Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 19 Paź 2022 00:10 

złoty
Zwróciłbym dodatkowo jeszcze uwagę na to, że ostatnio Iran jednoznacznie opowiedział się po stronie Rosji dostarczając jej drony służące do bandyckich ataków na ukraińskie miasta, a wkrótce mają nastąpić dostawy rakiet balistycznych. Ten sprzęt niestety ma duże znaczenie dla sytuacji na wojnie i jest istotną pomocą dla przegrywających na froncie Rosjan. To dodatkowe, drastyczne zaostrzenie stosunków z Zachodem. Czyli ryzyko, że zachodni (w tym polski) turysta przyda się jako karta przetargowa, jeszcze dodatkowo wzrosło.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️ All inclusive w Egipcie za 1878 PLN 🌞🐫 Tydzień w 4* hotelu z aquaparkiem przy plaży 🌴🏊‍♂️
Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
#62 PostWysłany: 19 Paź 2022 09:23 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
@meczko
nie można twierdzić, że Iran jednoznacznie opowiedział się po stronie Rosji. De facto poparł Rosję, dostarczając drony i rakiety balistyczne. Ale stanowisko Iranu jest ambiwalentne. 02.03 w głosowaniu nad rezolucją ONZ potępiającą inwazję Rosji na Ukrainę Iran wstrzymał się od głosu. A 12.10 w głosowaniu nad rezolucją potępiającą próbę aneksji przez Rosję terytorium Ukrainy Iran nie głosował wcale. Politycznego poparcia Rosji nie udzielił. Konsekwentnie dostawom broni zaprzecza.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#63 PostWysłany: 19 Paź 2022 09:36 

niebieski
Temat byl poruszany bodajze w jednym z ostatnich podcastow Meduzy. Tam przedstawiana jest raczej wersja Iranu jako kraju wykorzystujacego sytuacje i probujacego wyciagnac od Rosji spore pieniadze za uzbrojenie, ktorego w normalnych czasach by tak drogo nie sprzedali, badz tez opcja wymiany za rosyjskie mysliwce. Pozostaje wiec nadzieja, ze to czysty cynizm a nie kroki w kierunku sojuszu politycznego, czas pokaze.

Inna sprawa, ze sporo krajow odradza teraz podroze do Iranu, szczegolnie turystom indywidualnym:
https://www.n-tv.de/politik/Touristen-s ... 36814.html

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.
sko1czek uważa post za pomocny.

#64 PostWysłany: 19 Paź 2022 13:17 

@pbak

W artykule (który przetłumaczyłem więc gdybym coś pomylił, mea culpa) przytoczony jest przykład francuzów z maja. Byłem kilka miesięcy później i nie czułem się pod obserwacją policji, ba, nie miałem z nimi jakiejkolwiek interakcji. Wydaje mi się, że za podróżą do takiego miejsca, rozumiejąc jego strukturę i nastroje polityczne zawsze idzie jakieś ryzyko, ale nie wiem czy aspekt "karty przetargowej w postaci europejczyka" w tym momencie jest na pierwszym planie. Raczej obawiałbym się wmieszania w nieodpowiedni tłum i znalezienia w miejscu i czasie którego bym nie chciał.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 19 Paź 2022 14:52 

niebieski
To jest dobre pytanie bo w maju Iran o ile pamietam byl srednio zaangazowany w pomoc Rosji wiec powod zatrzymania tych turystow mogl byc inny.
Z drugiej strony wyglada na to, ze obecnie protesty ograniczaja sie raczej do Teheranu i obszarow zamieszkalych przez Kurdow wiec inne czesci kraju sa pewnie bardziej bezpieczne i ryzyko bycia w zlym czasie w zlym miejscu jest mniejsze.

https://www.iranintl.com/en/202210139076

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#66 PostWysłany: 19 Paź 2022 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 718
Kilometry: 994 484
platynowy
@pbak sądzę, że powoływanie się na doświadczenia z maja niespecjalnie przystaje do obecnej sytuacji
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 19 Paź 2022 15:40 

niebieski
Ale ja sie nie powoluje na sytuacje z maja. Wklejony artykul jest z pazdziernika na potwierdzenie tezy ze obecnie niektore kraje europejskie odradzaja indywidualne podroze do Iranu albo nawet zachecaja swoich obywateli do opuszczenia tego kraju.

Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#68 PostWysłany: 19 Paź 2022 15:49 
Awatar użytkownika

Loty: 718
Kilometry: 994 484
platynowy
Sorry, książki łatwiej czytać ze zrozumieniem niż wpisy na forum. Ja przeczytałem źle.

Tak czy owak na pewno teraz nie napisałbym nikomu rekomendacji "jedź do Iranu." Z podobnych powodów nie rekomendowałbym wyjazdów na Białoruś

Wiem, że Ty takiej rekomendacji nie napisałeś (a poza tym skadinąd wiem, że Ciebie ten temat - irwński - wysoce interesuje)

Edit: muszę kiedyś poddać refleksji to dlaczego piszę nic niewnoszące posty
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#69 PostWysłany: 19 Paź 2022 21:00 

złoty
sko1czek napisał(a):
@meczko
nie można twierdzić, że Iran jednoznacznie opowiedział się po stronie Rosji. De facto poparł Rosję, dostarczając drony i rakiety balistyczne.

Ale jednak to poparcie de facto, zwłaszcza sprzętem, który staje się dla Rosji jednym z ostatnich atutów w coraz bardziej przegrywanej wojnie, jest dość oczywiste. To nie są jednorazowe akcje, wahadło z samolotów transportowych między Teheranem a Rosją kursuje regularnie od sierpnia. Krążą też dość wiarygodne informacje o irańskich instruktorach na Krymie szkolących Rosjan z obsługi "Shahedów", a być może nawet sterujących nimi.
W porównaniu z tym kunktatorskie głosowanie w ONZ ma dość małe znaczenie. Zresztą układ sił w tym głosowaniu był taki, że wstrzymanie się albo wyjście z sali też było działaniem prorosyjskim.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 24 Paź 2022 13:35 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jakiś dramat co się dzieje w tym kraju.

Kibic próbował dostać się pieszo na mundial z Hiszpanii do Kataru. W Iranie ślad po nim zaginął.

https://transfery.info/amp/aktualnosci/ ... nal/174636
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 24 Paź 2022 18:24 

Wiadomo, nie jest to jego wina, ale Kurdystan był prawdopodobniej najgorszym miejscem w którym mógł się znaleźć, protesty i brutalność z obu stron chyba była tam największa.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 24 Paź 2022 18:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Popełnij błąd. KSA jest o wiele lepsza pod względem bezpieczeństwa.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 24 Paź 2022 20:07 

Czy jest na forum ktoś, kto ostatnio był/jest obecnie/niedługo planuje podróż do Iranu?

Mam bilety na połowę listopada - plan to Teheran, Shiraz, Isfahan, Yazd i Kashan w 10 dni. Grant Notice przyznane, ale wciąż wstrzymuję się z wniesieniem opłaty za wizę i zastanawiam się czy nie zrezygnować z wyjazdu.

Wiem, że w mediach tylko złe rzeczy, ale może ktoś widział coś więcej i pomoże rozwiać wątpliwości...
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 24 Paź 2022 22:56 

srebrny
meczko napisał(a):
Zwróciłbym dodatkowo jeszcze uwagę na to, że ostatnio Iran jednoznacznie opowiedział się po stronie Rosji dostarczając jej drony służące do bandyckich ataków na ukraińskie miasta, a wkrótce mają nastąpić dostawy rakiet balistycznych. Ten sprzęt niestety ma duże znaczenie dla sytuacji na wojnie i jest istotną pomocą dla przegrywających na froncie Rosjan. To dodatkowe, drastyczne zaostrzenie stosunków z Zachodem. Czyli ryzyko, że zachodni (w tym polski) turysta przyda się jako karta przetargowa, jeszcze dodatkowo wzrosło.

Może moje obawy są za daleko idące, ale w związku z powyższym istnieje ryzyko potencjalnego ataku rakietowego albo nalotu ze strony USA czy też jego sojuszników na Iran. Ja w każdym bądź razie zamierzam trzymać się daleko od tego regionu.

Oczywiście wskutek takiego ataku ludność cywilna raczej bezpośrednio nie ucierpi, ale turyści z krajów NATO i sojuszników mogą mieć poważne problemy na miejscu.

Z drugiej strony ostatnio panuje moda na ostrzeżenia i wezwania do opuszczenia danego kraju przez obywateli obcych państw przed zaostrzeniem sytuacji.

Ostatnio edytowany przez SPLDER, 24 Paź 2022 23:05, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 24 Paź 2022 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
Bardzo dobry, choc smutny wywiad z ekspertem ds. Iranu. Jesli ktos jest zywo zainteresowany to polecam.

https://oko.press/czy-protestujacy-obal ... 1666617563
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 25 Paź 2022 01:22 

złoty
SPLDER napisał(a):
Może moje obawy są za daleko idące, ale w związku z powyższym istnieje ryzyko potencjalnego ataku rakietowego albo nalotu ze strony USA czy też jego sojuszników na Iran. Ja w każdym bądź razie zamierzam trzymać się daleko od tego regionu.

Oczywiście wskutek takiego ataku ludność cywilna raczej bezpośrednio nie ucierpi, ale turyści z krajów NATO i sojuszników mogą mieć poważne problemy na miejscu.

Akurat ataku USA czy kogokolwiek na Iran bym się aż tak bardzo nie obawiał. Takie ryzyko istnieje w pewnym stopniu już od wielu lat i nie uważam, żeby teraz stało się większe. Z kilku powodów:
- przy trwających protestach Amerykanie nie będą chcieli doprowadzić do efektu "gromadzenia się wokół flagi", czyli wzrostu poparcia Irańczyków dla rządu wskutek ataku,
- podczas trwającej wojny w Ukrainie nie będą skłonni do otwierania "drugiego frontu" w sytuacji, gdy cały czas muszą zachowywać gotowość do walki z Rosją w razie eskalacji w Europie,
- Biden na pewno nie wyda rozkazu do ataku pod wpływem impulsu, tu większym ryzykiem był nieobliczalny Trump, za którego kadencji doszło do wymiany ciosów - zabicia Sulejmaniego przez USA i odwetowego ataku rakietowego Iranu na amerykanską bazą w Iranie.

Nieco większe ryzyko jest m.zd. ataku Izraela, ale tu kalkulacja jest od lat niezmienna i obecna sytuacja z zaangażowaniem Iranu po stronie Rosji na to nie wpływa. Izrael zaatakuje Iran, jeżeli będzie miał informacje, że Iran jest na progu uzyskania broni atomowej, a taki atak ma realistyczne szanse mu to uniemożliwić.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 25 Paź 2022 09:43 

Fl3t05 napisał(a):
Czy jest na forum ktoś, kto ostatnio był/jest obecnie/niedługo planuje podróż do Iranu?

Mam bilety na połowę listopada - plan to Teheran, Shiraz, Isfahan, Yazd i Kashan w 10 dni. Grant Notice przyznane, ale wciąż wstrzymuję się z wniesieniem opłaty za wizę i zastanawiam się czy nie zrezygnować z wyjazdu.

Wiem, że w mediach tylko złe rzeczy, ale może ktoś widział coś więcej i pomoże rozwiać wątpliwości...

Czego oczekujesz zadając takie pytanie? Że forumowicze napiszą "tak, jedź nie ma żadnego zagrożenia, a doniesienia mediów to ściema"? Przypominam, że polski naukowiec nadal siedzi, ostatnio zamknęli też Włoszkę i hiszpańskiego kibica. A to nie jedyni obcokrajowcy przetrzymywani przez tamtejszy reżim. Sam oceń czy akceptujesz ryzyko kilkuletniej luki w życiorysie
 Profil Relacje PM off
jar188 lubi ten post.

#78 PostWysłany: 25 Paź 2022 20:24 

south napisał(a):
Czego oczekujesz zadając takie pytanie?
Eee... Odpowiedzi?
Monitoruję sytuację i im więcej informacji, tym łatwiej będzie mi podjąć decyzję. Zwłaszcza od osób, które faktycznie są na miejscu, a nie tylko wklejają linki do newsów.
Przykładowo: w kwietniu byłem na Sri Lance. Informacje w mediach były przerażające (wszędzie protesty, kraj się sypie, turyści uciekają), a na miejscu było w 100% bezpieczenie - zdecydowałem się jechać na podstawie opinii ludzi, którzy byli "na miejscu" i relacjonowali sytuację "na bieżąco".

Wiem, że Iran to nie Sri Lanka i sytuacja wydaje się dużo gorsza, ale każda informacja/rekomendacja może być przydatna - nie tylko dla mnie, myślę że są osoby z podobnym dylematem, które zaglądają na forum po informacje.

Żeby nie było, że tylko pytam, to sam podzielę się zdobytymi informacjami.
Pytałem ambsadę RP w Iranie - odradzają i proszą żeby nie przyjeżdżać. Z kolei ambasada Iranu w PL normalnie wydaje wizy.
Znajomy Irańczyk mieszkający w Polsce odradza.
Kilka osób będących na miejscu - turyści twierdzą, że jest w miarę okej i bezpieczenie, ale żeby unikać dużych miast i protestów. Lokalsi - niektórzy odradzają, niektórzy mówią, że można, ale żeby uważać i że głównie problemy z internetem.

Generalnie - na 99% nie pojadę, ale będę monitorować sytuację do samego końca. I tak jak pisałem - mam nadzieję, że ten wątek i zawarte w nim informacje będą przydatne również dla innych w podobnej do mnie sytuacji.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#79 PostWysłany: 25 Paź 2022 21:27 

niebieski
Fl3t05 napisał(a):
Z kolei ambasada Iranu w PL normalnie wydaje wizy.

Jeśli pytałeś, to co Ci powiedzieli w ambasadzie Iranu w PL, sugerowali, że jechać ?

A jak nie, to zapytaj.

Ciekawe, jakie mają zdanie na ten temat i może się przydać innym, bo to raczej pewne źródło.

Kochać to chcieć przemierzyć cały świat we dwoje, po to, by nie było miejsca na ziemi wolnego od wspólnych wspomnień.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 26 Paź 2022 12:51 

@Fl3t05

Ja generalnie na Twoim miejscu wstrzymałbym się na trochę. Sam planuję/planowałem wyjazd na koniec grudnia/początek stycznia i dalej nie jestem na 100% pewny. Irańczycy wciąż się organizują, wciąż protestują, więc na uwadze trzeba mieć to, że "unikanie protestów" w tym wypadku to trzymanie ręki na pulsie i konsekwentne omijanie punktów zapalnych–robi się trochę z tego spacer po polu minowym. Z drugiej strony myślę, że sytuacja nie ulegnie zmianie zbyt szybko. ^ Wyżej wspomniany profesor siedzi już od dłuższego czasu, w trakcie mojego wyjazdu nie miałem żadnych nieprzyjemności z funkcjonariuszami.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 189 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości