Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 03 Sie 2012 08:10 

niebieski
A podobno płacąc kartą kredytową ma się coś w stylu CWD tyle że dłużej trzeba dochodzić swojego. Może ktoś to potwierdzić?
Spanie w samochodzie gdzieś na poboczu bądź parkingu nie będzie raczej problemem we Włoszech?
 Profil Relacje PM off
maxpl uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 07 Sie 2012 13:20 

niebieski
Nie ma żadnego problemu ze spaniem w samochodzie we Włoszech.

Pod tym linkiem
http://www.camperonline.it/area_di_sosta_italia.asp
lokalizacje wszystkich parkingów do spania z udogodnieniami. Większość darmowych.

Poza tym na każdej autostradzie są AUTOGRILLe - parking + stacja benzynowa + sklep. Tam tez można bez oporów spać w aucie.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 08 Sie 2012 08:27 

niebieski
Spoko dzięki za info Maciek;).
Chciałbym przejechać się wybrzeżem z Milanu do Monaco. I tak się zastanawiam czy jechać A10 czy drogą nad samym morzem. Nie będę musiał się śpieszyć co chwile mógłbym robić postoje. Tyle że jak patrze na google maps to te drogi są bardzo wąskie i kręte na dodatek cały czas prowadzą przez miasteczka. Więc chyba sobie odpuścić i wskoczyć na A10?

natka a mam jeszcze pytanie do Ciebie;)
Na http://www.economycarrentals.com cena autek jest przyzwoita. Ty ogarnięta w temacie jesteś ja zielony;)
W cenie niby all inclusive:
Cytuj:
(Close) Included in price
Unlimited mileage
VAT
All local taxes
ASC: Airport Service Charge where applicable.
24h Breakdown assistance
CDW-Collision Damage Waiver.
Third party insurance
Fire Insurance.
Any One-Way fees, if applicable.
Any Out Of Hours and Delivery (to hotels, etc.) fees, if applicable.
Road Tax (2.08€/day)
Theft Insurance.
FDW-Full Damage Waiver.
(Refundable excess from EconomyCarRentals)
ALL INCLUSIVE package with ZERO EXCESS.

czyli jak dobrze rozumiem nie ponoszę żadnych kosztów w razie kradzieży bądź uszkodzenia? dziwi mnie to trochę bo inne wypożyczalnie mają auta nawet droższe a takich ubezpieczeń w cenie nie ma. Niby nie mają 500ki ale da się to przeżyć;)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 08 Sie 2012 09:55 

niebieski
Wybrzeżem pojedziesz około 130 km. Autostradą zejdzie Ci godzina, drogami lokalnymi max 3. Wrażenia z autostrady będą, bo trasa jest w miarę widokowa, ale jadąc tuż nad samym morzem będzie dużo sympatyczniej. No i się przejedziesz przez San Remo ;)
Jeżeli masz czas - odpuść A10.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 08 Sie 2012 12:30 

niebieski
Czasu mam dużo:) jeszcze na opalanie się na plaży. Chodziło mi własnie o widoki też tyle, nie wiem czy warto płacić za autostradę. Ale faktycznie z góry też przyjemne widoki.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 08 Sie 2012 23:46 
Awatar użytkownika

srebrny
@sebjag - kiedy się wybierasz w tamte okolice? :)

#27 PostWysłany: 09 Sie 2012 10:47 

niebieski
szymonpoznan1 napisał(a):
@sebjag - kiedy się wybierasz w tamte okolice? :)

4 września będę lądował w bergamo
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 09 Sie 2012 10:59 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
sebjag napisał(a):
czyli jak dobrze rozumiem nie ponoszę żadnych kosztów w razie kradzieży bądź uszkodzenia? dziwi mnie to trochę bo inne wypożyczalnie mają auta nawet droższe a takich ubezpieczeń w cenie nie ma. Niby nie mają 500ki ale da się to przeżyć;)

W tym przypadku economycarrentals (ecr) jest pośrednikiem (brokerem). W razie uszkodzenia musisz zapłacić wypożyczalni udział własny, zwrot którego otrzymasz później z ecr.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 09 Sie 2012 11:53 

niebieski
krasnal napisał(a):
W tym przypadku economycarrentals (ecr) jest pośrednikiem (brokerem). W razie uszkodzenia musisz zapłacić wypożyczalni udział własny, zwrot którego otrzymasz później z ecr.

czyli oferta zacna;) prawie się już zdecydowałem na europcar ale po co ryzykować skoro z ecr można spać spokojnie:)
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 09 Sie 2012 12:19 
Awatar użytkownika

srebrny
Faktycznie ECR wygląda najlepiej, 620zł za tydzień w CLIO lub FIESTA wygląda idealnie. No właśnie zbyt idealnie. Czy ktoś może potwierdzić, że nie ma niespodzianek i dodatkowych kosztów? Jaka jest zasada tankowania? full-full? full-empty? Oraz jaka zasada pobierania kaucji? Tylko blokada czy pobranie środków? I jeszcze jedno, jak jest z tym wyjazdem za granicę? Bo nie wiem czy dobrze rozumiem (mój angielski jest powiedzmy średni) i nie wiem czy dobrze zrozumiałem, że za granicę wyjechać mogę, z wyjątkiem kilu wymienionych Państw (Bułgaria, Polska etc.) i jedyny problem to, że nie będziemy mieć tam ubezpieczenia? W sumie to by się wykluczało, bo nie można jeździć bez ubezpieczenia... A znowu dopłata wynosi prawie 300zł za ubezpieczenie zagraniczne...

#31 PostWysłany: 09 Sie 2012 12:47 

niebieski
Podaj linka do oferty to wczytamy się w każdy szczegół :)
Ale taka oferta nie jest czymś nadzwyczajnym.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 09 Sie 2012 12:57 
Awatar użytkownika

srebrny
http://www.economycarrentals.com/Select ... =144&nex=J

Oto link. Mniej więcej wszystko rozumiem, ale mam wątpliwości bo nigdy jeszcze samochodu nie wypożyczałem. Z paliwem już doczytałem, ze to jest różnie, wymieniają wszystkie opcje, więc wychodzi na to, że dowiem się po rezerwacji, bądź na miejscu. Jest też coś wspomniane o wieku kierowcy, niby wpisałem, że mam 23 lata i jest znaleziona oferta dla tego wieku, ale w warunkach jest coś wspomniane, że wypożyczalnia jednak może coś na miejscu doliczyć, ale żadnych szczegółów. Napisane jest jakoś tak, że trzeba mieć powyżej 21 lat, ale osoby niepełnoletnie mogą mieć doliczoną opłatę, tego nie rozumiem....
No i co z ta zagranicą... Można, nie można? Wiem, że można zaryzykować, ale wszystko fajnie dopóki coś się nie stanie, a to ubezpieczenie jak widać to prawie 300zł, czyli połowa wartości wynajmu...

#33 PostWysłany: 09 Sie 2012 13:11 

niebieski
Niestety, chyba nie da się zlinkować bezpośrednio ogłoszenia :)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 09 Sie 2012 13:33 
Awatar użytkownika

@ sebjag i szmonpoznan1:

to co masz objęte ubezpieczeniem (mam nadzieję, że to wymienione na liście :) ) to się sprawdzi w momencie kiedy będziesz mieć np. małą stłuczkę z kimś albo ktoś ukradnie Ci coś z auta albo auto Ci się rozkraczy na drodze (breakdown - nie z Twojej winy). jeśli natomiast odrapiesz maskę, uszkodzisz w jakiś sposób szybę, kluczyki itp. to ponosisz koszty. poczytaj DOKŁANIE regulamin, bo te podstawowe waivery są z reguły do jakiejś wysokości np. 1,200 EUR, powyżej jakiejś tam kwoty może też obowiązywać Cię opłata.

te koszty zostaną ściągnięte z Twojej KAUCJI ('refundable excess' lub 'deposit'), która zostanie ZABLOKOWANA lub POBRANA z Twojej karty kredytowej, do momentu oddania auta.

mnie najwyżej 'okaucjował' Budget Car Rentals - 1000 EUR (tylko ta wypożyczalnia pobrała, potem zwróciła kaucję, niestety koszty przewalutowania mi zostały), ale zazwyczaj nie przekracza taki 'excess' kwoty 400 EUR i jest to kwota BLOKOWANA (nie możesz wydać tych środków, ale nie masz przewalutowania).

ostatnio właśnie napisałam do Euopcar Italia (Bergamo), ile będą sobie życzyć kaucji ('deposit') za moje auto (typ: Peugeot 207 or similar), odpisali, że 386.42 EUR. Biorę i oddaję auto z pełnym bakiem. Tobie też polecam napisać e-mail, jeśli chcesz od nich dokładną kwotę, podaj w e-mailu:

The reservation numer
Driver age
Car type
Rental duration
Pick up location: Bergamo airport (orio al sario)

ZAWSZE sprawdź STAN AUTA zanim odjedziesz z lotniska - jeśli zobaczysz, że auto jest odrapana, a nie ma tego zaznaczonego w karcie auta - to niezwłocznie zgłoś to do wypożyczalni (też możesz telefonicznie, chodzi o czas od momentu wypożyczenia).

jeśli chodzi o przekraczanie granic - pisałam wcześniej, że to sprawa bardzo indywidualna i zależy o wypożyczalni. w tym samym kraju Budget Car Rentals pozwalał mi przekroczyć granicę, inne wypożyczalnie tylko za dodatkową opłatą za ubezp.

Na koniec powiem tylko tyle, że warto siąść i przeczytać dokładnie regulamin DANEJ wypożyczalni. Nie jestem w stanie nikogo zapewnić, że w przypadku XY nie będzie taka osoba ponosić dodatkowych kosztów. Jeśli ktoś się wyjątkowo martwi lub ma wyjątkowe szczęście do bliskich spotkań z innymi autami, słupkami i łapaniem kapcia, to doradzam zakup pełnego ubezpieczenia - nie musicie czytać regulaminów, nie zostawiacie kaucji i śpicie spokojnie ;)

a tak na marginesie - przydałby się jakiś artykuł chyba na ten temat :P
tyle ode mnie - jakby były jakieś szczegóły dot. tłumaczenia z ang na nasze, to mogę pomóc tyle, ile umiem - piszcie na priv, bo to na forum się chyba zbyt szczegółowe robi 8-)

#35 PostWysłany: 09 Sie 2012 13:35 
Awatar użytkownika

http://www.economycarrentals.com/SelectOptions.aspx?p20=5985&k01=144&nex=J

(...) Napisane jest jakoś tak, że trzeba mieć powyżej 21 lat, ale osoby niepełnoletnie mogą mieć doliczoną opłatę, tego nie rozumiem....

od 21 lat możesz wypożyczyć auto (tak ogólnie), poniżej jakiegoś tam wieku (21 do 23, 25?) - masz dodatkową opłatę.

#36 PostWysłany: 09 Sie 2012 13:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Tutaj wkleiłem screeny chyba całości, ewentualnie wpisz sobie te daty to wyskoczy Ci bezpośrednio na stronie. Co ciekawe, godzinę temu było 590zł, a teraz 630zł, choć taka różnica to nie problem ;)

http://imageshack.us/f/690/zrzutekranu2012089o1324.png/ i w prawo - w sumie 7 screenów.

#37 PostWysłany: 09 Sie 2012 13:39 
Awatar użytkownika

srebrny
natka26 napisał(a):
http://www.economycarrentals.com/SelectOptions.aspx?p20=5985&k01=144&nex=J

(...) Napisane jest jakoś tak, że trzeba mieć powyżej 21 lat, ale osoby niepełnoletnie mogą mieć doliczoną opłatę, tego nie rozumiem....

od 21 lat możesz wypożyczyć auto (tak ogólnie), poniżej jakiegoś tam wieku (21 do 23, 25?) - masz dodatkową opłatę.

No właśnie tak to rozumiem, tylko przy wyszukiwaniu wpisałem swój, wiek więc czy cena ta uwzględnia go? Zwłaszcza, że nie wiem z jakiej wypożyczalni będę korzystał zanim zarezerwuję (chyba, że wiem, ale nie wiem jak to sprawdzić :D). A z tego co tam jest napisane, zależy to od wypożyczalni i skąd mam wiedzieć czy i ile dopłacę?

#38 PostWysłany: 09 Sie 2012 13:57 

niebieski
Pisałem do europcar i Budget w sprawie wjazdu do Monaco. W obu przypadkach bez dodatkowych dopłat, należy jednak podczas odbioru samochodu poinformować o tym pracownika. Zapytam jeszcze o Francję bo może też podskoczę sobie do Nicei:) całe 30km więc chyba warto. Myślę że z Francją też problemu nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 09 Sie 2012 14:07 
Awatar użytkownika

No właśnie tak to rozumiem, tylko przy wyszukiwaniu wpisałem swój, wiek więc czy cena ta uwzględnia go? Zwłaszcza, że nie wiem z jakiej wypożyczalni będę korzystał zanim zarezerwuję (chyba, że wiem, ale nie wiem jak to sprawdzić :D). A z tego co tam jest napisane, zależy to od wypożyczalni i skąd mam wiedzieć czy i ile dopłacę?

mhm, to tak wygląda...

no to ja zerknęłam na ECR - jak wpisałam 21 lat to miałam ceny dużo wyższe niż jak wpisałam 26. to może sugerować, że w cenie auta jest uwzględniona już ta dodatkowa opłata.

Załączniki:
26 lat - ceny.jpg
26 lat - ceny.jpg [ 38.9 KiB | Obejrzany 1338 razy ]
21 lat - ceny.jpg
21 lat - ceny.jpg [ 39.1 KiB | Obejrzany 1338 razy ]

#40 PostWysłany: 09 Sie 2012 14:07 
Awatar użytkownika

sebjag napisał(a):
Pisałem do europcar i Budget w sprawie wjazdu do Monaco. W obu przypadkach bez dodatkowych dopłat, należy jednak podczas odbioru samochodu poinformować o tym pracownika. Zapytam jeszcze o Francję bo może też podskoczę sobie do Nicei:) całe 30km więc chyba warto. Myślę że z Francją też problemu nie będzie.

czyli to co tam w regulaminie było to się niejako zgadza hehe ;) no i super :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości