Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lista punktów wymazowych https://www.pio.gov.cy/coronavirus/eng/ ... s-releases

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Następna
Autor Wiadomość
#401 PostWysłany: 23 Wrz 2021 23:45 

1. Czy ktoś może opisać sytuację kiedy po wylądowaniu i obowiązkowym teście na Cyprze otrzymał jednak po tych kilku godzinach pozytywny wynik na Covid ?
Gdzie wysłali was na te dwa tygodnie kwarantanny ?

2. Od jakiego wieku są przeprowadzane testy na dzieciach ? Czytam, że biorą "cały samolot" czy to oznacza, że pięciolatki też ?
 Profil Relacje PM off  

Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍 Kolumbia w dobrej cenie 😎 Loty do Cali i Medellin od 2387 PLN 😍
Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊 Apulia na przedłużony weekend za 789 PLN 🇮🇹☀️ Loty do Bari + ⭐⭐⭐⭐ hotel z widokiem na morze 🌊
#402 PostWysłany: 24 Wrz 2021 07:59 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 24 Wrz 2021 07:53 --

pejosz napisał(a):
Czy na powrocie do PL lepiej zrobić test antygenowy na Cyprze aby nie mieć kwarantanny? Jeśli tak to za ile i gdzie robiliście?

@pejosz
Na Cyprze na lotnisku w Pafos test antygenowy zwalniający z kwarantanny - 15 EUR (ok 70 zł), przy odprawie paszportowej w Polsce nie masz nakładanej kwarantanny.
W Polsce ok 170 zł, zależy jeszcze gdzie lądujesz w Polsce, bo dostaniesz przy odprawie paszportowej z automatu kwarantannę na 10 dni, później robisz test i zwonienie z kwarantanny nie jest z automatu tylko może trwać do 48 godzin. Pytanie gdzie lądujesz w Polsce? Bo na niektórych lotniskach zrobisz test przed odprawą paszportową na innych dopiero po... i wyjdziesz z lotniska z 10 dniową kwarantanną.

-- 24 Wrz 2021 07:55 --

LeonardoFly napisał(a):
2. Od jakiego wieku są przeprowadzane testy na dzieciach ? Czytam, że biorą "cały samolot" czy to oznacza, że pięciolatki też ?

@LeonardoFly
Moje dzieci w podobnym wieku (7 i 9 lat) pomimo, że poszedł cały samolot na testy, nie były testowane.

-- 24 Wrz 2021 07:59 --

LeonardoFly napisał(a):
1. Czy ktoś może opisać sytuację kiedy po wylądowaniu i obowiązkowym teście na Cyprze otrzymał jednak po tych kilku godzinach pozytywny wynik na Covid ?
Gdzie wysłali was na te dwa tygodnie kwarantanny ?

Sam się zastanawiam, jak oni to rozwiązują, bo nasze wyniki przyszły po 14 godzinach gdzieś około północy, a w hotelu przebywaliśmy już gdzieś od 12 w południe.
Ja nie bardzo rozumiem, co ma na celu ta procedura z tymi testami PCR i wypuszczaniu wszystkich z lotniska. Bo tak naprawdę gdyby chcieli wyłapać zakażonych to robiliby antygenowe z wynikiem po 15 minutach i wówczas wypuszczali z lotniska. Więc tu raczej nie chodzi o wyłapanie pozytywnych....
 Profil Relacje PM off  

#403 PostWysłany: 26 Wrz 2021 17:19 

Więc na lotnisku w Warszawie nie było najmniejszej kolejki. Otworzyli 8 bramek dla lotu o godz. 7:25
Brak kolejek do kontroli bezpieczeństwa.

Czyli albo ktoś miał pecha z tymi sobotnimi wylotami do Warszawy albo pomylił lotniska :)

Wszystko przebiegło sprawnie i szybko ( zdecydowanie lepiej od lotu czarterowego )

W Larnace wszyscy mają wykonywany test na Covid. Test trwa szybko i ogarnęli cały samolot zanim były bagaże. Czyli od momentu wylądowania do momentu opuszczenia lotniska zajęło max 35 minut.

Od nas nikt nie miał pozytywnego wyniku więc urlop udany. Powrót z Larnaki też odbył się sprawny i bez kolejek.
 Profil Relacje PM off  

#404 PostWysłany: 26 Wrz 2021 20:36 
Awatar użytkownika

Loty: 61
Kilometry: 88 065
niebieski
Lot 22.09 z Krakowa do Pafos wylot 6:10. Brak kolejek do security oraz odprawy paszportowej w KRK. Brak testu po przylocie do Pafos.
elwirka uważa post za pomocny.

#405 PostWysłany: 28 Wrz 2021 10:20 

Loty: 118
Kilometry: 241 266
Orientuje się ktoś czy i gdzie mógłbym zrobić test antygenowy w Larnace (oprócz lotniska, tam wiem że mogę)? Chodzi mi o taki z kodem QR żebym mógł pokazać go na lotnisku w Polsce celem zwolnienia z kwarantanny.

Dla przyszłych edit:

Trochę poczytałem, nie wiem czy ktoś korzystał ale według mnie jest klinika w Larnace (NIPD Genetics), która robi testy w cenie 10 eur. Napisałem do nich czy dają kod qr do testu:

Hi,

No, on the COVID-19 RAPID ANTIGEN TEST we don’t have a QR code, but we made a certificate which is allowed to all the airports. We upload our test to the Government web-side , and you find that to made the EU PASS with the QR-code .

Thank you,
NIPD Genetics

Więc myślę, że po zalogowaniu na konto pacjent.gov.pl powinno to zadziałać ale nie mam z tym doświadczenia niestety i nie wiem czy tak jest
 Profil Relacje PM off  

#406 PostWysłany: 28 Wrz 2021 21:49 

Edit2:
Podczas 14 dni pobytu safe pass sprawdzono mi 2, 3 razy (na samym początku w Larnace). Policję widziałem też jakieś 2, 3 razy w ciągu całego pobytu. Masek na zewnątrz NIKT nie nosi, w sklep wchodzi pół na pół. W komunikacji miejskiej raczej trzeba mieć, choć jechałem dwa razy tylko to i tak na brodach maski mają... Po końcu ważności safe pass zrobiłem test w aptece. Nie wiem na ile to jest ważne, w żadnym systemie się to nie rejestruje, dostaje się tylko papierek. Wynik po 5 min, nie wiem czy wyszedłby pozytywny nawet gdybym miał covida, panienka mi smyrnęła patyczkiem po czubku nosa... Wszystko pic i kasa...

Edit 3: jak jakiś moderator ma chęć to niech scali post z powyższym, przypadkiem dwa zrobiłem :(

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 28 Wrz 2021 23:17, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#407 PostWysłany: 30 Wrz 2021 16:38 

Jestem już w Polsce, więc mogę potwierdzić, że test antygenowy zrobiony w wyżej wymienionej klinice w Larnace zwalnia z kwarantanny. Kosztuje 10 eur (kartą / gotówką) robią od razu i wynik jest po 5 min. W naszym Internetowym Portalu Pacjenta żaden certyfikat się nie pojawia, ale można go pobrać tutaj: https://www.eudcc.gov.cy/user/login bez zakładania żadnych kont, wystarczy numer dowodu/paszportu i data urodzenia. Stamtąd można pobrać kod QR, który na granicy zwalnia z kwarantanny. Trzeba być tylko czujnym i sprawdzić jeszcze na miejscu czy wszystko się zgadza, bo potrafią w klinice pomylić się przy uzupełnianiu danych.

Być może na tej samej zasadzie działają testy z tamtejszych aptek, bo między testem z apteki a z kliniki okazało się jednak, że mam certyfikat do pobrania z tej strony (tylko dlaczego nigdzie przejrzyście nie piszą o tej stronie, że tam można pobrać? Dla mnie to nie było oczywiste i na stronę trafiłem przypadkiem).

PS przy teście z apteki również zrobili błąd w numerze dowodu.
 Profil Relacje PM off  

#408 PostWysłany: 30 Wrz 2021 19:24 

niebieski
Przepraszam, ale po co jest potrzebny kod QR przy powrocie do Polski? Przecież nikt tego nie sprawdza. Na wejściu do hali przylotów stoi SG, która nie ma żadnych czytników i pobieżnie weryfikuje czy jest zaświadczenie o szczepieniu (ono zawiera kod QR, ale czytnikow nie mają) i puszcza dalej. Jak nie miałem szczepienia, to wystarczyło pokazać zaświadczenie o teście antygenowym wykonanym za granicą, które żadnego kodu QR nie miało.
 Profil Relacje PM off  

#409 PostWysłany: 30 Wrz 2021 19:27 

platynowy
W jaki sposób Twój post koreluje z tematem?
 Profil Relacje PM off  

#410 PostWysłany: 30 Wrz 2021 21:33 

niebieski
Tak, temat dotyczy wjazdu na Cypr podczas koronawirusa, ale kolega postanowił poświęcić kilka postów zmaganiom z wykonaniem testu na COVID na Cyprze i napisał o kodzie QR, którego zdobycie było dla niego bardzo istotne. Po prostu nie wiem o co chodzi i dlaczego to tak ważne. Na Cypr lecę za dwa tygodnie i kwestie, wjazdu, powrotu są dla mnie bardzo istotne. kKo pyta nie błądzi.
 Profil Relacje PM off  

#411 PostWysłany: 30 Wrz 2021 22:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Byłem na Cyprze 16-23.09. Lot Wizzem z Wrocławia. Już we Wrocławiu informowali że cały samolot będzie testowany. Test szybko w 10 minut, oczywiście za darmo (normalnie 15€ ale jeśli narzucają to free) autobusem z samolotu do miejsca testów, pobranie materiału i autobusem do hali przylotów. Nie trzeba czekać na wynik, można wyjść z lotniska. Wynik SMSem następnego dnia rano. Pewnie gdyby był pozytyw to by ściągali na kwarantannę. Przy negatywnym wiadomo nic się nie dzieje. Oczywiście potrzebny flightpass.

Ja jechałem na część północną (turecką) - na granicy potrzebny ich QR (nie flightpass tylko adapass: adapass.gov.ct.tr) + zaświadczenie o szczepieniu z QRem. Jedna pani nie miała szczepienienia i została cofnięta z granicy i musiała zrobić test i dojechała na północny po 2 dniach.

Powrót z północnej (tureckiej) na południową (grecką) konieczny PCR max 3 dni przed niezależnie czy ma się szczepienie. Podobno przy szczepieniu może być do 7 dni ale nie testowaliśmy, choć teoretycznie po tygodniu obowiązywałby jeszcze test zrobiony na lotnisku po przylocie (dostaliśmy PDFa na maila, ale nie chcieliśmy ryzykować czy ktoś się nie doczepi). Bez testu raczej nie przepuszczą ale myślę że jakbym komuś podesłał skan mojego i zmieniłby sobie dane i datę to bez problemu by przeszło :D

#412 PostWysłany: 02 Paź 2021 10:38 

Dzień dobry,
mam lot 03.10.21 z Krakowa do Larnaki.
Kilka dni temu dostałam maila z informacją, że WSZYSCY pasażerowie lotu zostaną skierowani do wyznaczonego miejsca w celu poddania się testowi covid przed kontrolą paszportową.

Zero informacji, czy trzeba być z tej racji wcześniej na lotnisku lub czy pobierają za to jakąś opłatę.
Wcześniej czytając zasady wizzair wyczytałam, że oni na tym locie nie wymagają testów, plus wybierałam ten kierunek (Cypr) z racji możliwości polecenia bez testu… rozumiem, że się coś zmieniło, no ale nie wiem czy sprawdzenie wszystkich pasażerów zajmie 20 min czy 3 h… czy ktoś coś więcej wie ?

Pozdrawiam,
Aleksandra

Ostatnio edytowany przez Abcn, 02 Paź 2021 18:40, edytowano w sumie 1 raz
Przenoszę
 Profil Relacje PM off  

#413 PostWysłany: 02 Paź 2021 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 339
Kilometry: 535 320
niebieski
Test będzie na Cyprze. Trwa chwilę (zależy która będziesz w kolejce.) Jest bezpłatny. Wyniki po paru godzinach na telefon.
 Profil Relacje PM off
Aleksandra Luberda lubi ten post.

#414 PostWysłany: 10 Paź 2021 08:48 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
ozim napisał(a):
Edit2:
Podczas 14 dni pobytu safe pass sprawdzono mi 2, 3 razy (na samym początku w Larnace). Policję widziałem też jakieś 2, 3 razy w ciągu całego pobytu. Masek na zewnątrz NIKT nie nosi, w sklep wchodzi pół na pół. W komunikacji miejskiej raczej trzeba mieć, choć jechałem dwa razy tylko to i tak na brodach maski mają... (

Ciekawe, jak różne mogą być spostrzeżenia różnych osób.

Z moich obserwacji z 12 dni pobytu:

- na zewnątrz są ludzie noszący maseczki, jest ich więcej niż w Polsce, jakieś 5% bym powiedział. Ciekawe przypadki, na przykład pracownik podlewający puste ogrodzone pole z sadzonkami w maseczce, dziewczyna w imprezowym stroju o 23 na pustawej ulicy, czy kobieta rozciągająca się przy plaży o 7 rano.
- w sklepach maseczki nosi prawie każdy, czasem tylko w małych sklepach, szczególnie tych prowadzonych przez nie-Cypryjczyków, zobaczy się kogoś bez maski
- w komunikacji noszą prawie wszyscy, może co 10 osoba ma odsłonięty nos, na brodzie prawie nikt

Dodatkowo ciekawostka, o której prawie nikt nie pisze - safe pass sprawdzają nie tylko w miejscach "rozrywki", ale także w aptekach czy w Lidlu. Obok apteki stał pod namiotem punkt testowy.

Kelner w restauracji dokładnie sprawdzał, czy są dwie dawki szczepienia. Ogólnie podejście zupełnie inne niż w Polsce.

#415 PostWysłany: 10 Paź 2021 12:49 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
tomeki napisał(a):
Przepraszam, ale po co jest potrzebny kod QR przy powrocie do Polski? Przecież nikt tego nie sprawdza. Na wejściu do hali przylotów stoi SG, która nie ma żadnych czytników i pobieżnie weryfikuje czy jest zaświadczenie o szczepieniu (ono zawiera kod QR, ale czytnikow nie mają) i puszcza dalej. Jak nie miałem szczepienia, to wystarczyło pokazać zaświadczenie o teście antygenowym wykonanym za granicą, które żadnego kodu QR nie miało.

Wprawdzie wracałam zKos, a nie z Cypru, ale w Pyrzowicach SG miala czytnik i każdemu sprawdzala DCC i trzeba było jednocześnie pokazać DO do porównania danych. Kto przyleciał bez szczepienia lub testy, na bok i wypełniał kwestionariusz dla sanepidu i inna osoba nakładała kwarantannę, czy tam do sanepidu przesyłała dane.
 Profil Relacje PM off  

#416 PostWysłany: 10 Paź 2021 18:37 

niebieski
w Krakowie również skanowano ostatnio kody QR

#417 PostWysłany: 12 Paź 2021 10:15 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
Leciał ktoś ostatnio na Cypr? Dalej wyrywkowo testują całe samoloty? Nie chcę niepotrzebnie ryzykować 14 dni kwarantanny dla weekendu na Cyprze....

#418 PostWysłany: 12 Paź 2021 10:38 

srebrny
Z przeglądu wcześniejszej korespondencji wywnioskowałem, że testują często w Larnace, a w Pafos nie. :)
I we wrześniu byłem w Pafos - brak testów po przylocie. Może ktoś potwierdzi, że nadal tak jest.
 Profil Relacje PM off  

#419 PostWysłany: 12 Paź 2021 11:05 

platynowy
Lot GDN-LCA 28.09 testowany. Lot miał ponad dwie godziny opóźnienia więc myślałem, że odpuszczą. Wynik na drugi dzień rano.
Informację o wylosowaniu pasażerów tego lotu do testów w mailu od WIzz otrzymałem 22.09.
Jak lecisz Wizz i masz flexa to zawsze możesz zrezygnować, oczywiście przy założeniu, że maile o testowaniu zawsze wysysają.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#420 PostWysłany: 12 Paź 2021 11:07 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
No właśnie. We wrześniu był wysyp postów o testach, zarówno Larnaca jak i Pafos. W październiku ucichło. Albo nikt już tam nie lata, albo skończyli z testowaniem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 731 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość