Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Gru 2014 17:09 

niebieski
Cześć,
czy ktoś wynajmował samochód w El Calafate i może polecić dobrą wypożyczalnię?
Lecę do Patagonii na blisko 10 dni, planuję wypożyczyć samochód w Punta Arenas i oddać w Puerto Natales i stamtąd udać się do El Calafate.
Pierwotnie planowałem wjechać do Argentyny chilijskim samochodem, jednak dodatkowe opłaty skutecznie zniechęcają mnie do tego pomysłu.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty All inclusive na Wyspach Kanaryjskich za 2387 PLN 🌤️🌋👙🍹 Wulkany, plaże i nisko lądujące samoloty
Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩 Letnie słońce nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 Tydzień w 5* hotelu w Egipcie z all inclusive za 2539 PLN 🤩
#2 PostWysłany: 07 Cze 2023 14:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Będąc w El Calafate, i to w więcej niż 2 osób, warto rozważyć wynajęcie auta. Cena auta, to mniej niż byśmy zapłacili za 2 bilety/transfery do lodowca. No i wygoda, bo można wyjechać 1h przed grupami i mieć wszystkie szlaki dla nas.

Auto wypożyczyliśmy w Like Rent a Car

https://www.likerentacar.com.ar/el-calafate

https://goo.gl/maps/KZ2picYBN5f7v85K8

Na miejscu (było ostatnie auto) na 24h. Wszystko sprawnie i szybko zwrócone na koniec. Cena paliwa w listopadzie 2022 była jakies 2-3 zeta (kurs blu dollar) za litr w El Calafate.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 09 Lis 2024 00:17 

Loty: 545
Kilometry: 1 226 030
złoty
Paliwo listopad 2024: 882ars za litr benzyny.
Dojazd z el chalten do el calafate to ok 2h10min beż stopów na widoczki. Stacje są tylko w el calafate i el chalten. Wiec jeśli chce się oddać na lotnisku wracajac z el chalten to trzeba i tak pojechać do El Calafate.
ZuzaBezUcha uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 21 Lis 2024 00:46 

niebieski
@maxima a podzielisz sie, ktorą wypozyczalnię wybrałeś (i $ za dzien?)
Wolałbym do El Chalten pojechać niezależnie od busów, ale te ceny mnie powalają, a podobno w El Chalten i tak niepotrzeba samochodu.

#5 PostWysłany: 21 Lis 2024 01:26 

Loty: 545
Kilometry: 1 226 030
złoty
Ta która polecał Zeus. Tanio nie było ok 300zl za dobę, ale tam nie jest tanio. El Calafate to takie Zakopane. W El Chalten auto niepotrzebne.
RoosterSTHLM lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Lis 2025 21:02 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Jaki byl depozyt gdy braliście auto stamtąd?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 09 Sty 2026 02:20 
Awatar użytkownika

Loty: 807
Kilometry: 1 954 890
srebrny
Dobre pytanko, podbijam.

Widzę, że mają też na stronie opcje wykupienia pozwolenia na przekroczenie granicy z Chile. Czy ktoś z tego korzystał? Myślałem bardziej żeby pokręcić się po okolicy El Calafate, samochód oddać i do Chile jechać autobusem i tam wypożyczyć samochód ponownie. Ktoś przerabiał?

#8 PostWysłany: 09 Sty 2026 11:34 

W marcu 2024 brałem samochód w Herzu na lotnisku na 1 dzień, żeby pojechać do Perito Moreno, cena coś około 50 USD, depozyt był chyba 500 USD- wszystko bezproblemowo. Do Chile pojechałem autobusem, ale tam już auta nie pożyczałem bo robiłem trekking w Torres del Paine i nie było mi do niczego potrzebne.
 Profil Relacje PM off
przemos74 lubi ten post.
przemos74 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 09 Sty 2026 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 1419
Kilometry: 2 923 380
platynowy
przemos74 napisał(a):
Widzę, że mają też na stronie opcje wykupienia pozwolenia na przekroczenie granicy z Chile. Czy ktoś z tego korzystał? Myślałem bardziej żeby pokręcić się po okolicy El Calafate, samochód oddać i do Chile jechać autobusem i tam wypożyczyć samochód ponownie. Ktoś przerabiał?

Ja pożyczałem z opcją wjechania do Chile. Jest za to dodatkowa opłata i wypożyczalnia dostarcza rządowy druczek, który trzeba podbijać na granicy. Przy wjeździe najpierw budka Argentyńska i pieczątka a potem Chilijska i druga pieczatka. Na powrocie odwrotnie. Jeżeli chcesz pojechać do Torres del Paine to da się obrócić w jeden dzień (na siłę) Granica jest w szczerym polu, Chilijczycy zabiorą całe żarcie, które możecie mieć w samochodzie - szukali nam go z psem tropiącym. Znaleźli słoik miodu, który nam wywalili do kosza ale na powrocie, hehe po cebularsku pogrzebaliśmy i go udało się odzyskać.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 24 Sty 2026 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy oprócz permitu na przekroczenie granicy od wypożyczalni , musiałeś mieć wykupione dodatkowe ubepieczenie na auto w Chile ?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 24 Sty 2026 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 1419
Kilometry: 2 923 380
platynowy
Nie, wszystko już było w cenie. Ale wcześniej dogadałem się z wypożyczalnią, że do Chile będę jechał.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#12 PostWysłany: 24 Sty 2026 20:33 

Loty: 196
Kilometry: 483 795
złoty
@pifko generalnie jak wypożyczasz auto i wyrabiasz permit na dodatkowy kraj, to oprócz opłaty za dok. nic więcej się nie płaci. Ja akurat wypożyczałem auto w Bariloche i było tak samo jak opisywał @hiszpan - tylko opłata za permit.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości