Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 114  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: CPK
#821 PostWysłany: 24 Lip 2023 10:58 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
j_a napisał(a):
PKP... pamiętam jak parę ładnych lat temu (w sumie chyba kilkanaście) leciałem z Kula Lumpur. Podjechaliśmy na dworzec kolejowy w centrum, tam dokonaliśmy odprawy lotniskowej, łącznie z nadaniem bagażu. Z boardingami, kabinówkami, w jakieś pół godzinki szybką koleją te 60-70 km przejechaliśmy, fakt że było trochę drożej niż taxi. Pociąg kursuje co 15-30 minut. Wyobrażacie sobie coś takiego na Centralnym? W zasadzie od paru lat jeżdżą jakieś pociągi na Okęcie ;)

W analogiczny sposób odprawiłem się w Hong Kongu na stacji Kowloon. Po nadaniu bagażu i odebraniu kart pokładowych, z bagażem podręcznym dojechałem na lotnisko. Taka usługa była wówczas oferowana również na stacji Hong Kong. Warunek: min. 90 minut do odlotu.
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN Słoneczne połączenie 🌤️👙 Malediwy i Sri Lanka w jednej podróży z Warszawy za 2415 PLN
Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN Greckie wczasy w 4* hotelu 🇬🇷🏨 All inclusive na Rodos za 2286 PLN
#822 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:05 

Loty: 127
Kilometry: 216 898
j_a napisał(a):
Nie no Okęcie już stare, psuje się trzeba zbudować nowe lotnisko na miarę naszych czasów, będziemy dumni. Prawda jakie to proste i logiczne :lol:
Na razie dumni z nowego lotniska są mieszkańcy okolicy, część sprzedała ziemię, ktoś nie dostał kasy a ma się wyprowadzić, wykup działem wzorcowo idzie ;)
https://tvn24.pl/go/programy,7/czarno-n ... 23,1106470

Następni w kolejce do bycia dumnymi są mieszkańcy Warszawy, którym czas dojazdu na lotnisko "nieco" się wydłuży. Ale co tam, kto musi poleci. Więcej czasu na bycie dumnymi z CPK będą mieli latający z Modlina, Pyrzowic, Poznania, Bydgoszczy i jeszcze paru lokalnych lotnisk, które w najlepszym przypadku ulegną "radomizacji", w gorszym okażą się podobnie jak Okęcie "zepsute". Nie po to buduje się piękne, nowe lotnisko, żeby podróżni wybierali jakieś kurniki w okolicy :lol:

To jednak dość osobliwe, że na forum, gdzie loty z Budapesztu czy Berlina traktowane są jako "hity", ktoś ma problem, aby dojechać do CPK z Warszawy. No tak, do Berlina czy Budapesztu jest bliżej:). Nie mam pojęcia, czy to lotnisko powstanie, ale jeżeli powstanie ( :D ) i dzięki temu będę mógł polecieć taniej w ciekawym kierunku (konkurencja?), nie jadąc przy okazji do Berlina, to podziękuję szczerze autorom tej koncepcji.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#823 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:08 

srebrny
Cytuj:
dzięki temu będę mógł polecieć taniej

Jak rozumiesz słowo: taniej?

EDIT: Chyba zapytałem bez sensu, bo przecież sam napisałeś jakiś czas temu:
Cytuj:
Nie znam się na ekonomii,

Ostatnio edytowany przez boots 24 Lip 2023 11:27, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#824 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:08 

niebieski
Tak, niektórzy zapominają o planowanej zmianie systemu połączeń kolejowych w PL. Czas zdecydowanej większości połączeń przez centralną Polskę wydłuży się z uwagi na przekierowanie do CPK. Koszty dla 99% nie korzystających z CPK. Taka gigantyczna Włoszczowa, pociąg zatrzyma się w polu żeby wsiadło czy wysiadło parę osób, na dodatek nadłoży drogi i czasu. Było już o tym w wątku, oczywiście teflonowych poglądów na dumę narodową to nie wzrusza.
 Profil Relacje PM off  

#825 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:12 

niebieski
red1982 napisał(a):
To jednak dość osobliwe, że na forum, gdzie loty z Budapesztu czy Berlina traktowane są jako "hity", ktoś ma problem, aby dojechać do CPK z Warszawy. No tak, do Berlina czy Budapesztu jest bliżej:). Nie mam pojęcia, czy to lotnisko powstanie, ale jeżeli powstanie ( :D ) i dzięki temu będę mógł polecieć taniej w ciekawym kierunku (konkurencja?), nie jadąc przy okazji do Berlina, to podziękuję szczerze autorom tej koncepcji.

A to jest lotnisko dla społeczności forumowej?
Jesteś pewien, że będzie taniej? Czemu?
Czy w tych wyliczeniach uwzględniasz koszt, który jako podatnik poniesiesz na budowę tego cudu?

Ostatnio edytowany przez QbaqBA, 24 Lip 2023 11:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
j_a lubi ten post.

#826 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:14 

red1982 napisał(a):
j_a napisał(a):
Nie no Okęcie już stare, psuje się trzeba zbudować nowe lotnisko na miarę naszych czasów, będziemy dumni. Prawda jakie to proste i logiczne :lol:
Na razie dumni z nowego lotniska są mieszkańcy okolicy, część sprzedała ziemię, ktoś nie dostał kasy a ma się wyprowadzić, wykup działem wzorcowo idzie ;)
https://tvn24.pl/go/programy,7/czarno-n ... 23,1106470

Następni w kolejce do bycia dumnymi są mieszkańcy Warszawy, którym czas dojazdu na lotnisko "nieco" się wydłuży. Ale co tam, kto musi poleci. Więcej czasu na bycie dumnymi z CPK będą mieli latający z Modlina, Pyrzowic, Poznania, Bydgoszczy i jeszcze paru lokalnych lotnisk, które w najlepszym przypadku ulegną "radomizacji", w gorszym okażą się podobnie jak Okęcie "zepsute". Nie po to buduje się piękne, nowe lotnisko, żeby podróżni wybierali jakieś kurniki w okolicy :lol:

Hint: lotnisko nie lata, latają samoloty. Mając CPK i nie mając dobrych umów z tanimi liniami lub mając je na poziomie obecnym, będziesz miał z CPK taką samą siatkę połączeń jak dziś z Okęcia/Modlina. I co wtedy zrobisz? Następne CPK będziesz budował?

CPK nie ma szans na stanie się hubem. Najmniejszych. Zapraszam do lektury analizy w poście #777.
 PM off
j_a lubi ten post.

#827 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:17 

niebieski
red1982 napisał(a):

Dlaczego przyjmujesz dość kuriozalne założenie, że z Okęcia nie da się tanio polecieć, natomiast z CPK, który ma być ponoć spółką komercyjną, dopakowaną budżetowymi miliardami, nagle za dotknięciem czarodziejskiej różdżki da się tanio latać? Co rozumiesz przez enigmatyczne "konkurencja?"? Naprawdę mnie to ciekawi.
 Profil Relacje PM off  

#828 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:22 

niebieski
Anonymous napisał(a):
PKP... Nie, nie będę nic pisał, bo śmianie się z niepełnosprawnych jest niemoralne i niekulturalne. ;)

Jeśli chodzi o KDP, to do tej pory nikt mi nie wytłumaczył dlaczego każdy Polak chcący przemieścić się z punktu A do punktu B ma wylądować nad Pisią Tuczną. Nawet prosiłem mojego posła o interpelację - też nie uzyskał odpowiedzi. :D

Było coś na ten temat w SSC, że w Warszawie nie ma miejsca na centralny węzeł dla KDP. Mógłbyś tam dopytać jeśli znajdziesz tę wypowiedź.
Pewnie lepsza byłaby Łódź, choć Warszawiakom również nie odpowiadałby.
Zakładam, że KDP to infrastruktura. Dlaczego stwierdzasz, że operatorem pociągów będzie PKP?
 Profil Relacje PM off  

#829 PostWysłany: 24 Lip 2023 11:28 

Z chłopakami z SSC już ustalaliśmy ten problem. To jest porypane już na poziomie założeń. Chodzi o to, że największe braki w infrastrukturze w Polsce są na skrajach, nie w centrum. Brakuje połączeń obwodowych, do centrum są. A KDP zakłada pchanie przysłowiowego mieszkańca Szczecina nad Pisię Tuczną, nawet jeśli chce się dostać do przysłowiowego Wrocławia. No ale aktualna waaadza lubi gospodarkę centralnie planowaną z biurka w Warszawie, to co się dziwić.

BTW: nigdzie nie twierdziłem, że PKP będzie operatorem. To twoja nadinterpretacja. Po prostu po tym jak napisałem co myślę o PKP napisałem też o KDP.

BTW 2: przeceniasz chęć warszawiaków do posiadania węzła KDP. Kompletnie niepotrzebny jest ten wtręt.
 PM off
j_a lubi ten post.

#830 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:08 

Ja tak z czystej ciekawości, jakie są przysłowia o Wrocławiu i mieszkańcach Szczecina?
 Profil Relacje PM off  

#831 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:26 

-- 24 Lip 2023 12:23 --

QbaqBA napisał(a):
red1982 napisał(a):

A to jest lotnisko dla społeczności forumowej?
Jesteś pewien, że będzie taniej? Czemu?
Czy w tych wyliczeniach uwzględniasz koszt, który jako podatnik poniesiesz na budowę tego cudu?

Nie, nie jestem pewien, że będzie taniej. Nie wiem nawet, czy CPK powstanie (napisałem to w poprzednim poście). Dlatego w jednym zdaniu, które wywołało zadziwiające poruszenie (żaden mój post nie wywołał takiego poruszenia; dziwne, ale nie będę tego wątku rozwijał...), dałem podwójny kwantyfikator.

Po prostu trochę się z Was nabijam. Ludzi, którzy szukają połączeń o 200 PLN tańszych z Berlina (jakoś wtedy nikt nie ma problemu z ustaleniem znaczenia słowa "taniej"), a tu narzekają na to, że trzeba będzie dojechać z Warszawy. Jak będziesz następnym razem rozważał podróż z lotniska położonego o 200 km dalej, to weź proszę uwzględnij koszty społeczne tego pomysłu i oszacuj, czy jest taniej:).

-- 24 Lip 2023 12:26 --

boots napisał(a):
Cytuj:
dzięki temu będę mógł polecieć taniej

Jak rozumiesz słowo: taniej?

EDIT: Chyba zapytałem bez sensu, bo przecież sam napisałeś jakiś czas temu:
Cytuj:
Nie znam się na ekonomii,

Zamiast przeszukiwać archiwum moich postów poszukaj w słowniku języka polskiego. Tam znajdziesz odpowiedź.
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

#832 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:31 

srebrny
Ale przecież to Ty się nie znasz na ekonomii, a używasz słowa taniej.

BTW - daj mi jakieś 6000 zł, to zaoferuję Ci bilet w ciekawym kierunku kilka stówek taniej. To oczywiście wielkie uproszczenie, ale skoro się znasz, to inaczej nie ma sensu...

Ostatnio edytowany przez boots, 24 Lip 2023 12:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#833 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:39 

Patrząc na odpowiedzi kolegi @boots przestaje mnie trochę dziwić, w jaki sposób zapełniliście w tym wątku już 42 strony forum:). Tak, nie jestem magistrem ekonomii. Jakiś tam egzamin na studiach zdałem, ale daleko mi do "znania się" na ekonomii; zakładam, że w Twoim przypadku jest inaczej (ale proszę, nie odpisuj).

Zdradzę Ci jeszcze kilka innych sekretów. Czasami używam np. słowa "reaktor jądrowy", a nie jestem fizykiem. Albo czasami - o zgrozo - zrobię jajecznicę, pomimo tego, że nie jestem kucharzem. Także dziękuję za troskę, ale będę nadal używał słowa "taniej", pomimo tego, że nie jestem magistrem ekonomii.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#834 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:41 

srebrny
Ależ używaj. Tylko wyjaśnij, jak to rozumiesz.
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:43 

niebieski
@red1982 Chlapnąłeś tak sobie o tym taniej, teraz próbujesz nieudolnych manipulacji podpartych jakimiś insynuacjami spiskowymi :(

Wyobraź sobie, że nie wszyscy szukają jak najtańszych połączeń, sporo osób ceni wygodę lotu z lokalnego lotniska.

Nie ważne, moja diagnoza i podsumowanie tego co piszesz jest takie- spodobała się propaganda o nowym, tanim lotnisku z którego Polacy polecą w świat zamiast z tfu, Berlina. Polak potrafi, pokażemy, itd. Kiedy padają konkretne pytania, piszesz że się "nabijasz" :roll: Mam nadzieję, że trochę poczytasz różnych źródeł i zwyczajnie pomyślisz.

Aha, na moją prośbę o wytłumaczenie co masz na myśli też nie zareagowałeś. To też skłania mnie do powyższych wniosków.
 Profil Relacje PM off
Przemm lubi ten post.

#836 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:52 

-- 24 Lip 2023 12:45 --

Odpowiem pytaniem (chociaż niezmiernie tego nie lubię): lot z Modlina do celu X za 79 PLN jest tańszy od lotu z Chopina za 89 PLN?

To było do kolegi @boots.

-- 24 Lip 2023 12:52 --

j_a napisał(a):
@red1982 Chlapnąłeś tak sobie o tym taniej, teraz próbujesz nieudolnych manipulacji podpartych jakimiś insynuacjami spiskowymi :(

Wyobraź sobie, że nie wszyscy szukają jak najtańszych połączeń, sporo osób ceni wygodę lotu z lokalnego lotniska.

Nie ważne, moja diagnoza i podsumowanie tego co piszesz jest takie- spodobała się propaganda o nowym, tanim lotnisku z którego Polacy polecą w świat zamiast z tfu, Berlina. Polak potrafi, pokażemy, itd. Kiedy padają konkretne pytania, piszesz że się "nabijasz" :roll: Mam nadzieję, że trochę poczytasz różnych źródeł i zwyczajnie pomyślisz.

Aha, na moją prośbę o wytłumaczenie co masz na myśli też nie zareagowałeś. To też skłania mnie do powyższych wniosków.

A na które to konkretne pytanie nie odpowiedziałem? Zapewne masz na myśli to ostatnie, bo poprzednie dwa nijak nie są konkretne. Odpowiadam: nie, nie uwzględniłem. Podobnie wybierając usługi bankowe nie porównuję tego, czy jest to bank prywatny, czy państwowy (i ile muszę jako podatnik do tego dołożyć). A wiesz dlaczego? Bo nie mam na to wpływu, a na końcu mam dwa produkty i oceniam ich jakość / cenę. Jeżeli ten drugi państwowy jest lepszy (nie zawsze tańszy), to go wybieram. Przecież i tak już za niego po części zapłaciłem jako podatnik.
 Profil Relacje PM off  

#837 PostWysłany: 24 Lip 2023 12:54 

srebrny
A ile dołożyłeś i dokładasz co miesiąc, żeby polecieć za te 10 zł. mniej? Chyba, że nie zdajesz sobie sprawy, że za to wszystko od dawna płacisz?

Nie masz wpływu? To zacznij dokonywać wyborów.
 Profil Relacje PM off  

#838 PostWysłany: 24 Lip 2023 13:21 

red1982 napisał(a):

Po prostu trochę się z Was nabijam. Ludzi, którzy szukają połączeń o 200 PLN tańszych z Berlina (jakoś wtedy nikt nie ma problemu z ustaleniem znaczenia słowa "taniej"), a tu narzekają na to, że trzeba będzie dojechać z Warszawy.

Poproszę o wskazanie jakiegokolwiek posta w którym ktoś narzekał, że będzie trzeba dojechać z Warszawy nad Pisię Tuczną, bo mam wrażenie, że walczysz właśnie z chochołem, którego sam stworzyłeś.

Pomijam tu wyjaśnienie nam na jakiej podstawie zakładasz, że loty z CPK będą tańsze (i z jakiej przyczyny), bo kolega @boots doskonale wyjaśnił twoją niewiedzę w tym temacie. Twój podwójny kwantyfikator wygląda mniej więcej tak: "Jeśli Biedronka w jednym sklepie w Polsce postanowi sprzedawać wszystkie towary za 1 zł i dzięki temu oszczędzę coś na zakupach, to przyklasnę temu pomysłowi, a wy, którzy szukacie wszędzie promocji, nie narzekajcie, że trzeba będzie do tego sklepu dojechać." Ba! To, że Biedronka będzie wszystkie swoje towary w jakimś sklepie sprzedawać za 1 zł, jest bardziej prawdopodobne niż to, że z CPK polecisz i to taniej niż z Okęcia/Modlina.
 PM off  

#839 PostWysłany: 24 Lip 2023 14:33 

niebieski
red1982 napisał(a):
A na które to konkretne pytanie nie odpowiedziałem? .

A na to
j_a napisał(a):
Dlaczego przyjmujesz dość kuriozalne założenie, że z Okęcia nie da się tanio polecieć, natomiast z CPK, który ma być ponoć spółką komercyjną, dopakowaną budżetowymi miliardami, nagle za dotknięciem czarodziejskiej różdżki da się tanio latać? Co rozumiesz przez enigmatyczne "konkurencja?"? Naprawdę mnie to ciekawi.

red1982 napisał(a):
Podobnie wybierając usługi bankowe nie porównuję tego, czy jest to bank prywatny, czy państwowy (i ile muszę jako podatnik do tego dołożyć). A wiesz dlaczego? Bo nie mam na to wpływu, a na końcu mam dwa produkty i oceniam ich jakość / cenę. Jeżeli ten drugi państwowy jest lepszy (nie zawsze tańszy), to go wybieram. Przecież i tak już za niego po części zapłaciłem jako podatnik.

Znowu pudło. Dlaczego zakładasz, że banki, gdzie większościowym udziałowcem jest skarb państwa, są dotowane? Znajdziesz jakieś przykłady? Bo ja wiem, że są to podmioty notowane na GPW, system bankowy jest jakoś tam funkcjonujący, naszej panującej władzy jeszcze nie udało się go rozmontować. Może coś wiesz coś, co się wkrótce wydarzy? Nie strasz :o
 Profil Relacje PM off  

#840 PostWysłany: 24 Lip 2023 15:33 

-- 24 Lip 2023 15:29 --

Anonymous napisał(a):
red1982 napisał(a):

Po prostu trochę się z Was nabijam. Ludzi, którzy szukają połączeń o 200 PLN tańszych z Berlina (jakoś wtedy nikt nie ma problemu z ustaleniem znaczenia słowa "taniej"), a tu narzekają na to, że trzeba będzie dojechać z Warszawy.

Poproszę o wskazanie jakiegokolwiek posta w którym ktoś narzekał, że będzie trzeba dojechać z Warszawy nad Pisię Tuczną, bo mam wrażenie, że walczysz właśnie z chochołem, którego sam stworzyłeś.

Pomijam tu wyjaśnienie nam na jakiej podstawie zakładasz, że loty z CPK będą tańsze (i z jakiej przyczyny), bo kolega @boots doskonale wyjaśnił twoją niewiedzę w tym temacie. Twój podwójny kwantyfikator wygląda mniej więcej tak: "Jeśli Biedronka w jednym sklepie w Polsce postanowi sprzedawać wszystkie towary za 1 zł i dzięki temu oszczędzę coś na zakupach, to przyklasnę temu pomysłowi, a wy, którzy szukacie wszędzie promocji, nie narzekajcie, że trzeba będzie do tego sklepu dojechać." Ba! To, że Biedronka będzie wszystkie swoje towary w jakimś sklepie sprzedawać za 1 zł, jest bardziej prawdopodobne niż to, że z CPK polecisz i to taniej niż z Okęcia/Modlina.

To może rzuć okiem na posta, na który odpowiadałem w swoim pierwszym poście? Post 806; cytuję fragment: "Następni w kolejce do bycia dumnymi są mieszkańcy Warszawy, którym czas dojazdu na lotnisko "nieco" się wydłuży. Ale co tam, kto musi poleci." Do tego fragmentu właśnie się odniosłem w swoim pierwszym poście, bowiem niezwykle mnie to rozbawiło, mając na uwadze niektóre treści na tym forum. Twojego niezwykle wysublimowanego porównania niestety nie chwytam.

-- 24 Lip 2023 15:33 --

j_a napisał(a):
red1982 napisał(a):
A na które to konkretne pytanie nie odpowiedziałem? .

A na to
j_a napisał(a):

red1982 napisał(a):
Podobnie wybierając usługi bankowe nie porównuję tego, czy jest to bank prywatny, czy państwowy (i ile muszę jako podatnik do tego dołożyć). A wiesz dlaczego? Bo nie mam na to wpływu, a na końcu mam dwa produkty i oceniam ich jakość / cenę. Jeżeli ten drugi państwowy jest lepszy (nie zawsze tańszy), to go wybieram. Przecież i tak już za niego po części zapłaciłem jako podatnik.

Znowu pudło. Dlaczego zakładasz, że banki, gdzie większościowym udziałowcem jest skarb państwa, są dotowane? Znajdziesz jakieś przykłady? Bo ja wiem, że są to podmioty notowane na GPW, system bankowy jest jakoś tam funkcjonujący, naszej panującej władzy jeszcze nie udało się go rozmontować. Może coś wiesz coś, co się wkrótce wydarzy? Nie strasz :o

:). Nie no, szkoda mojego czasu. Istnieją setki sposobów (wdrażanych w życie w RP) na dofinansowanie takich podmiotów. O początkowym koszcie zakupu nie wspomnę. Dobra, z mojej strony dzięki za rozmowę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2264 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 114  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 16 gości