Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Nowy Jork - nocleg
#201 PostWysłany: 01 Sie 2023 13:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ależ oczywiście, że wszystko zależy od człowieka. W US czasem jest bezproblemowo, czasem pytań więcej, czasem cała ich lawa
 Profil Relacje PM off  

Egipskie all inclusive Egipskie all inclusive "na wypasie" 🌴😎 5* Royal Brayka Resort w Marsa Alam za 2799 PLN
Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍 Magiczny Paryż tuż przed świętami 🎄❄️ City break w stolicy Francji za 869 PLN ✨😍
#202 PostWysłany: 02 Sie 2023 14:37 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Wczorajszy newsletter TD:
Cytuj:
Midtown Manhattan: $108/€102 at the 4* DoubleTree by Hilton Chelsea in Early 2024

Noclegi w takich/podobnych cenach dostępne w styczniu/lutym przyszłego roku.
Może komuś się przyda, np. w drodze do/z Bogoty lub innej Limy.
Zeus uważa post za pomocny.

#203 PostWysłany: 02 Sie 2023 15:25 

HON fly4free
To przecież normalne ceny w NYC w zimie (poza jakimiś eventami + święta/NYE): w samym Hiltonie jest co najmniej dobrych kilka hoteli w tym okresie (różne brandy) dostępnych w tej chwili do 120$ / noc, a na kilka dni przed pobytem te ceny potrafią spaść last minute poniżej 100$ w niektórych miejscach na Manhattanie np. FD w weekendy itp.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#204 PostWysłany: 07 Sie 2023 10:16 

Czyli jak to jest? W zasadzie w internecie jest pełno od artykułów począwszy od 2020 do 2023 że airbnb to zło, że możesz mieć problemy, pomijając kwestie że wypełniając ESTA podaje sie dane noclegu i ktoś stamtąd może zostać zapytany o poświadczenie i skoro np. nie jest właścicielem mieszkającym w mieszkaniu i nie wynajmuje mi pokoju w tym wlasnie mieszkaniu tlyko go tam nie ma i ma mieszkanie na zarobkowy najem to oczywiscie ze im powie że nie, nie wiem o co chodzi.

Chciałbym mieć 100% pewności żeby było wszyskto dobrze, jakoś ta pierwsza Ameryka mnie tremuje i mam demoniczny obraz że cie nie wpuszczą że to że tamto że takie restrykcje i wyobraźnia podpowiada mi od razu film Terminal.

Korzystając z okazji - może macie jakis sprawdzony tani sposób na ogarnięcie 2-3 gb internetu w US?
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 07 Sie 2023 10:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Co do internetu, są tematy dedykowane o tym, w dziale inne. Polecam.
 Profil Relacje PM off
Dzia11 uważa post za pomocny.

#206 PostWysłany: 07 Sie 2023 10:45 

srebrny
@Dzia11
100% pewności to mają obywatele USA.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 07 Sie 2023 10:49 

srebrny
Dzia11 napisał(a):
Czyli jak to jest?

Airbnb jest legalnie działającą firmą w US. Do tego jest doskonale znana, również przez pograniczników.
Nie panikuj tylko jedź. Nie będziesz pierwszym na kontroli, który wyciągnie potwierdzenie rezerwacji z Airbnb.
Podpowiem - Uber również jest legalny, możesz pojechać do swojego Airbnb z lotniska Uberem, choć na niego też jest wiele negatywnych artykułów.
Enjoy!
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#208 PostWysłany: 07 Sie 2023 15:02 

HON fly4free
@Dzia11: nikt w normalnych okolicznościach nie pyta o żadne poświadczenia właścicieli mieszkań itp., wpisujesz adres pod którym zamierzasz się zatrzymać na pierwszą noc (lub dłużej) i tyle. Jeśli padnie pytanie, gdzie będziesz nocować, odpowiadasz w apartamencie airbnb, miej w telefonie zrzut rezerwacji na wszelki wypadek (w 99% nie będzie potrzebny); nic więcej nie potrzeba.

Pytać, dzwonić, potwierdzać to mogą w przypadkach mocno kwalifikowanych na jakimś 2ndary ewentualnie ;-)
 Profil Relacje PM off  

#209 PostWysłany: 11 Sie 2023 06:30 

A co powiecie o noclegach w New Jersey? Gdzieś np w okolicy parku Lincolna?
Są tam noclegi, połowe tańsze, dojazd autobusem wstępnie patrze ze jakies 25 min na TS, pytanie czy jest bezpiecznie
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 11 Sie 2023 11:02 

niebieski
Jako człowiek, który w USA był raz i w związku z tym się nie zna i nie jest smakoszem tego kraju powiem, że moim zdaniem dla początkującego tylko Manhattan, żeby się od razu na starcie nie zrazić do NY, który poza ścisłym centrum paskudny jest.
 Profil Relacje PM off
kostek966 lubi ten post.
Dzia11 uważa post za pomocny.

#211 PostWysłany: 11 Sie 2023 11:14 

Dzięki za wskazówkę,

generalnie wiele osób mówiło mi że Paryż to tylko śródmieście bo na obrzeżach pobiją, okradną, w Wenecji śmierdzi z kanałów i jest strasznie niebezpiecznie, Barcelona - La Rambla trzyma się mocno za portfel.

Nie zauważyłem nigdzie anomalii prócz Wenecji gdzie w Mestre szlismy przez dzielnice dla ciemniejszych skórą jednak grali sobie w kosza, siedzieli na murkach nawet popalali i skręcali coś tam przy nas i musieliśmy przejść centralnie środkiem a nas nie zaczepili, no gdzieś żyć muszą tak.

Jednak bardziej ubiegam się o opinie dot. stricte bezpieczeństwa czy dajmy na to bezpieczniej się człowiek poczuje na wschodnim Harlemie niż w Jersey gdzieś, dalszy queens, brooklyn itd.

Jakos próbuję sobie to realnie w głowie posortować gdzie mówić kategorycznie nie, żeby nie byl jedynym białym lub jedynym bez nałogu który nie lubi grac w kosza.

Do tego przy okazji zapytam czy faktycznie jest tak ze jak nei masz karty kredytowej to nei dasz rady w Stanach przez depozyty? Albo jakieś zdaje mi się bajki żeby mieć drugi telefon drugi portfel jakby ktoś wyskoczyl żeby dać ten gorszy bez kasy na odczepke? Dziwnie śmierdzi mi to naszymi poprzednimi podróżami gdzie nas przestrzegano a czułem się bezpieczniej niż w Warszawie po 23.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 11 Sie 2023 11:30 

platynowy
Spałem już na Times Square, Harlemie, Brooklynie, w Chinatown. Jeżeli ma Cię spotkać coś złego, to spotka nawet na Downtown. Przy wyborze lokalizacji nigdy nie brałem pod uwagę kwestii bezpieczeństwa, a raczej stosunek ceny do jakości, czas dojazdu, bliskość linii metra.

Noclegi poza Manhattanem mają swój urok. Podejrzysz jak ludzie żyje naprawdę, zrobisz tańsze zakupy, zjesz kolację w restauracji nie wydając fortuny. Jeżeli lubisz zakupy, to asortyment w sklepach takich jak Tj Maxx jest "mniej przebrany", to jest niewątpliwym atutem.

Bardzo dobrze wspominam pobyt w Queens, z Best Western Plus Plaza dojazd do Times Square trwa 15 minut (linia F). Noclegi na Times Square w Hiltonie były wygodne zimą, mogliśmy wyjść na jakiś czas, wrócić i zagrzać się trochę, po czym ponownie wyjść bez straty czasu na dojazdy.

Większość i tak zależy od zasobności Twojego portfela, w ostatnim czasie ceny odleciały. Jeżeli stać Cię na pobyt na Manhattanie to nie ma sensu kombinować, jeżeli szukasz czegoś tańszego to sprawdzaj ile zajmie Ci dojazd, bo to priorytet.

Nic nikomu nie musisz dawać, nie potrzebujesz żadnych drobnych. Na karcie debetowej hotel też zrobi blokade.

Ostatnio edytowany przez Kothson, 11 Sie 2023 11:33, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#213 PostWysłany: 11 Sie 2023 11:32 
Awatar użytkownika

platynowy
W zakresie bezpieczeństwa możesz zajrzeć np. tu:

https://arcg.is/XjGz8 (mapa na podstawie danych z NYPD)

@Kothson: święte słowa :D !
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#214 PostWysłany: 11 Sie 2023 11:38 

Ideolo, dziękuję za rady dużo mi to rozjaśniło.
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 25 Sie 2023 09:21 

Ceny tak odleciały ze wszystko co było wmiare w zasięgu ręki ale bardzo mi sie w zyciu prywatnym pokomplikowało i nei moglismy nic zarezerwować. Teraz nie ma nic, posprzedawało się a cała reszta kosztuje 1500 zł i w góre za noc.

Czy ktoś z was pomieszkiwał bardziej po stronie jersey? Bardziej okolice https://goo.gl/maps/Mvfir65TzbpQsvKN7
wg. google maps dojazd szybki, więc +, cena połowę w dół więc +, jak się tam mieszka czy spokojnie bezpiecznie czy jest jak dojechac w nocy o północy? Wiem ze bilety kosztują 3.5$ w jedną stronę ale czy sie je kupuje u kierowcy czy gdzie? Proszę o kazzde rady kogoś kto ma pojęcie w tej kwestii bo kazda rada będzie na ++ dla nas.

Dziękuję i przepraszam za odgrzewanie kotleta, poprzedni stał się nieaktualny ze względu na problemy z ktorymi nam sie przyszlo mierzyc od poprzedniego posta.
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 25 Sie 2023 10:08 

niebieski
w Nowym Jorku polecam hotel Flushing
https://www.booking.com/hotel/us/flushing.pl.html

na bookingu ma (nieuzasadnione) nie najlepsze opinie (5) - osobiście po tygodniowym pobycie w 2019 oceniam na 7-8 minimum.

Hotel w Queens, w chińskiej, bezpiecznej dzielnicy, genialnie położony niedaleko ostatniej stacji linii metra, z bezpośrednim dojazdem na Manhattan.
Nie wiem jak teraz, ale w 2019 stosunek ceny do jakości miał trudny do pobicia.
Duży czysty pokój, łazienka, skromne (ale jednak !) śniadanie za 2 x niższą cenę niż nora na Manhattanie
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 25 Sie 2023 10:23 

Całkowicie niedostępny w naszym terminie.

A ktoś coś nt. jersey i lokalizacji którą wskazałem?
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 25 Sie 2023 10:30 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Moim zdaniem, nie należy porównywać hoteli z 2019 roku z czasami obecnymi. Po pandemii sporo się zmieniło w USA, wiele małych hoteli zbankrutowało i zmieniło właścicieli. Obecnie ten hotel ma bardzo złe opinie.
2 ludzi lubi ten post.

#219 PostWysłany: 25 Sie 2023 11:50 

niebieski
Flushing nie jest mały.. Można spojrzeć na google maps..
Z tego, co pamiętam opinie w 2019 miał równie słabe, ale zaryzykowałem, i nie mogłem się do niczego przyczepić.
Poza tym, co czlowiek, to opinia. Ja oczekuję tylko sensownej :) czystości.
Dziura w wykładzinie, brak mydełka, czy obluzowany karnisz w niczym mi nie przeszkadzają, a dla niektórych gości to kwestia "życia i śmierci" i są gotowi dać "1"

Ale te dywagacje są i tak bezprzedmiotowe, bo Flushing w interesującym Autora terminie jest niedostępny
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 25 Sie 2023 12:14 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zgadzam się, że co człowiek to opinia. Ale gdy w wielu opiniach pojawiają się informacje o brudzie i pluskwach w hotelu, to chyba już należy się zastanowić nad wyborem.
Ogólnie ja cały czas polecam opcję spania na Brooklinie, tylko należy zwrócić uwagę na odległość do metra i okolicę. Manhattan jest fajny, ale mnie osobiście przytłacza i wolę spokojniejsze miejsce na nocleg w NY.
New Jersey nie znam od strony noclegów.
tropikey lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 300 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości