Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1617 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 81  Następna
Autor Wiadomość
#1041 PostWysłany: 10 Lut 2023 19:56 

złoty
@Martinuss - ING Platynowa (MC) nie ma 20 wejść dla gości (każde wejście gościa to 32 USD), takie zasady dla gości ma Visa Infinite ING

Ostatnio edytowany przez lluukk, 10 Lut 2023 19:59, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

Leć na najlepszą pizzę świata🍕🏛️ City break (z weekendem) w Neapolu za 779 PLN 🇮🇹🤌 Leć na najlepszą pizzę świata🍕🏛️ City break (z weekendem) w Neapolu za 779 PLN 🇮🇹🤌
All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️ All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️
#1042 PostWysłany: 10 Lut 2023 19:59 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
@lluukk

A to przepraszam, byłem pewny że Platinum.
 Profil Relacje PM off  

#1043 PostWysłany: 10 Lut 2023 20:43 

złoty
costam napisał(a):
Hej wszystkim,

od kilku lat uzytkuje kartę mBank world elite... mam ją dla siebie jak i osoby towarzyszacej

spelnialem do tej pory prog wydatkowy i mialem obie za darmo, teraz wprowadzili oplate za karte dodatkowa 600 zl, ktorej nie da sie uniknac

zbieram sie do otwarcia jeszcze jednego konta, zeby ograniczyc ryzyko powyzej 100k euro... ktore konto polecacie z karta pp, ktora umozliwia wejscia osobie towarzyszacej? najlepiej bezplatne przy saldzie okolo 100k euro

widzialem w citi fajna ofertę (2 wejscia za darmo w miesiacu), ale niestety tylko na lotniska w Polsce...

pozdrowienia

Jak dostaniesz to Infinite PKO BP z kartą dodatkową.
Podana kwota operacji bezgotówkowych uczyni obie KK bezkosztowymi. Obie mają nielimitowane PP dla posiadacza.
 Profil Relacje PM off  

#1044 PostWysłany: 11 Lut 2023 07:22 

niebieski
costam napisał(a):
...zbieram sie do otwarcia jeszcze jednego konta, zeby ograniczyc ryzyko powyzej 100k euro... ktore konto polecacie z karta pp, ktora umozliwia wejscia osobie towarzyszacej? najlepiej bezplatne przy saldzie okolo 100k euro...

Jakie "saldo" masz na myśli? Kolega wyżej zrozumiał, że płatności kartą, ale z kontekstu powyżej podejrzewam lokaty. Doprecyzuj proszę.
Do tego, aby karta była darmowa/tania w utrzymaniu liczy się obrót.
Żeby było PP dla dwóch osób IMO najlepiej wychodzi kredytowa Platynowa ING (koszt 650/rok) + dodatkowa dla drugiej osoby (200/rok). Do każdej KK dają PP.
Zwolnienie z opłat: obrót 150 tys./rok liczony dla każdej karty oddzielnie.
 Profil Relacje PM off  

#1045 PostWysłany: 11 Lut 2023 09:21 

Platyna ING nic nie daje poza PP, zero ubezpieczeń itp. Traktowałbym ją jako ostateczność. Poza tym wymagają dochodu min. 10k a przy takim dochodzie powinno się już móc walczyć o Infinite w PKO BP. Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to Platyna w BNP (4 wejścia w DP + ubezpieczenie) z limitem 10 000 zł, aby nie obciążać zdolności. I w tym czasie walczyć o Infinite w PKO BP.
 PM off
littleboy1989 lubi ten post.
Arekkk uważa post za pomocny.

#1046 PostWysłany: 11 Lut 2023 10:25 

złoty
@piwli - przecież @costam napisał, że spełnia wymóg wydatkowy i miał za darmo WE + dodatkową w mBanku (bo teraz dodatkowa płatna niezależnie od obrotu), to prawdopodobnie i Visa Infinite z PKO uda się mu mieć za darmo (lub główną za darmo a dodatkową za 50% opłaty) a i warunki dochodowe na WE mB to zarobki 20k netto miesięcznie, więc VISA Infinite z PKO powinna być do zdobycia bez problemu.

Ostatnio edytowany przez lluukk, 11 Lut 2023 10:28, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1047 PostWysłany: 11 Lut 2023 10:26 
Awatar użytkownika

Loty: 342
Kilometry: 430 363
srebrny
@Spartakus
Lepsze od BNP będzie Santander Platinum 4 wejścia na PP i Ubezpieczenie. Dodatkowo te 4 wejścia na rok można użyć w rożnej kombinacji. Ty+Gość. Ty+3 gości w ramach tego limitu.
 Profil Relacje PM off  

#1048 PostWysłany: 11 Lut 2023 12:08 

Tyle, że BNP daje DP a tam potrafią być inne saloniki niż w PP. A skoro o Infinite też się zamierza starać to jednak lepiej mieć w portfelu DP i PP niż 2 PP. Przykładowo na takim FCO nie będzie wtedy skazany jedynie na beznadziejny Prima Vista Lounge (jedyny z PP).
 PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#1049 PostWysłany: 11 Lut 2023 12:16 

złoty
Życie często weryfikuje plany, dlatego mimo wszystko niech zacznie od starania się o Infinite PKO BP.

Jak poczytać @Spartakus @costam itp to większość tu uważa, że KK rozdają na prawo i lewo wszystkim chętnym.
I większość jest mocno zdziwiona po praktycznej bankowej lekcji pokory. :roll:
 Profil Relacje PM off  

#1050 PostWysłany: 11 Lut 2023 12:20 

hej, dzieki za odpowiedzi.

Generalnie nie mam problemu z progiem dochodu. Jestem na UoP.

Obroty mam na poziomie 150k rocznie, co do tej pory dawalo mi spokojnie za darmo w mbanku karte glowna i dodatkowa. I to bylo idealne rozwiazanie az do teraz.

Teraz dodatkowo otwieram inne konto, zeby zabezpieczyc nadmiar gotowki ponad 100k euro i widzialem, ze wtedy z citi bankiem mam 2 wejscia miesiecznie (2x wlasciciel lub gosc i wlasciciel), co generalnie jest spoko, ale dziala tylko w Polsce.
 Profil Relacje PM off  

#1051 PostWysłany: 11 Lut 2023 12:29 

złoty
Ty nie pisz na forum, a jeśli już to to np po ustaleniach z bankiem :) .
Proponuję zacząć od PKO bp w sprawie Infinite.

Bo piszesz tak enigmatyczny, że i bank zapewne szczegółowo zapyta o co panu chodzi i co to jest w rzeczywistości te 100 k e.

Bo jak inwestycje to zainteresuj się PB ING i ich Infinite.
 Profil Relacje PM off  

#1052 PostWysłany: 11 Lut 2023 12:51 
Awatar użytkownika

srebrny
100k euro to gwarancja BFG.
@costam nie chce trzymać >100k euro w jednym banku. Więc tutaj PB ING średnio bo trzeba mieć albo milion aktywów albo 500k pln inwestycji.
 Profil Relacje PM off  

#1053 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:20 

dg72 napisał(a):
Jak poczytać @Spartakus @costam itp to większość tu uważa, że KK rozdają na prawo i lewo wszystkim chętnym.
I większość jest mocno zdziwiona po praktycznej bankowej lekcji pokory. :roll:

Nadinterpretujesz. Po prostu jeśli w mBanku dostał WE, to nie powinien mieć problemu z platyną w Santanderze czy BNP. Gdyby napisał, że ma Visa Auchan w Credit Agricole a chce zamienić na taką z PP to z pewnością otrzymałby inne porady
 PM off
lluukk lubi ten post.

#1054 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:26 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Martinuss napisał(a):
@Spartakus
Lepsze od BNP będzie Santander Platinum 4 wejścia na PP i Ubezpieczenie. Dodatkowo te 4 wejścia na rok można użyć w rożnej kombinacji. Ty+Gość. Ty+3 gości w ramach tego limitu.

Od BNP może i lepsza ale wg mojego punktu widzenia warunki niezbyt rewelacyjne:
-jeśli tylko 4 wejścia to więc w podróży tam i z powrotem z jedną przesiadką może się okazać, że dwie osoby wyczerpią limit wejść, przy podróży z większą liczbą odcinków zabraknie ich zatem i należy liczyć się z kosztem 125 zł/wejście.
-suma kosztów leczenia i transportu medycznego, o ile dobrze przeczytałem dostępne dokumenty, to 200 000 zł a więc trzeba byłoby i tak zawrzeć dodatkowo ubezpieczenie na kilka razy wyższą sumę, zwłaszcza przy dalekich wyjazdach - przypadek wypadku w Kenii pokazał, że żartów nie ma.

Również rozważam kartę kredytową z Priority Pass i odrzuciłęm Santander a wg mojej analizy lepsze są:
- ING platinum, bo można mieć zerowe lub niskie koszty stałe i wyrobić też kartę dodatkową dla partnera podróży. Limit 12500 zł płatności rocznie dla karty głównej zrealizować łatwo a jeśli nawet użytkownik karty dodatkowej tego nie spełni to koszt 200 zł rocznie jest niższy niż alternatywa dwóch płatnych wejść do saloników dla osoby towarzyszącej po 32 USD każdy.
- PKO BP Visa Infin. Co prawda koszt roczny to w skrajnym przypadku 800 zł ale za to mamy ubezpieczenie na 30 mln zł a więc w praktyce ta kwota jest porównywalna do dobrej polisy na podobną kwotę z ubezpieczeniem od kosztów rezygnacji. Jeśli dwoje partnerów wyrobi takową kartę, to dwie polisy na dwa dalekie wyjazdy będą równorzędne do kosztu rocznego dwóch kart. W zamian mamy wysoką sumę ubezpieczenia i wejścia do saloników.
 Profil Relacje PM off  

#1055 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:31 

12 500 zł to musisz mieć w Platynie ING średniomiesięcznie. I to wszystko jedynie dla PP, bo ubezpieczenia nie masz.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1056 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:37 

niebieski
To i tak najlepsza opcja w kategorii: PP bez limitu dla dwóch osób
 Profil Relacje PM off
dg72 lubi ten post.

#1057 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:43 

złoty
Wiem, że to temat o kk z PP ale...
Pamiętajcie o innych dodatkach do kk poza PP, które mogą być istotne, choć oczywiście może tak, że komuś tylko PP potrzeba.
Np. wspomniana WE mB ma fajne ubezpieczenie, ale jak ktoś wypożycza auta to już ma "minus" bo nie ma ubezpieczenia wkładu własnego.
Dobrze się trzeba zastanowić w temacie "Czego JA potrzebuję na wyjazdy" - czy samo PP mnie zadowala, czy też chcę ubezpieczenie (a jeśli tak to jaki zakres i na jakie kwoty) i czasem 1 karta może nam dać to co 3 inne ;) lub 2 inne + dodatkowe ubezpieczenie np. wkładu własnego. No i oczywiście czy daną kartę mogę uzyskać.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#1058 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:44 

@piwili no właśnie nie jestem przekonany. ING wymaga 10 000 zł dochodu netto, czyli sporo. Minimalny limit na karcie to 20 000 zł, czyli sporo. W gruncie rzeczy większość osób posiadających zdolność na Platynę w ING powinno mieć zdolność na Infinite w PKO BP. Jeśli ktoś jednak ma zdolność powiedzmy na 40 000 zł i mu trochę brakuje na PKO BP, to lepiej wziąć BNP lub Santander z limitem 10 000 zł, który w małym stopniu obciąży zdolność niż brać Platynę w ING i mieć w BIK wpisane min. 20 000 zł, które będą przeszkadzać we wnioskowaniu o Infinite w PKO BP. Wtedy odczekać kilka miesięcy i wnioskować w PKO BP ponownie o Infinite
 PM off  

#1059 PostWysłany: 11 Lut 2023 13:54 

złoty
Anonymous napisał(a):
12 500 zł to musisz mieć w Platynie ING średniomiesięcznie. I to wszystko jedynie dla PP, bo ubezpieczenia nie masz.

Dla 2 osób, bo dla dodatkowej również dla posiadacza bez limitu PP.

Ewentualny koszt roczny łącznie 850 zł pupy nie urywa przy częstym korzystaniu przez obie osoby.

Biorąc pod uwagę, w którym temacie piszesz i dostępność PP do KK najlepsze rozwiązanie.

Dla ubezpieczenia wystąpią o prostą w otrzymaniu Platinum PKO BP.
 Profil Relacje PM off  

#1060 PostWysłany: 11 Lut 2023 14:08 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
Anonymous napisał(a):

Tak, zgadza się. Na szybko spojrzałem w taryfy i stąd moja pomyłka. Zatem w tej sytuacji, to ta karta odpada raczej i jedyna kompleksowo spełniająca potrzeby to PKO BP.
Ewentualnie do rozważenia opcja dla dwojga, jeśli na ogół podróżują razem: jedno bierze PKO BP Visa Infin. i ma nieograniczony limit wejść do saloników plus dobre ubezpieczenie dla nich obojga przy wspólnej podróży. A druga osoba, żeby nie płacić za wspólne wejścia do saloników, ewentualnie Santander: łatwo spełnić warunek zerowej opłaty za kartę i ma 4 wejścia do saloników, co nie jest rewelacją ale wystarczy na jeden wspólny wyjazd a przy odrobinie szczęścia, to i na dwa.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1617 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56 ... 81  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości