniem i ponownym nadawaniem bagażu. Czy w związku z tymi wątpliwościami lepiej jak najszybciej odprawić się online a na lotnisku nadać tylko bagaż rejestrowany czy może zaczekać z odprawą i załatwić wszystko w okienku na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#749 PostWysłany: 09 Sie 2023 09:35 

Nie ma znaczenia czy odprawisz się teraz czy na lotnisku. Wcześniej jak te 36h to nie dasz rady i tak. Jak będziesz nadawać bagaż i lot jest na jednym bilecie to będzie nadany do miejsca docelowego.
 Profil Relacje PM off
dragonek uważa post za pomocny.

#750 PostWysłany: 09 Sie 2023 09:37 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Pierwsze pytanie czy te loty są na jednym bilecie? Nie przypominam sobie żeby LOT miał codeshere z Iberią/Aire Europa.
 Profil Relacje PM off

#751 PostWysłany: 09 Sie 2023 09:42 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Do jednego biletu nie jest potrzebny code sharing
 Profil Relacje PM off
gruby_inversia lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#752 PostWysłany: 09 Sie 2023 09:53 
Awatar użytkownika

Dziękuje za odpowiedzi,
gruby_inversia napisał(a):
Pierwsze pytanie czy te loty są na jednym bilecie? Nie przypominam sobie żeby LOT miał codeshere z Iberią/Aire Europa.

Jest na jednej rezerwacji, kupowane przez stronę LOT-u jako WAW -> LCG, czyli rozumiem, że na 1 bilecie?
 Profil Relacje PM off  

#753 PostWysłany: 09 Sie 2023 10:21 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
No to niczym się nie przejmuj, na lotnisku wszystko sobie ogarniesz na spokoju :)
 Profil Relacje PM off

#754 PostWysłany: 15 Sie 2023 10:50 
Awatar użytkownika

Czy mogę się nie zgodzić na zabranie bagaży podręcznych do luku? Pamiętam, że w 2014 roku, gdy leciałem, usłyszałem przy nadawaniu bagażu rejestrowanego, że mają tak wypełniony samolot, że muszą mi zabrać bagaże podręczne do luku. W tym roku chciałbym tego uniknąć, gdyż czeka mnie 5 godzinna przesiadka w Madrycie i lecę z małym dzieckiem, więc bagaże podręczne (2 sztuki na osoby) chciałbym mieć przy sobie.
 Profil Relacje PM off  

#755 PostWysłany: 15 Sie 2023 11:32 

Loty: 103
Kilometry: 134 205
1955845624 napisał(a):
Od początku sierpnia jest jakiś bug.

OLCI via app czy lot.com - nie ma różnicy. Po dodaniu karty Star Alliance GOLD (SK*G), w przypadku wygenerowaniu kart pokładowych w postaci PDF (przesłaniu na maila), Fast Track jest podpisany (zarówno na karcie jak i w składni kodu QR). W przypadku dodania karty do walleta (iOS), Fast Tracka nie ma (oczywiście - w LO nie jest on opisywany, ale w składni jest "N" zamiast "Y"). Nie ma znaczenia jak ja tą kartę dodaję - czy z linku w mailu, czy przez link otrzymywany w SMSie, czy w przypadku bezpośredniego dodawania z ekranu odbioru kart.

U mnie 11.08 WAW-IEG - karta pobrana w formacie mobilnym, dodana do apki Passes na Androidzie - nie zadziałało przy boardingu (a zawsze działało). Powiedzieli, że problem znają, wydrukowali mi od ręki i przeszedłem.
 Profil Relacje PM off  

#756 PostWysłany: 31 Sie 2023 19:56 

srebrny
Jak to wyglada w Los Angeles Jak szybko przed odlotem mozna sie odprawic i zostawic bagaz ?
 Profil Relacje PM off  

#757 PostWysłany: 31 Sie 2023 23:41 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Oficjalnie niby 3h. Tranzytowałem ostatnio z 7 terminalu na TBIT i tam się wchodzi kładką nad stanowiskami odprawy to 3:30 już tam byli ale może dlatego, że lot pod korek w każdej klasie i lądował 30 min przed czasem.
michcioj lubi ten post.
michcioj uważa post za pomocny.

#758 PostWysłany: 01 Wrz 2023 23:32 

srebrny
Dopytalem pozniej i wedlug informacji otwarcie checkinu to 3 godziny przed godzina odlotu, wedlug tablich 4 godziny. Wczoraj samolot z LAX do WAW wypelniony prawie po dach.

Załączniki:
IMG_4231.jpeg
IMG_4231.jpeg [ 150.58 KiB | Obejrzany 1972 razy ]
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#759 PostWysłany: 03 Wrz 2023 20:18 
Awatar użytkownika

platynowy
czy w LO online check in na loty do USA jest możliwy tylko dla posiadaczy wiz? Mamy ESTA, próbowałem się odprawić online, ale pokazuje się tylko miejsce na wpisanie danych wizy, a o ESTA ani słowa. Próbowałem wpisać nr ESTA w polu na nr wizy, ale pojawia się komunikat o "błędnych znakach" w tym polu. Nie mam problemu z załatwieniem tego przy okienku, bo i tak muszę nadać bagaż, ale ciekawi mnie, czy rzeczywiście tak jest, a jeśli tak, to dlaczego?
 Profil Relacje PM off  

#760 PostWysłany: 03 Wrz 2023 20:56 
Awatar użytkownika

złoty
Coś w tym jest, bo znajomi też się chcieli odprawić i mogli tylko pierwszy segment do Niemiec, a dalej już nie, nawet dzwonili do mnie i myślałem, że overbooking, ale na lotnisku u nas przy check-in bez problemu dostali odprawę po sprawdzeniu esta, lecieli lufą
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 846 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 43  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości