Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pamiątki z wakacji.
#1 PostWysłany: 11 Sie 2012 18:37 

Loty: 29
Kilometry: 42 139
Za każdym razem gdy jestem w obcym kraju mam ten sam dylemat: jaką kupić pamiątkę?

W sumie z większości wyjazdów kupuję breloczek z elementem kojarzącym się z danym krajem.

A jak to wygląda u Was? Co przywozicie ze sobą z zagranicznych wycieczek ?

Relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌊🏝️ Tydzień na Fuerteventurze w hotelu z all inclusive za 2799 PLN Relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌊🏝️ Tydzień na Fuerteventurze w hotelu z all inclusive za 2799 PLN
Relaks na Maderze 😍 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2699 PLN 🍴💚 Relaks na Maderze 😍 Tydzień w hotelu z wyżywieniem za 2699 PLN 🍴💚
#2 PostWysłany: 11 Sie 2012 18:47 

99% pamiątek jest MADE IN CHINA
Ja zawsze kupuje wino, jakieś słodycze itp. więcej dobrego z tego niż z breloczka za 2zł IMO

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Sie 2012 19:38 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 160 637
niebieski
Ja zawsze kupuję magnes na lodówkę ;)
Super pamiątką jest też adresowanie do siebie pocztówek z miejsc które zwiedzamy :)
A np. z Wysp kanaryjskich przywiozłem nazbierane muszle i złocisty piasek.

#4 PostWysłany: 11 Sie 2012 19:54 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
niebieski
nie kupuje bo to chłam, który potem stoi na półkach i sie kurzy aż w końcu się to wyrzuca. od "pamiątek" mam zdjęcia.

#5 PostWysłany: 11 Sie 2012 20:07 

Rodzinie wysylam kartki, najblizszej osobie przywoze lokalny alko wino/likier, a dla siebie robie tysiace zdjec i z kazdej podrozy robie fotoksiazke
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Sie 2012 21:14 

Loty: 2
Kilometry: 3 632
niebieski
kubek lub/i kufel

#7 PostWysłany: 11 Sie 2012 21:31 

niebieski
też zawsze miałem ten dylemat. szczególnie w miejsca gdzie nie ma nic szczególnie charakterystycznego a miejsce mi przypadło do gustu więc wypadało by coś sobie przywieść.
no i od niedawna po prostu kupuję sobie na miejscu pocztówki:
-tanie,
-zawsze się znajdzie z ładnym zdjęciem z danego miejsca,
-nie będzie się kurzyć na meblach(no może pierwsze pół roku a potem schowam),
-praktycznie nie zajmuje miejsca,
-nie trzeba chodzić i szukać innych ładniejszych bo praktycznie większość jest bardzo podobna i różni się dość nieznacznie,
-łatwe do przechowywania w dużych ilościach

no same zalety! :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Sie 2012 21:56 

ale zamiast pocztowki mozna zrobic fajne foto i zrobic z niego albo obraz albo fajny wydruk albo ksiazke albo kubek itp itd takze zdjecia zdjecia i jeszcze raz fotki :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Sie 2012 22:00 

Zbanowany
niebieski
wysylka pocztowki dla najblizszych, a dla siebie zdjecia, zdjecia i jeszcze raz zdjecia
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Sie 2012 23:05 
Awatar użytkownika

srebrny
jak jest jakas ciekawa koszulka to kupuje, nie zawsze ale czasem
świetna pamiątka wg. mnie, i przydatna, i ludzie zagają i co tylko

bliskim / rodzinie - pocztówki

ale zamiast pocztowki mozna zrobic fajne foto i zrobic z niego albo obraz albo fajny wydruk

ale często nie masz możliwości uchwycenia takiego ujęcia jaką mają autorzy zdjęć na pocztówkach [ np zdjęcia z samolotu, statku etc ] więc czasem po prostu nie ma możliwości zrobienia podobnego zdjęcia
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Sie 2012 23:24 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
aktualnie zdecydowanie stawiam na praktyczne rzeczy, bo tych na półkach co się kurzą mam już za dużo ;)

użyteczne dla mnie (lub innych) ;)
- podkładki pod kubki z lokalnymi widokami/zabytkami
- kubki
- dla dzieci koszulki
- z krajów typu Maroko - mydełka i kosmetyki do ciała
- z Portugalii polecam ceramikę i wina oczywiście
- z Belgii czekolady

moja koleżanka zawsze przywozi album na zdjęcia charakterystyczny dla danego miejsca i przyznam, że jej kolekcja naprawdę robi wrażenie
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Sie 2012 09:05 

adriano84 napisał(a):
Ja zawsze kupuję magnes na lodówkę ;)

Robie dokładnie tak samo
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 12 Sie 2012 09:49 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja zabieram kilka małych ładnych kamieni do przydomowego skalniaka :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Sie 2012 10:26 

kiedyś z wyjazdów przywoziłam ubrania - najczęściej koszulki choć raczej nie typu "I love miejsce".
Teraz przywożę tylko alkohole, słodyczy, sery, przyprawy lub inne jadalne pamiątki :)
czasem zdarza mi się kupować dla siebie pocztówki. Niestety swoich zdjęć nie chce mi się wywoływać ;-)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Sie 2012 12:03 
Awatar użytkownika

niebieski
nomia napisał(a):
Niestety swoich zdjęć nie chce mi się wywoływać ;-)

Nie wiem czy ktoś CI nie powiedział ale już się nic nie wywoływuje (chyba, że wilka z lasu) :D

#16 PostWysłany: 12 Sie 2012 14:32 
Awatar użytkownika

Loty: 91
Kilometry: 123 256
niebieski
Uważam, że każdy powinien przywieźć sobie to co największą sprawi mu przyjemność. Oczywiście najcenniejsze są nasze wrażenia i wspomnienia. Zaraz po tym zdjęcia.
Ale prezentem lub pamiątką może być cokolwiek, nawet kamyk jak ktoś wyżej wspomniał.
Ja kupuję znaczki flag danego państwa i przypinam je na plecak.
Ale ostatnio kupiłem, chociaż nie na siłę kubki do kawy. Nie kupuję ich na siłę. Muszą odpowiadać mojemu gustowi, a z tym nie jest łatwo:)
Na razie posiadam dwa z Malty i Irlandii. A zwiedziłem wiele państw. Mimo to nie robię nic na siłę.
Jedno jest pewne. Pijąc moją herbatę earl grey lub kawę z mlekiem z takiego kubka, zawsze wracam wspomnieniami do moich wypadów.

#17 PostWysłany: 12 Sie 2012 16:11 

witam, magnesy na lodówką i pocztówki, które wiszą na mapie świata, słodycze które szybko znikają :-)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 12 Sie 2012 16:15 
Awatar użytkownika

niebieski
marzycielka napisał(a):
słodycze które szybko znikają :-)

więc średnio spełniają definicje pamiątki ;)

#19 PostWysłany: 12 Sie 2012 16:36 

U mnie żywa jest stara i dobra tradycja pocztówkowa :).
Zazwyczaj szukamy bardzo 'specyficznej'(brzydkiej?) retro pocztówki i piszemy 'było wiele pięknych ale ta była najładniejsza" :D. Hitem były pocztówki z Majorki .

Najlepszemu kumplowi z każdego wyjazdu przywiozę zawsze kielonek - ma już całkiem sporą kolekcję, na stare lata będziemy z nich pić jak zdrowie pozwoli :D.
Mamie zawsze magnes na lodówkę.
Wino, słodycze, przyprawy albo jakiś regionalny specyfik to standard.

Żeby kupić coś więcej to musi być naprawdę COŚ. Generalnie nie lubię 'durnostojek' i 'łapikurzy' ale bardzo często przywożę 'dla domu' co wygrzebię na pchlim targu albo kupię u jakiejś 'babci' bo akurat kręci koszyk :D.
Jakiś ręcznie wyszywany obrus, stare puszki z targu staroci w których trzymam przyprawy, wszelkiego rodzaju szkło i ceramikę do kuchni ( dzięki temu nic nie mam do kompletu :D) etc.
Z miejsc w których bywam często -na 'północy' zawsze kupuję wełniane skarpetki, z Hiszpanii zawsze przywożę kolejną parę espadryli, z Ukrainy książki, chałwę, nalewki i przyprawy.

No i mam małą słabość do dewocjonaliów na wschodzie :D, zawsze wracam z jakąś 'gromnicą' ze świętą Paraskewą czy inną męczennicą. Z Poczajowa i Barcelony mam też moje 'podróżnicze' talizmany - greko i rzymskokatolickie ... w końcu nie zaszkodzi mieć ;).
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 12 Sie 2012 16:57 

niebieski
Na początku dodam, że w pierwszym momencie jak zobaczyłem temat to przeczytałem "Pamiętniki z wakacji" ;D

Co ja przywożę?
- pocztówki, na których zawsze zapisuję datę, kiedy tam byłem
- coś z elementem flagi lub nazwą miasta, często "I love... ", jeśli miast naprawdę mi się spodobało, czasami są to koszulki, jest też kubek z Moskwy, lubię też naklejki, które później naklejam na walizkę, ale średnio walizka wytrzymuje mi jeden rok akademicki, więc co jakiś czas zbieranie naklejek zaczyna się od nowa...
- gazety, ulotki itp. - jako miłośnik języków obcych, praktycznie zawsze muszę przywieźć jakieś lokalne gazety, np. jakieś popularne dzienniki czy coś. A że bardzo lubię języki skandynawskie - tych przywożę najwięcej. :)
- jakieś breloczki też się zdarzają, w tym dla koleżanki, która ma już dość ładną kolekcję :)
- a jak przywożę coś rodzinie to generalnie jakaś kawa z danego kraju, czekolady itp. - choć przyznaję, że ostatnio w domu coraz rzadziej coś dostają - kiedyś jechałem raz w roku to mogłem kupić, od czasu kiedy trafiłem na F4F, podróży jest trochę więcej, a co za tym idzie - z pamiątkami trzeba się trochę ograniczyć. :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości