Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 21 Maj 2023 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 546 135
srebrny
Jeszcze dolicz czas na fotki na forrest gump point ;) No chyba sobie nie odpuścisz ;)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#222 PostWysłany: 22 Maj 2023 06:53 

@tropikey
Z pieszych wycieczek w Canyonlands przeszliśmy tylko krótki szlak do Mesa Arch (30 min. w obie strony), a reszta to punkty widokowe z parkingów, najwięcej czasu zajął przejazd Shafer Road- zakładałem sobie 2h, a wyszło ok.3h, bo o ile na początkowym odcinku- tym z serpentynami nawierzchnia jest bardzo dobra, to później już dużo gorzej- prędkość momentami była 5-10 mil/h, ale był to jeden z najfajniejszych momentów całego wyjazdu. I pamiętaj że permit na wjazd do Arches trzeba wykupić odpowiednio wcześniej (2 USD).
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#223 PostWysłany: 22 Maj 2023 09:06 
Awatar użytkownika

platynowy
@piotrek.s: jeszcze jedno pytanko - czy dobrze rozumiem, że do Delicate Arch wybraliscie się po 16:00, gdy nie obowiązuje już (jak czytam) obowiązek rezerwowania wstępu?
Na marginesie, dzięki za zwrócenie uwagi na te rezerwacje, bo nie byłem tego świadomy :)
A jeśli ktoś jeszcze nie jest, to tu więcej informacji:
https://www.discovermoab.com/reservations/
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 22 Maj 2023 09:15 
Awatar użytkownika

srebrny
tropikey napisał(a):
Pytanie o Monument Valley - poproszę o potwierdzenie, albo skorygowanie moich podejrzeń, że zwiedzanie tego regionu lepiej zaplanować na popołudnie i zachód słońca? Takie wrażenie odnoszę patrząc na zdjęcia.
Chciałbym to miejsce odwiedzić w ramach przystanku na trasie z Moab do Kayenty. Z mapy wynika, że z Moab do MV Visitor Center jest ok. 2:45 h, a potem z z tego miejsca do Kayenty już tylko ok. pół godziny. Nie wiem tylko, ile czasu schodzi na objechanie tras publicznych na terenie MV?

EDIT: tutaj https://www.earthtrekkers.com/ultimate- ... nt-valley/ piszą, że gruntowne zwiedzanie, to cały dzień, ale wspominają też, że zapoznanie się z tymi najbardziej znanymi widokami to 2-3 h. Faktycznie tyle powinno wystarczyć?

z ciekawości przejrzałem swoje zdjęcia z MV
Styczeń 2020, ludzi praktycznie brak i co ciekawe wjechałem za darmochę, nie było żadnego Mietka pobierającego opłaty. Pierwsze zdjęcie zrobiłem o godz. 15.24 a ostatnie o 16.04 (światło miałem znakomite). Myślę, że z godzinę max. tam byłem.
Nocowałem w Page i tego dnia najpierw pokręciłem się w okolicy zapory Glen Canyon i jeziora Powell, później zrobiłem Horseshoe Band, Forest Gump Point i na koniec MV i powrót do Page.
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
tropikey uważa post za pomocny.

#225 PostWysłany: 22 Maj 2023 09:39 
Awatar użytkownika

platynowy
No niestety, ja będę we wrześniu, a to - jak podejrzewam - oznacza znacznie większą obecność "Mietka" :D
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 22 Maj 2023 09:47 

@tropikey
Dokładnie tak, żeby zobaczyć Delicate Arch wjechaliśmy do parku ok. 17:00, w hotelu byliśmy z powrotem przed 20:00, polecam tę porę- świetne światło i stosunkowo niewiele osób, na drugi dzień mieliśmy permit od 8:00- można wjechać do 9:00 i później dowolną ilość razy wjeżdźać i wyjeżdżać choć moim zdaniem mija się to z celem-strata czasu.

Załączniki:
5B2A316E-E294-4B43-9DA8-9C2D8F932F44.jpeg
5B2A316E-E294-4B43-9DA8-9C2D8F932F44.jpeg [ 100.94 KiB | Obejrzany 1785 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#227 PostWysłany: 15 Cze 2023 13:29 
Awatar użytkownika

platynowy
Jak oceniacie ryzyko związane z jazdą w tych rejonach po zmroku?
Chodzi mi w szczególności o okolice Bryce, Escalante, Hanksville i Moab, gdyż chciałbym w tych rejonach zajrzeć przynajmniej do jednego z Dark Sky Parks w Utah, z uwagi na (ponoć) wyśmienite warunki do oglądania nocnego nieba. Parki te są wyznaczone w "normalnych" parkach (Bryce, Goblin, Capitol Reef, Arches, itd.). Nie planujemy noclegów w samych parkach, tylko w tradycyjnym zakwaterowaniu, np. w Hanksville, z którego jest ok. 30-40 min. jazdy zarówno do parku Goblin Valley, jak i Capitol Reef. Zastanawiam się tylko, czy wracając z parku do hotelu już po oglądaniu gwiazd nie będziemy zbyt mocno ryzykować jakiegoś zbyt bliskiego spotkania z dzikimi zwierzętami, albo z innych powodów jest to odradzane?
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 23 Cze 2023 13:55 

michal40m napisał(a):
@Oszukani Dzięki za wskazówki. Przysiadłem jeszcze raz do tego planu i pozmieniałem kilka rzeczy dzięki czemu udało się uzyskać 2 dni dla Zion i 2 dni dla Yosemite :1 01.09 -Przylot do LA o 13 - Przejazd do Williams (nocleg)2 02.09 - Grand Canyon - Page (nocleg)3 03.09 - Horseshoe bend - Antylope Canyon X - Monument Valley (Moab - nocleg?)4 04.09 - Arches - Przejazd w okolice Bryce Canyon i nocleg5 05.09 - Bryce Canyon - Hurricane (Nocleg)6 06.09 - Zion Park 7 07.09 - Zion Park - Hoover Dam - LAS (nocleg)8 08.09 - LAS - Death Valley - Golden Caynon(?) - Bakersfield (nocleg)9 09.09 - Sequoia Park - Oakhurst (nocleg)10 10.09 - Yosemite Park11 11.09- Yosemite Park - Mantaca (nocleg)12 12.09 - San Francisco (nocleg)13 13.09 - Sillicon Valley -Santa Barbara (nocleg)14 14.09- Santa Barbara - LA (nocleg)15 15.09 - Los Angeles16 16.09 - LA 17:00 WylotNie jestem do końca zadowolony z kilku punktów:1. Brak Joshua 2. Trzeci dzień wydaje się dosyć napięty + długi przejazd do Moab (ponad 400 km)3. Golden Caynon prawdopodobnie odpuścimy ponieważ 8 dzień również napięty (600 km) 4. 1 dzień w San Francisco to trochę za mało ale jednak nie możemy odpuścić tego punktu 5. 1 dzień na przejazd San Francisco - Santa Barbara może utrudnić podziwianie widoków na jedynce ( można to rozbić na SF- Big Sur a kolejny dzień Big Sur - LA)6. Niestety 1 pełny dzień w LA praktycznie wyklucza możliwość wejścia do Universal studio
Kolego widzę, że będziemy prawie w tym samym terminie :lol: Ja jestem 6.09-17.09 ;) Z tym, że my robimy pętlę w drugą stronę, bo lądujemy w Las Vegas. Mam pytanie zwłaszcza o Twój dzień 13. Jak planujecie przejazd z Doliny Krzemowej do Santa Barbara? Bo piszesz, że chcecie podziwiać widoki i Big Sur, czyli zakładam, że pojedziecie autostradą nr 1, która jest zamknięta od północy gdzieś od Big Creek. Będziecie się cofać z powrotem do autostrady 101 i potem w stronę LA? Bo to sporo czasu się traci...
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 04 Lip 2023 21:37 

Stusi napisał(a):
Kolego widzę, że będziemy prawie w tym samym terminie :lol: Ja jestem 6.09-17.09 ;) Z tym, że my robimy pętlę w drugą stronę, bo lądujemy w Las Vegas. Mam pytanie zwłaszcza o Twój dzień 13. Jak planujecie przejazd z Doliny Krzemowej do Santa Barbara? Bo piszesz, że chcecie podziwiać widoki i Big Sur, czyli zakładam, że pojedziecie autostradą nr 1, która jest zamknięta od północy gdzieś od Big Creek. Będziecie się cofać z powrotem do autostrady 101 i potem w stronę LA? Bo to sporo czasu się traci...

Odpuścimy chyba dolinę krzemową i z samego rana z okolic San Jose będziemy kierować się na południe gdzie mamy nocleg w Morro Bay. Więc mamy cały dzień na ten odcinek. Nie wiem czy dobrze przeczytałem ale jest szansa że we wrześniu autostrada będzie otwarta a jeśli nie to tydzień przed wyjazdem zrobię lekkie przeplanowanie żeby nie nadrobić zbyt wielu kilometrów :D
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 10 Lip 2023 14:59 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Jakie miejscówki można sobie odpuścić że względu na pogodę w rejonach SFO, Vegas, Los Angeles? Lecimy na miesiąc w listopadzie, od 1 do 29 mamy czas, zabierzemy jakieś auto i chcemy zwiedzić jak najwięcej.

Ale np widziałem że yosemite już jest zima? Chociaż czytałem że na początku miesiąca nie ma najgorzej i mozna na luzie pozwiedzać.

Jakiś wstępny plan korzystając z wcześniejszych postów:

06.11 zwiedzanie Yosemite, nocleg Mariposa

07.11 - zwiedzanie Yosemite, nocleg w Mariposa

8.11 -przejazd do Sequoia NP, nocleg w Bakersfield

9.11 - zwiedzanie Sequoia NP, nocleg w Bakersfield

10.11 - przyjazd do Death Valley, zwiedzanie DV, nocleg Las Vegas

11.11 - zwiedzanie Las Vegas, nocleg LV

12.11 - przejazd do flagstaff, grand canyon, nocleg flagstaff

13.11 - Grand Canyon, nocleg w flagstaff,

14.11 - przejazd do page, Grand canyon północ, nocleg w Page

15.11 - Monument Valley, nocleg Page

16.11 - Kanion Antylopy, nocleg Page,

17.11 - Grand Canyon (północ), przyjazd w okolice Bryce, nocleg w Cedar- Bryce NP

18.11 - Zion NP, nocleg Cedar

19.11 - Zion lub Bryce, nocleg w Cedar,

20.11 - powrót do Vegas, nocleg w LV

Później do 29 jeszcze by było trochę czasu, napewno chwilę wcisnąć na Los Angeles by można było, bądź San Diego?

Ostatnio edytowany przez Limapur, 10 Lip 2023 19:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#231 PostWysłany: 10 Lip 2023 15:10 

platynowy
Na Half Dome już nie wejdziesz, ale pozostałe szlaki będą otwarte (w zależności od pogody). Wolałbym oglądać przykryte śniegiem Yosemite niż skąpany słońcem Las Vegas. Po powrocie z wycieczki docenisz miejsca wolne od ćpunów.
 Profil Relacje PM off
Limapur lubi ten post.

#232 PostWysłany: 26 Lip 2023 14:07 

Cześć

Mam dużą prośbę o informację czy odcinek BIG SUR jest już przezedny bo z tego co wyczytałem i pokazuje mi google.maps to nie, a jeżeli faktycznie nie to czy można normalnie przejechać sobie przez Hunter Liggett do 101 jadąc z LA do SF ?
Wyjazd w sierpniu.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 26 Lip 2023 14:44 

Odcinek przez samo Big Sur jest otwarty, zamknięcie występuje dalej na odcinku Lucia- Ragged Point i w tym roku są bardzo mało szanse na jego otwarcie. Niestety zamknięcia też nie da się minąć przez Hunter Liggett ponieważ Nacimiento-Fergusson Road jest cała zamknięta (być może na stałe).

Ostatnio edytowany przez dmirstek, 26 Lip 2023 14:56, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 27 Sie 2023 23:28 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A propos zamkniętego odcinka "jedynki" k. Big Sur tu jest info:
https://www.bigsurcalifornia.org/highwa ... tions.html
 Profil Relacje PM off
Szyn3k uważa post za pomocny.

#235 PostWysłany: 28 Sie 2023 10:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeśli ktoś planuje wizytę z Death Valley lub przejazd przez niego trasą 190 to obecnie park i 190-ka są zamknięte

FULL PARK CLOSURE
ROADS & PARK ARE CLOSED, including CA State Route 190. Many roads are covered with debris and have undercutting and shoulder loss due to recent flooding. Do not enter the park. Park landline phones are down. Emergency services may not be available.

https://www.nps.gov/deva/planyourvisit/conditions.htm
 Profil Relacje PM off
kislawa lubi ten post.
krzqchu uważa post za pomocny.

#236 PostWysłany: 01 Wrz 2023 22:19 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jeśli ktoś jest teraz lub będzie z najbliższych 2 dniach w okolicach m.in. kanionów Bryce i Zion, to z powodu ulewnych deszczów są tam możliwe powodzie błyskawiczne.

Flood Watch issued September 1 at 4:27AM MDT until September 3 at 12:00AM MDT by NWS Salt Lake City UT
* WHAT...Flash flooding caused by excessive rainfall continues to be possible.

* WHERE...A portion of Utah, including the following areas, Bryce Canyon Country, Capitol Reef National Park and Vicinity, South Central Utah, Southern Mountains, Upper Sevier River Valleys, Lower Washington County, Southwest Utah and Zion National Park.

* WHEN...Through Saturday evening.

* IMPACTS...Excessive runoff may result in flooding of slot canyons, normally dry washes, recently burned areas, rivers, creeks, streams, and other low-lying and flood-prone locations.

* ADDITIONAL DETAILS... - A monsoon moisture surge will continue to push into Utah today and linger through the holiday weekend, with the potential for heavy rainfall increased by a storm system that will stall across the Great Basin through Saturday. This will bring the opportunity for multiple rounds of heavy rainfall. - http://www.weather.gov/safety/flood

PRECAUTIONARY/PREPAREDNESS ACTIONS:
You should monitor later forecasts and be prepared to take action should Flash Flood Warnings be issued.

------
Posted By: NWS Salt Lake City UT
Severity: Severe
Area: Southwest Utah; Lower Washington County; Zion National Park; Southern Mountains; Upper Sevier River Valleys; Bryce Canyon Country; South Central Utah; Capitol Reef National Park and Vicinity
Effective: 1.09.2023, 12:27:00
Ends: 3.09.2023, 08:00:00
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#237 PostWysłany: 11 Wrz 2023 21:12 

Cześć,

Zakładając, że mamy trochę więcej czasu do wykorzystania i nigdzie się nam nie spieszy, to który park według Was będzie najciekawszy, aby zatrzymać się w nim na dłużej? Powiedzmy 5-7 dni. Chodzi o poziom zróżnicowania, ukryte perełki, piesze trasy krótkie i dłuższe.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 11 Wrz 2023 21:36 
Awatar użytkownika

platynowy
Właśnie odpuściliśmy Moab, w którym mieliśmy 3 noclegi. Jest tutaj Arches NP, Canyonlands i Deadhorse Point State Park. Moim zdaniem, spokojnie można tu być te 5-6 dni i jest co robić.
 Profil Relacje PM off
Nvr.23 lubi ten post.

#239 PostWysłany: 11 Wrz 2023 21:36 

Zdecydowanie Yosemite, o ile nie jedziecie zima. Byłem 3 dni a chętnie zostałbym dłużej. Oczywiście różni ludzie będą mieli różne zdania, bo wszystkie popularne parki na zachodzie są fajne i mają coś w sobie. Krajobraz w Utah czy Arizonie tez bedzie zupelnie inny niz w Yosemite.
Jednak na więcej dni myślę że w Yosemite nie będziecie się nudzić - jest ogromny i tras jest sporo, krótkich i długich.
 Profil Relacje PM off
Nvr.23 lubi ten post.
Nvr.23 uważa post za pomocny.

#240 PostWysłany: 11 Wrz 2023 21:45 

platynowy
Parę fotek z Yosemite wrzuciłem tutaj:
viewtopic.php?t=167588
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 407 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 21  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości