Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wikipost aktualizujemy w miarę zawiadomień od forumowej społeczności , ale warto a wszelki wypadek przejrzeć ostatnie posty/strony wątku

Od 7 stycznia 2022 r. zmiana :arrow: wielka-brytania-covid,1453,154038?start=860#p1496017

manyaky napisał(a):
Dzień przylotu = 0,
natomiast Day 2 testu nie trzeba wykonywać w drugim dniu, tylko w dowolnym z zakresu 0-2.

Gibraltar jest oddzielnie
gibraltar-i-covid,1453,155026

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 51  Następna
Autor Wiadomość
#461 PostWysłany: 06 Sie 2021 21:45 

Byłem na "tranzycie" do 24h nie ma obowiązku testów. Wystarczy pokazać bilet na kolejny lot w ciągu 24h. Nawet testu na covid nie sprawdzili
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.
onufry_z uważa post za pomocny.

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#462 PostWysłany: 06 Sie 2021 22:02 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@8iker można wiedzieć kiedy to było, skąd leciałeś do GB i jaką linią? Bo np. w listopadzie byłem i ja i było jak piszesz. No i jeśli to było niedawno to skąd wiedziałeś że Cię wpuszczą bez wykupionego testu?
Obawiam się że jeśli nawet jest jak piszesz to nadgorliwi „podbramkowi” linii lotniczej mogą mnie bez testów nie wpuścić do samolotu do GB. Pełne szczepienie oczywiście mam.

Ostatnio edytowany przez onufry_z, 06 Sie 2021 22:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#463 PostWysłany: 06 Sie 2021 22:22 
Moderator forum

@onufry_z , mogę przytoczyć BCN LPL Ryanairem 1.8.
w BCN w kolejce do bramki już sprawdzili PLF i cert. szczepienia ,
w LPL na kontroli granicznej po podaniu dokumentu officer miał od razu wgląd w plan podróży, zapytał czy wylatuję, poprosił o pokazanie biletu / boarding pass na następny lot , nie pytał o nic więcej, może dlatego że zostało mało czasu do odlotu (miałem wynik testu antygenowego oczywiście)
Na gov.uk są podane wymagania i logicznie testy w dn.2 i 8 niepotrzebne , są też wskazówki jaki wyjątek/'exempt reason' wybierać do wypełnienia PLF z transit - landside
(myślę że na gov.pl nie zagłębiali się w tranzyt, a tylko wjazd na pobyt) .

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#464 PostWysłany: 07 Sie 2021 07:49 

onufry_z napisał(a):
@8iker można wiedzieć kiedy to było, skąd leciałeś do GB i jaką linią? Bo np. w listopadzie byłem i ja i było jak piszesz. No i jeśli to było niedawno to skąd wiedziałeś że Cię wpuszczą bez wykupionego testu?
Obawiam się że jeśli nawet jest jak piszesz to nadgorliwi „podbramkowi” linii lotniczej mogą mnie bez testów nie wpuścić do samolotu do GB. Pełne szczepienie oczywiście mam.
PRG-STN-KRK bez testow, transit landside wpisujesz w PLF i tam jest pytanie na które odpowiadasz, że nie potrzebujesz testów.

W lipcu leciałem
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#465 PostWysłany: 07 Sie 2021 11:04 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Czyli z tego wynika, że loty np. z Wrocławia do Gdańska przez Lądek są jak najbardziej wykonalne bez zbędnych ceregieli.

#466 PostWysłany: 07 Sie 2021 12:42 
Awatar użytkownika

platynowy
Tylko ze wymog testu przed pierwszym lotem podnosi cene tej krajowki ale.. heh Anglia troche teraz wyglada jak Chiny na wizie tranzytowej :lol:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#467 PostWysłany: 07 Sie 2021 13:28 

platynowy
Sudoku napisał(a):
Czyli z tego wynika, że loty np. z Wrocławia do Gdańska przez Lądek są jak najbardziej wykonalne bez zbędnych ceregieli.

Zakładając, że obsługa naziemna w WRO / GDN ma takie same wytyczne / interpretacje przepisów wjazdowych do UK, jak obsługa w PRG....
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#468 PostWysłany: 07 Sie 2021 16:46 
Awatar użytkownika

HON fly4free
LonDynia napisał(a):
Tylko ze wymog testu przed pierwszym lotem podnosi cene tej krajowki ale.. heh Anglia troche teraz wyglada jak Chiny na wizie tranzytowej :lol:

im więcej czytam tym mniej z tego rozumiem.
Wydawało mi się że jeśli do jakiegokolwiek wjazdu do Anglii (czy to tranzytowego czy to w celu pobytu tam) jest potrzebny test, to nie tylko przed wylotem ale też od razu ten na 2 dzień…
 Profil Relacje PM off  

#469 PostWysłany: 07 Sie 2021 18:45 
Awatar użytkownika

platynowy
Na kazdy lot do UK potrzebujesz test przed wylotem z Polski, najtanszy antygenowy ok,
potem przy tranzycie nie trzeba testu na drugi dzien,
Jeżeli zostajesz dluzej to Day 2 PCR,
jeżeli nie masz podwojnego szczepienia to 10 dni w domu kwarantanna + Day 8 PCR.
Jezeli masz szczepionke to nie masz kwarantanny i Day 8 testu nie musisz.
 Profil Relacje PM off
onufry_z lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#470 PostWysłany: 08 Sie 2021 16:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktoś ostatnio leciał na Luton z Polski? Jak wygląda aktualnie procedura kontroli plf, testów, czy działają bramki automatyczne?

#471 PostWysłany: 08 Sie 2021 16:28 
Awatar użytkownika

platynowy
Ja lecialem na STN, przed bramkami stoja straznicy ktorzy sprawdzaja dokumenty, testy, plf, zadaja pytanie po co lecimy it'd. Za mini SA bramki automatyczne I Tam normalnie jak zawsze skanujemy paszport.
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.

#472 PostWysłany: 10 Sie 2021 21:01 

pomóżcie proszę bo nie mam pojęcia czy dobrze kombinuję. Na stałe mieszkam w UK i planuję podróż na Malediwy (obecnie na czerwonej liście) pod koniec stycznia przyszłego roku. Lot Londyn- Male- Londyn i jeśli sytuacja się nie zmieni wyląduję w hotelu z kwarantanną za jedyne 2400 funtów czego oczywiście chcę uniknąć. Planuję , w razie konieczności, w ostatniej chwili dokupić bilety np. do Polski albo innego kraju z zielonej lub bursztynowej listy pozostać tam 10 dni - po czym wrócić do UK. Zakładam, że po powrocie z M będę musiała w Londynie opuścić lub zmienić terminal na lot do Polski, przejdzie taki manewr jako transfer? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#473 PostWysłany: 10 Sie 2021 22:15 
Awatar użytkownika

platynowy
Przylatujac z czerwonego kraju zasady transferu cie nie obowiazuja, trafisz do tego hotelu chociazby na kilka/kilkanascie godzin, ale tez zaplacisz proporcjonalnie - nie £2400. Lepiej polec Tam skads zEuropy np. AMS I zostan Tam te 10 dni.

Lotniska na bank nie bedziesz mogla opuscic, zakladam ze przylecisz na LHR a watpie ze z tego samego terminala do WAW/KRK dolecisz.

Wg mnie polec gdzies indziej, badz zacznij podroz z AMS/MAD/FRA it'd.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#474 PostWysłany: 10 Sie 2021 22:57 

niebieski
Kombinowania ciąg dalszy: Jaka jest kara za niezrobienie testu day2 i czy można go zachowac na kolejny przylot? :evil:
 Profil Relacje PM off  

#475 PostWysłany: 11 Sie 2021 00:05 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
LonDynia napisał(a):
Przylatujac z czerwonego kraju zasady transferu cie nie obowiazuja, trafisz do tego hotelu chociazby na kilka/kilkanascie godzin, ale tez zaplacisz proporcjonalnie - nie £2400. Lepiej polec Tam skads zEuropy np. AMS I zostan Tam te 10 dni.

Lotniska na bank nie bedziesz mogla opuscic, zakladam ze przylecisz na LHR a watpie ze z tego samego terminala do WAW/KRK dolecisz.

Wg mnie polec gdzies indziej, badz zacznij podroz z AMS/MAD/FRA it'd.

Terminal można zmienić pozostając w strefie tranzytu, nie ma z tym żadnego problemu. Do stycznia daleko, wiele może się zmienić i Malediwy mogą zejść z czerwonej listy.

Jac napisał(a):
Kombinowania ciąg dalszy: Jaka jest kara za niezrobienie testu day2 i czy można go zachowac na kolejny przylot? :evil:

Nie ma kary, ale nie wyjdziesz z kwarantanny bez niego. Jeśli wyjedziesz z UK w międzyczasie, to problemu w ogóle nie ma.
miaga uważa post za pomocny.

#476 PostWysłany: 11 Sie 2021 12:23 

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Aga_podrozniczka - czy to oznacza, że jeśli pozostanę w strefie tranzytu nie ma znaczenia z jakiego kraju przyleciałam, zwyczajnie poczekam sobie na kolejny lot i nikt mnie do żadnego hotelu nie wyśle?
Bilety jeszcze nie kupione czekamy może zdejmą Malediwy z czerwonej listy, powinni bo sytuacja tam wygląda całkiem nieźle mało zachorowań i duży procent zaszczepionych ale kto to przewidzi. Puki co trzeba wymyśleć plan B czyli kupić bilet gdzieś gdzie można będzie lecieć nie ruszając się ze strefy tranzytu. Zastanawiam się co z bagażem, w tej sytuacji chyba tylko podręczny wchodzi w grę. Zastanawia mnie tylko, że jeśli tak można zrobić czemu ludzie korzystają z tych hoteli lepiej lecieć na wakacje po wakacjach wyjdzie nie tylko taniej ale i przyjemniej.
 Profil Relacje PM off  

#477 PostWysłany: 11 Sie 2021 12:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Otwarta sprawa, czy ktokolwiek wpuści cię na pokład bez rezerwacji hotelu, nawet w przypadku rzekomego transferu. Kupowanie czegoś takiego to proszenie się o kłopoty, chyba że z opcją anulacji/flex.

Tu jest problem, żeby chciano wpuścić z amber bez testu na tranzyt (z mieszanymi skutkami), a co dopiero z red-list bez hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#478 PostWysłany: 11 Sie 2021 12:49 

złoty
@miaga Dyskusja na temat tego co będzie
Cytuj:
pod koniec stycznia przyszłego roku
nie ma najmniejszego sensu. COVID'owe regulacje zmieniają się co kilka dni lub tygodni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#479 PostWysłany: 11 Sie 2021 13:12 

Pewnie masz rację Chupacabra ale ja lubie mieć plan B, C, itd :) i być na bieżąco jest mi łatwiej zrozumieć cały ten bałagan.

A oto co znalazłam na stronie Heathrow, może się komuś przyda.

''What is the process for transfer passengers from red list countries?

All transiting passengers must take a pre departure COVID-19 test to present to your airline before traveling to the UK.

If you are transiting through Heathrow, for onward travel to a domestic destination, having been in or traveled through a red list country, you must carry out your ten-day UK Government hotel quarantine at a Heathrow location.

Book managed quarantine in a hotel

If you are transiting from a red list country to another international destination, you will not be required to quarantine or take a day 2 and day 8 test, however you must remain airside (not pass through UK border control).''
 Profil Relacje PM off  

#480 PostWysłany: 11 Sie 2021 13:33 
Awatar użytkownika

platynowy
@miaga, jak jest napisane powyzej, lepiej poczekaj z kupnem pare miesiecy i bedziesz miala sytuacja bardziej znana.

Na chwile obecna to nie jest tak latwo jak sie wydaje.
Zalozmy ze lecisz na LHR z Emirates to ladujesz na T4, wracajac do PL LOTem to T2, z BA to T3 badz T5, zaden z tych nie jest skomunikowany pieszo airside z T4. Wyjsc nie mozesz sama.
Tam sa jakies autobusy pomiedzy terminalami ale to raczej dla tych co maja wszystko na jednym bilecie.

Teraz czy w Male cie wpuszcza na samolot bez posiadania wykupionego hotelu za £2350? Teoretycznie powinni - ale rózne kwaitki bywaja. Ladujac w UK, bedziesz trzymana z dala od innych ludzi wracajacych z nie-czerwonych krajów i tam kolejki sa dosc dlugie - kiedy kolejny lot? 2-3h ? Mozesz nie zdążyć i co wtedy? za 24h?
Pewnie hotel bedzie konieczny i bedziesz musiala zaplacic za transfer z i do lotniska.
Ogólnie mowiac tu masz wiecej informacji:
https://www.gov.uk/guidance/booking-and ... in-england
Twój przypadek raczej podpada pod zapytanie (gdyz wg mnie nie jestes pokryta tym artykulem).

A dlaczego ludzie decyduja sie na hotel za £2300 zamiast wybrac 10 dni wczasów w Hiszpanii? Kilka pomyslów:
a) ktos ciezko chory w UK i czasem robia wyjatki by wyjsc i sie pozegnac
b) opieka zdrowotna, wracasz z czerwonego wiec wyzsze szanse ze zlapiesz covida, ubezpieczenie podroznicze moze nie kryc twojego leczenia w Hiszpanii, badz tez wielu ludzi preferuje wlasnych lekarzy niz "obcokrajowców" nie mówiacych w ich jezyku
c) praca, brak urlopu - wyobraz sobie ze lecisz do Hiszpanii na 10 dni i tam zyjesz normalnie, po 10 dniach wchodzisz na samolot i test pozytywny.. co wtedy? kolejne 2 tygodnie w Hiszpanii, koszty, urlop.. byc moze nawet utrata pracy
d) wizy, zalozmy student leci z Indii, ma wize do UK (ale nie do EU) to raczej zbytnio nie ma wyboru
e) praca, ja np. moge pracowac zdalnie z kazdego miejsca w UK ale nie za granica (GDPR), zeby nie brac urlopu moze mi sie bardziej oplacac wrocic do UK, pracowac tam z hotelu

Edit:
No wlasnie, twoim problemem jest to czy airside transit do Polski jest w ogóle wykonalny?
Za £459 masz loty z Warszawy w styczniu:
https://www.kayak.co.uk/flights/WAW-MLE ... rt=price_a
I to sprowadza sytuacje do wiele latwiejszej.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Sie 2021 14:07, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1004 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 51  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości