Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista punktów wymazowych https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng/ ... s-releases

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 26 Sie 2021 11:46 

niebieski
Ten darmowy test w Larnace, to z racji "wylosowania" całego samolotu na test? Czy można sobie jako przylatujący za free strzelić teścik?
 Profil Relacje PM off  

Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️ Rewelacja 🔥 Loty na Azory z Warszawy od 1158 PLN 😍 Również na wakacje ☀️
Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥 Przygoda w Kolumbii 🇨🇴 Cali, Medellin, Bogota i Kartagena w jednej podróży za 2865 PLN 🔥
#342 PostWysłany: 26 Sie 2021 11:47 

złoty
@ZFR, czy do powrotu z północy też był potrzebny test, czy wystarczyło szczepienie?
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 26 Sie 2021 14:32 

Loty: 20
Kilometry: 39 046
bawarka napisał(a):
Ten darmowy test w Larnace, to z racji "wylosowania" całego samolotu na test? Czy można sobie jako przylatujący za free strzelić teścik?

Jak wylosują to będzie test. Nie ma darmowych.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 26 Sie 2021 14:50 

Loty: 7
Kilometry: 31 319
niebieski
Postaram się odpowiedzieć na kilka zadanych wcześniej pytań. Stan na połowę sierpnia 2021 r.

Odnośnie maili, które dostają pasżerowie lotu Wizzairem do Larnaki to rzeczywiście żadnych testów przed wylotem w Polsce nie ma. Dotyczy to testów wykonywanych po przylocie na lotnisku na koszt rządu cypryjskiego. W Larnace testowany był cały samolot obojętnie czy ktoś był zaszczepiony czy nie. Wynik testu PCR po upływie mniej więcej 12h SMSem. Na jego podstawie (musi być wydrukowany!) można przekroczyć granicę z turecką cześcią Cypru.

@rakus jeżeli chodzi o bezpłatne testy - dla zaszczepionych jak najbardziej są bezpłatne. Na bieżąco aktualizowana lista punktów znajduje się m. in. na stronie Cyprus Mail (podziękowania za tą listę należą się @Tom K). Niezaszczepionych odsyłają na płatne testy do aptek (antygenowy od 8 EUR, PCR jeżeli wierzyć świstkowi wręczanemu na lotnisku kosztował 16 EUR).

W Nikozji do przekroczenia granicy rzeczywiście wystarczył jedynie test PCR i dowód osobisty. Nikt nie wymagał szczepień, ale zasady ważności testów obowiązywały trochę inne od tych o których napisał @ZFR. Mianowicie test PCR uprawniał do przekroczenia granicy w ciągu 72h od pobrania próbki, antygenowy 48h. Poza tym należy pamiętać, że w godzinach 23:00 - 5:00 trwa godzina policyjna i przekraczanie granicy nie jest możliwe. Przy powrocie na stronę grecką również sprawdzali testy.

Natomiast brak szczepień mimo ważnych testów PCR był powodem odmowy wpuszczenia do częsci tureckiej na przejściu w Derenya. Nie pomogły tłumaczenia, że kilka godzin wcześniej nasza grupa (w tym i niezaszczepieni) była w tureckiej częsci Nikozji na co przedstawiliśmy zdjęcia. Zostało to skomentowane, że być może w Nikozji popełnili błąd wpuszczając nas. Z tym stanowiskiem nie zgodził się nasz host po tureckiej stronie. Skwitował opisaną sytuację komentarzem "idiots on duty" i polecił spróbować na innym przejściu albo podczas kolejnej zmiany pograniczników tureckich. Takie samo rozwiązanie poleciła zresztą strażniczka, która dokonywała naszej odprawy przy wyjeździe. O godz. 18:00 kiedy próbowaliśmy przekroczyć granicę nadal można było kupić ubezpieczenie OC na samochód.

Ponieważ robiło się późno postanowiliśmy zostać po greckiej stronie. Ubezpieczenie OC na część turecką można zakupić również na przejściach: the Black Knight crossing (also known as Akyar, Azios Nikolaos, or Strovilia), Pergamos crossing (also known as Beyarmudu, or Dhekelia), a także na przejściu drogowym w Nikozji (przy Ledra Palace), ale jedynie do godz. 13:00. W awaryjnych sytuacjach jest podany nr telefonu do ubezpieczyciela (korzysta z WhatsApp), ale jak ze skutecznością nie sprawdzaliśmy.

@jacekL kwarantanna na koszt rządu cypryjskiego z tego co wyczytałem

Wołam zainteresowanych @bawarka @meczko

Ostatnio edytowany przez Manuel, 26 Sie 2021 17:06, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#345 PostWysłany: 26 Sie 2021 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
@Manuel Wygląda więc na to, że dokręcili śrubę niezaszczepionym z tymi (bez)płatnymi testami. Gdy ja z tego korzystałem, nikt nie weryfikował - stanąłem w kolejce, dowód, wymaz, 20 minut, wydruk i tyle.

#346 PostWysłany: 26 Sie 2021 17:08 

niebieski
Albo zależy od widzimisię urzędnika tak jak na granicy z turecką częścią ;)
 Profil Relacje PM off  

#347 PostWysłany: 26 Sie 2021 17:12 

niebieski
Te darmowe testy z listy to turysta tez może zrobić?
 Profil Relacje PM off  

#348 PostWysłany: 26 Sie 2021 18:13 

niebieski
@Tom K się w jednych z tych punktów testował. Na tą chwilę jak ja byłem niezaszczepionych w punktach z listy, a konkretnie w Mall of Cyprus nie testowali tylko odsyłali do aptek.
 Profil Relacje PM off  

#349 PostWysłany: 26 Sie 2021 18:29 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 590 205
niebieski
@bawarka tak, wylosowany cały samolot.
@mleczko Na powrocie zarówno wczoraj jak i dziś musiałem przedstawić test. Dałem też zaświadczenie o szczepieniu. Być może nie było to konieczne. Ostatecznie nie ma to znaczenie ponieważ przechodząc na północną stronę proszono o test i zaświadczenie.

#350 PostWysłany: 26 Sie 2021 18:42 

Loty: 118
Kilometry: 241 266
To ja mam trochę inne pytanie - być może ktoś tu będzie znał odpowiedź, a jak nie to dopytam na miejscu. Nie jestem zaszczepiony. Ląduję w Larnace 16.09, wylatuję z Larnaki 30.09, czyli dwa tygodnie później. Z tego co wiem - trzeba zrobić dodatkowy test po tygodniu od wylądowania, przy czym lądowanie traktuje się jako dzień 0, czyli test muszę zrobić 23.09. Czy muszę zrobić test jeszcze w dzień wylotu, czyli 30.09? Czy może zrobienie testu to też jest "dzień zero" i liczy się od następnego dnia? Co za czasy...
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 29 Sie 2021 19:22 

Przestrzegam przed sobotnimi wylotami Wizzairem do Larnaki o 7:25AM z Warszawy. Przybylem na lotnisko na 2h przed odlotem tylko z bagazem podrecznym i o mało nie wyrobilem na lot! PRZYJEZDZAJCIE WCZESNIEJ! Rano kumuluje sie z 5 lotow Wizzaira. Przy locie na Cypr kazdy bez wzgledu na to czy nadaje bagaz czy nie, czy ma juz w telefonie karte pokladowa, musi pokazac obsludze Cyprus Flight Pass. Mi ten check in zajal blisko 2h!, a dopiero pozniej musialem jeszcze odstac swoje na security control i w kolejnej kolejce z odprawa paszportową (tu juz tylko dzieki zyczliwosci ludzi zostalem przepuszczony bez kolejki). Sprint po terminalu do skrajnej bramki 1N mialem godny olimpijczyka :) .

Ja cudem wyrobilem. Nie wiem czy inni stojacy za mna mieli tyle szczescia, bo chwile po mnie zaloga stracila cierpliwosc i zamknela bramke.

Powtarzam, PRZYJEZDZAJCIE na Okęcie WCZESNIEJ niz 2h przed odlotem. W ostatnich tygodniach na innych lotniskach w Polsce bylo glosno o kilku takich przypadkach, ze ludzie w podobnej sytuacji jak ja nie wyrobili.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi uważa post za pomocny.

#352 PostWysłany: 29 Sie 2021 20:52 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Tutaj opis takiej sytuacji gdzie w sobotę, ktoś miał mniej szczęścia i/lub szybkości niż Ty

odmowa-wejscia-na-poklad,1498,108091?start=200
 Profil Relacje PM off  

#353 PostWysłany: 30 Sie 2021 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 45 127
złoty
Mam w piątek lot KRK - PFO, ktoś leciał ostatnio z Balic ? Czy trzeba się spowiadać obsłudze w check-in z apek i dokumentów covidowych mając tylko podręczny ? Czy od razu na security ?

Czy też takie cuda jak na WAW ?

#354 PostWysłany: 30 Sie 2021 16:03 

Loty: 46
Kilometry: 151 136
srebrny
Z Krakowa bez bagażu ostatnio Lamezia, Santorini, Barcelona prosto do gate.Z Wizzarem w Warszawie nie można było z tego co czytałem wygenerować kart pokładowej w systemie. W Ryanair chyba nie było takich przypadków.
 Profil Relacje PM off  

#355 PostWysłany: 03 Wrz 2021 09:25 
Awatar użytkownika

złoty
Lot dzisiejszy KRK PFO. Cały samolot do testu . W sumie punkt poboru jest po wyjściu z samolotu a przed wejściem do terminalu. Jak jest tylko jeden przylot jak ten z KRK to test dla wszystkich pewny.
Rockriderr lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#356 PostWysłany: 03 Wrz 2021 21:34 
Awatar użytkownika

złoty
Test dokładnie po 11h na SMS i od razu widoczny na
https://www.covid-testcyprus.com/

Dzięki testowi jutro Kyrenia.

#357 PostWysłany: 03 Wrz 2021 23:50 

Czy od momentu wykonania testu po przylocie, do otrzymania wyniku przebywa się formalnie na kwarantannie, czy można się normalnie poruszać?
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 04 Wrz 2021 06:49 
Awatar użytkownika

złoty
Nie. Pytałem o to obsługę. Idziesz normalnie na " miasto".
2 ludzi lubi ten post.

#359 PostWysłany: 04 Wrz 2021 09:30 

Dobrze że testują bo my ostatnio przywieźliśmy "bonusa" z Cypru do Polski. 2 dni po wyladaowaniu zadzwonil do nas sanepid, ze osoba ktora siedziala "blisko nas" ma koronka i dzis wyladowala w szpitalu. Nasze dziecko od nastepnego dnia zlapala biegunka, a to typowy objaw tej choroby wsrod dzieci. Siedzi na kwarantannie. Dobrze, ze sanepid zareagowal w pore i dziecko nie zaliczylo rozpoczecia roku w szkole! Mysle, ze mozemy sie teraz cieszyc, ze my (rodzice) zaszczepilismy sie Pfizerem, bo poki co kompletnie nic nam nie jest, a juz raczej powinno to nas trącić. Takze ktos sprzedal nam niezla "pamiatke" z wakacji w samolocie. Na lotnisku nie mierzyli temperatury, a może dzięki temu wyłapaliby tą osobę. Teraz możemy sobie tylko gdybać...

Miejcie z tylu głowy, ze takie sytuacje się zdarzają. Oby nie trafiło to na nikogo z was.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#360 PostWysłany: 04 Wrz 2021 14:47 
Awatar użytkownika

złoty
Cypr północny jeszcze bardziej wyluzowany niż południe, prawie nikt nie nosi maseczek na świeżym powietrzu. W sklepach oczywiście wszyscy.
Wjazd całodzienny na plażę przy hotelu Acapulco 70 TRY . W cenie leżaki i parasole , wejście na baseny ,Aqua park, szybie WIFI nawet na plaży.
Nie zapomnijcie zatankować auta pod korek przed powrotem na południe. P95 po 7,5 TRY zamiast 1,4 EUR na południu.
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 37  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości