Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Mandat we Włoszech - przewodnik praktyczny (przeczytaj zanim napiszesz): viewtopic.php?p=798688#p798688

Kiedy policja łapie nas za przekroczenie prędkości czy inne wykroczenie wtedy wiadomo: trzeba przyjąć mandat i zapłacić. Można to zrobić również na poczcie i podobno w tabacchi ale to nie jest informacja do końca potwierdzona.
Gorzej kiedy mandat przychodzi nam po jakimś czasie do domu a my zdziwieni jesteśmy, ze coś takiego w ogóle się zdarzyło.
Taki możemy dostać za łapankę z fotoradaru i wtedy taki mandat przychodzi ze zdjęciem.
Albo za wjazd do ZTL czyli obszarów ograniczonego ruchu - np. centrum miasta, gdzie poruszanie się autem możliwe jest tylko dla mieszkańców i służb publicznych. W takich miejscach przy wjazdach ustawione są znaki, które określają na ogół dni i godziny zakazu wjazdu a po drugiej strony znaku jest kamerka, która robi zdjęcia delikwentom wjeżdżającym w tych „zakazanych” godzinach. Następuje weryfikacja i typ wykroczenia na mandacie jest określany jako ”unauthorised entry to a limited traffic zone”. Do mandatu nie jest dołączone zdjęcie bo kamerka „łapie” tylko pojazd z tyłu z uwzględnieniem tablic rejestracyjnych (ze względu na poszanowanie prywatności).
Na ogół w głowie takiego biedaka zaatakowanego mandatem pojawia się pytanie: płacić czy nie? A co jeśli nie zapłacę?
Pierwsza sprawa i najważniejsza: na wystawienie mandatu osobom mieszkającym w innym kraju organ ma 360 dni od dnia stwierdzenia naruszenia (art.201 ust.1 Kodeksu drogowego). Po upływie tego czasu zobowiązanie do zapłaty tej kwoty wygasa (ust.5).
Wydawać by się więc mogło, że jeżeli wykroczenie popełniliśmy w czerwcu 2015 to w czerwcu 2016 takie zobowiązanie wygasa i możemy się wypiąć albo co najmniej odwołać.
Nie do końca: policja musi przecież zidentyfikować kierowcę. W tym celu ma prawo zgłosić się do EUCARIS-a (Europejski System Informacyjny o Pojazdach i Prawach Jazdy) powiązanego z naszym rodzimym CEPiK-iem (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców) o uzyskanie informacji na temat właściciela pojazdu. Na czas uzyskania tej informacji postępowanie ulega zawieszeniu i dopiero po jej otrzymaniu zostaje wznowione. (ust.5-bis) Na mandacie powinna być data wznowienia – od tego czasu liczy się te nieszczęsne 360 dni. Jeżeli jechaliśmy autem z wypożyczalni to ta data będzie nam się pewno pokrywać z datą ściągnięcia z karty opłaty przez wypożyczalnię - w granicach 40,50 euro.
Jeżeli te daty nam się zgadzają mamy trzy możliwości:
1. Zapłacić w terminie 5 dni: wtedy mandat jest pomniejszany o 30% (art.202 ust.1)
2. Zapłacić w terminie 60 dni pełną kwotę
3. Zapłacić po terminie 60 dni – kwota ulega podwojeniu.
Wszystkie te kombinacje będą wypisane na mandacie.
Co jeśli nie zapłacimy wcale? Nie opłaca się. Termin przedawnienia kar administracyjnych we Włoszech wynosi 5 lat. W tym czasie mogą być wszczęte procedury nawet sądowe. Koszty znacznie wzrastają. Fakt jest taki, że żadne firmy windykacyjne nie mogą na terenie Polski skutecznie wyegzekwować mandatu rozumianego jako grzywna za naruszenie przepisów ruchu drogowego z Włoch czy innego państwa, taka grzywna jest przejmowana do wykonania przez polski sąd karny i polski sąd ją wykonuje podobnie jak grzywnę orzeczoną w Polsce, w tym może wyegzekwować - jednak dochód z takiej wyegzekwowanej grzywny wpływa do polskiego budżetu i może dlatego jakieś policje lokalne czy straże miejskie z Włoch wolą przekazywać takie grzywny firmom windykacyjnym - bo wtedy dochód z grzywny jest wciąż ich, co nie zmienia faktu, że taki windykator prywatny "egzekwujący" w Polsce włoską grzywnę nałożoną mandatem karnym może tylko grzecznie prosić dłużnika o jej uiszczenie.
Natomiast nie wiem i się nie znam na tym jak długo taka grzywna nałożona mandatem "wisi" we włoskim systemie prawnym i może być egzekwowana tam na miejscu przez ich właściwe organy, jak tam pojedziemy ponownie.

A co jeżeli mamy podstawy, żeby nie zapłacić?
Np. to nie my jechaliśmy pojazdem bo dawno został sprzedany a kupujący nie dokonał obowiązku rejestracji pojazdu, policja nie zmieściła się ( na nasze oko) w terminie 360 dni, mandat nie jest wystawiony w języku polskim, brak mandatu i jest tylko samo wezwanie. Mamy prawo odwołać się w terminie 60 dni (art. 203 i 204).
1. do prefekta - wysyłając bezpośrednio do organu, z którego otrzymaliśmy mandat - bezpłatnie
2. do sędziego pokoju - opłata 37 euro za odwołanie i 8 euro opłata skarbowa.
Jeżeli prefekt nie uzna naszego odwołania droga sądowa pozostaje nadal otwarta.
Ważne: jeżeli zapłaciliśmy mandat odwołanie zostanie odrzucone z automatu. Złożenie odwołania nie przerywa biegu terminu do zapłaty. Czyli jeżeli prefekt po np. 70 dniach uzna, ze odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie to płacimy już podwójną stawkę.
Po drugie ważne: odwołanie musi być sporządzone w języku włoskim.
Po trzecie ważne: pomimo, że w przepisach kodeksu jest zapis, ze mandat musi zostać dostarczony do sprawcy wykroczenia nieodebranie przesyłki poleconej nie powoduje, że możemy się bronić: ale ja nic nie dostałem. Podobnie jak w Polsce we Włoszech funkcjonuje doręczenie zastępcze czyli uważa się je za dokonane z upływem ostatniego dnia okresu, w którym możliwy jest odbiór pisma po pozostawieniu awiza.

Ale:
Zgodnie z nadal obowiązującą pomiędzy Polską, a Republiką Włoch umową o pomocy w sprawach karnych z dnia 28 kwietnia 1989 roku, a właściwie jej art. 14 ust 2, dotyczącym trybu porozumiewania się i języków, nie jest wymagane tłumaczenie dokumentów na język polski. Zatem Policja włoska nie ma obowiązku tłumaczyć Państwu pisma na język kraju, w którym Państwo przebywają. Uprzejmością ze strony organu włoskiego jest przesłanie pisma w jednym z czterech najważniejszych języków obowiązujących w Unii Europejskiej.

https://www.straetus.pl/mandaty/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 535 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
#501 PostWysłany: 11 Lip 2023 21:37 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Jakieś 3-4 dostałem, cześć mam jeszcze na pamiątkę, ale u mnie wszystkie były napisane po angielsku.
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#502 PostWysłany: 11 Lip 2023 21:44 

srebrny
To już bliżej końca, bo 3x3 bylo ;)
 Profil Relacje PM off  

#503 PostWysłany: 12 Lip 2023 11:09 

Darek M. napisał(a):
Nie napisałeś też czy listy piszą w języku polskim? Mi już minęło 5 lat od nie płacenia i przestało przychodzić ale każdy sam podejmuje decyzję

Listy przyszły po angielsku wszystkie. Najpierw standardowo 2 lata temu we wrześniu mandaty 3 sztuki, a teraz po niecałych 2 latach to ponaglenie z jakiegoś włoskiego biura windykacji oddzielnie na 2 mandaty i teraz kolejne na 3ci ostatni mandat i niby kazdy mandat z windykacją 270 euro.

Zastanawiam się co w tej sytuacji tylko z tego względu, że niektórzy na forum fejsbukowym związanym z włoskim transportem pisali, żeby zapłacić bo i tak komornik na konto wejdzie i ściągnie pieniądze. Inni natomiast mówili, że nie ma takiej możliwości. Wiem też, że powyższe mandaty jeśli dotrą do windykacji w Polsce to niby każdy jest w okolicach uwaga... 720 euro i tylko tu mam obawy czy zapłacić 270x3 miec spokój z obawy przed większą karą czy tutaj realnie nie ma jak tych madnatów wyegzekwować.
Co do sytuacji, że nie zapłaciłem tych mandatów od razu - poczas tygodniowej podróży po Italii jak zaczęły przychodzić mandaty z ZTL-a byłem pewien, że będzie ich nie 3 a wiele więcej z racji zrobienia ponad 3000km, stąd zwłoka w płatności bo nie byłem nastawiony na zapłacenie kilku tysięcy złotych... na szczęście skończyło się na 3, ale kwota urosła. Nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi nigdzie co zrobić stąd pytam, więc prosze o wyrozumiałość :)
 Profil Relacje PM off  

#504 PostWysłany: 12 Lip 2023 14:09 

niebieski
Generalnie windykacja polega na tym, że się przestraszysz i wpłacisz im jakieś wydumane kwoty żeby mieć święty spokój. Czytałeś ostatnie strony tego wątku? Wiesz że zasadniczo mandat zostaje w kraju w którym zostanie zapłacony, więc egzekutorzy nie mają wielkiego interesu w dochodzeniu takich należności przed polskimi sądami?

Jeśli auto było wypożyczone, to dziwne że wypożyczalnia nie obciążyła karty. Widać zbyt dużo czasu upłynęło. Moim zdaniem szanse na egzekucję tych mandatów w PL są żadne.
 Profil Relacje PM off
Darek M. lubi ten post.

#505 PostWysłany: 12 Lip 2023 15:28 

niebieski
Wypożyczalnia może jedynie przekazać policji dane osoby wynajmującej. Nie ma prawa ściągać mandatów.
Byłem 2 x w podobnej sytuacji.
Wynajmowane auto i fotoradar za prędkość.
W obu przypadkach najpierw dostałem info z wypożyczalni, iż moje dane zostały przekazane policji w związku z wykroczeniem, a po kilku miesiącach dotarły listy polecone, których NIE odebrałem (tylko korespondencja polecona jest istotna i dla policji/windykacji i dla sprawcy).
W obu przypadkach minęło dobrych kilka lat (pow. 5).

W Hiszpanii po 2 latach od poprzedniego wykroczenia (polecony nie odebrany, mandat niezapłacony), zostałem zatrzymany już bezpośr. na drodze (inne auto oczywiście).
Uiściłem na miejscu, ale za zaległość nikt podczas kontroli się nie upomniał.

Nie płać i śpij spokojnie
Paweł
 Profil Relacje PM off  

#506 PostWysłany: 12 Lip 2023 15:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

mifilip napisał(a):
poczas tygodniowej podróży po Italii jak zaczęły przychodzić mandaty z ZTL-a byłem pewien, że będzie ich nie 3 a wiele więcej z racji zrobienia ponad 3000km, stąd zwłoka w płatności bo nie byłem nastawiony na zapłacenie kilku tysięcy złotych... na szczęście skończyło się na 3, ale kwota urosła. Nie otrzymałem jednoznacznej odpowiedzi nigdzie co zrobić stąd pytam, więc prosze o wyrozumiałość :)

Tak z ciekawości - nie zapalała Ci się jakaś lampka w glowie mijając zakazy ruchu na wjazdach do ZTL?
 Profil Relacje PM off  

#507 PostWysłany: 12 Lip 2023 15:50 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
PawelSz napisał(a):
W Hiszpanii po 2 latach od poprzedniego wykroczenia (polecony nie odebrany, mandat niezapłacony), zostałem zatrzymany już bezpośr. na drodze (inne auto oczywiście).
Paweł

Kolega § KPC czytuję czasami czy tylko tak sobie pisze?
Drugie awizo jest traktowane jako doręczone.

Każdą apka skrzeczy, że wjeżdżasz w strefę ograniczonego ruchu. W Włoszech na dzisiaj, masz na 95% sygnalizatory świetlne, zielone-czerwone.
Ja rozumiem, że szukając miejsca parkingowego, nie zwracasz uwagi na znaki. Doświadczyłem tego w 2011. Dwa mandaty z Rzymu grzecznie zapłaciłem. Wtedy we Włoszech bywaliśmy ze dwa razy w roku.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#508 PostWysłany: 12 Lip 2023 18:24 

srebrny
Tyle, że za każdym razem przychodzi od kogoś innego, więc nic nie zdarza się dwa razy i nie ma mowy o odebraniu listu.
Pochwalić za opłacenie mandatu, ktoś w sumie je płacić powinien, by wystawianie miało sens.
 Profil Relacje PM off  

#509 PostWysłany: 12 Lip 2023 18:34 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jezeli firmy maja setki/tysiace etatow to naturalne, ze czlowiek "dlubiac przy płacach" naczyta sie roznych egzekucji z wynagrodzen.
Byl czas, ze przychodzily hurtem zajecia wystawiane przez naczelnika US w Opolu, a to predkosc, a to "blado rozowe" itd
Pracownik zazwyczaj mowil, jestem swiadomy, przyslali to prosze realizowac i miejmy to z glowy.
Natomiast nigdy mi sie nie zdarzylo bym prowadzil egzekucje w ynagrodzenia pracownika za mandat wystawiony za granica PL.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#510 PostWysłany: 12 Lip 2023 18:38 

srebrny
@jacek96
Chodzi o powtórne awizowanie tej samej przesyłki poleconej. To tzw. fikcja doręczenia.
 Profil Relacje PM off
jacek96 lubi ten post.

#511 PostWysłany: 12 Lip 2023 18:44 

srebrny
-- 12 Lip 2023 18:42 --

Ok, ale w Niemczech się nie potwierdza odbioru przesyłki poleconej, oczywiście jest ewidencjonowana, więc należy pójść na pocztę i poprosić o odesłanie na adres nadawcy, nie otwierając listu.

-- 12 Lip 2023 18:44 --

Poza tym KPC tyczy się pism urzędowych, a nie listów prywatnych, jakim jest korespondencja od firmy nastawionej na zysk.
 Profil Relacje PM off  

#512 PostWysłany: 12 Lip 2023 19:05 

srebrny
To przedsądowe wezwanie do zapłaty i fikcja doręczenia działa. Również wobec osób fizycznych niepodlegających wpisowi do rejestru lub ewidencji - orzecznictwo utrwalone od III CZP 10/71.
 Profil Relacje PM off  

#513 PostWysłany: 12 Lip 2023 20:42 

niebieski
PawelSz napisał(a):
Wypożyczalnia może jedynie przekazać policji dane osoby wynajmującej. Nie ma prawa ściągać mandatów.
...ł

Bardziej chodziło mi o to, że wypożyczalnia zwykle nalicza sobie nie taką małą kwotę z tytułu obsługi mandatów. Co do ściągania przez wypożyczalnię to w różnych krajach może to różnie wyglądać (zwłaszcza poza EU), ale tu nie podpowiem bo... tfu, tfu... bardzo dawno nie miałem takiej sytuacji. ;)
 Profil Relacje PM off  

#514 PostWysłany: 12 Lip 2023 22:28 

niebieski
To się zgadza..
Pobrali bodajże ok. 20 EUR za "obsługę", czyli przekazanie danych wynajmującego policji...

Cytuj:

Nigdzie nie napisałem, że dostałem 2 awiza od tego samego nadawcy, dotyczące tej samej sprawy...
 Profil Relacje PM off  

#515 PostWysłany: 12 Lip 2023 22:31 

srebrny
Nie musiałeś pisać, bo to oczywista oczywistość.
A awizo nie jest od nadawcy przesyłki, tylko od Poczty Polskiej. I nie jest związane ze sprawą, tylko z przesyłką rejestrowaną.

Ostatnio edytowany przez boots 12 Lip 2023 23:55, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#516 PostWysłany: 12 Lip 2023 23:43 
Awatar użytkownika

złoty
PawelSz napisał(a):
To się zgadza..
Pobrali bodajże ok. 20 EUR za "obsługę", czyli przekazanie danych wynajmującego policji...

Cytuj:

Nigdzie nie napisałem, że dostałem 2 awiza od tego samego nadawcy, dotyczące tej samej sprawy...
Tez mi kiedyś pobrali tą opłatę (50 eur bodajże), ale ją reklamowałem w banku (chargeback) i bank o dziwo uznał moja racje i zwrócił kasę :)
 Profil Relacje PM off  

#517 PostWysłany: 13 Lip 2023 09:11 

srebrny
Ja im podarowałem te 50 euro. Mandat był na 45 euro, więc szczodrze z napiwkiem zwróciłem 😉
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#518 PostWysłany: 19 Lip 2023 14:52 

a zapytam z innej beczki w takim razie
Bo w sumie są 3 mandaty z ZTL-a po 200 euro. 2 z 3 mandatów przyszły teraz niedawno z jakiejś kancelarii windykacyjnej włoskiej powiększone na 270 euro - list zwykły wrzucony do skrzynki.
Co jakby olać tą windykację, która nie ma żadnego potwierdzenia odbioru i zapłacić przez stronę włoską te 3 mandaty na 200 euro? Ma to sens? Czy zapłacę a windykacja dalej będzię męczyć? Mogę im wtedy za jakiś czas wysłać, że mandaty dawno zapłacone a ja wcześniej nic nie dostałem...
Męczy mnie temat tych mandatów stąd wole mieć to z głowy, ale podobno te windykacje to złodziejstwo jedno wielkie dlatego pytam czy zapłacenie mandatu po kwocie jaka na nim jest a nie "windykacyjnej" ma sens.
 Profil Relacje PM off  

#519 PostWysłany: 19 Lip 2023 15:36 
Awatar użytkownika

złoty
Dostałeś już jakis list w języku ojczystym czy nie? Nie widziałem tej i formacji. Jeśli nie to był olał ten temat.
 Profil Relacje PM off  

#520 PostWysłany: 19 Lip 2023 20:27 

Wszystkie po angielsku, natomiast co z tą informacją że wcale mandat nie musi być po polsku a może być po angielsku ? Nawet w informacji u góry całego tematu jest ta informacja. Ty nic płaciłeś? Ile czasu minęło? Przychodziłą jakaś windykacja?

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 19 Lip 2023 21:17, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 535 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości