Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista punktów wymazowych https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng/ ... s-releases

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 20 Sty 2022 18:33 

Wielkie dzięki Bawarka za mnóstwo cennych informacji. W takim razie od razu kierujemy się na granicę do Nikozji i czekamy na wynik testu.
 Profil Relacje PM off  

🌴Spełnij marzenie o raju na ziemi ✨ Tydzień na magicznych Seszelach za 3670 PLN 😎✈️ 🌴Spełnij marzenie o raju na ziemi ✨ Tydzień na magicznych Seszelach za 3670 PLN 😎✈️
Szmaragdowe Wybrzeże za supercenie 689 PLN 💙💚 Wycieczka na Sardynię (✈ + ⭐⭐⭐) Szmaragdowe Wybrzeże za supercenie 689 PLN 💙💚 Wycieczka na Sardynię (✈ + ⭐⭐⭐)
#642 PostWysłany: 20 Sty 2022 19:03 

niebieski
A nie możecie wjechać na teście robionym przed przylotem?
 Profil Relacje PM off  

#643 PostWysłany: 20 Sty 2022 19:40 

Nie zdążymy na wynik testu PCR w Polsce więc będziemy mieć tylko test antygenowy, który obecnie jest respektowany przez Cypr Południowy. Na stronie Ministerstwa TRCP jest z kolei napisane, że musi być PCR. A teraz jeszcze na rosyjskojęzycznej grupie Cypru Północnego wyczytałem, że jeśli jest się zaszczepionym to uwzględnią też antygenowy więc rzeczywiście jest szansa, że w ogóle nie trzeba będzie czekać na wynik testu z lotniska.
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 25 Sty 2022 20:31 

Cypr się otwiera (https://www.fly4free.pl/cypr-znosi-rest ... drowiencow), ale nie mogę znaleźć informacji o Cyprze Północnym. Ktoś coś wie? Nadal PCR wymagany?
 Profil Relacje PM off  

#645 PostWysłany: 26 Sty 2022 14:22 

ja nie wierze że sie otwiera,wlasnie odpuscilem loty ktore mialem miec tydzien temu.Teraz jest coraz gorzej w Europie a oni ponad miesiac wczesniej mowia ze sie otwieraja.Ja sie drugi raz nie dam nabrac
 Profil Relacje PM off
bitminer lubi ten post.

#646 PostWysłany: 26 Sty 2022 20:16 

No właśnie jakaś taka dziwna sytuacja, rekordy zakażeń w prawie każdym kraju, może nie przekłada się to liniowo na liczbę zgonów, ale ta i tak jest bardzo wysoka, a coraz to kolejne kraje przebąkują o znoszeniu wszelkich restrykcji. Żeby tylko nie wyszedł z tego falstart.
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 26 Sty 2022 20:24 

platynowy
To chyba nie jest tajemnica, że Cypr żyje z turystyki? No ludzie.. poza sezonem się zamknęli, teraz się otworzą.

Za chwilę otworzą się też Włochy, pewnie Grecja też i będą płacić za testy.

Jestem zwolennikiem szczepień, wierzę w realne istnienie COVID, ale prawda jest taka, że kasa rządzi światem.
 Profil Relacje PM off
samaki9 lubi ten post.

#648 PostWysłany: 26 Sty 2022 21:21 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Ja tam w deklaracje Cypru jakoś nie wierzę... Zbyt dużo zmian przez 2 lata u nich było... Przyleć bez testów, tylko testy wyrywkowe, a potem cały samolot na test....
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 27 Sty 2022 00:03 

niebieski
bitminer napisał(a):
może nie przekłada się to liniowo na liczbę zgonów, ale ta i tak jest bardzo wysoka.

na Cyprze średnia zgonów tygodniowa to 3. Słownie trzy. No, faktycznie bardzo wysoka (i to nawet biorąc pod uwagę populację).

#650 PostWysłany: 01 Lut 2022 21:54 

Jak zwykle stękanie. Nie ma co gdybać tylko rezerwować tanie bilety i lecieć. Tak zrobiłem i kupiłem bilety miesiąc temu do Larnaki. Termin koniec lutego a od 1 marca znoszą testy. Ale co lubie w Wizzair to to, że zmieniają lot nawet o kilka minut i już można za free przenieść lot :) więc czekam do ostatnich dni przed pierwotnym lotem i lecę w marcu :) mam nadzieję że pogoda będzie już w granicach 20-22c :)
 Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 01 Lut 2022 22:04 

niebieski
No raczej nie da się obecnie tak łatwo przenieść lotów w przypadku zmian "kilku minut" ;) . Tak było kiedyś. Dziś dostajesz tylko info o tym.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#652 PostWysłany: 01 Lut 2022 22:16 

To informacja z 01.02.22
http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Emb ... ment&print
Uzyskanie przepustki Cyprus Flight Pass w ciągu 48 godzin przed wylotem - czy ktoś to już przeszedł? Jakieś problemy? Rozumiem, że wchodzę na stronę i coś wypełniam. Na coś trzeba uważać?

I jeszcze to: https://www.hermesairports.com/covid-19 ... -test-labs
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 03 Lut 2022 14:56 
Awatar użytkownika

złoty
Cześć,
Z końcem stycznia br. byłem na Cyprze 5 dni i w skrócie podam praktyczne informacje:

1 dzień - przylot z WAW do Larnaki ok. 11. Wynik z testem otrzymałem ok 18. Przejazd bezpośredni do Nikozji - 8 euro, autobus średnio co 2 h. Informacja i bilety dostępne na lotnisku. Inną opcją jest dojazd przez Larnakę, tj. autobusem miejskim nr 425, za 1,5 euro, odjazd co 20 min. A potem autobusem Intercity bus z Larnaki do Nikozji, odjeżdżają co godzinę z przystanku koło plaży, cena 4 euro.
Wieczorem poszedłem do części tureckiej na kolację. Granicę przekroczyłem z polskim testem, który był dokładnie sprawdzany na przejściu po stronie tureckiej. Powrót bez sprawdzania testu na obu przejściach.

2 dzień - przejście na stronę turecką i dojazd do Gireni (gr. Kyrenia) za 15 lir. Busy odjeżdżają z przystanku po wyjściu ze starego miasta, za bramą Kyrenia. Z Girny busem przejazd do Magusy (gr. Famagusty). Odjazdy co godzinę (ostatni o 18), cena 50 lir.

3 dzień - Pobyt w Famaguście. Tego testu, który trzeba robić 3 dnia nie robiłem i nie zawracałem sobie nim głowy.

4 dzień - Przejście granicy w Derynei. Granicę przekroczyłem z testem zrobionym na lotnisku w Larnace (sprawdzany po stronie greckiej i bez problemu). Z Famagusty do granicy dojazd tylko autem albo taksi, nie ma komunikacji zbiorowej po stronie tureckiej. Z Derynei (czyli juz po stronie greckiej) jeżdżą autobusy miejskie, tj. 502 do Ayia Napy, za 1,5 euro. Z Ayia Napy autobusem do Larnaki za 4 euro.

5 dzień - powrót do WAW bez żadnych problemów, bez testów, tylko z zaświadczeniem o szczepieniu, który w pl był jeszcze ważny.

Uwagi:
W części greckiej wyspy skanują safety pass (a jeśli brak to certyfikat szczepienia) przed wejściem do większości sklepów spożywczych, do wszystkich muzeów i przy zakwaterowaniu. Ważność zaświadczenia jest do 7 miesięcy od zaszczepienia, w moim przypadku było to ponad 8 i prawie wszystkim wywalało aplikację. Wpuszczali mnie na podstawie polskiego testu albo tego zrobionego na lotnisku. Ten zrobiony na lotnisku jest ważny do pierwszych 7 dni ale tylko w południowej części wyspy.

W części tureckiej tylko przy zakwaterowaniu robią ksero testu i certyfikatu szczepienia. Nie zauważyłem by sprawdzali ważność dokumentów.

W części tureckiej taniej wychodzi płacąc w lirach. Jeśli podają cenę w euro to należy poprosić o cenę w lirach.

Różnica czasu w okresie zimowym: W Gireni jest ta sama godzina co w Larnace czy Nikozji, natomiast już w Famaguście jest o godzinę później.
 Profil Relacje PM off
Tomo14 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#654 PostWysłany: 03 Lut 2022 19:44 

Ważność testu zrobionego na lotnisku trwa 7 dni. A co jest 8 dnia? Czy trzeba robić jeszcze jeden test jeśli się odlatuje ósmego dnia? A czy Cyprus Flight Pass to też przepustka czy tylko zameldowanie wyjazdu?
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 03 Lut 2022 19:57 
Awatar użytkownika

złoty
To skanują tylko na lotnisku przed robieniu testu i przed kontrolą paszportową. Potem sprawdzany jest tylko wynik testu i/albo certyfikat zaszczepienia.

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 03 Lut 2022 22:35, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 15 Lut 2022 00:25 

http://www.newsincyprus.com/news/374902 ... nation-map
Ma wrócić turystyka weselna na Cyprze. Brzmi jak zwiastun poluzowania. Ja nie na wesele ale zdecydowałam się lecieć.
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 17 Lut 2022 12:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Potwierdzone od 1 marca nie będzie potrzebnie wykonanie testu po przylocie na Cyprze, i spora szansa ze ma być od 21/2 (czekam na potwierdzenie).
https://www.philenews.com/oikonomia/kyp ... -nea-metra

Od 21 lutego luzują więksość zakazów

1. Niezaszczepieni będą mogli wejść do restauracji, club, dyskotek, teatrów, kin, hoteli przy pomocy SafePass i testu antygenowego/rapid pass (ważny 24h)
2. Restauracje, club, dyskotek, teatrów, kina będą mogli przyjąć do 250 klientów
3. Na jednym stole będą mogli przebywać do 12 osób (z 8)
4. Muzyka i tance będą dozowolone
5. Na stadiony będą mogli wejść do 70% pojemności

https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni ... -safepass/

Na razie tyle :)

PS sorki za błędy, ale jestem po 2h gadania po czesku i mózg paruje...

Ostatnio edytowany przez Zeus, 17 Lut 2022 14:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#658 PostWysłany: 17 Lut 2022 14:09 

srebrny
Zeus napisał(a):
3. Na jednym stole będą mogli przebywać do 12 osób (z 8)
4. Muzyka i tance będą dozowolone

Na razie tyle :)

PS sorki za błędy..

Poprawiasz humor. Już szukam biletu na marzec ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#659 PostWysłany: 17 Lut 2022 22:50 

Też liczę na 21.02. Na stronie ambasady są już zmiany od 1.03. http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Emb ... ment&print
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 18 Lut 2022 21:56 

Dopiero teraz przeczytałam, ze zaszczepienie liczy się po 14 dniach od szczepienia. A ja lecę po 12 czyli uchodzę za niezaszczepioną.😕
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości